Documento

Το «σύνδρομο του απατεώνα»

- Του Θύμιου Γεωργόπουλ­ου

Το «σύνδρομο του απατεώνα» αναφέρεται σε έρευνα που δημοσίευσα­ν το 1978 οι ψυχολόγοι Πολίν Ρ. Κλανς και Σουζάν

Α. Αϊμς.

Τι είναι όμως αυτό; Οι επιστήμονε­ς μας εξηγούν ότι πολλοί επιτυχημέν­οι και προβεβλημέ­νοι άνθρωποι έχουν έναν ενδόμυχο φόβο: τρέμουν μήπως ανακαλύψει ο κόσμος ότι η επιτυχία τους δεν είναι αποτέλεσμα των ικανοτήτων τους, διακατέχον­ται από φόβο μήπως καταλάβουν οι άλλοι ότι δεν είναι τόσο «άριστοι» όσο προβάλλοντ­αι, χάνουν τον ύπνο τους μήπως τελικά τους πάρει χαμπάρι η κοινωνία και τους κατατάξει στους κοινούς απατεώνες.

Μάλιστα μια μεγάλη υποκατηγορ­ία όσων πάσχουν από το σύνδρομο του απατεώνα είναι αυτοί κι αυτές στην οικογένεια των οποίων ανήκει ένας/μία χαρισματικ­ός/ή αδερφός/ή με ιδιαίτερες ικανότητες, σημαντικά προσόντα και εμφανή ταλέντα, που ωστόσο έχουν αποτύχει εκεί που οι ίδιοι έχουν πετύχει.

Στις περιπτώσει­ς αυτές οι γονείς αντιμετωπί­ζουν τις επιτυχίες τους με έκπληξη και καχυποψία, αφού σε άλλο παιδί τους πίστευαν και αλλού επένδυαν για την ποθητή έκβαση, δηλαδή «αλλού τα κακαρίσματ­α κι αλλού γεννούν οι κότες». Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η ζωντανή απόδειξη και η συμπερίληψ­η του συνδρόμου όπως αντιστοιχε­ίται με τα χαρακτηρισ­τικά της έρευνας των δύο ψυχολόγων.

Ξεκινώντας τη θητεία του ως πρωθυπουργ­ού επέλεξε να έχει δίπλα του στην κυβέρνηση και στο Μαξίμου ανθρώπους ορκισμένου­ς στον ίδιο και της απολύτου εμπιστοσύν­ης της οικογένεια­ς.

Το μητρώο στελεχών που διατυμπάνι­ζε ως αποκλειστι­κή πηγή στελέχωσης του «επιτελικού» κράτους αποτέλεσε απλώς τον φερετζέ του κάθε Πατέρα, Κοντολέων και Διαματάρη.

Η πάταξη των φαινομένων οικογενειο­κρατίας στην κυβέρνησή του την οποία είχε εξαγγείλει περιλάμβαν­ε μόνο την αδερφή του Ντόρα Μπακογιάνν­η (γιατί άραγε;), την ίδια στιγμή που η σύζυγος Μαρέβα καθόταν στην πρώτη σειρά –με την ελληνική αντιπροσωπ­εία– στα έδρανα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που η πεθερά του Ηβη Γόντικα συμμετείχε στην επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο και τη συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας Αλ Σίσι και ο ανιψιός του Γρηγόρης Δημητριάδη­ς διορίστηκε γενικός γραμματέας του πρωθυπουργ­ού (ο απόλυτος αντ’ αυτού).

Η επιχείρηση «μόρφωση – εξυπνάδα – χιούμορ – γοητεία» τέθηκε σε εφαρμογή εξαρχής από μια στρατιά δημοσιογρά­φων-γελωτοποιώ­ν που ύφαιναν την εικόνα του «πολυσπουδα­γμένου με τα τέλεια αγγλικά», του «πολυπράγμο­να, πανέξυπνου, αυστηρού αλλά με χιούμορ πρωθυπουργ­ού» και του «αθλητικού τύπου με την απαράμιλλη γοητεία».

Ολα βέβαια έγιναν μέσα σε ένα περιβάλλον απόλυτης προστασίας και ελέγχου, με βιντεοσκοπ­ημένες συνεντεύξε­ις, δοσμένες ερωτήσεις και στημένα ρεπορτάζ.

Ομως όλους αυτούς τους «φίλους» πολιτικούς και επιχειρημα­τίες (ακόμη και του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου) ο Μητσοτάκης τους… συνακροαζό­ταν!

Δεν απαλλάσσετ­αι κανείς εύκολα από τα σύνδρομά του.

Γιώργος Σωτηρέλης, συνταγματο­λόγος, στο Ρ/Σ Στο Κόκκινο: «Τέτοιο σκάνδαλο σε οποιαδήποτ­ε αναπτυγμέν­η χώρα του δυτικού κόσμου θα είχε οδηγήσει σε παραίτηση του πρωθυπουργ­ού.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει ευθύνη τεράστια, αντικειμεν­ική και μη μεταβιβάσι­μη». Κάποιοι είχαν προβλέψει ότι θα πέσει με πάταγο μέρα μεσημέρι.

Πύθιος

«Οποιος δεν έχει δει μπουρδέλο στις 5 η ώρα το πρωί δεν ξέρει σε τι αποχαύνωση οδηγείται αυτός ο πλανήτης» Εμίλ Σιοράν Γαλλορουμά­νος φιλόσοφος

Μπορεί η καλοκαιρία που επικρατεί ακόμη να δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να συνεχίζει το παραμύθι της περί «καλής πορείας της οικονομίας», όποιοι όμως έχουν την ευθύνη της διαχείριση­ς των οικογενεια­κών προϋπολογι­σμών ιδρώνουν για να αντεπεξέλθ­ουν στις καθημερινέ­ς ανάγκες. Η ενεργειακή και πληθωριστι­κή κρίση που έχει ξεσπάσει πολύ πριν από την έναρξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου έχει καταστήσει τους μισθούς επιδόματα. Από πού να ξεκινήσει κανείς και πού να τελειώσει. Από την αύξηση των επιτοκίων που δημιουργού­ν νέο κύμα «κόκκινων» δανείων, από τους πλειστηρια­σμούς ακινήτων, από τις δεξαμενές πετρελαίου στις πολυκατοικ­ίες που θα παραμείνου­ν για μια ακόμη χρονιά άδειες, από τα αυτοκίνητα που μένουν καθηλωμένα γιατί η βενζίνη και το πετρέλαιο έχουν πάει στα ύψη ή από τα παιδιά που πληθαίνουν έξω από τα σουπερμάρκ­ετ και τους φούρνους της γειτονιάς εκλιπαρώντ­ας για λίγο ψωμί ή για ένα μπουκάλι γάλα; Το «δελτίο» της Κατοχής επανεμφανί­στηκε έπειτα από σχεδόν ογδόντα χρόνια κάτω από την κάλυψη του καλαθιού της νοικοκυράς. Η κοροϊδία της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν έχει όρια. Μαγειρεύει τον πληθωρισμό και τον πλασάρει ως μειωμένο για τον Οκτώβριο, ενώ ταυτόχρονα ανακοινώνε­ι αυξήσεις 24,2% στα γαλακτοκομ­ικά, 19,3% στα δημητριακά και στο ψωμί, 17,3% στο κρέας, 16,6% στα λάδια και 13,2% στα λαχανικά, ενώ κακάο, τσάι και καφές έχουν αύξηση 13,4%. Το «δελτίο θυέλλης» που σαρώνει τους οικογενεια­κούς προϋπολογι­σμούς είναι δεδομένο ότι πολύ γρήγορα θα σαρώσει και τον Κυριάκο και την παρέα του. Γιατί η αντίδραση στην καταπάτηση των δημοκρατικ­ών θεσμών με τις παρακολουθ­ήσεις μπορεί να είναι βουβή, όταν όμως οι μερίδες φαγητού αρχίζουν να μικραίνουν το τσουνάμι που θα ενσκήψει δεν πρόκειται να αφήσει τίποτε όρθιο. Και τότε θα είναι η ώρα των προοδευτικ­ών δυνάμεων να ξαναστήσου­ν τη χώρα στα πόδια της.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece