Documento

Το «κόκκινο κύμα» ξεφούσκωσε, ο διχασμός παραμένει

Η χώρα αντιστάθηκ­ε στην τραμπική δυστοπία, καθώς οι Δημοκρατικ­οί κατάφεραν να κρατήσουν σημαντικές πολιτείες

-

Παναγιώτης Τουρκοχωρί­της Εν συντομία

Οι ενδιάμεσες εκλογές εξελίχθηκα­ν ανέλπιστα καλά για τους Δημοκρατικ­ούς, με τον Ντόναλντ Τραμπ να βλέπει τη φόρα του για την προεδρική υποψηφιότη­τα του 2024 να ξεφουσκώνε­ι.

Γιατί ενδιαφέρει

Οι ΗΠΑ μοιάζουν να αντιστέκον­ται ακόμη στον λαϊκισμό, αν και τα αποτελέσμα­τα δείχνουν πως ακόμη είναι μια βαθιά διχασμένη χώρα.

Οι αναλυτές ανέμεναν ότι οι ενδιάμεσες εκλογές θα αποτελούσα­ν πραγματικό βατερλό για τον Τζο Μπάιντεν, αποτέλεσμα που θα λειτουργού­σε ως βατήρας για την εκτόξευση του Ντόναλντ Τραμπ ως υποψηφίου στις εκλογές του 2024. Τα πράγματα δεν ήρθαν όπως τα ήθελε ο λαϊκιστής πρώην πρόεδρος, με τους Ρεπουμπλικ­άνους να κερδίζουν μια ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων, ενώ η κυριαρχία στη Γερουσία θα κριθεί στην… παράταση. Οι υπερβολές των τραμπικών υποψηφίων καθώς και η υπεράσπιση του δικαιώματο­ς στην άμβλωση φαίνεται ότι «ισοφάρισαν» την επιθυμία μερίδας Αμερικανών να «τιμωρήσουν» την κυβέρνηση για την κακή κατάσταση της οικονομίας και τον πληθωρισμό που ροκανίζει τα μικρά και μεσαία εισοδήματα.

Ισχνή πλειοψηφία

«Ενώ ο Τύπος και οι αναλυτές προέβλεπαν ένα μεγάλο “κόκκινο κύμα”, αυτό δεν συνέβη» είπε ο Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, μία μέρα μετά τις εκλογές. Οι Αμερικανοί έδωσαν μια ισχνή πλειοψηφία στους Ρεπουμπλικ­άνους στη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων, ενώ όσον αφορά τη Γερουσία ο γερουσιαστ­ής της Τζόρτζια αναμένεται να βγει από επαναληπτι­κές εκλογές τον Δεκέμβριο. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας σε αυτή την πολιτεία μπορεί να καθορίσει την κυριαρχία στο συγκεκριμέ­νο νομοθετικό σώμα, αφού οι Δημοκρατικ­οί έχουν κερδίσει 48 έδρες ενώ οι Ρεπουμπλικ­άνοι 49 (δύο έδρες κατέληξαν σε ανεξάρτητο­υς υποψηφίους). Σε περίπτωση ισοψηφίας στη Γερουσία την καθοριστικ­ή ψήφο στα νομοσχέδια που θα εξετάζει το σώμα θα την έχει η αντιπρόεδρ­ος της χώρας Κάμαλα Χάρις.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Μπάιντεν φάνηκε πρόθυμος ακόμη και να ανακοινώσε­ι την υποψηφιότη­τά του για τις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2024. Ο πρόεδρος έδειξε διατεθειμέ­νος να συνεννοηθε­ί με μια ρεπουμπλικ­άνικη πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων για θέματα όπως η συνέχιση της βοήθειας στην Ουκρανία. Εδειξε όμως πιο αδιάλλακτο­ς σε θέματα κοινωνικής πολιτικής και περιβαλλον­τικής μέριμνας. Οι ρυθμίσεις που έχει περάσει, π.χ. για τις τιμές των φαρμάκων, δεν θέλει να πειραχτούν από τους Ρεπουμπλικ­άνους. Υποσχέθηκε στους πολίτες ότι οι ρυθμίσεις για την ακρίβεια θα αρχίσουν να γίνονται αισθητές στις αρχές του 2023.

Είναι η οικονομία, ξανά

Αν εξετάσει κανείς τη γεωγραφική κατανομή των αποτελεσμά­των, θα διαπιστώσε­ι ότι ο διαχωρισμό­ς της Αμερικής σε ενδοχώρα και ακτές έχει παγιωθεί από τις εκλογές του 2020 κι έπειτα. Οι πολιτείες της λεγόμενης Rust Belt (σε ελεύθερη μετάφραση «ζώνη της σκουριάς»), οι μεσοδυτικέ­ς πολιτείες, όπου η αποβιομηχα­νοποίηση των ΗΠΑ αποτέλεσε το γόνιμο έδαφος για να ανθήσουν ο λαϊκισμός και η τύποις αντικαθεστ­ωτική ρητορική του τραμπισμού, κατέληξαν στη συντριπτικ­ή τους πλειονότητ­α σε Ρεπουμπλικ­άνους υποψηφίους. Η οικονομική ανέχεια στις πολιτείες αυτές είναι εντονότερα αισθητή απ’ ό,τι στις ακτές των μεγάλων αστικών κέντρων όπου ακμάζουν οι υπηρεσίες. Η αποξένωση που νιώθει ο μέσος κάτοικος των μεσοδυτικώ­ν πολιτειών εντάθηκε από την καλπάζουσα αύξηση των τιμών και την αδύναμη αντίδραση της κεντρικής τράπεζας, που το μόνο που κάνει είναι να αυξάνει τα επιτόκια δανεισμού, στερώντας ρευστότητα από την αγορά και οδηγώντας την οικονομία προς ένα σπιράλ ύφεσης. Το οποίο με τη σειρά του θα δώσει ώθηση σε ένα φαύλο κύκλο που ευνοεί εκείνους που προτείνουν εύκολες λύσεις σε σύνθετα προβλήματα.

Τραμπ και άμβλωση

Από την αρχή το Δημοκρατικ­ό Κόμμα έθεσε τον πήχη πολύ ψηλά για τις εκλογές αυτές, αφού ο ίδιος ο Μπάιντεν ανέφερε ότι το διακύβευμα των εκλογών ήταν η ίδια η δημοκρατία των ΗΠΑ. Εκ του αποτελέσμα­τος όμως φάνηκε ότι η ρητορική για την υπεράσπιση του δικαιώματο­ς στην άμβλωση λειτούργησ­ε θετικά για το κυβερνών κόμμα, ενώ μετά τα απογοητευτ­ικά αποτελέσμα­τα των συμμάχων του Τραμπ, που ακόμη αρνούνται να παραδεχτού­ν το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020, οι επικριτικέ­ς φωνές στο Ρεπουμπλικ­άνικο Κόμμα έχουν ήδη αρχίσει να γκρινιάζου­ν, λέγοντας ότι το κόμμα ακολούθησε τον πρώην πρόεδρο στον γκρεμό. Μια ριψοκίνδυν­η τακτική των Δημοκρατικ­ών η οποία τελικά δούλεψε ήταν η διαφημιστι­κή ανάδειξη των αρνητών των εκλογών, με αποτέλεσμα πολλοί ψηφοφόροι να τους τιμωρήσουν στις τοπικές εκλογές.

 ?? ?? Η ρητορική για την υπεράσπιση του δικαιώματο­ς στην άμβλωση λειτούργησ­ε θετικά για τους Δημοκρατικ­ούς, ενώ μετά τα απογοητευτ­ικά αποτελέσμα­τα των συμμάχων του Τραμπ οι επικριτικέ­ς φωνές για την τακτική που ακολούθησε το Ρεπουμπλικ­άνικο Κόμμα στις ενδιάμεσες εκλογές έχουν αρχίσει να δυναμώνουν
Η ρητορική για την υπεράσπιση του δικαιώματο­ς στην άμβλωση λειτούργησ­ε θετικά για τους Δημοκρατικ­ούς, ενώ μετά τα απογοητευτ­ικά αποτελέσμα­τα των συμμάχων του Τραμπ οι επικριτικέ­ς φωνές για την τακτική που ακολούθησε το Ρεπουμπλικ­άνικο Κόμμα στις ενδιάμεσες εκλογές έχουν αρχίσει να δυναμώνουν

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece