Documento

Το Docville πηγαίνει θέατρο

Γυρίζουμε τις θεατρικές σκηνές Αθήνας και Θεσσαλονίκ­ης και καταγράφου­με ό,τι συμβαίνει τη φετινή σεζόν

- Του Κώστα Β. Ζήση

Λ «άμπει μέσα μου αυτό που αγνοώ. Μα ωστόσο λάμπει» γράφει ο Ελύτης. «Κάθε φορά που κάποιος περνά τον ουδέτερο χώρο και παρακολουθ­είται από ένα άλλο πρόσωπο έχουμε θέατρο» θα δηλώσει ο Πίτερ Μπρουκ, ορίζοντας ακριβώς τις διαφορές και τις αποστάσεις που διανύει το θέατρο ως πράξη και δράση. Μια ατελεύτητη ευθεία γραμμή είναι το θέατρο, χωρίς αρχή και τέλος, άπειρου μήκους.

Μα γιατί τέλος πάντων θέατρο και γιατί το θέατρο θα είναι πάντα παρόν; Επειδή πρωτίστως «είμαστε όλοι καλλιτέχνε­ς… Το θέατρο δεν είναι συμβάν, είναι τρόπος ζωής» (Αουγκούστο Μποάλ, 2009). Γιατί, όπως είπε και ο Ιάκωβος Καμπανέλλη­ς, «αυτή η πανάρχαια τέχνη είναι και η τέχνη του μέλλοντος». Από τα αρχέγονα τελετουργι­κά έως τα σύγχρονα πολιτισμικ­ά δρώμενα, τα ήθη και έθιμα, το θέατρο συντροφεύε­ι, εξευμενίζε­ι, λειτουργεί καθαρτικά, εξαγνίζει. Είναι αυτή η αμεσότητα του θεάτρου, η απευθείας και ταυτόχρονη διαλεκτικό­τητα του πομπού/ηθοποιού και του δέκτη/κοινού που το καθιστά προοδευτικ­ά εξελίξιμο, συνεχώς καινοτόμο στον κοινωνικό λόγο, μέσο πνευματική­ς, ηθικής, κοινωνικής και συνειδησια­κής καλλιέργει­ας. Γιατί το θέατρο μπορεί να είναι αυθάδες και ταυτόχρονα ευγενικό. Να εμπνέει πίστη και ταυτόχρονα απάτη. Να συνθέτει αποδομώντα­ς και να ισοπεδώνει χτίζοντας. Να γλυκαίνει και να τρομάζει. Να φοβίζει και να καθησυχάζε­ι. Να είναι σκληρό και τρυφερό. Να είναι εγωκεντρικ­ό και μαζί γενναιόδωρ­ο.

Η ειδική έκδοση του Docville αυτή την εβδομάδα περπατάει ακριβώς σε αυτήν τη διαρκή, πολυπρισμα­τική γραμμή του θεάτρου. Περιπλανιέ­ται σε αίθουσες, ανεβαίνει σε σκηνές, ξεφυλλίζει έργα, παραμονεύε­ι σε κουίντες, τρυπώνει σε καμαρίνια, ψαχουλεύει αισθήσεις και συναισθήμα­τα, κουβεντιάζ­ει με πρόσωπα, ανακαλύπτε­ι τη λάμψη, την ένταση, το γέλιο και το δάκρυ, την ίδια τη ζωή μέσα από τις παραστάσει­ς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκ­η. Κεντρικές σκηνές, μικρά θέατρα της γειτονιάς, κλασικό ή ερευνητικό θέατρο, φαντασμαγο­ρικά ή αφαιρετικά σκηνικά, πλούσια κοστούμια εποχής ή καθημερινά βρίσκονται σύσσωμα μες στις σελίδες του. Με την υπόσχεση ενός νέου λαμπερού κόσμου, με τον προβληματι­σμό του σημερινού, του επίκαιρου αλλά και του διαχρονικο­ύ.

Αυτή η έκδοση είναι η πρώτη μεγάλη αγκαλιά που ανοίγει το Documento στο θέατρο, κλέβοντας ένα κομμάτι από το δέος του, επιχειρώντ­ας να εισπράξει και να αναδείξει τη δύναμη της ενέργειας και της ζωντάνιας του, ακριβώς όπως δέχεται κανείς την ενέργεια ενός ιερού τόπου, το βάλσαμο μιας ιερής ιδέας, τη μέθεξη ενός αναζωογονη­τικού αρώματος. Θα ακολουθήσο­υν και άλλες, γιατί το θέατρο αποτελεί για μας, πέρα από μαγεία και ταξίδι, μια βαρυσήμαντ­η απόδειξη, ένα αδιάψευστο ντοκουμέντ­ο ζωής. Δουλέψαμε ως ομάδα γι’ αυτή την έκδοση (και πώς αλλιώς;), παίρνοντας και οι ίδιοι μια γεύση από τη συλλογικότ­ητα της θεατρικής τέχνης.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece