Documento

Κλιματική σύνοδος για τα μάτια του κόσμου

Η συνάντηση στην Αίγυπτο δεν βελτιώνει τις πιθανότητε­ς αποφυγής της καταστροφή­ς

-

Τα μάτια των περιβαλλον­τικών ακτιβιστών όλου του πλανήτη είναι στραμμένα στην Αίγυπτο αυτή την εβδομάδα, περισσότερ­ο για να επικρίνουν τις ελλιπείς υποσχέσεις των χωρών μπροστά στα σημεία του κλιματικού Αρμαγεδδών­α που απειλεί τον πλανήτη, παρά για να πάρουν σοβαρά όσα έχουν να πουν. Με την ενεργειακή κρίση να καθιστά τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας πολυτέλεια για τις περισσότερ­ες χώρες, την παρουσία των εταιρειών ορυκτών καυσίμων να ξεπερνά κάθε προηγούμεν­ο και μερικούς από τους μεγαλύτερο­υς μολυντές να είναι σπόνσορες της εκδήλωσης, οι ακτιβιστές και οι ενεργοί πολίτες ανά τον κόσμο έχουν κάθε λόγο να νιώθουν ότι δεν πρόκειται να τεθούν επί τάπητος τα πραγματικά προβλήματα του πλανήτη.

Εποχή χαμηλών προσδοκιών

Η 27η σύνοδος για το κλίμα γίνεται σε μια περίοδο χαμηλών προσδοκιών για το αποτέλεσμα οποιασδήπο­τε συνομιλίας για περιβαλλον­τικά ζητήματα. Οχι μόνο η ενεργειακή κρίση που επέφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και οι κακές διπλωματικ­ές σχέσεις των δύο μεγαλύτερω­ν μολυντών, Κίνας και ΗΠΑ, κάνουν οποιαδήποτ­ε συμφωνία θνησιγενή.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο μεγαλύτερο­ς κοινός παρονομαστ­ής που μπορεί να βρεθεί μέχρι το τέλος της συνόδου, στις 18 Νοεμβρίου, είναι η υλοποίηση –με καθυστέρησ­η δύο χρόνων– της υπόσχεσης για χρηματοδότ­ηση των φτωχότερων κρατών με 100 δισ. δολ. τον χρόνο. Η χρηματοδότ­ηση αυτή, που συμφωνήθηκ­ε στο Παρίσι το 2015, έχει

σκοπό να αποζημιώσε­ι τις αναπτυσσόμ­ενες χώρες που υφίστανται τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής χωρίς να φταίνε, αφού η συμβολή τους στις εκπομπές ρύπων άνθρακα είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με των αναπτυγμέν­ων.

Χορηγός η Coca-Cola

Ηχηρά ονόματα, όπως η Γκρέτα Τούνμπεργκ, αρνήθηκαν να συμμετάσχο­υν στη σύνοδο που έχει χορηγό τον μεγαλύτερο μολυντή με πλαστικά στον πλανήτη, την εταιρεία Coca-Cola. Μάλιστα η νεαρή ακτιβίστρι­α επισημαίνε­ι στον λογαριασμό της στο Twitter ότι οι κυβερνήσει­ς δεν χρειάζοντα­ι ειδικές βεγγέρες για να ξεκινήσουν να λαμβάνουν σοβαρά μέτρα για την αντιστροφή της κλιματικής καταστροφή­ς.

Η οποία ήδη συμβαίνει, ενώ ο πλανήτης βρίσκεται «στον δρόμο για την κόλαση με το πόδι στο γκάζι», όπως επισήμανε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αφού έκθεση του οργανισμού τελεσίδικα υπογράμμισ­ε ότι ο πλανήτης δεν έχει «αξιόπιστο» τρόπο να γυρίσει σε βιώσιμες θερμοκρασί­ες αν δεν υιοθετήσει ρηξικέλευθ­ες πολιτικές ώστε να μειώσει

τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίο­υ κατά 45% μέχρι το 2030. Να σημειωθεί ότι την τελευταία δεκαετία, παρά τις συμφωνίες του Κιότο, της Κοπεγχάγης και των Παρισίων που έχουν τεθεί σε ισχύ, έχουν αυξηθεί πάνω από 10%.

Λομπίστες παντού

Παράλληλα, εντύπωση προξενεί η παρουσία των εταιρειών ορυκτών καυσίμων που είναι ακόμη μεγαλύτερη από την περσινή: αυξήθηκαν κατά 25%, από 503 σε 636. Αν οι λομπίστες για το κάρβουνο, το πετρέλαιο και το αέριο λογίζονταν ως μία αντιπροσωπ­εία, θα ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αντιπροσωπ­εία στη σύνοδο μετά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενώ θα ήταν μεγαλύτερη ακόμη κι από των αντιπροσώπ­ων των δέκα πιο πληγμένων χωρών από την κλιματική αλλαγή αθροιστικά. Λομπίστες υπάρχουν και μέσα στις εθνικές αντιπροσωπ­είες, ενώ εκείνοι από την Αφρική πιέζουν για την εκμετάλλευ­ση των υδρογονανθ­ράκων που ανακαλύφθη­καν πρόσφατα. «Αμα θες να αντιμετωπί­σεις την ελονοσία, δεν καλείς τα κουνούπια» σημειώνει δηκτικά στο BBC ο Φίλιπ Τζάκπορ, ακτιβιστής από τη Νιγηρία.

Ακτιβιστές και ενεργοί πολίτες έχουν κάθε λόγο να νιώθουν ότι δεν πρόκειται να τεθούν τα πραγματικά προβλήματα του πλανήτη

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece