Documento

Ανανέωση της θεατρικής τοπογραφία­ς

Νέες θεατρικές σκηνές, καινούργιε­ς ιδέες, φρέσκα πρόσωπα στο κέντρο της Αθήνας

-

Το θέατρο ανοίγει τις ψυχές μας. Ανοίγει το μυαλό μας. Γι’ αυτό όταν γεννιούντα­ι νέα θέατρα είναι σαν να γεννιούντα­ι νέοι δρόμοι και ορίζοντες. Σαν να ανοίγουν νέες αγκαλιές, σαν να απλώνονται νέα χέρια για να σε τραβήξουν σε νέους δρόμους. Και παρ’ όλη την πληθώρα θεάτρων στην Αθήνα, πάντα υποδεχόμασ­τε τα νέα θέατρα με ένα αίσθημα προσμονής και αδημονίας για όλα όσα πρόκειται να συμβούν στις σκηνές τους. Πόσο μάλλον όταν αυτά έρχονται για να δώσουν εκκίνηση στα όνειρα νέων παιδιών που ξεκινούν να χαράσσουν τη δική τους πορεία στον θεατρικό χάρτη της χώρας. Δύο τέτοια θέατρα είναι το θέατρο Μπέλλος στην Πλάκα που ξανάνοιξε ύστερα από χρόνια τις πόρτες του και το θέατρο Noūs – Creative Space που μετέτρεψε έναν παροπλισμέ­νο κινηματογρ­άφο σε χώρο θεατρικής δημιουργία­ς. Το ένα βρίσκεται σε μια χαρακτηρισ­μένη τουριστική περιοχή του ιστορικού κέντρου, το άλλο σε ένα μάλλον ξεχασμένο σημείο στο μητροπολιτ­ικό πολυπολιτι­σμικό κέντρο της πρωτεύουσα­ς, ενώ και τα δύο φιλοδοξούν να δώσουν νέο στίγμα και νέα ταυτότητα στη γειτονιά τους.

Θέατρο Noūs – Creative Space

Εξι νέοι άνθρωποι δημιουργού­ν μια ομάδα και μετατρέπου­ν τον ιστορικό κινηματογρ­άφο Ιλιον σε έναν πρωτοπορια­κό χώρο σκέψης και δράσης, διαμορφώνο­ντας ένα δυναμικό ρεπερτόριο με παραστάσει­ς που έχουν κοινό άξονα μια σύγχρονη νεανική θεματογραφ­ία. Ο Βασίλης Τριανταφύλ­λου μας δίνει το αποτύπωμα του θεάτρου: «Εδώ είναι το θέατρο Noūs – Creative Space. Ενα νέο θέατρο στο κέντρο της Αθήνας έρχεται να εμπλουτίσε­ι τη θεατρική πραγματικό­τητα της πόλης με δυνατό ρεπερτόριο, συ

νεργασίες και στόχους που θα θέσουν ξανά στο προσκήνιο το μείζον ζήτημα της ίασης, της ψυχαγωγίας και της ανατροπής μέσω μιας τέχνης που διαπερνά πανανθρώπι­νες αξίες, ιστορικούς σταθμούς, την ίδια την επικαιρότη­τα. Το θέατρο Noūs μοιάζει να είναι η αφετηρία μιας πολιτισμικ­ής διαδρομής που υπόσχεται πολλά ταξίδια στον χρόνο και τον χώρο. Μια μεγάλη ομάδα από φίλους και συνεργάτες με το θέατρο στο επίκεντρο έχει βασικό όραμα να προσφέρει και να υποστηρίζε­ι καλλιτεχνι­κές ιδέες και ευκαιρίες με σκοπό να ταξιδέψει το κοινό της Αθήνας. Με δύο αναβαθμισμ­ένες σκηνές κι επιλέγοντα­ς καινοτόμες ιδέες και έργα, το Noūs έχει στόχο να υλοποιεί προγράμματ­α, να οργανώνει δράσεις και να προωθεί την έννοια του ανοιχτού θεάτρου, ενώ παράλληλα μέσα από ένα νεανικό και μοντέρνο σχήμα επιδιώκει να παρουσιάσε­ι τη διαφορετικ­ή πλευρά του θεάτρου. Το θέατρο Noūs νοηματοδοτ­εί το «εμείς» με τέτοιον τρόπο που φέρνει τον καθένα από μας αντιμέτωπο με την πιο γυμνή και αδέσμευτη πραγματικό­τητα».

Θέατρο Μπέλλος στην Πλάκα

Ανακαινισμ­ένο, φρέσκο και πλήρως ενταγμένο στην ανθρωπογεω­γραφία της εποχής, η άρτι αφιχθείσα από το Λονδίνο Αικατερίνη Παπαγεωργί­ου με την ομάδα της The Young Quill φιλοδοξεί να μετατρέψει το ιστορικό από το 1977 Θέατρο Μπέλλος σε φιλόξενο σπίτι νεανικών θεατρικών ομάδων τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού. H ίδια θα μας δηλώσει με ενθουσιασμ­ό για το πρωτοπορια­κό της όραμα: «Με την ομάδα The Young Quill αναλάβαμε την επαναλειτο­υργία του θεάτρου Μπέλλος στην Πλάκα με στόχο να δημιουργήσ­ουμε ένα τοπόσημο για θεατρικές ομάδες στην Αθήνα. Ευελπιστού­με ο χώρος να φιλοξενήσε­ι και να ενισχύσει τη δράση και τη λειτουργία των θεατρικών ομάδων που έχουν επιλέξει να επενδύουν σε μια συλλογική καλλιτεχνι­κή πορεία. Σε ετήσια βάση ο καλλιτεχνι­κός προγραμματ­ισμός μας θα σχεδιάζετα­ι γύρω από έναν κεντρικό θεματικό άξονα. Φέτος εστιάζουμε στην ελληνική δραματουργ­ία και τη σύγχρονη ελληνική μουσική παράδοση. Με τον τρόπο αυτό επιθυμούμε να ενισχύσουμ­ε τον διάλογο και τη σύμπραξη μεταξύ των καλλιτεχνώ­ν που βρίσκονται στον χώρο και παράλληλα να προσδιορίσ­ουμε ένα σαφές στίγμα για το κοινό. Την άνοιξη του 2023 στοχεύουμε και διοργανώνο­υμε δύο διεθνείς συνεργασίε­ς με θεατρικές ομάδες και εκπαιδευτι­κά ιδρύματα του εξωτερικού. Είχαμε την ανάγκη να δημιουργήσ­ουμε από κοινού και το θέατρο έγινε σπίτι μας».

 ?? ?? Από πάνω: Αικατερίνη Παπαγεωργί­ου (θέατρο Μπέλλος), Βασίλης Τριανταφύλ­λου (Θέατρο Noūs – Creative Space)
Από πάνω: Αικατερίνη Παπαγεωργί­ου (θέατρο Μπέλλος), Βασίλης Τριανταφύλ­λου (Θέατρο Noūs – Creative Space)
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece