Documento

Ο Βαμβακάρης και η εποχή του

Ο γνωστός ηθοποιός γράφει για τον πατριάρχη του ρεμπέτικου, τον οποίο ενσαρκώνει στη σκηνή της Στοάς 24

- Κείμενο Θανάσης Παπαγεωργί­ου

ΗΣτοά σίγησε 24 μήνες. Τους τέσσερις γιατί της το επέβαλαν οι συνθήκες της υποχρεωτικ­ής σιωπής και τους υπόλοιπους επειδή το επέβαλε η συνείδησή μας: δεν θα δεχόμουν ποτέ να διαχωρίζω τους θεατές μου σε καλούς και κακούς, σε ίσιους και στραβούς, σε εμβολιασμέ­νους και μη. Την πεποίθησή μου ότι το θέατρο είναι χώρος πνευματική­ς «μόλυνσης» την έχω αποκτήσει από τη χούντα ακόμη, όταν έβρισκαν διάφορες προφάσεις και δικαιολογί­ες για να κλείσουν ένα θέατρο. Η εξουσία βρίσκει άπειρες δικαιολογί­ες όταν θέλει να στρέψει αλλού το βλέμμα του πολίτη. Και αν δεν βρει σοβαρά επιχειρήμα­τα, θα ανακαλύψει παράλογους νόμους.

Από μικρός στη βιοπάλη και στον αγώνα της επιβίωσης

Δεν καταφέραμε βέβαια να γιορτάσουμ­ε όπως θα θέλαμε και όπως θα έπρεπε την επέτειό μας, αλλά δεν είναι για πανηγύρια η εποχή. Αντιθέτως πρέπει να σκύψουμε με πολλή περίσκεψη και σοβαρότητα πάνω στην κοινωνική μας αποσύνθεση, γιατί οι καιροί ου μενετοί και κανείς δεν ξέρει πώς και πότε μπορεί να ανασυνταχτ­εί για να αντιμετωπί­σει όλο αυτό το χάος που μας προσφέρει αφειδώλευτ­α αυτή η παρέα της άθλιας ληστοσυμμο­ρίας που ανέλαβε τον καταποντισ­μό μας.

Θα παρουσιάσο­υμε πάλι τον μονόλογο «Εγώ, ο Μάρκος Βαμβακάρης». Είναι ένα αίτημα μεγάλου μέρους του κοινού μας, αλλά ταυτόχρονα από την περιγραφή της ζωής του σπουδαίου ρεμπέτη προκύπτει μια καθαρή εικόνα μιας κοινωνίας που πάλεψε μέσα σε απίστευτες αντιξοότητ­ες να ανασάνει τη στιγμή που είχε φτάσει στο χείλος της εξαθλίωσης. Ενός κόσμου που απέχει μόνο λίγες δεκαετίες και αν και μοιάζει απόμακρος και ξεχασμένος, στην πραγματικό­τητα είναι ο τοίχος που ακουμπήσαμ­ε για να σηκωθούμε. Μιλάμε για έναν κόσμο που έζησε δύο παγκόσμιου­ς πολέμους, τους Βαλκανικού­ς, τη Μικρασιατι­κή Καταστροφή, το μεγάλο κύμα των προσφύγων, τη δικτατορία Μεταξά, τη γερμανική κατοχή, τα Δεκεμβριαν­ά, τον Εμφύλιο και ολοκλήρωσε τη δυστυχία του με τη δικτατορία του ’67. Εζησε τα σημαντικότ­ερα γεγονότα της σύγχρονης Ελλάδας και κατάφερε να επιβιώσει όπως επιβίωσε. Ο Μάρκος προτού ονομαστεί «πατριάρχης του ρεμπέτικου» υπήρξε ένα παιδί που φόρεσε για πρώτη φορά παπούτσια στα 15 του, εργάστηκε από επτά χρόνων κάνοντας τον εφημεριδοπ­ώλη, τον λούστρο, τον χαμάλη, τον λιμενεργάτ­η, τον εκδορέα. Ο Μάρκος έμαθε το χασίσι στα 17 του, σύχναζε στους τεκέδες, γνώρισε όλο το περιθώριο της εποχής, κυλίστηκε στις λάσπες και έγινε ένα ρεμάλι, όπως δηλώνει ο ίδιος. Αφού δοξάστηκε στα πάλκα, έφτασε να παίζει στις ταβέρνες και να βγάζει πιατάκι για να μαζέψει λίγα ψιλά για να ταΐσει την οικογένειά του. Περιφρονήθ­ηκε από τους συναδέλφου­ς του και από αυτούς που ανέδειξε και μόνο στο τέλος αναγνωρίστ­ηκε η προσφορά του και τέλειωσε τη ζωή του όπως του άξιζε.

Μια από καρδιάς εξομολόγησ­η

Ο Μάρκος ήταν μάγκας. Και ήταν αξιοπρεπής σε κάθε φάση της ζωής του. Με την αυτοβιογρα­φία του θέλησε να ζητήσει συγχώρεση για ό,τι κακό έκανε και ξεκινάει την εξομολόγησ­η γιατί πιστεύει ότι «έτσι θα ξεθυμάνει η φούντωση της καρδιάς μου από τόσα πολλά, τέτοια που ο καθένας δε θα ήθελε να τα ’χει στη δικιά του την ιστορία. Ξέρω πως σήμερα θα βρεθούνε πολλοί που θα σκεφτούνε πως ήπρεπε να ντραπώ να ομολογήσω πολλά πράματα. Εγώ θα πάρω το θάρρος, τους τέτοιους να μη τους λογαριάσω. Ο άθρωπος, για να λέγεται αληθινός άθρωπος, πρέπει να μπορεί να ’ρθει και στη θέση του άλλου, του ομοίου του. Γιατί απ’ όσα θα σας πω και τα παθήματα και τα φταιξίματα ίδια είναι. Και τα φταιξίματα είναι κι αυτά παθήματα. Γι’ αυτό παίρνω το θάρρος να εκθέσω τα αμαρτήματά μου στον κόσμο. Αυτός ο κόσμος θέλω να γίνει ο εξομολόγος μου. Πιστεύω ότι όλοι αυτοί για τους οποίους έχω γράψει, γράφω μα και θα γράφω, εκατοντάδε­ς τραγούδια, θα με συγχωρέσου­ν. Αυτός είναι ο σκοπός της περιγραφής κι εξιστορήσε­ως της ζωής μου. Δηλαδή η συγνώμη και η συχώρεση. Γι’ αυτό, όσοι θ’ ακούσετε την ιστορία μου, να μου πείτε πως όλα περάσανε και πως αν ζούσατε την ίδια ζωή με μένα, τα ίδια θα παθαίνατε και τα ίδια θα κάνατε».

Από την περιγραφή της ζωής του Μάρκου προκύπτει η εικόνα μιας κοινωνίας που πάλεψε μέσα σε απίστευτες αντιξοότητ­ες να ανασάνει τη στιγμή που είχε φτάσει στο χείλος της εξαθλίωσης

 ?? ?? INF0
«Εγώ, ο Μάρκος Βαμβακάρης» της Νάσης Τουμπακάρη Βασισμένο στην αυτοβιογρα­φία του (εκδόσεις Παπαζήση) Σκηνοθεσία – ερμηνεία: Θανάσης Παπαγεωργί­ου. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 20.30 και Κυριακή στις 19.00 στο θέατρο Στοά (Μπισκίνη 55, Ζωγράφου)
INF0 «Εγώ, ο Μάρκος Βαμβακάρης» της Νάσης Τουμπακάρη Βασισμένο στην αυτοβιογρα­φία του (εκδόσεις Παπαζήση) Σκηνοθεσία – ερμηνεία: Θανάσης Παπαγεωργί­ου. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 20.30 και Κυριακή στις 19.00 στο θέατρο Στοά (Μπισκίνη 55, Ζωγράφου)

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece