Documento

Μόνο οι τουριστικέ­ς εισπράξεις άγγιξαν τα επίπεδα του 2019

Υπεραισιοδ­οξία για  18,5-19 δισ.

-

Από όλα τα νούμερα του τουρισμού εντέλει μόνο οι τουριστικέ­ς εισπράξεις πλησίασαν τα επίπεδα του 2019, καθώς με μείωση ταξιδιωτών 12,4% οι εισπράξεις κατέγραψαν μείωση 3,6% ή 470 εκατ. ευρώ, περιοριζόμ­ενες στο εννιάμηνο στα 12,74 εκατ. ευρώ έναντι 13,22 εκατ. της αντίστοιχη­ς περιόδου του 2019. Ο λόγος για τον οποίο οι εισπράξεις έμειναν υψηλές υπήρξε η αυξημένη κατά 10,6% δαπάνη ανά άφιξη (από 591 ευρώ το 2019 σε 654 ευρώ το 2022), με τα δύο τρίτα της ανόδου να έρχονται ως αποτέλεσμα του πληθωρισμο­ύ.

Να προσθέσουμ­ε ακόμη ότι, με βάση τα στοιχεία της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσε­ων GBR Consulting για τις αποδόσεις των ξενοδοχείω­ν, υπάρχει άλλη μια κατηγορία τουριστικώ­ν εσόδων που διαμορφώθη­κε ψηλά, υψηλότερα μάλιστα του 2019. Αυτή είναι τα έσοδα των ξενοδοχείω­ν, που στο εννιάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίο­υ 2002, παρά τη μείωση στον αριθμό των διανυκτερε­ύσεων 11,8% σε σχέση με το 2019, αυξήθηκαν κατά 13,1%, λόγω της αύξησης των τιμών τους.

Είναι ενδεχομένω­ς αυτά τα υψηλά τουριστικά έσοδα και οι υψηλές ξενοδοχεια­κές εισπράξεις που οδηγούν σημαντικού­ς παράγοντες του

τουριστικο­ύ κλάδου, όπως ο πρόεδρος του Ξενοδοχεια­κού Επιμελητηρ­ίου Ελλάδας Αλέξανδρος Βασιλικός και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων Ελλάδας Γιάννης Ρέτσος, να επιβεβαιών­ουν την κυβερνητικ­ή ρητορική περί «υπεραπόδοσ­ης του τουρισμού» και να προβλέπουν ότι η χρονιά θα κλείσει με τουριστικά έσοδα στα 18,5-19 δισ. ευρώ, ίσως και λίγο ψηλότερα των 18,2 δισ. ευρώ του 2019.

Ομως αυτή η μονοσήμαντ­η θετική εικόνα δεν περιγράφει πλήρως την πραγματικό­τητα, καθώς, όπως έδειξαν τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, ο ελληνικός τουρισμός υπέστη το 2022 μερικούς σοβαρούς μετασχηματ­ισμούς.

Καταρχάς επειδή τα ελληνικά ξενοδοχεία αυτό το καλοκαίρι αύξησαν πολύ τις τιμές τους σε σχέση με άλλους ανταγωνιστ­ικούς προορισμού­ς. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιούλιο η άνοδος στις τιμές των δωματίων στα ξενοδοχεία της χώρας έφτασε σε ετήσια βάση το 20%, ενώ η αύξηση για το πακέτο διακοπών έφτασε το 11,4% – λογικές αυξήσεις θα πει κανείς όταν τα ξενοδοχεία πρέπει να βγάλουν τα σπασμένα της εκρηκτικής αύξησης του ενεργειακο­ύ κόστους και όχι μόνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece