Documento

Τι είναι ή τι θα έπρεπε να είναι το πολιτικό θέατρο;

Τέσσερις νέοι δημιουργοί επιχειρούν στο συγκεκριμέ­νο είδος στις αθηναϊκές σκηνές

- Κώστας Ζήσης

Εν συντομία

Το πολιτικό θέατρο από την οπτική νέων δημιουργών.

Γιατί ενδιαφέρει

Και η μη πολιτική είναι πολιτική στάση και θέση.

Τι είναι πολιτικό θέατρο; Πώς ορίζεται και διαμορφώνε­ται στις σημερινές συνθήκες στην κοινωνική πραγματικό­τητα μιας Ελλάδας σε κρίση και ποιοι είναι οι άξονές του;

Η απαξίωση του συλλογικού και κοινωνικού

Η Νάντια Δαλκυριάδο­υ, σκηνοθέτρι­α του έργου «Οι γειτονιές του κόσμου» του Γιάννη Ρίτσου, επιχειρεί μια πρώτη προσέγγιση στο θέμα: «Είναι ασταμάτητη η ορμή της τέχνης να ασχοληθεί με αυτό που είναι ουσιώδες, με αυτό που αφορά τον πυρήνα της κοινωνίας και του ανθρώπου. Η ιδέα ότι το θέαμα αφορά μόνο τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία του κοινού και δεν αποτελεί μια ανοιχτή συζήτηση για τα πολιτικά ζητήματα είναι και αυτή μια πολιτική επιλογή. Οσο υπάρχει πολιτική θα υπάρχει αυτομάτως και τέχνη που την εκφράζει, θα υπάρχει πολιτικό θέατρο – σε μικρές ή μεγάλες αίθουσες, με δυνατά ή αδύναμα φώτα».

Ξεκινώντας από αυτή την αφετηρία ότι όλα είναι πολιτική πράξη, το θέατρο φύσει και θέσει την προεκτείνε­ι επιπλέον σε δράση, μιας και η επικοινωνι­ακή σχέση πομπού και δέκτη είναι η βάση της ανάπτυξής του: το θέατρο συνδημιουρ­γείται από συλλογικότ­ητες, απευθύνετα­ι στη συλλογική θέαση (=παρατήρηση) του κοινού. Αυτό όμως που από μόνο του δίνει την πολιτική αφετηρία της θεατρικής πράξης και αποτελεί τη ρίζα ανάπτυξής της μπορεί το ίδιο ύπουλα να γίνει η βάση για τον αποχρωματι­σμό του πολιτικού θεάτρου, μες στην ευκολία να βαφτίζοντα­ι όλα «πολιτικό θέατρο».

Εξηγούμαι: στη σημερινή εποχή, που χαρακτηρίζ­εται από την πλήρη οι κ ον ο μι κ ο κοινωνική επικράτηση του νεοφιλελευ­θερισμού, α πότη δύναμη και την επιρροή των ΜΜΕ που βρίσκο

νται συγκεντρωμ­ένα σε μεγιστάνες του κεφαλαίου και που ο άνθρωπος βομβαρδίζε­ται από θεωρίες ισοπέδωσης των ιδεών, απαξίωσης οτιδήποτε κοινωνικού και αποθέωσης της ατομικότητ­ας (το αφήγημα της πολυδιαφημ­ισμένης« αριστείας» εκεί ακριβώς βασίζεται ), προβάλλοντ­ας« επιτυχημέν­α πρότυπα» μέσα από καλλιεργού­μενες αυταπάτες, επιχειρημα­τολογώντας ακόμη μετ ο αφελές ότι η κοινωνία σήμερα έχει αποταξικοπ­οιηθεί, το πολιτικό θέατρο κινδυνεύει στον ξεπεσμό ενός στείρου δικαιωματι­σμού. Δεν αρκεί για παράδειγμα να μιλάς για ελευθερία, δικαιοσύνη, ισότητα και ειρήνη γενικά και αόριστα και με τρόπο ανώδυνο και επιδερμικό. Γιατί το πολιτικό θέατρο οφείλει να είναι πρωτίστως ανατρεπτικ­ό, επαναστατι­κό, να «σκαλίζει», να «τσιμπάει», να ενοχλεί, να συνταράσσε­ι και να εξωθεί σε σκέψη και δράση.

Ο Μάνος Βαβαδάκης, μέλος της θεατρικής ομάδας RMS Mataroa («Μικρό αναρχικό καλοκαίρι/Βαρκελώνη ’36», «Ματαρόα, πού πας καραβάκι με τέτοιο καιρό;») θα μας πει: «Πολιτικό θέατρο δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη πολιτικό θέμα. Πολιτικό θέατρο είναι και το να δείξεις την ομορφιά μες στην ασχήμια που μας περιβάλλει. Για μένα δεν έχει άλλο λόγο ύπαρξης το θέατρο σήμερα. Με την εύκολη πλέον πρόσβαση σε προϊόντα ψυχαγωγίας στον κινηματογρ­άφο και στην τηλεόραση ο θεατρικός χώρος οφείλει να αποτελέσει πεδίο ελεύθερης σκέψης και κοινωνικών ζυμώσεων. Οπως η ζωγραφική με την εφεύρεση της φωτογραφία­ς απελευθερώ­θηκε α πότη να να παραστατικ­ότητα και οδηγήθηκε σε πιο ανοιχτές φόρμες έτσι και το θέατρο οφείλει πια να φιλοσοφεί ελεύθερα και ανατρεπτικ­ά».

Η μαζική κατανάλωση και η αποπολιτικ­οποίηση

Ο κίνδυνος της εργαλειοπο­ίησης των δύο χρονικών αξόνων του πολιτικού θεάτρου, του χτες και του σήμερα, είναι παραπάνω από ορατός. Τόσο το επιχειρούμ­ενο ξαναγράψιμ­ο της Ιστορίας, που αποτελεί κυρίαρχη τάση στη σύγχρονη εκπαίδευση, την επιστήμη και στον πολιτισμό, όσο και ο εγκλωβισμό­ς της παρουσίαση­ς και ανάλυσης σύγχρονων κοινωνικών φαινομένων και προβληματι­σμών

υ πότο πρίσμα εξατομικευ­μένου ψ υ χ ο συναισθημα­τισμού οδηγού ντο φερόμενο ως πολιτικό θέατρο σε πλήρη αποπολιτικ­οποίηση( θα τολμούσα πλέον να χαρακτηρίσ­ω το είδος ακόμη και εκφυλισμέν­ο). Εάν το πολιτικό θέατρο δεν παρακολουθ­εί την κοινωνία, δεν επιχειρεί να την εξηγήσει, δεν ξεπηδάει μέσα από αυτή και δεν επιχειρεί όχι να υποδείξει, αλλά να ανοίξει ορίζοντες και προοπτικές προόδου της, αποτελεί απλώς ένα παραμορφωμ­ένο είδωλο του αποτρόπαιο­υ χαρακτήρα της.

Ο Γιώργος Τσαγκαράκη­ς, συγγραφέας και σκηνοθέτης της παράστασης «Το τρίο λούμπεν – Η φράουλα», που τις επόμενες ημέρες ξεκινάει δεύτερο κύκλο παραστάσεω­ν στο θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής, γίνεται πιο συγκεκριμέ­νος: «Βρισκόμαστ­ε ύστερα από δέκα χρόνια κρίσης, δύο χρόνια πανδημίας, εν μέσω ενεργειακή­ς φτώχειας, με τρομερή κρίση στο προσφυγικό και “το Αιγαίο να ανθίζει νεκρούς”, όπως έλεγε ο Γιώργος Σεφέρης. Τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν όλο και περισσότερ­ο παγκόσμια μα και στην περιοχή μας. Σε μια τέτοια εποχή το θέατρο δεν πρέπει να είναι γενικά πολιτικό. Πρέπει να είναι επαναστατι­κό. Να χτυπάει στην καρδιά του προβλήματο­ς, να καλεί τους ανθρώπους να αλλάξουν τον κόσμο – αυτούς που έχουν συμφέρον από την αλλαγή του βέβαια. Πρέπει να αποκαλύπτε­ι, να εμπνέει και να δείχνει ότι ακόμη και στις χειρότερες συνθήκες που έχουμε φανταστεί –όπως αυτή του πολέμου για παράδειγμα– υπάρχει δύναμη να αλλάξει ο κόσμος. Ακόμη κι εκεί τη δύναμη την έχουν οι πολλοί. Αυτό ίσως να ήταν ένα χρήσιμο θέατρο στη σημερινή συγκυρία».

«Η έλλειψη θέσης είναι θέση και μάλιστα εξαιρετικά διαδεδομέν­η στις μέρες μας» αναφέρει η Νεφέλη Μαϊστράλη, συγγραφέας των «Αριστερόχε­ιρων» που έρχονται για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Μπέλλος σε σκηνοθεσία Θανάση Ζερίτη, η οποία είναι κατηγορημα­τική: «Αν πρέπει να χαρακτηρίσ­ω το πολιτικό θέατρο – με τη στενή έννοια– σήμερα, θα έλεγα ότι πρόκειται για ένα θέατρο που θέτει στο επίκεντρο την πολιτική σκέψη και πρακτική χωρίς να παραγνωρίζ­ει τη συνομιλία με τους κοινωνικού­ς προβληματι­σμούς. Ενα θέατρο που

παίρνει φανερά θέση απέναντι στα πολιτικά πράγματα του χτες και του σήμερα».

Τέτοια παραδείγμα­τα έχουμε πολλά. Τρανότερο όλων τα κλασικά πολιτικά έργα της παγκόσμιας δραματουργ­ίας (όπως για παράδειγμα οι πρωτίστως πολιτικές αρχαίες τραγωδίες) που παρουσιάζο­νται «ανανεωμένα» και με «σύγχρονη ματιά», αποστεωμέν­α, με φανερό άγχος να παρακολουθ­ήσουν τηλεοπτικά δρώμενα μαζικής κατανάλωση­ς. Ακόμη και το νεοφερμένο είδος του «νεοελληνικ­ού ρεαλισμού» (ο Γιάγκος Ανδρεάδης πρώτος μίλησε για «ψευδορεαλι­σμό») πολλές φορές εδράζεται στην αποπολιτικ­οποίηση με πολιτική επικάλυψη.

Ετσι το ερώτημα αν υπάρχουν σήμερα οι συνθήκες και κάτω από ποιους όρους μπορεί να ανθήσει το πολιτικό θέατρο τίθεται επιτακτικά. Η Νεφέλη Μαϊστράλη καταθέτει τον προβληματι­σμό της σε μια συζήτηση που δείχνει να μην έχει τελειώσει: «Δεδομένου ότι το θέατρο αντιμετωπί­ζεται ως ένα αμιγώς καταναλωτι­κό προϊόν, δεν ξέρω πώς μπορούν να υπάρξουν ευνοϊκές συνθήκες για να ανθήσει μια καλλιτεχνι­κή πρακτική διαφορετικ­ή από τους εμπορικούς όρους της φιλελεύθερ­ης κοινωνίας στην οποία ζούμε. Μπορώ να θεωρήσω ευνοϊκούς όρους τη συλλογικότ­ητα και τη στήριξη από ανθρώπους που θέλουν και περιμένουν να δουν ένα θέατρο που παίρνει θέση απέναντι στην παρούσα νοσηρότητα. Σίγουρα πάντως δεν μιλάμε για μια πραγματικό­τητα που στηρίζει και ευνοεί το πολιτικό θέατρο».

Η παγκόσμια οικονομική κρίση, η εξουσία των αγορών, η υποχθόνια επικράτηση του νεοναζισμο­ύ και των αντιλήψεών του, η απειλή του πολέμου και, βεβαίως, η ιστορική αναδρομή και καταγραφή της συλλογικής μνήμης αποτελούν τη θεματογραφ­ία ενός πολιτικού θεάτρου σήμερα. Εκείνα που μένει να αξιολογηθο­ύν πρωτίστως από ένα σκεπτόμενο κοινό και στη συνέχεια από θεωρητικού­ς θεάτρου και κριτικούς είναι η επαναστατι­κότητα, η αμφισβήτησ­η και η διαλεκτική του σχέση με την κοινωνία, σε αντιδιαστο­λή με την παραδοχή αποδοχής και συμβιβασμο­ύ με τον συρμό της κυρίαρχης αντίληψης και ιδεολογίας. Γιατί προφανώς σε αυτό το τερέν δίνεται η μάχη σε όλη την κοινωνία.

 ?? ?? 06
06
 ?? ?? 08
08
 ?? ?? 04
04
 ?? ?? 02
02
 ?? ?? 07 01, 02 Η Νεφέλη Μαϊστράλη και οι «Αριστερόχε­ιρες»
03, 04 Ο Γιώργος Τσαγκαράκη­ς και το «Τρίο λούμπεν – Η φράουλα»
05, 06 Ο Μάνος Βαβαδάκης και το «Μικρό αναρχικό καλοκαίρι/ Βαρκελώνη ’36»
07, 08 Η Νάντια Δαλκυριάδο­υ και οι «Γειτονιές του κόσμου»
07 01, 02 Η Νεφέλη Μαϊστράλη και οι «Αριστερόχε­ιρες» 03, 04 Ο Γιώργος Τσαγκαράκη­ς και το «Τρίο λούμπεν – Η φράουλα» 05, 06 Ο Μάνος Βαβαδάκης και το «Μικρό αναρχικό καλοκαίρι/ Βαρκελώνη ’36» 07, 08 Η Νάντια Δαλκυριάδο­υ και οι «Γειτονιές του κόσμου»
 ?? ?? 01
01
 ?? ?? 03
03
 ?? ?? 05
05
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece