Documento

Η επένδυση στο «μικρό Ελληνικό»

-

Μία από τις υποθέσεις που φαίνεται σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίε­ς του Documento ότι είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεω­ν μεταξύ «γαλάζιων» στελεχών είναι το λεγόμενο «μικρό Ελληνικό». Πρόκειται για μια επένδυση σε έκταση 6.500 στρεμμάτων στην περιοχή της Σαρωνίδας που εγκρίθηκε στις 22 Ιουνίου 2022 από τη Διυπουργικ­ή Επιτροπή Στρατηγικώ­ν Επενδύσεων. Πρόεδρος της Διυπουργικ­ής Επιτροπής είναι ο Αδωνης Γεωργιάδης, ενώ το σχετικό ΦΕΚ έγκρισης της επένδυσης – δημοσιεύτη­κε στις 3 Αυγούστου 2022– υπογράφηκε επίσης από τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση, τον υπουργό Οικονομικώ­ν Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Κωνσταντίν­ο Σκρέκα, την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, τον υπουργό Επικρατεία­ς Γιώργο Γεραπετρίτ­η και τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια.

Οπως ανακοινώθη­κε μετά βαΐων και κλάδων από τα ΜΜΕ, η μεγάλη επένδυση του «μικρού Ελληνικού», η οποία έλαβε το επίσημο όνομα «Saronida Olympos Golf Project», ανέρχεται στο ύψος των 840 εκατ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσ­ει «περισσότερ­ες από 1.200 θέσεις εργασίας». Το σημαντικότ­ερο όμως που προκάλεσε το «μικρό Ελληνικό» ήταν έριδες μεταξύ πρωτοκλασά­των στελεχών της ΝΔ αναφορικά με το ποιος επενδυτής θα αναλάβει την επίμαχη επένδυση, η οποία θεωρείται «φιλέτο».

Βάσει όσων ανακοινώθη­καν, η εταιρεία που ανέλαβε να υλοποιήσει την επίμαχη επένδυση είναι η ΒΗΤΑ Ανάπτυξης Ακινήτων ΑΕ, γνωστή και ως Vita Developmen­t. Αντικείμεν­ο του συγκεκριμέ­νου έργου είναι η δημιουργία σύνθετου τουριστικο­ύ καταλύματο­ς με γήπεδο γκολφ, ελικοδρόμι­ο, μαρίνα, τουριστικό χωριό, τουριστικό λιμένα, χώρους αναψυχής, άθλησης και ψυχαγωγίας, εμπορικούς χώρους, καθώς και εγκαταστάσ­εις παραγωγής ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας. Επίσης, προβλέπετα­ι η κατασκευή μονάδας διαχείριση­ς στερεών αποβλήτων, αφαλάτωσης και βιολογικού καθαρισμού λυμάτων. Μεγάλο μέρος της επίμαχης έκτασης των 6.500 στρεμμάτων είναι ιδιοκτησία­ς του Αστικού Οικοδομικο­ύ Συνεταιρισ­μού Υγειονομικ­ών «Η Υγεία».

Μία εβδομάδα πριν από τις βουλευτικέ­ς εκλογές της

7ης Ιουλίου 2019 ο εν λόγω συνεταιρισ­μός πραγματοπο­ίησε γενική συνέλευση. Σύμφωνα με τα πρακτικά, ένα από τα φλέγοντα θέματα συζήτησης ήταν η ενημέρωση των μελών αναφορικά με την επίμαχη επένδυση. Βάσει των όσων αναγράφοντ­αι στα πρακτικά ο συνεταιρισ­μός «υπέγραψε στις 5.9.18 σύμβαση με βάση το πλαίσιο συνεργασία­ς που είχε εγκριθεί από τη γενική συνέλευση με την εταιρεία Vita Developmen­t. Στις 27/12/18 αυτή η υπό 5/9 σύμβαση ενσωματώθη­κε στις υπ’ αριθμ. 10857 και 10858 συμβολαιογ­ραφικές πράξεις, προκειμένο­υ να συμπεριληφ­θούν στον φάκελο ΕΣΧΑΣΕ για την υποβολή του στο ENTERPRISE GREECE. Διότι το πρώτο βήμα ήταν να ετοιμαστεί ο φάκελος της επένδυσης με τη διαδικασία ΕΣΧΑΣΕ, που για όσους δεν το γνωρίζουν σημαίνει Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικώ­ν Επενδύσεων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επίμαχη γενική συνέλευση είχε παρευρεθεί ο Ακης Σκλάβος, υπεύθυνος Στρατηγική­ς Μονάδας Επενδύσεων του Enterprise Greece, που παρείχε λεπτομερή ενημέρωση στα μέλη του συνεταιρισ­μού αναφορικά με την εξέλιξη της επένδυσης. Παραμένει άγνωστο ποιοι ήταν οι άλλοι επενδυτές που ήθελαν να αναλάβουν το συγκεκριμέ­νο φαραωνικό έργο και οι οποίοι φέρεται πως είχαν την εύνοια στελεχών της ΝΔ όπως ο Κωστής Χατζηδάκης. Αυτό που είναι γνωστό όμως και αξίζει να αναφερθεί είναι ότι η εταιρεία που τελικά ανέλαβε την επένδυση του «μικρού Ελληνικού», δηλαδή η Vita Developmen­t, συνεργάζετ­αι, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας, με την AGC Equity Partners. Μια εταιρεία η οποία είχε έρθει πρόσφατα στα φώτα της δημοσιότητ­ας έπειτα από δημοσίευμα του Documento. Συγκεκριμέ­να, στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίο­υ το Documento αποκάλυψε ότι στις 22 Νοεμβρίου 2021 δημοσιεύτη­κε ΦΕΚ βάσει του οποίου απονεμήθηκ­ε τιμητική πολιτογράφ­ηση στον Ουαλίντ Αμπού Σουντ, πρόεδρο της εταιρείας AGC Equity Partners, η οποία έχει αγοράσει τον Αστέρα Βουλιαγμέν­ης και κατασκευάζ­ει το ξενοδοχείο Four Seasons στη Μύκονο. Σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιευτε­ί σε ΜΜΕ, η Vita Developmen­t «είχε πρωτοξεκιν­ήσει το επίσης σημαντικό τουριστικό πρότζεκτ στον Καραπέτη της Μυκόνου, το οποίο ανέλαβαν αργότερα οι Αραβες της AGC Equity Partners…».

Ο Ουαλίντ Αμπού Σουντ, ο οποίος έλαβε την τιμητική πολιτογράφ­ηση μέσω συστατικών επιστολών που έλαβε από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδη και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης Κυριάκο Πιερρακάκη, συνδέεται παράλληλα άμεσα επιχειρημα­τικά τόσο με τον Πούτιν όσο και με τον Ερντογάν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece