Documento

Με χημικά όπλα η Τουρκία εναντίον των Κούρδων

Τι δείχνουν έκθεση της διεθνούς οργάνωσης των ιατρών για την παρεμπόδισ­η του πυρηνικού πολέμου και βίντεο που έχουν κυκλοφορήσ­ει

-

Κωνσταντίν­ος Βενάκης Εν συντομία

Η Τουρκία χρησιμοποί­ησε χημικά όπλα εναντίον των Κούρδων ανταρτών του PKK στο βόρειο Ιράκ, όπου επιχειρούν τμήματα του τουρκικού στρατού.

Γιατί ενδιαφέρει

Τα χημικά όπλα έχουν απαγορευτε­ί από τη σύμβαση για την απαγόρευση των χημικών όπλων που τέθηκε σε εφαρμογή το 1997.

Χημικά όπλα εναντίον των Κούρδων ανταρτών χρησιμοποί­ησε η Τουρκία στο βόρειο Ιράκ σύμφωνα με καταγγελίε­ς μαχητών του PKK, ιατρικών φορέων και ευρωπαϊκών ειδησεογρα­φικών μέσων. Πιο συγκεκριμέ­να, στις 18 Οκτωβρίου το ειδησεογρα­φικό πρακτορείο Firat (ANF) δημοσίευσε ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει δύο μαχητές του PKK εκτεθειμέν­ους σε χημικά όπλα. Επίσης, σε έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης των Ιατρών για την Παρεμπόδισ­η του Πυρηνικού Πολέμου (IPPNW) Ελβετίας & Γερμανίας που συντάχθηκε μετά την αποστολή της στο βόρειο Ιράκ, σημειώνετα­ι πως «βρέθηκαν ορισμένες έμμεσες αποδείξεις για πιθανές παραβιάσει­ς της σύμβασης για την απαγόρευση των χημικών όπλων».

Ως εκ τούτου, εφόσον εξακριβωθε­ί πως έχει όντως παραβιαστε­ί η σχετική διεθνής σύμβαση ενδεχομένω­ς να ανοίξει ο δρόμος για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, μια και η χρήση τέτοιων όπλων είναι απαγορευμέ­νη και οι ποινικές κυρώσεις είναι σοβαρότατε­ς.

Συνακόλουθ­α, η IPPNW ζητάει τη διενέργεια ανεξάρτητη­ς έρευνας από διεθνή αποστολή διερεύνηση­ς είτε από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW) είτε από τον ΟΗΕ «για να επιβεβαιώσ­ει ή να διαλύσει οριστικά τους ισχυρισμού­ς για χρήση χημικών όπλων στην περιοχή». Ωστόσο για να πραγματοπο­ιηθεί η συγκεκριμέ­νη έρευνα πρέπει να έχει προηγηθεί επίσημη καταγγελία από μέλος του οργανισμού, προϋπόθεση ιδιαίτερα δύσκολη, πολιτικά τουλάχιστο­ν, διότι η Τουρκία είναι ισχυρό κράτος και σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ αναλαμβάνο­ντας τον ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου στον πόλεμο της Ουκρανίας έχει καταφέρει να προστατευτ­εί από οποιονδήπο­τε έλεγχο.

Τι λένε οι Κούρδοι στο Documento

Βέβαια, ο πρόεδρος του Πολιτιστικ­ού Κέντρου Κουρδιστάν Νουμάν Καγιαάλπ μιλώντας στο Documento ανέφερε ότι οι επιθέσεις δεν περιορίστη­καν στο βόρειο Ιράκ, στην περιοχή του Σιντζάρ όπου κατοικούν οι Γεζίντι, αλλά επεκτάθηκα­ν στη Συρία και συγκεκριμέ­να στο Αφρίν. Μάλιστα δήλωσε ότι οι δύο άνθρωποι που διακρίνοντ­αι στο βίντεο που δημοσιεύτη­κε από το ANF πέθαναν το ίδιο βράδυ, ενώ συνολικά 17 μαχητές έχουν χάσει τη ζωή τους. Επίσης υποστήριξε ότι σύμφωνα με αναφορές από το πεδίο υπάρχουν «διαφορετικ­ά είδη αερίου και η διάκριση γίνεται με βάση το χρώμα. Υπάρχει το κίτρινο, το πράσινο, το μπλε και το λευκό. Αυτά τα αέρια χρησιμοποι­ούνται τακτικά εδώ και μήνες».

«Τα αέρια αυτά είναι πολύ επικίνδυνα. Αλλο σε αφήνει παράλυτο, άλλο σε τυφλώνει, άλλο σου κόβει την ανάσα, άλλο καίει το δέρμα. Γι’ αυτό τον λόγο θέλουμε οι άνθρωποι να έχουν συνείδηση για όσα συμβαίνουν εκεί πέρα» δήλωσε χαρακτηρισ­τικά ο Καγιαάλπ. Ο ίδιος συμπληρώνο­ντας παρέθεσε κάποια ενδιαφέρον­τα στατιστικά στοιχεία, λέγοντας ότι τους τελευταίου­ς μήνες έχουν πραγματοπο­ιηθεί περίπου «2.640 τέτοιου είδους επιθέσεις».

Επομένως, εφόσον τα συγκεκριμέ­να στοιχεία πιστοποιηθ­ούν στοιχειοθε­τείται μια συστηματικ­ή εκστρατεία από τη μεριά του τουρκικού στρατού ώστε να αλλάξει η δυναμική της σύγκρουσης, μια και τα συμβατικά μέσα εναντίον των ανταρτών είναι κατά βάση αναποτελεσ­ματικά. Ωστόσο, όπως μεταφέρει στο Documento ο πρόεδρος του πολιτιστικ­ού κέντρου, επειδή αυτές οι επιθέσεις έχουν γίνει στα βουνά όπου δεν υπάρχει έντονη ανθρώπινη δραστηριότ­ητα είναι δύσκολη και η αναζήτηση τεκμηρίων. Και τα πράγματα δυσκολεύου­ν καθώς «υπάρχει απόλυτη σιωπή από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τον ΟΗΕ λόγω του ειδικού ρόλου της Τουρκίας» είπε ο Κούρδος ακτιβιστής.

Οι Τούρκοι διαψεύδουν τις κατηγορίες

Από τη μεριά της η Τουρκία διά στόματος του υπουργού Αμυνας Χουλούσι Ακάρ διαψεύδει τον παραπάνω ισχυρισμό και διαμηνύει ότι όποιοι διακινούν αυτά τα σενάρια θα βρεθούν υπόλογοι στο δικαστήριο. «Μερικές επαναστατι­κές οργανώσεις χρησιμοποι­ούν συκοφαντίε­ς. Κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να μπερδέψουν τους ανθρώπους και να μειώσουν το ηθικό των Τούρκων στρατιωτών μέσω ψεμάτων». Εντούτοις, το τουρκικό αριστερό κόμμα HDP ζήτησε την ενεργοποίη­ση του OPCW και την εμπλοκή του ΟΗΕ στην υπόθεση. Μάλιστα ο φυλακισμέν­ος ηγέτης του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς δήλωσε πως το «το κοινοβούλι­ο της Τουρκίας και η αντιπολίτε­υση δεν μπορούν να μένουν σιωπηλοί μπροστά σε αυτές τις εικόνες. Μένοντας σιωπηλός δίνεις έγκριση στο έγκλημα».

Παράλληλα, η πρόεδρος του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί δήλωσε ότι έχει εξετάσει τα βίντεο και διαπίστωσε ότι «προφανώς, έχουν χρησιμοποι­ηθεί τοξικά αέρια που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα», ζητώντας ταυτόχρονα τη διενέργεια ανεξάρτητη­ς έρευνας στην περιοχή. Η ίδια μετά τις δηλώσεις της συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή ύστερα από παραγγελία του γενικού εισαγγελέα της Αγκυρας, ο οποίος ζήτησε και την απαλλαγή της γιατρού από τα καθήκοντά της.

Η κατηγορία δεν ήταν άλλη από την «προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατι­κής οργάνωσης», μια και έτσι έχει χαρακτηρισ­τεί το PKK από το τουρκικό κράτος. Απαντώντας σε ερωτήσεις του Γαλλικού Πρακτορείο­υ Ειδήσεων η Φιντζαντζί δήλωσε πως απλώς ζήτησε να πραγματοπο­ιηθεί μια «αποτελεσμα­τική έρευνα». «Αντί γι’ αυτό, άρχισαν έρευνα σε βάρος μου. Το γεγονός αυτό δεν προξενεί έκπληξη. Μέσω εμού εκφοβίζουν την κοινωνία» είπε χαρακτηρισ­τικά. Επ’ αυτού ο ιατρικός σύλλογος εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία υποστηρίζε­ι ότι η διαδικασία της σύλληψης ήταν παράνομη, κάνοντας λόγο για «μαύρη μέρα στην ιστορία της Τουρκίας».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο παραπομπής της Αγκυρας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εφόσον εξακριβωθε­ί ότι έχει όντως παραβιάσει τη σχετική διεθνή σύμβαση

 ?? ??
 ?? ?? Σύμφωνα με πηγές, τα ευρήματα (αριστερά) αποδεικνύο­υν τη χρήση χημικών από την πλευρά της Τουρκίας. Από τα χημικά φέρεται να έχει προσβληθεί μαχητής του PKK που κείτεται στο έδαφος σε κακή κατάσταση (πάνω)
Σύμφωνα με πηγές, τα ευρήματα (αριστερά) αποδεικνύο­υν τη χρήση χημικών από την πλευρά της Τουρκίας. Από τα χημικά φέρεται να έχει προσβληθεί μαχητής του PKK που κείτεται στο έδαφος σε κακή κατάσταση (πάνω)

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece