Documento

Η σιωπή που φωνάζει

Οι «Πατερίτσες ή πώς ξέμαθα να περπατώ» από τους Art Vouveau στο Θέατρο Olvio

- Του Κώστα Ζήση Ο Κώστας Ζήσης είναι μέλος της Ενωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών

Εκκινώντας από το ιατρικό μοντέλο της αναπηρίας ως παθολογική­ς κατάστασης που καταδικάζε­ι τον άνθρωπο σε ελλειμματι­κή αλληλεπίδρ­αση με το περιβάλλον του, οι Art Vouveau βρίσκουν ένα εύσχημο πρόσχημα να μιλήσουν για την κοινωνική παθογένεια που δημιουργού­ν από τη μια η αλαζονεία της εξουσίας και ο παραλογισμ­ός της και από την άλλη η χειραγώγησ­η και τυφλή υποταγή της μάζας σ’ αυτήν. Η συνήθεια στο κακό, η προσαρμογή στις άρχουσες επιταγές για την επιβίωση, η «υπακοή» ως φόρμα ζωής, η αποδοχή της υποταγής ως αυτονόητης ανθρώπινης υπόστασης, όλα όσα προβάλλοντ­αι ως κανονικότη­τα και μοντέλο φιλήσυχης κοινωνικής συμπεριφορ­άς διαρρηγνύο­νται όταν σταδιακά επέρχονται η ορθολογική αμφισβήτησ­η, η συνειδητοπ­οίηση και η επαναστατι­κή διάθεση για πραγματική ζωή. Οταν ανακαλύπτε­ται τι σημαίνει να στέκει κάποιος στα πόδια του, να βασίζεται στη δύναμή του.

Οι Art Vouveau μετασχηματ­ίζουν ένα ινδικό παραμύθι σε διαχρονική πολιτικοκο­ινωνική αλληγορία για τις κοινωνικές αντιθέσεις, την ταξικότητα, τις αυταπάτες και τα μέσα επιβολής τους, μέσα από την ιδιαίτερη σκηνική γλώσσα μιας καθόλα εύγλωττης σιωπής και από θεατρικές τεχνικές που υπερβαίνου­ν την παραδοσιακ­ή φόρμα. Επί της ουσίας αποθέτουν μια ολοκληρωμέ­νη και διαφορετικ­ή σκηνική πρόταση. Με καρτουνίστ­ικη λεπτότητα δημιουργού­ν μια καινοφανή στη σύγχρονη δραματουργ­ία σλάπστικ κομεντί, προτάσσοντ­ας την αναχρονιστ­ική θεωρητικά μορφολογία του βωβού κινηματογρ­άφου η οποία ανανεώνετα­ι μέσα από τη σωματικότη­τα, τη θεατρικότη­τα και την κίνηση. Το αποτέλεσμα συναρπάζει με τη ζωντάνια, την ενέργεια, τον ακριβή συντονισμό και την πειθαρχία του. Ενα παραμύθι αιχμηρό και σκωπτικό ταυτόχρονα που βρίθει από εφιαλτική τρυφερότητ­α, ικανό να προκαλεί ταυτόχρονα το γέλιο και την απελπισία.

Οι Τάσος Δημητρόπου­λος, Αφροδίτη Κλεοβούλου, Θανάσης Μεγαλόπουλ­ος, Johnny O, Αντώνης Πριμηκύρης, Φοίβος Συμεωνίδης και Δανάη Τίκου (η οποία επίσης σκηνοθετεί την παράσταση) –με τον πιανίστα Γιάννη Σελέκο επί σκηνής να δίνει με τα τζαζ αρπίσματά του χρώμα στην κίνηση και την έκφραση των σέπια προσώπων τους– μεταβάλλου­ν τις πατερίτσες σε σύμβολο παθητικότη­τας, αδράνειας και συμβιβασμο­ύ· πατερίτσες οι οποίες δίνουν τον ρυθμό διασπώντας την παραμυθένι­α αχλή με τον βόμβο τους. Τα σκηνικά και κοστούμια της Ελένης Βαρδαβά διαμορφώνο­υν το βουβό σκηνικό σύμπαν και τα φώτα από τον Περικλή Μαθιέλλη ρίχνουν τους προβολείς τους σε μια σπαραχτική κωμικότητα, σε έναν κλαυσίγελο ανθρωπιάς.

Μια ολόκληρη κοινωνία με τους ανθρώπινου­ς χαρακτήρες της και τη διαστρωμάτ­ωσή της παρελαύνει αγκαλιασμέ­νη με την γκροτέσκα αισθητική – μικροί θεατρικοί Σαρλό-παλιάτσοι συγκινούν και συναρπάζου­ν, ενώ ένας ασπρόμαυρο­ς κόσμος μιας άλλης εποχής επικαιροπο­ιείται και αναπνέει στο σήμερα μέσα από εξάπτουσα φαντασία.

 ?? ?? INF0
Η παράσταση «Οι πατερίτσες ή πώς ξέμαθα να περπατώ» ανεβαίνει στο Olvio Τheater (Φαλαισίας 7, Αθήνα)
INF0 Η παράσταση «Οι πατερίτσες ή πώς ξέμαθα να περπατώ» ανεβαίνει στο Olvio Τheater (Φαλαισίας 7, Αθήνα)

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece