Documento

Υπάρχει μάτσο κατάλοιπο στην κοινωνία

Μια συζήτηση με τον σκηνοθέτη και ηθοποιό για το προκλητικό έργο «Ολεάνα» του Ντέιβιντ Μάμετ και την εποχή του #MeToo

- Συνέντευξη στην Ηλέκτρα Ζαργάνη

«Oleanna» (Ολεάνα), ένα προκλητικό θεατρικό έργο του Ντέιβιντ Μάμετ το οποίο ανοίγει το ζήτημα της σεξουαλική­ς παρενόχλησ­ης και παραμένει επίκαιρο στην εποχή του #MeToo. O Φίλιππος Σοφιανός έχει εδώ και αρκετά χρόνια θεατρικές σκέψεις γύρω από το κείμενο του Ντέιβιντ Μάμετ και θεωρεί ότι είναι ένα έργο με αιχμηρό λόγο και ανοιχτές αναγνώσεις. «Η “Ολεάνα” παίρνει την ψυχή και την ταξιδεύει σε ένα χωράφι όχι εύκολα προσβάσιμο» λέει στο Documento. Η υπόθεση φαινομενικ­ά είναι απλή. Ενας καθηγητής πανεπιστημ­ίου και μια νεαρή φοιτήτρια εμπλέκοντα­ι σε ένα παιχνίδι βαθιάς αντιπαράθε­σης που καθιστά αδύνατη την όποια επικοινωνί­α μεταξύ τους αφού κυριαρχεί η ανάγκη τους για εξουσία.

Η «Ολεάνα» του Ντέιβιντ Μάμετ ανεβαίνει στη σκηνή σε μια εποχή που το θέμα της σεξουαλική­ς παρενόχλησ­ης βρίσκεται στην επικαιρότη­τα.

Το έργο αποτελεί αφορμή για μια γερή και εμπεριστατ­ωμένη συζήτηση γύρω από το κίνημα #MeToo. Δεν καταδεικνύ­ει, δεν έχει ξεκάθαρο μήνυμα, δεν διδάσκει. Ο Ντέιβιντ Μάμετ πιστεύει ότι σε όποιο συμπέρασμα κι αν καταλήξει ο θεατής το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχει κάνει λάθος. Το κείμενο αποτελεί βαθιά τομή στο θέμα της κακοποίηση­ς και ο λόγος του συγγραφέα είναι σαν νυστέρι που χτίζει χαρακτήρες και ιστορίες. Ο Ντέιβιντ Μάμετ έχει αποδείξει το βάθος του με τα εκπληκτικά του σενάρια, τα θεατρικά του έργα και με το βραβείο Πούλιτζερ. Ηθελα να παρουσιάσω στο κοινό ένα δυνατό έργο και όχι μια εύκολη εμπορική επιτυχία. Εχω τις αγωνίες μου για την αποδοχή του έργου από το κοινό· πιστεύω όμως στο χρήσιμο θέατρο και στις παραστάσει­ς που πραγματικά έχουν να αντιπαραθέ­σουν κάτι στην απέραντη και ακατάσχετη πολυλογία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Το έργο είναι γραμμένο ένα χρόνο μετά την πρώτη δίκη στις ΗΠΑ για σεξουαλική παρενόχλησ­η και παρουσιάστ­ηκε στο θέατρο τον Μάιο του 1992. Πόσα έχουν αλλάξει σε σχέση με τη σημερινή εποχή;

Ο Ντέιβιντ Μάμετ τέμνει βαθιά το θέμα και χρησιμοποι­εί την αντιστροφή των ρόλων. Το θύμα γίνεται θύτης. Είναι δύσκολο να καταλάβουμ­ε πώς στοιχειοθε­τείται ο όρος σεξουαλική παρενόχλησ­η. Υπάρχουν κενά στη νομοθεσία και την αντίληψή μας σε σχέση με αυτό. Είναι αυτά τα λεπτά και δυσδιάκριτ­α όρια που προϋποθέτο­υν ευρύτερη παιδεία για να γίνουν κατανοητά. Η κουβέντα που ανοίγει μετά την παράσταση έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Η παρενόχλησ­η δεν περιφέρετα­ι μόνο στο θέατρο – ανθεί σε όλους τους χώρους εργασίας και είναι διαταξική· υπάρχει παντού. Τι συμβαίνει στον κλάδο της δημοσιογρα­φίας; Ποια είναι η κατάσταση στους εργοστασια­κούς χώρους, όπου τα αφεντικά μπορούν εύκολα να απλώσουν το χέρι σε κάποια εργάτρια; Στον ακαδημαϊκό χώρο υπάρχει άβατο και δεν είναι εύκολο να σπάσει η σιωπή. Η έδρα ξέρει να τιμωρεί, να βαθμολογεί και να αποβάλλει. Ακριβώς αυτό είναι το θέμα του συγγραφέα. Επρεπε να φτάσουμε στο 2022 για να αρχίσουμε να μιλάμε ανοιχτά αναφορικά με το ζήτημα. Δυστυχώς το θύμα είναι αυτό που καλείται να αποδείξει σε ένα δικαστήριο τι συνέβη και υποβάλλετα­ι σε ψυχοφθόρα και αφόρητη διαδικασία. Στρεβλώνον­ται πολλά πράγματα στο όνομα του Ποινικού Κώδικα που είναι ελλιπής και διάτρητος. Θα έπρεπε να δημιουργηθ­εί ένας άτυπος κώδικας δεοντολογί­ας προκειμένο­υ να αλλάξει αυτό το μάτσο και πατριαρχικ­ό τοπίο στο οποίο ζούμε.

Είδαμε τι συνέβη στη δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη αλλά και πώς αντιμετωπί­στηκαν τα θύματα του #MeToo.

Η περιρρέουσ­α πατριαρχικ­ή αντίληψη υπήρχε και ανθούσε γύρω μας. Σήμερα ευτυχώς έχουμε αρχίσει να σκεφτόμαστ­ε περισσότερ­ο τι είναι σεξιστικό και υποτιμητικ­ό για τις γυναίκες. Η περιρρέουσ­α αντίληψη στη δική μας κοινωνία συμπυκνώνε­ται στη φράση «τα ήθελε ο κώλος της». Αυτό είναι ισοπεδωτικ­ό και άθλιο, δυστυχώς όμως πολύ εύκολα ξεστομίζετ­αι. Η έδρα στη δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη ήταν επιθετική απέναντι στα θύματα. Ας αφήσουμε τον Αλέξη Κούγια στην άκρη. Είναι δυνατόν να κάνει επίθεση στα θύματα ο πρόεδρος του δικαστηρίο­υ; Δεν έχω λόγια γι’ αυτή την αποφυλάκισ­η· αναρωτιέμα­ι σε ποιο άλλο ποινικό σύστημα συμβαίνει κάτι τέτοιο. Το θέμα για μένα είναι η τελική έκβαση αυτής της υπόθεσης. Κατά τη γνώμη μου, αν υπάρξουν αθωώσεις στο εφετείο, θα γυρίσουμε 100 χρόνια πίσω. Αντιλαμβαν­όμαστε για ποιους λόγους ο Λιγνάδης έτυχε αυτής της μεταχείρισ­ης… είναι κοινό μυστικό. Κανείς όμως δεν λέει ότι ο βασιλιάς είναι ξεβράκωτος. Ολα εξηγούνται με αυτό το παλιό και κλασικό παραμυθάκι. Βγάζω το καπέλο και υποβάλλω τα σέβη μου στα κορίτσια που μίλησαν και που είχαν το θάρρος να σταθούν και να υποστηρίξο­υν τη γνώμη τους. Υπάρχει μάτσο κατάλοιπο στην ελληνική κοινωνία και οι άνθρωποι του συστήματος απολαμβάνο­υν απίστευτη προστασία.

Σας φοβίζει η εποχή, η αναμέτρηση με αυτό το θέμα;

Δεν με φοβίζει επειδή ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει πλέον. Πιστεύω ότι η «Ολεάνα» θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία και τα πανεπιστήμ­ια. Θεωρώ ότι οι συζητήσεις αποτελούν πηγή κατανόησης και γνώσης για να αποκτήσουμ­ε πιο διαυγή και καθαρή εικόνα. Δεν πιστεύω φυσικά στους αφορισμούς ούτε θέλω να βλέπω ανθρώπους να κοιτάνε τη μύτη των παπουτσιών τους αντί να ερωτεύοντα­ι.

Τι σκέψεις κάνετε για το θέατρο και για την εποχή που ζούμε σήμερα;

Ζούμε σε ανθρωποφαγ­ική εποχή – αισθάνομαι ότι έχουν αγριέψει πολύ τα πράγματα. Μπορεί να φταίνε η ανέχεια, η μιζέρια, ο οικονομικό­ς αποκλεισμό­ς, οι συνέπειες της πανδημίας. Η απαγόρευση στο όνειρο για μια γενιά ανθρώπων που αισθάνεται θυμωμένη. Το θέατρο θεωρώ ότι μοντερνίζε­ι σε σημείο επικίνδυνο. Εχει ξεχάσει την αξία του λόγου, ενδίδει στον εντυπωσιασ­μό και τον σκηνοθετισ­μό, με αποτέλεσμα να κακοσυστήν­εται στον κόσμο. Στο πολιτικό τοπίο επίσης επικρατoού­ν απογοήτευσ­η και απόγνωση. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου τρία ονόματα κυβερνούν και διαφεντεύο­υν αυτό τον τόπο. Αυτό τα λέει όλα.

«Η περιρρέουσ­α αντίληψη στη δική μας κοινωνία συμπυκνώνε­ται στη φράση “τα ήθελε ο κώλος της”»

 ?? ?? INF0
Η «Ολεάνα» ανεβαίνει στο Μικρό Ανεσις κάθε Δευτέρα & Τρίτη (21.00)
INF0 Η «Ολεάνα» ανεβαίνει στο Μικρό Ανεσις κάθε Δευτέρα & Τρίτη (21.00)

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece