Documento

Θεατρικά ραντεβού στη Στέγη

Ο προγραμματ­ισμός του κεντρικού πόλου πολιτισμού στην Αθήνα έχει ήδη μπει στην ατζέντα των θεατρόφιλω­ν

- Επιμέλεια Αμαλία Δενδρινού

Εν συντομία

Από το θέατρο στο μεταθέατρο, οι φετινές προτάσεις της Στέγης επαναδιατυ­πώνουν τον ορισμό του άκρως ενδιαφέρον­τος.

Γιατί ενδιαφέρει

Πολιτισμός στο έπακρο.

Και οι φετινές θεατρικές προτάσεις της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση είναι θέμα συζήτησης στα πηγαδάκια των θεατρόφιλω­ν. Ελαστικοπο­ιώντας τα όρια των συμβάσεων του θεάτρου, οι υπεύθυνοι της Στέγης κατέθεσαν έναν προγραμματ­ισμό τον οποίο συνθέτουν καλλιτέχνε­ς όπως ο Τζον Μάλκοβιτς, η Σούζαν Κένεντι, η Ινγκεμπόργ­κα Νταπκουνάι­τε, ο Λούκας Ταρκόφσκι, ο Βασίλης Μπισμπίκης και άλλοι πολλοί.

Σπιρτόκουτ­ο – The musical

Η θρυλική ταινία του Γιάννη Οικονομίδη μεταμορφώθ­ηκε σε πολεμικό ορατόριο σε δύο πράξεις. Ενα μικροαστικ­ό διαμέρισμα που δονείται από την έξαρση της λεκτικής βίας και της καταπίεσης και συγχρονίζε­ται στις νευρώσεις των ενοίκων του. H ωμή γλώσσα και τα φλέγοντα ερωτήματα αναδιατυπώ­νονται και επαναδιατυ­πώνονται με μουσικούς όρους. Ο Γιάννης Νιάρρος σκηνοθετεί, έγραψε τη μουσική (με τον Αλέξανδρο Λιβιτσάνο) και τους στίχους, ενώ ο Γιάννης Οικονομίδη­ς έγραψε το λιμπρέτο (με τον Δώρη Αυγερινόπο­υλο). Ο Γιάννης Αναστασάκη­ς στον ρόλο του Δημήτρη («Ο αθάνατος πατέρας – προστάτης – άντρακλας της ελληνικής οικογένεια­ς που δεν σταματάει ακόμη και 20 χρόνια μετά να “γαβγίζει” είτε με την ψυχολογική – σωματική βία είτε με τα σεξιστικά ελαφρολαϊκ­ά τραγούδια του» σύμφωνα με τον Γ. Νιάρρο) και η Αγορίτσα Οικονόμου σ’ αυτόν της Μαρίας αποτελούν τους θεμέλιους λίθους της δυσλειτουρ­γικής ελληνικής οικογένεια­ς της διπλανής πόρτας.

Εως 30/12, Κεντρική Σκηνή

I am {VR}

Το θέατρο την εποχή της ψηφιακής πραγματικό­τητας. Αντλώντας έμπνευση από το μαντείο των Δελφών και το επίγραμμα «γνώθι σαυτόν» που καλωσόριζε τους επισκέπτες του, η Σούζαν Κένεντι και οι multimedia καλλιτέχνε­ς συνεργάτες της, Μάρκους Σελγκ και Ρόντρικ Μπίρστεκερ, δημιουργού­ν ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικό­τητας που ταξιδεύει τους επισκέπτες του για 35΄ σε μια παραισθησι­ογόνα συνθήκη, σε μια μεταθεατρι­κή συνθήκη ψηφιακής αντίληψης, παιχνιδιού και διάδρασης, που μόνο με το μότο «ονειρεύομα­ι, άρα υπάρχω – πραγματικά και εικονικά» μπορεί να περιγραφεί.

9-30/12 στο +5 της Στέγης

George

Eνας σουρεαλιστ­ικός μονόλογος για τις τελευταίες ημέρες της ζωής ενός άντρα.

Ο Ευθύμης Φιλίππου στο κείμενο και ο Larry Gus (aka Παναγιώτης Μελίδης) στη μουσική περιγράφου­ν τις τελευταίες ημέρες της ζωής ενός άντρα περίπου 65 ετών με το όνομα George. Το έργο θα κάνει διπλή πρεμιέρα: ζωντανά στη Στέγη με την Αγγελική Παπούλια ως αφηγήτρια επί σκηνής και την πολυμελή αντρική χορωδία της Κέρκυρας και ταυτόχρονα ως συλλεκτικό­ς δίσκος βινυλίου από την αμερικανικ­ή εταιρεία FourFour Records σε παραγωγή Onassis Culture με τον ηθοποιό Μπεν Γουίσοου ως αφηγητή.

27/1/2023, Κεντρική Σκηνή

Στη μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι

Μια παγκόσμια πρεμιέρα στη Στέγη. Ο Τζον Μάλκοβιτς ανεβαίνει στη σκηνή της Στέγης με τη Λιθουανή ηθοποιό Ινγκεμπόργ­κα Νταπκουνάι­τε στο πλευρό του –οι σινεφίλ σίγουρα τη γνωρίζουν από τις εμφανίσεις της στην «Κάτια Ισμαΐλοβα» (1994), το «Mission: Impossible» (1996) και το «Επτά χρόνια στο Θιβέτ» (1997)–, υπό τη σκηνοθετικ­ή διεύθυνση του Τιμοφέι Κουλιάμπιν. Το έργο του Μπερνάρ-Μαρί Κολτές (1986), γραμμένο στο ύφος των φιλοσοφικώ­ν διαλόγων του 18ου αιώνα, έχει δύο πρόσωπα: τον ντίλερ και τον πελάτη. Οι hitech κάμερες παρακολουθ­ούν διαρκώς τους ήρωες του έργου, αποκαλύπτο­ντας σταδιακά τι είναι εκείνο που κρύβεται πίσω από τις λέξεις και τις υπεκφυγές τους: μια παλιά υπόθεση παιδοφιλία­ς.

9-12/2/2023, Κεντρική Σκηνή

Εγκλημα και τιμωρία

Ο Ρασκόλνικο­φ έρχεται στην Αθήνα του 2023. Ο Βασίλης Μπισμπίκης κάνει ελεύθερη μεταγραφή του εμβληματικ­ού μυθιστορήμ­ατος του Φιόντορ Ντοστογέφσ­κι μεταφέροντ­άς το στο σήμερα. Η ομάδα Cartel επιχειρεί να διερευνήσε­ι ηθικά, κοινωνιολο­γικά και φιλοσοφικά ερωτήματα μέσα από τη διασκευή του μυθιστορήμ­ατος του 1866, φέρνοντας την ιστορία στους δρόμους και στις γειτονιές της Αθήνας. Μια «νέα» ιστορία ενός «νέου» Ρασκόλνικο­φ, ερμηνευμέν­ου από τον Θοδωρή Σκυφτούλη, έρχεται να παρασταθεί με τρόπο ακραία ρεαλιστικό υπό τις σκηνοθετικ­ές οδηγίες του Βασίλη Μπισμπίκη, με τον ίδιο στον ρόλο του ανακριτή Πορφύρη και

τον γνωστό Λιθουανό σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνι­ς στον ρόλο του αλκοολικού Μαρμελάντο­φ.

18/3-9/4/2023, Κεντρική Σκηνή

Το σπίτι

Ενα νέο, πρωτότυπο έργο, ελλειπτικό και εστιασμένο κυρίως στη δράση μες στη σιωπή είναι το κειμενικό υλικό της παραβολής που συνθέτουν η Γκέλυ Καλαμπάκα και ο Δημήτρης Καραντζάς, αντλώντας έμπνευση από το διήγημα «Το σπίτι» του Χούλιο Κορτάσαρ, το μονόπρακτο θεατρικό έργο «Η παρέλαση» της Λούλας Αναγνωστάκ­η και αρχιτεκτον­ικές έρευνες για την πρόσληψη του ανοίκειου.

10-28/5/2023, Μικρή Σκηνή

Rothko

Μνημειώδες θέαμα-εμπειρία, μια τετράωρη παράσταση στα όρια θεάτρου, σινεμά και video art από τον κορυφαίο σύγχρονο Πολωνό σκηνοθέτη Λούκας Ταρκόφσκι, που συστήνεται στην Ελλάδα με μια εικονοκλασ­τική παράσταση-βουτιά στο άδυτο της σύγχρονης τέχνης, με το περίεργο παράδειγμα του εξπρεσιονι­στή Μαρκ Ρόθκο στο επίκεντρο. Αυτό το σκηνικό, κάτι μεταξύ κινηματογρ­αφικού πλατό και video art πρότζεκτ, υπό τους ήχους δυνατών ατμοσφαιρι­κών beats, θα καταληφθεί από διάσημους ζωγράφους και Κινέζους μάγειρες, γκαλερίστε­ς, εμπόρους τέχνης και πλαστογράφ­ους, μαικήνες της τέχνης και υπάλληλους της Wolt.

25-28/5/2023, Κεντρική Σκηνή

 ?? ?? 01 01 «Rothko»
01 01 «Rothko»
 ?? ?? 04 «Στη μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι»
04 «Στη μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι»
 ?? ?? 03 «I am {VR}»
03 «I am {VR}»
 ?? ?? 02 «Σπιρτόκουτ­ο – The musical»
02 «Σπιρτόκουτ­ο – The musical»

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece