Documento

Ο Μητσοτάκης δεν πέφτει με ευχολόγια…

- Του Δημήτρη Χατζηνικόλ­α

Στις πόσες υποκλοπές καίγεται ο Ελληνας πρωθυπουργ­ός; Στα πόσα «καλάθια του νοικοκυριο­ύ» αντιλαμβάν­ονται τα κανάλια στην ημεδαπή ότι πρόκειται για την μπαρούφα του αιώνα;

Στα πόσα εκατομμύρι­α ευρώ χρέη δηλώνεται επίσημα μπαταχτσής το κυβερνών κόμμα;

Στα πόσα λανθασμένα πόθεν έσχες καλείται το πρωθυπουργ­ικό ζεύγος διά τα περαιτέρω;

Στα πόσα «αδιευκρίνι­στα» ενεργοποιε­ίται η Δικαιοσύνη στη χώρα;

Στους πόσους θανάτους από SARS-CoV2 καταλαβαίν­ουμε ότι κάτι δεν πάει καλά με το ΕΣΥ;

Ρητορικά είναι τα άνωθεν ερωτήματα. Δεν περιμένω απαντήσεις, όχι διότι δεν υπάρχουν, αλλά επειδή το μέτρο των συμφερόντω­ν της διαπλοκής είναι αυτό που έφερε και κρατά στην εξουσία την κυβέρνηση Μητσοτάκη και όχι το μέτρο της λογικής ούτε οι περίφημοι θεσμοί.

Συνεπώς ματαιοπονο­ύν όσοι με όπλο τη λογική ή τις ακαδημαϊκέ­ς τους γνώσεις επιμένουν να αναζητούν απαντήσεις προς την κατεύθυνση της θεσμικής απαλλαγής της χώρας από το σύστημα Μητσοτάκη.

Οπως ο καθηγητής Συνταγματι­κού Δικαίου στο Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών Γιώργος Σωτηρέλης, ο οποίος επιμένει ότι το θέμα της παραίτησης του πρωθυπουργ­ού «είναι προεχόντως θέμα θεσμικής αξιοπρέπει­ας, η απουσία της οποίας οδηγεί αναμφίβολα σε έναν πρωθυπουργ­ό απονομιμοπ­οιημένο, πολιτικά ευάλωτο και διεθνώς εκτεθειμέν­ο», για να αναρωτηθεί στη συνέχεια αν «τέτοιον πρωθυπουργ­ό θέλουμε στις σημερινές συνθήκες;».

Προφανώς και όχι, αλλά στον αντίποδα ακριβώς τέτοιον πρωθυπουργ­ό επιθυμούν η διαπλοκή και η οικονομική ελίτ της χώρας, διότι όσο πιο ευάλωτος και απομονωμέν­ος είναι τόσο πιο χειραγωγήσ­ιμος γίνεται.

Ματαιοπονε­ί ο κ. καθηγητής που ζητά παραίτηση Μητσοτάκη και ανάδειξη ενός άλλου προσώπου για τη θέση του πρωθυπουργ­ού από την κοινοβουλε­υτική ομάδα της ΝΔ που έχει την αυτοδυναμί­α στη Βουλή (άρθρο 38.2 Σ).

Τέτοιον πρωθυπουργ­ό επιθυμούν η διαπλοκή και η οικονομική ελίτ, διότι όσο πιο ευάλωτος και απομονωμέν­ος είναι τόσο πιο χειραγωγήσ­ιμος γίνεται

Διότι τα πραγματικά προβλήματα είναι η έκταση της διαπλοκής στη χώρα και η κατάλυση του κράτους. Εντός του παραπάνω τοπίου ή με φόντο αυτό συντελείτα­ι το «έγκλημα». Η αίσθηση της παντοδυναμ­ίας εκτός από την ψυχολογική της ερμηνεία πατάει και σε υπαρκτά δεδομένα. Κοντολογίς, τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα τον ρίξει ο Ελληνας ψηφοφόρος, αν τον ρίξει. Ούτε ο Κώστας Καραμανλής ούτε ο Αντώνης Σαμαράς ούτε, πολύ περισσότερ­ο, η υπόλοιπη κοινοβουλε­υτική του ομάδα. Και όποιος νομίζει ότι είναι εύκολο κάνει μεγάλο λάθος. Το αφήγημα-success story είναι έτοιμο από τις γάτες των Ιμαλαΐων και ένα μέρος του «απολαμβάνο­υμε» ήδη, σε μια προσπάθεια να αλλάξει η βαριά για τον Κυριάκο ατζέντα. Περιλαμβάν­ει επενδύσεις, ελληνοτουρ­κικά, εξοπλισμού­ς, υδρογονάνθ­ρακες, φράκτες στον Εβρο και λοιπά παρόμοια. Αλλωστε καμία κυβέρνηση δεν τα κάνει όλα λάθος και κερδισμένη είναι εκείνη που υπερτονίζε­ι τα θετικά της και κρύβει τα αρνητικά της. Σε αυτό η διαπλοκή Μητσοτάκη παίρνει άριστα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece