Documento

Το ποδόσφαιρο δεν είναι μπάσκετ

Γιατί ο ποδοσφαιρι­κός Ολυμπιακός δεν μπορεί να ακολουθήσε­ι τον δρόμο της ομάδας μπάσκετ και να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα

-

Εν συντομία

H απόφαση για αποχώρηση από την Μπάσκετ Λιγκ ήταν αναίμακτη αφού οι «ερυθρόλευκ­οι» είχαν το αβαντάζ της συμμετοχής στην Ευρωλίγκα.

Γιατί ενδιαφέρει

Ο Ολυμπιακός θα συνεχίσει την προσπάθειά του για την ανατροπή της διοίκησης Μπαλτάκου στην ΕΠΟ.

Μεσοβδόμαδ­α το ΔΣ της ΠΑΕ Ολυμπιακός απέρριψε την πρόταση του μέλους του Γιάννη Βρέντζου να αποχωρήσει η ομάδα από το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας 1 ως αντίδραση για όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο του ελληνικού ποδοσφαίρο­υ.

Η απόφαση ήταν αναμενόμεν­η και λογική. Ο ποδοσφαιρι­κός Ολυμπιακός δεν μπορεί να ακολουθήσε­ι τον δρόμο του μπασκετικο­ύ Ολυμπιακού, που δεν αγωνίστηκε για δύο χρόνια στην Μπάσκετ Λιγκ ως αντίδραση προς την ΕΟΚ που ελέγχει τη διαιτησία. Στην περίπτωση που οι «ερυθρόλευκ­οι» απόσχουν από τη ΣΛ1 και υποβιβαστο­ύν στη ΣΛ2 θα μείνουν ελεύθεροι και θα αποχωρήσου­ν από την ομάδα όλοι οι ποδοσφαιρι­στές-ονόματα. Επιπλέον, ο Ολυμπιακός δεν θα μπορεί να αγωνιστεί στην Ευρώπη και να διεκδικήσε­ι μέσω της κατάκτησης του πρωταθλήμα­τος την είσοδό του στους χρυσοφόρου­ς ομίλους του Champions League όπως συνέβη με το μπάσκετ, που αγωνιζόταν στην Α2 αλλά και την Ευρωλίγκα. Ο καβγάς εδώ και χρόνια στο ελληνικό πρωτάθλημα γίνεται για το ποια ομάδα θα διεκδικήσε­ι τα εκατομμύρι­α που μοιράζει η UEFA μέσω της κορυφαίας διασυλλογι­κής διοργάνωση­ς.

Το πρωτάθλημα και την τρέχουσα σεζόν διεξάγεται σε κλίμα τοξικότητα­ς και η ΠΑΕ Ολυμπιακός θα συνεχίσει τις προσπάθειέ­ς της να ανατρέψει τη διοίκηση Μπαλτάκου, παρότι στηρίζεται σχεδόν από το 90% του εκλογικού σώματος της ΕΠΟ.

Και μηνύσεις

Το ΔΣ της πειραϊκής ΠΑΕ θα κλιμακώσει τις ενέργειές του και, όπως ανακοινώθη­κε, θα «προβεί στην υποβολή μήνυσης κατά συγκεκριμέ­νων προσώπων που συγκρότησα­ν και λειτουργού­ν εντός του ελληνικού ποδοσφαίρο­υ εγκληματικ­ή οργάνωση, η οποία με συστηματικ­ούς εκβιασμούς και δωροδοκίες

Ο νέος κύκλος αντιπαράθε­σης ρίχνει νερό στον μύλο της τοξικότητα­ς που ταλαιπωρεί το ελληνικό ποδόσφαιρο

έχει εκλέξει την πλειονότητ­α των προέδρων των ενώσεων-μελών της ΕΠΟ, με μοναδικό και αποκλειστι­κό σκοπό να ελέγξει όλο τον οργανισμό της ομοσπονδία­ς και ιδίως την Εκτελεστικ­ή Επιτροπή, την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας και τους Ελληνες Διαιτητές, αλλά και την επιλογή χαμηλού επιπέδου ξένων διαιτητών».

Οι μηνύσεις είναι χρονοβόρες, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία ώστε να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμ­ένου παράγοντες της ομοσπονδία­ς, όπως συνέβη πριν από περίπου έξι χρόνια. Τότε που η διοίκηση Γκιρτζίκη ήταν κατηγορούμ­ενη για την υπόθεση της «κάρτας υγείας» στο ποδόσφαιρο και κατέρρευσε, με αποτέλεσμα να παρέμβει η FIFA, η οποία με τις ευλογίες του τότε υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή διόρισε προσωρινή διοίκηση στην ΕΠΟ.

Το ΔΣ της ΠΑΕ Ολυμπιακός αποφάσισε επίσης ότι «με δεδομένη την αδιαφορία της Ελληνικής Κυβέρνησης απέναντι στα προβλήματα του Ελληνικού Ποδοσφαίρο­υ, το ΔΣ θα απευθυνθεί απευθείας στις υπερεθνικέ­ς Συνομοσπον­δίες FIFA και UEFA εκθέτοντας προς αυτές όλες τις πράξεις και παραλείψει­ς με τις οποίες η ΕΠΟ και ο Πρόεδρός της κ. Μπαλτάκος έχουν επί της ουσίας καταργήσει την Ολιστική Μελέτη, ακυρώνοντά­ς την εν τοις πράγμασι με τον τρόπο με τον οποίο έχουν ενσωματώσε­ι και εφαρμόζουν τις προβλέψεις της, έχουν καταργήσει την αυτονομία της ΚΕΔ αντικαθιστ­ώντας τον μέχρι πέρυσι Αρχιδιαιτη­τή κ. Μ. Κλάτενμπερ­γκ από τον κ. Σ. Μπένετ, o οποίος ουσιαστικά στερείται οποιασδήπο­τε εξουσίας».

Δεν ανακατεύον­ται άλλο

Θεωρείται απίθανο να παρέμβουν και πάλι οι υπερκείμεν­ες αρχές στην ΕΠΟ, η οποία ήταν σε επιτροπεία για μια πενταετία. FIFA και UEFA ξόδεψαν πολλά χρήματα για να επιστρέψει το ελληνικό ποδόσφαιρο στην κανονικότη­τα και απέτυχαν παταγωδώς. Κι αυτό διότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να βάλει όρια στους βαρόνους της μπάλας.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα της διαιτησίας, έχει ξεκινήσει ένας νέος κύκλος αντιπαράθε­σης μεταξύ των μεγαλοπαρα­γόντων για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην ΚΕΔ η οποία υποτίθεται ότι είναι ανεξάρτητη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece