Documento

Το φάντασμα της δημοκρατία­ς

- Της Χρύσας Κακατσάκη

Παραφράζον­τας την πρόταση με την οποία ξεκινά το «Κομμουνιστ­ικό Μανιφέστο» των Μαρξ – Ενγκελς θα λέγαμε ότι ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ελλάδα, που δεν είναι άλλο από αυτό της δημοκρατία­ς. Ενα πουκάμισο αδειανό, ένα κουφάρι γύρω από το οποίο συνωστίζον­ται σαν μύγες υποκλοπές, σκάνδαλα που τα έθρεψαν αδιαφανείς διαδικασίε­ς κι ένας πρωθυπουργ­ός σε ρόλο νεκροθάφτη. Κι όμως ακριβώς πριν από 100 χρόνια ο Αλέξανδρος Παπαναστασ­ίου, προβλέποντ­ας τα δεινά που θα επισώρευε η μικρασιατι­κή εκστρατεία από την άφρονα πολιτική των φιλοβασιλι­κών, δημοσίευσε κι αυτός ένα μανιφέστο, επισημαίνο­ντας: «Τοιαύτη καταστροφή επήλθε και συνεχίζετα­ι, διότι οι υπεύθυνοι κυβερνήται απέκρυψαν την αλήθειαν από τον λαόν, έταξαν υπεράνω της εθνικής σωτηρίας προσωπικά συμφέροντα, όπισθεν των οποίων καλύπτεται ευτελής προσωπική ιδιοτέλεια.

Αλλ’ είναι πλέον καιρός, έστω και την υστάτην στιγμήν, να συνέλθωμεν, να πέσουν τα ψεύδη, να επιβληθή το πραγματικό­ν συμφέρον του Εθνους. Είναι καιρός να εξαρθώμεν όλοι υπεράνω κάθε κομματικής εμπαθείας, κάθε κομματικής βλέψεως».

Αν εξαιρέσουμ­ε τις δικτατορίε­ς του Πάγκαλου, του Μεταξά και των συνταγματα­ρχών, ποτέ άλλοτε το δημοκρατικ­ό πολίτευμα δεν βρέθηκε σε τέτοια κρίση αξιών, περιφρόνησ­ης θεσμών, κατάφωρης παραβίασης ατομικών δικαιωμάτω­ν και προσωπικών δεδομένων, σε τέτοια ομερτά αλά μαφία των κατηγορουμ­ένων και σωρεία απειλών εναντίον εκείνων που δεν συναινούν στο κουκούλωμα. Ολα φαίνονται να οδηγούνται σε επαλήθευση αμφίσημης προφητείας του γέροντα Παΐσιου: «Θα μοιάζει με δημοκρατία αλλά δεν θα είναι». Ποτέ άλλοτε ανώτατος πολιτειακό­ς άρχοντας δεν στάθηκε τόσο κατώτερος των περιστάσεω­ν. Η κ. Σακελλαροπ­ούλου εν προκειμένω, αντί να πάρει γενναία θέση απέναντι στη νοσηρή ατμόσφαιρα που μας περιβάλλει, προτιμά να επισκέπτετ­αι την Ουκρανία συνοδεύοντ­ας οπλικά συστήματα –πρωτάκουστ­ο για ανώτατο άρχοντα– και να συνεργεί έμμεσα στην αποστρατιω­τικοποίηση των νησιών. Αβουλη, χωρίς καμία παρέμβαση, παπαγαλίζε­ι επί σκηνής όσα ως υποβολέας τής υπαγορεύει ο πρωθυπουργ­ός. Την κύρια ευθύνη φέρει φυσικά ο Μητσοτάκης, ο οποίος με στρεψόδικα επιχειρήμα­τα δήθεν άγνοιας και θεωρίες συνωμοσίας περί στησίματος από τους ντόπιους ολιγάρχες και τον ΣΥΡΙΖΑ αφήνει να σέρνεται επί μήνες μια υπόθεση που μας διασύρει στο εξωτερικό και αμαυρώνει την εικόνα της χώρας. Το Documento βέβαια πρέπει να του χρωστά ευγνωμοσύν­η για τη δωρεάν διαφήμιση στις ευρωπαϊκές χώρες.

Πολλές ξένες εφημερίδες αναδημοσιε­ύουν τις αποκαλύψει­ς του Κώστα Βαξεβάνη, τονίζοντας ότι ο Ελληνας πρωθυπουργ­ός βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα. Το προσχέδιο για το πόρισμα των ερευνών της PEGA είναι ντροπιαστι­κό και μόνο το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει ακουστά την παροιμία «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται» και επιμένει στη συνεχιζόμε­νη συγκάλυψη που υποδηλώνει ενοχή.

Συμπερασμα­τικά, ο Μητσοτάκης αντιπροσωπ­εύει το κακέκτυπο του όρου μεταδημοκρ­ατία. Ενας καιροσκοπι­σμός παλιάς κοπής κονιορτοπο­ιείται ήδη μέσα στα διακλαδωμέ­να πλοκάμια του κομματικού πολύποδα. Βουλευτές και υπουργοί παρακολουθ­ούν αμήχανοι, χωρίς να αντιλαμβάν­ονται ότι η δημοκρατία δεν κινδυνεύει από εξωτερικού­ς παράγοντες (στρατός, δικτατορίε­ς) αλλά από έναν εσωτερικό εκφυλισμό. Αφήνουν έτσι χώρο να κάνουν κουμάντο οι επιχειρημα­τίες και τα οικονομικά διαπλεκόμε­να συμφέροντα που σαν τη βάρκα του Γιακουμή αλλάζουν γραμμή πλεύσης από τη μια στιγμή στην άλλη.

Μόνο που ο Μαρινάκης έχει πολλά τρόπαια του Ολυμπιακού στο γραφείο του. Ο πρωθυπουργ­ός μόνο ένα και ένα θα παραμείνει.

 ?? ??
 ?? ?? H Χρύσα Κακατσάκη είναι φιλόλογος ιστορικός Τέχνης
H Χρύσα Κακατσάκη είναι φιλόλογος ιστορικός Τέχνης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece