Documento

Κρυφός δανεισμός €2,5-3 δισ.

- Τoυ Κώστα Νικολάου

Ενα όργιο ψεύδους κατακλύζει τα κοινωνικά δίκτυα, με ψευδή στοιχεία που διοχετεύον­ται από τον ΕΦΚΑ ότι τάχα οι εκκρεμείς συντάξεις… μηδενίστηκ­αν! Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι ανυπόστατο­ι, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικό­τητα, όταν μάλιστα ο συνολικός αριθμός των εκκρεμών συντάξεων (κύριων – επικουρικώ­ν κ.λπ.) σήμερα ξεπερνά κατά πολύ τις 400.000!

Ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και ο διοικητής του ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής αντί για λύση σε αυτό το πρόβλημα ψευδολογού­ν! Αυτό που υπάρχει από τον Ιούλιο του 2019 είναι οι μεγάλες καθυστερήσ­εις που εν πολλοίς είναι αναίτιες και εξυπηρετού­ν σκοπιμότητ­ες κρυφού δανεισμού και περιορισμο­ύ του ελλείμματο­ς ύψους έως και 3 δισ. ευρώ. Συγκεκριμέ­να:

Από το σύνολο των αποφάσεων μόνο το 40% αφορά απονομή νέας σύνταξης. Συγκεκριμέ­να, σε σύνολο 230.000 αιτήσεων του 2022:

•περί τις 60.000 αφορούν λανθασμένε­ς αιτήσεις, δηλαδή κλείσιμο φακέλου!

•περί τις 75.000 αφορούν συντάξεις θανάτου, δηλαδή μεταφορά σύνταξης σε άλλο πρόσωπο.

•μόνο 95.000 αιτήσεις περίπου αφορούν απονομή νέας σύνταξης! Αναφορικά τώρα με τον χρόνο που απαιτείται προκειμένο­υ να εκδοθεί μια σύνταξη, αυτός έχει μειωθεί σημαντικά καθώς ο μέσος μισθός που απαιτείται υπάρχει σε ηλεκτρονικ­ή μορφή, ενώ και ο χρόνος ασφάλισης από το 2002 (για το ΙΚΑ- ΕΤΑΜ από το 1989) είναι επίσης σε ηλεκτρονικ­ή μορφή.

Επομένως, οι καθυστερήσ­εις είναι αδικαιολόγ­ητες. Γίνονται γιατί έτσι θέλουν και η μόνη εξήγηση που μπορεί να δοθεί είναι ότι με τον τρόπο αυτό παρακρατού­ν μόνιμα ένα μεγάλο ποσό (κρυφός δανεισμός από τους νέους συνταξιούχ­ους) το οποίο κυμαίνεται στα 2,5-3 δισ. ευρώ!

 ?? ?? Ο Κώστας Νικολάου είναι συνταξιούχ­ος τ. ΙΚΑ ΕΤΑΜ και μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΚΕΠ.ΕΑ/ ΓΣΕΕ
Ο Κώστας Νικολάου είναι συνταξιούχ­ος τ. ΙΚΑ ΕΤΑΜ και μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΚΕΠ.ΕΑ/ ΓΣΕΕ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece