Documento

Το ιστορικό θέατρο Αλφα

Από τον Στέφανο Ληναίο και την Ελλη Φωτίου στον Τάσο Ιορδανίδη και στη Θάλεια Ματίκα

-

Πενήντα ένα χρόνια ζωής μετρά το θέατρο Αλφα, το οποίο σφράγισε όχι μόνο τη θεατρική πορεία, αλλά και την ίδια τη ζωή του Στέφανου Ληναίου και της Ελλης Φωτίου. Ζευγάρι στη σκηνή, ζευγάρι στη ζωή, μετράνε πάνω από εξήντα χρόνια συμπόρευση­ς, συμβίωσης, κοινής διαδρομής. Το θέατρο Αλφα στο κέντρο της πόλης, μια ανάσα από τα κινηματικά Εξάρχεια, μετρά μισό αιώνα τους ανασασμούς της πόλης. Παρόν στα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν το παρελθόν της πόλης, παρόν στην πολυπολιτι­σμικότητά της που χαράσσει το μέλλον της, παρόν όλα αυτά τα χρόνια σε ένα θέατρο που αφουγκράζε­ται την κοινωνία και ανεβάζει τον άνθρωπο στη σκηνή.

Και πώς τα φέρνει η ίδια η ζωή, αυτό το ιστορικό θέατρο περνάει στην καλλιτεχνι­κή διεύθυνση ενός άλλου ζευγαριού στη ζωή και τη σκηνή, του Τάσου Ιορδανίδη και της Θάλειας Ματίκα. Κοινός τους άξονας η παρακαταθή­κη για το θέατρο Αλφα που έχουν αφήσει οι ιδρυτές του: «Υπάρχουν πολλά είδη θεάτρου. Εμείς προτιμούμε το θέατρο που παρουσιάζε­ι έργα τα οποία ενδιαφέρου­ν όλο τον κόσμο και τα καταλαβαίν­ει όλος ο κόσμος».

«Είμαστε πολύ ευχαριστημ­ένοι και εγώ και η Ελλη» μας λέει ο Στέφανος Ληναίος. «Επειτα από 50 χρόνια στο θέατρό μας, το θέατρο Αλφα, βρήκαμε τη συνέχεια στο πρόσωπο του Τάσου Ιορδανίδη και της Θάλειας Ματίκα. Πιστεύουμε ότι με τα έργο τους και το ήθος τους θα συνεχίσουν τη μικρή ιστορία μας στο θέατρο Αλφα – ήδη μας έκαναν την τιμή και το βάφτισαν θέατρο Αλφα/Ληναίος – Φωτίου. Τους ευχόμαστε να χαρούν όχι μόνο πολλές θεατρικές επιτυχίες, αλλά και μια γερή και ευτυχισμέν­η οικογένεια. Επιτυχίες με θεατρικά έργα που ενδιαφέρου­ν όλο τον κόσμο και τα καταλαβαίν­ει όλος ο κόσμος. Εργα ωφέλιμα και όχι προσωπικά απωθημένα. Εργα που βοηθούν τον κόσμο να γίνει καλύτερος. Με ήρωες παραδείγμα­τα για μίμηση και όχι για αποφυγή. Κόντρα στη μηδενιστικ­ή εποχή μας. Οπως λέει ο Ντιντερό, η τέχνη δεν έχει καμιά υποχρέωση να είναι πολυτέλεια των ακαμάτηδων. Κάθε τέχνη οφείλει να έχει κοινωνική αποστολή και χρησιμότητ­α».

Από τη μεριά τους ο Τάσος Ιορδανίδης και η Θάλεια Ματίκα δεν θα μπορούσαν παρά να είναι ευτυχισμέν­οι με τα νέα τους βήματα στο θέατρο Αλφα/ Ληναίος – Φωτίου. Συγκινημέν­ος ο Τάσος Ιορδανίδης μιλάει ένθερμα γι’ αυτήν τη συνεργασία: «Δεν θα αναφερθώ καθόλου στην παράστασή μας. Θα πω μόνο ένα μεγάλο ευχαριστώ, ένα μεγάλο ευχαριστού­με, στον κόσμο που μας τιμά με την παρουσία του και μας επιτρέπει να συναντιόμα­στε επί σκηνής με τη Θάλεια για δεύτερη χρονιά. Εκεί που θέλω να εστιάσω είναι η αγάπη μου, ο θαυμασμός μου, ο σεβασμός μου και η ευγνωμοσύν­η μου για τον κ. Στέφανο Ληναίο και την κ. Ελλη Φωτίου. Δύο καλλιτέχνε­ς που αφιέρωσαν τη ζωή τους στο θέατρο Αλφα. Δύο καλλιτέχνε­ς που μέσα από τον θεατρικό τους λόγο παράγουν εδώ και πάνω από μισό αιώνα πολιτισμό. Δύο καλλιτέχνε­ς σεμνούς και ταπεινούς. Δύο θεατράνθρω­πους που μας εμπιστεύτη­καν να αρθρώσουμε τον δικό μας λόγο στη σκηνή του θεάτρου τους. Χωρίς πιέσεις, χωρίς ανταλλάγμα­τα. Μόνο επειδή είδαν κάτι σ’ εμάς. Βαριά η ευθύνη. Μακάρι να αντεπεξέλθ­ουμε και να τους βγάλουμε ασπροπρόσω­πους. Κ. Στέφανε, κ. Ελλη, σας ευχαριστού­με».

 ?? ?? INF0
Με τις παραστάσει­ς «Θέλω να σου κρατάω το χέρι» και «Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν Πιστό», που εγκαινίασα­ν αυτήν τη συνεργασία την περασμένη σεζόν, συνεχίζει και φέτος το ρεπερτόριο του θεάτρου Αλφα/Ληναίος – Φωτίου (28ης Οκτωβρίου, κέντρο)
INF0 Με τις παραστάσει­ς «Θέλω να σου κρατάω το χέρι» και «Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν Πιστό», που εγκαινίασα­ν αυτήν τη συνεργασία την περασμένη σεζόν, συνεχίζει και φέτος το ρεπερτόριο του θεάτρου Αλφα/Ληναίος – Φωτίου (28ης Οκτωβρίου, κέντρο)
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece