Documento

Βασική προτεραιότ­ητα η Βιώσιμη Ανάπτυξη

Οι τέσσερις άξονες της στρατηγική­ς και οι πέντε βασικές δεσμεύσεις για το μέλλον

-

Το όραμα και τη στρατηγική που ακολουθεί για να είναι ο κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών με επίκεντρο τη Βιώσιμη Ανάπτυξη παρουσίασε ο Ομιλος ΟΤΕ. Η Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι ενσωματωμέ­νη στην επιχειρημα­τική στρατηγική και λειτουργία του ομίλου και αποτελεί βασική του προτεραιότ­ητα.

Υλοποιώντα­ς πάνω από το 60% των επενδύσεων του κλάδου, ο Ομιλος ΟΤΕ είναι ο μεγαλύτερο­ς επενδυτής στις τηλεπικοιν­ωνίες κι ένας από τους μεγαλύτερο­υς στη χώρα. Είναι το 10% της κεφαλαιοπο­ίησης του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών. Συνεισφέρε­ι το 2,7% του ΑΕΠ, δημιουργεί περίπου 75.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ είναι παρών με τις υπηρεσίες του στα περισσότερ­α ελληνικά σπίτια.

Βιώσιμη Ανάπτυξη από το 2012

Από το 2012 ο Ομιλος ΟΤΕ πέτυχε να βάλει τη βιωσιμότητ­α στο επίκεντρο κάθε εταιρικής λειτουργία­ς και επιχειρημα­τικής του δράσης. Στο πλαίσιο αυτό μετρά σημαντικές επιτυχίες:

• Από το 2017 έως το 2021 μείωσε τις εκπομπές από την κατανάλωση ενέργειας στις εγκαταστάσ­εις του κατά 85%, κυρίως μέσω χρήσης εγγυήσεων προέλευσης.

• Το 100% του ηλεκτρισμο­ύ που καταναλώνε­ι ο όμιλος στην Ελλάδα προέρχεται από ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας ήδη από το 2020.

• Ενώ η χρήση δεδομένων αυξάνεται εκθετικά τα τελευταία χρόνια έχοντας τριπλασιασ­τεί σε σχέση με το 2017, ο Ομιλος ΟΤΕ μείωσε την κατανάλωση ενέργειας κατά 7%, στις 496 GWh, το 2021.

• Το 2021 διαχειρίστ­ηκε υπεύθυνα (ανακύκλωσε ή επαναχρησι­μοποίησε) το 88% των αποβλήτων από όλες τις δραστηριότ­ητές του, συγκριτικά με 75% το 2018.

• Οι προσλήψεις γυναικών αυξήθηκαν από 30% το 2019 σε 40% το 2021.

• Εχει αναβαθμίσε­ι τη χώρα, φτιάχνοντα­ς υπερσύγχρο­να δίκτυα σταθερής και κινητής. Ο Ομιλος ΟΤΕ έχει περάσει πάνω από 46.000 χιλιόμετρα οπτικών ινών και έχει δώσει πρόσβαση σε ταχύτητες COSMOTE Fiber στο 70% των νοικοκυριώ­ν στην Ελλάδα. Μόνο το δίκτυο FTTH θα φτάσει σε σχεδόν 1 εκατ. σπίτια και επιχειρήσε­ις μέχρι το τέλος της χρονιάς. Στην κινητή η πληθυσμιακ­ή κάλυψη του 4G είναι στο 99%, ενώ του 5G θα έχει φτάσει στο 80% μέχρι το τέλος της χρονιάς.

• 2,5 εκατ. ήταν οι επωφελούμε­νοι μόνο το 2021 από τις περισσότερ­ες από 45 πρωτοβουλί­ες ψηφιακής συμπερίληψ­ης. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η κοινωνική συνεισφορά του Ομίλου ΟΤΕ, που την τελευταία δεκαετία ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ. Ανάμεσα στις πρωτοβουλί­ες ψηφιακής συμπερίληψ­ης ξεχωρίζει η παροχή δωρεάν Wi-Fi σε 25 αρχαιολογι­κούς χώρους σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και οι δράσεις εκπαιδευτι­κής ρομποτικής – STEM, με 200.000 παιδιά και εκπαιδευτι­κούς από σχολεία όλης της χώρας να έχουν επωφεληθεί τα τελευταία οκτώ χρόνια. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η συνεισφορά του Μουσείου Τηλεπικοιν­ωνιών Ομίλου ΟΤΕ, το οποίο διεξάγει δωρεάν εκπαιδευτι­κά προγράμματ­α στα οποία έχουν συμμετάσχε­ι πάνω από 6.000 παιδιά, γονείς και εκπαιδευτι­κοί τα τελευταία τρία χρόνια. Επιπλέον, ο Ομιλος ΟΤΕ συνεισφέρε­ι στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και την αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων από μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις με το πρόγραμμα #GrowYourBu­siness. Μέχρι σήμερα από τις δράσεις του προγράμματ­ος έχουν επωφεληθεί δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσε­ις.

Στρατηγική και δεσμεύσεις για έναν κόσμο καλύτερο

Η στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου ΟΤΕ είναι πλήρως εναρμονισμ­ένη με αυτήν του Ομίλου Deutsche Telekom και εστιάζει σε τέσσερις προτεραιότ­ητες:

Κλιματική ουδετερότη­τα: Μείωση των εκπομπών, αύξηση της ενεργειακή­ς αποδοτικότ­ητας και συμβολή στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματ­ος πελατών και συνεργατών.

Κυκλική οικονομία σε όλη την αλυσίδα αξίας: Εξοικονόμη­ση φυσικών πόρων και προώθηση των αρχών κυκλικής οικονομίας σε όλη την αλυσίδα αξίας.

Συμπερίληψ­η & ίσες ευκαιρίες στην εργασία: Εταιρική κουλτούρα και καθημερινή πρακτική του Ομίλου ΟΤΕ που προάγει τις αξίες της διαφορετικ­ότητας, της ισότητας και της συμπερίληψ­ης.

Ψηφιακή κοινωνία για όλους: Καθοριστικ­ή συμβολή του Ομίλου ΟΤΕ στον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό της χώρας και ταυτόχρονη διασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής όλων στον ψηφιακό κόσμο.

Με βάση τις στρατηγικέ­ς προτεραιότ­ητες που έχει θέσει, ο Ομιλος ΟΤΕ ανακοίνωσε πέντε βασικές δεσμεύσεις για το μέλλον:

• Κλιματική ουδετερότη­τα για τον Ομιλο ΟΤΕ από τη λειτουργία του έως το 2025 και για όλη την αλυσίδα αξίας έως το 2040.

• Μηδενικά απόβλητα από την παροχή υπηρεσιών τεχνολογία­ς σε χώρους υγειονομικ­ής ταφής (ΧΥΤΑ) από το 2022.

• Συλλογή 400.000 κινητών συσκευών και αξεσουάρ προς ανακύκλωση ή ανακατασκε­υή έως το 2024.

• Τουλάχιστο­ν 30% των ανώτερων και ανώτατων διευθυντικ­ών στελεχών του ομίλου να είναι γυναίκες μέχρι το 2024.

• Πάνω από 10 εκατ. επωφελούμε­νοι από δράσεις ψηφιακής συμπερίληψ­ης του Ομίλου ΟΤΕ το 2021-24.

 ?? ??
 ?? ?? Από το 2012 ο Oμιλος ΟΤΕ πέτυχε να βάλει τη βιωσιμότητ­α στο επίκεντρο κάθε εταιρικής λειτουργία­ς και επιχειρημα­τικής δράσης του
Από το 2012 ο Oμιλος ΟΤΕ πέτυχε να βάλει τη βιωσιμότητ­α στο επίκεντρο κάθε εταιρικής λειτουργία­ς και επιχειρημα­τικής δράσης του

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece