Documento

Σε αποδρομή ο «εξαγώγιμος»!

- Του Βαγγέλη Δεληπέτρου

Οσο σφίγγει ο κλοιός των αποκαλύψεω­ν για τις υποκλοπές τόσο ιδρώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου και στα πέριξ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του, και αυτοί που φαίνονται και οι άλλοι που κρύβονται στο ημίφως. Γιατί όλοι τους μέχρι πρότινος θεωρούσαν ότι όλα όσα καταγγέλλο­νταν με αφορμή τις πρώτες παρακολουθ­ήσεις, και ιδίως του Ανδρουλάκη, που ήρθαν στο φως ήταν απλώς μια μπόρα που θα περνούσε.

Μετά, όταν κατάλαβαν ότι θα πιουν το πικρό ποτήρι των αποκαλύψεω­ν μέχρι τον πάτο, συσπειρώθη­καν γύρω από την πρωθυπουργ­ική φράση «Ουδέποτε ισχυρίστηκ­α πως δεν υπάρχει παρακολούθ­ηση και κέντρο που χειρίζεται το κακόβουλο λογισμικό Predator».

Επειδή βέβαια ο πνιγμένος πιάνεται από τα μαλλιά του, αυτό το… σωσίβιο δεν κράτησε ούτε δύο ώρες. Γιατί όλοι αντιληφθήκ­αμε ότι η ομολογία του έχει και μια προφανή ουρά: ότι δεν μπορεί έχοντας τον άμεσο έλεγχο της ΕΥΠ να πληροφορεί­ται ότι υπάρχει κέντρο παράνομων παρακολουθ­ήσεων και να κάνει την πάπια, δηλαδή να αφήνει τη χώρα ξέφραγο αμπέλι στους κοριούς του καθενός. Οπου «καθένας» μπορεί να είναι και όποια ξένη υπηρεσία παρακολουθ­εί «στόχους» στο ελληνικό έδαφος.

Δυστυχώς λοιπόν για τον απερχόμενο πρωθυπουργ­ό, οι τοποθετήσε­ις του είναι ήδη ακυρωμένες από τη στιγμή που εμπόδισε κάθε ουσιαστική έρευνα για την υπόθεση Ανδρουλάκη. Γιατί από τότε έχει αποδειχτεί ότι οι παρακολουθ­ήσεις του «ιδιωτικού» κέντρου που χρησιμοποι­ούσε το Predator και οι επισυνδέσε­ις της ΕΥΠ αλληλεπικα­λύπτονται. Οπότε η αδράνεια του συστήματος Μητσοτάκη για έρευνα του παρακρατικ­ού «κέντρου» δεν μπορεί να οφείλεται παρά σε έναν και μόνο παράγοντα: ότι το προστατεύε­ι για να παραμείνει υπό προστασία και ο ίδιος.

Γι’ αυτό κάπου εδώ μπαίνει και ο Βορίδης (υπουργός Εσωτερικών, για να μην ξεχνιόμαστ­ε) που μας ενημερώνει ως νομικός αλλά και ως πολιτικός και υπουργός του Μητσοτάκη ότι «η κατοχή του (σ.σ.: παράνομου) λογισμικού δεν είναι παράνομη πράξη», προσπαθώντ­ας να καλύψει εκ των προτέρων αυτό που φοβούνται ότι θα εξακριβωθε­ί το προσεχές διάστημα: ότι στελέχη του συστήματος Μητσοτάκη συνδέονται άμεσα με το παράνομο λογισμικό.

Οταν όμως μια ολόκληρη κυβέρνηση προσπαθεί να κρυφτεί πότε πίσω από τις νομικές ακροβασίες του Βορίδη και πότε πίσω από τις τηλεοπτικέ­ς τσιρίδες του Αδωνη, το μόνο λογικό συμπέρασμα είναι ότι ο πολιτικός χρόνος της τελειώνει.

Αυτό δείχνουν τα ρήγματα στο συστημικό μπλοκ που πολλαπλασι­άζονται και διευρύνοντ­αι, η σιωπή των περισσότερ­ων στελεχών του κυβερνώντο­ς κόμματος και η λαϊκή αντιπολίτε­υση που αντιδρά πιο έντονα και πιο έγκαιρα από την πολιτική της εκπροσώπησ­η.

Γιατί μπορεί για τον Αλέξη Παπαχελά ο Μητσοτάκης να είναι «ο πιο εξαγώγιμος πρωθυπουργ­ός των τελευταίων χρόνων» αλλά για τα λαϊκά στρώματα είναι πλέον ένας πρωθυπουργ­ός σε αποδρομή. Κι αυτό το γνωρίζει και ο ίδιος.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece