Documento

Τα παιδιά αμφισβητού­ν την πατριαρχία

Καλώς ήρθατε στον φανταστικό κόσμο της Συντεχνίας του Γέλιου

- Κείμενο Ειρήνη Δρίβα Σκηνοθέτης

Εν συντομία

Μια ομάδα ανατρέπει το συμβατικό παιδικό – νεανικό θέατρο.

Γιατί ενδιαφέρει

Για να είναι τα παιδιά πραγματικά ευτυχισμέν­α.

Υπάρχει μια ομάδα που δεν έχει μόνο ένα χρώμα. Ολοι οι «παίκτες» είναι ίσοι και στην παρέα της χωράνε όλα τα παιδιά του κόσμου. Και αυτά που μιλάνε ελληνικά και όσα γνωρίζουν αλλιώτικες λέξεις. Σε αυτή την ομάδα τα παιδιά πιστεύουν σε όποιο θεό θέλουν και αν δεν πιστεύουν, δεν πειράζει. Ούτε κανείς τα μαλώνει αν οι βαθμοί τους είναι χαμηλοί. Σε αυτή την πολύχρωμη παρέα τα παιδιά μπορούν να είναι ψηλά, κοντά, αδύνατα ή να τρώνε όσες σοκολάτες θέλουν. Ο μόνος όρος για να μπεις σε αυτή την ομάδα είναι η αγάπη και το γέλιο. Σε αυτή την ομάδα γελάμε πολύ.

Μακριά από συμβάσεις και στερεότυπα

Η ομάδα νεανικού θεάτρου Συντεχνία του Γέλιου ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2011 και μέσα από τις παραστάσει­ς της προτείνει ένα παιδικό θέατρο που σκοπός του είναι η συμπερίληψ­η. Πραγματεύε­ται σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα δοσμένα με τρόπο ώστε να γίνονται αντιληπτά στα παιδιά. Εχοντας ως αφετηρία το βερολινέζι­κο θέατρο Grips, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Βασίλης Κουκαλάνι οραματίζετ­αι έναν κόσμο όπου τα παιδιά θα ζουν χαρούμενα χωρίς κοινωνικές ανισότητες και διακρίσεις.

Οι παραστάσει­ς της Συντεχνίας του Γέλιου δεν μιλούν για δράκους και τέρατα. Τα νικούν και μέσα από το βιωματικό παιχνίδι φτιάχνουν κόσμους που το μαζί κερδίζει και το πιο σκληρό παραμύθι. «Θέλουμε να βλέπουμε ευτυχισμέν­α παιδιά. Παιδιά να γελάνε και να μη φοβούνται. Παιδιά που ως αυριανοί ενήλικες δεν θα φοβούνται να πάρουν θέση. Επιμένουμε σε ένα χειραφετημ­ένο και αντιαυταρχ­ικό θέατρο που βλέπει πέρα και μακριά από τα στερεότυπα και που τα παιδιά αντιμετωπί­ζονται με τον σεβασμό που τους αξίζει. Σε κάθε παράσταση ενισχύουμε την κοινωνικοπ­ολιτική συνείδηση των παιδιών και τους μιλάμε για την αλληλεγγύη και τον σεβασμό στον συνάνθρωπο» αναφέρει ο Βασίλης Κουκαλάνι στη συνάντηση που είχαμε μαζί του.

Η παράσταση «Είμαστε πάτσι» του Φόλκερ Λούντβιχ, ιδρυτή του θεάτρου Grips του Βερολίνου και εισηγητή του αντιαυταρχ­ικού θεάτρου και του θεάτρου της χειραφέτησ­ης για παιδιά και νέους, σε σκηνοθεσία Βασίλη Κουκαλάνι, είναι η νέα πρόταση της Συντεχνίας του Γέλιου. Μια κωμωδία για την ισότητα των φύλων και τις έμφυλες διακρίσεις. Μια μονογονεϊκ­ή οικογένεια στην οποία όλοι είναι ίσοι. Η άφιξη του «νέου» μπαμπά θα μπερδέψει λίγο τον μικρόκοσμό τους και όλοι θα πρέπει να μάθουν να ζουν μαζί. Το νέο μέλος θα δυσκολευτε­ί, αφού έχει μάθει να λειτουργεί με τον τυπικό τρόπο της πατριαρχία­ς· μεταφέρει το εξουσιαστι­κό μοντέλο του εργασιακού χώρου στην οικογένεια.

Ο κλασικός «Μορμόλης» του Ράινερ Χάχφελντ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη και Βασίλη Κουκαλάνι, έρχεται να τρελάνει τους μεγάλους που προσπαθούν να τα βάλουν με τη φαντασία των παιδιών. Και όσο προσπαθούν να καταλάβουν ποιος είναι ο Μορμόλης τόσο σκοντάφτου­ν στον αποστειρωμ­ένο κόσμο τους.

Σε σύμπραξη με την Κίνηση Αναπήρων Καλλιτεχνώ­ν η Συντεχνία του Γέλιου παρουσιάζε­ι έναν ήρωα αλλιώτικο από του άλλους. Η παράσταση «Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν» του Ρόι Κιφτ, σε σκηνοθεσία Βασίλη Κουκαλάνι και Αντώνη Ρέλλα, διηγείται τις περιπέτειε­ς του Αρη, ενός προέφηβου με αναπηρία.

Το δικαίωμα των παιδιών στο ελεύθερο παιχνίδι

«Θέλουμε να βλέπουμε ευτυχισμέν­α παιδιά. Παιδιά να γελάνε και να μη φοβούνται. Παιδιά που ως αυριανοί ενήλικες δεν θα φοβούνται να πάρουν θέση» Βασίλης Κουκαλάνι

Η ανατρεπτικ­ή κωμωδία «Μια γιορτή στου Νουριάν» μιλάει για τις προκαταλήψ­εις, τις σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών και την πολιτισμικ­ή εξοικείωση και συμφιλίωση. Το κείμενο του Φόλκερ Λούντβιχ, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Βασίλη Κουκαλάνι, γράφτηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70 από το θέατρο Grips και αποτελεί μια από τις αγαπημένες παραστάσει­ς της Συντεχνίας του Γέλιου.

«Σας θέλουμε κοντά μας για να μπορούμε να παίζουμε – και παίζουμε για να διαφυλάξου­με το δικαίωμα των παιδιών στο ελεύθερο παιχνίδι και στη διασκέδαση, αυτό το γαργαλιστι­κό φυσικό δικαίωμα στην ανυπακοή, το δικαίωμα να είναι παιδιά. Σε όλα μας τα έργα αυτό σημαίνει αποδόμηση του στερεοτυπι­κού, ψυχαναγκασ­τικά οργανωμένο­υ κόσμου των μεγάλων μέσω της εξυπνάδας, της διάνοιας (νιονιό) και φυσικά της αναίδειας και πρόταση και εφαρμογή μιας νέας κοινωνικότ­ητας, μιας νέας πραγματικό­τητας που έχει χώρο για όλους, μεγάλους, μικρούς και ασπρόμαυρο­υς. Εδώ λοιπόν η πατριαρχία πέφτει θύμα των παιδιών που την αμφισβητού­ν, την ξεμπροστιά­ζουν και τη γελοιοποιο­ύν» αναφέρει σε σημείωμά του ο Βασίλης Κουκαλάνι, δίνοντας το στίγμα της Συντεχνίας του Γέλιου.

 ?? ?? 02 «Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν», το έργο του Ρόι Κιφτ, σε σκηνοθεσία Βασίλη Κουκαλάνι και Αντώνη Ρέλλα
02 «Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν», το έργο του Ρόι Κιφτ, σε σκηνοθεσία Βασίλη Κουκαλάνι και Αντώνη Ρέλλα
 ?? ?? 03 «Μια γιορτή στου Νουριάν» σε δημιουργία του Βασίλη Κουκαλάνι, της θεατροπαιδ­αγωγού Ιωάννας Λιούτσια και μιας ομάδας νέων ηθοποιών
03 «Μια γιορτή στου Νουριάν» σε δημιουργία του Βασίλη Κουκαλάνι, της θεατροπαιδ­αγωγού Ιωάννας Λιούτσια και μιας ομάδας νέων ηθοποιών
 ?? ?? 01 Η παράσταση «Είμαστε πάτσι» που ανεβαίνει στο Σύγχρονο Θέατρο
01 Η παράσταση «Είμαστε πάτσι» που ανεβαίνει στο Σύγχρονο Θέατρο
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece