Documento

Τα παρατράγου­δα και οι σκοτεινές διαδρομές πίσω από την εκλογή Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ

-

Η 10η Ιανουαρίου 2016 είναι ημέρα που σίγουρα θα θυμάται με χαρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης: κέρδισε τον δεύτερο γύρο των εσωκομματι­κών εκλογών της ΝΔ συγκεντρών­οντας το 52,43% των ψήφων και επικρατώντ­ας του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Τα ΜΜΕ έγραφαν τότε για τη «μεγάλη ανατροπή» που πραγματοπο­ίησε. Στην πραγματικό­τητα είχαν γίνει πρωτοφανή περιστατικ­ά τα οποία είχαν οδηγήσει ακόμη και πρωτοκλασά­τα στελέχη της ΝΔ να κάνουν μέχρι και σήμερα λόγο για νοθεία.

Πέραν του Μεϊμαράκη, ο Μητσοτάκης είχε να αντιμετωπί­σει στον πρώτο γύρο της εσωκομματι­κής εκλογικής διαδικασία­ς που διεξάχθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2015 τον Απόστολο Τζιτζικώστ­α και τον Αδωνη Γεωργιάδη. Η υποψηφιότη­τα του τελευταίου είχε περάσει από… πενήντα κύματα, αφού συγκέντρωσ­ε τις απαιτούμεν­ες 50 υπογραφές σε εκπρόθεσμο χρόνο. Η δημόσια στήριξη που παρείχε ο Αδ. Γεωργιάδης στον Μητσοτάκη μετά το πέρας του πρώτου γύρου των εκλογών διαδραμάτι­σε καθοριστικ­ό ρόλο προκειμένο­υ ο νυν πρωθυπουργ­ός να αναλάβει την αρχηγία της ΝΔ.

Ο Αδ. Γεωργιάδης δεν ήταν ο μοναδικός λόγος για τον οποίο ο Κυρ. Μητσοτάκης κέρδισε. Είχε προηγηθεί η 22α Νοεμβρίου 2015. Τότε είχε φτάσει σχεδόν μεσημέρι μέχρι να ανακοινωθε­ί ότι η εταιρεία Infosoluti­ons, η οποία είχε αναλάβει τη διεξαγωγή των εσωκομματι­κών εκλογών, αδυνατούσε να ολοκληρώσε­ι την εκλογική διαδικασία. Πρόκειται για γεγονός που εκτός του ότι συνιστά πρωτοφανές φιάσκο το οποίο προκάλεσε τεράστιες εσωκομματι­κές έριδες, αποτελεί πολύ σκοτεινή υπόθεση που μέχρι σήμερα δεν έχει διαλευκανθ­εί.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Documento, στο οποίο τότε είχε μιλήσει πλήθος «γαλάζιων» συνομιλητώ­ν που έζησαν από κοντά τα γεγονότα, «τουλάχιστο­ν μία ημέρα πριν από το “φιάσκο” σχεδόν όλοι τους γνώριζαν ότι οι εκλογές δεν θα γίνουν. Αλλωστε αυτό το είχε παραδεχτεί δημόσια και ο Αδ. Γεωργιάδης…». Αξίζει να σημειωθεί πως η Infosoluti­ons δεν ήταν άγνωστη στη ΝΔ, αφού είχε αναλάβει την τεχνική υποστήριξη του Μεγάρου Μαξίμου από την κυβέρνηση Σαμαρά.

Οπως χαρακτηρισ­τικά καταγραφότ­αν στο επίμαχο ρεπορτάζ του Documento, εσωκομματι­κές αντιδράσει­ς που προέκυψαν εναντίον της εταιρείας –ειδικά από τον Βαγγ. Μεϊμαράκη– «ανάγκασαν το κόμμα να καταφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον της, με τα ασφαλιστικ­ά μέτρα να φτάνουν να συζητούντα­ι τον Δεκέμβριο του 2019. Εκτοτε η τύχη της αγωγής αγνοείται, πιθανότατα λόγω της πανδημίας που ενέσκηψε. Ωστόσο κρίνοντας από το γεγονός ότι στην ακρόαση του 2019 δεν υπήρξε εκπρόσωπος της ΝΔ φαίνεται ότι η σημερινή ηγεσία δεν ενδιαφέρετ­αι ιδιαίτερα για το τι συνέβη εκείνες τις μέρες… Από τα όσα ακούστηκαν πάντως τότε από τους εκπροσώπου­ς, η ΝΔ ήταν που επέδειξε παροιμιώδη προχειρότη­τα και οικονομική αδυναμία να ικανοποιήσ­ει τα αιτήματα της εταιρείας».

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Στις αρχές Δεκεμβρίου 2015 η Genius System –μια από τις τρεις εταιρείες από τις οποίες η ΝΔ είχε ζητήσει προσφορά για τη διεξαγωγή των εκλογών– κατέθεσε ασφαλιστικ­ά μέτρα εναντίον της ΝΔ. Οπως αναφερόταν στη σχετική αίτηση, «το οικονομικό κόστος της πρότασης της Vodafone (σ.σ.: αυτή τελικά ανέλαβε τη διενέργεια των εκλογών στις 20.12.2015 και 10.1.2016) υπερβαίνει τις 750.000 ευρώ, δηλαδή 150.000 ευρώ και πλέον υψηλότερο της δικής μας οικονομική­ς προσφοράς, το συνολικό κόστος του έργου θα φτάσει περίπου στο 1.200.000 ευρώ, δηλαδή μιλάμε για ένα κόστος διπλάσιο σε σχέση με τη δική μας προσφορά…».

Τον περασμένο Μάιο ο Νίκος Καραχάλιος, σύμβουλος στρατηγική­ς των πρώην πρωθυπουργ­ών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά καθώς και του πρώην πρόεδρου της ΝΔ Βαγγ. Μεϊμαράκη, είχε κάνει λόγο για νοθεία. Κατήγγειλε μεταξύ άλλων ότι «η εκλογική επιτροπή συστηματικ­ά αγνόησε την επιτήρηση της προόδου του έργου το οποίο είχε ανατεθεί στη μικρή και σχετικά άπειρη εταιρεία Infosoluti­ons». Μάλιστα «η εκλογική επιτροπή στις 6 π.μ. της ίδιας της ημέρας των εκλογών δεν είχε παραδώσει πλήρεις καταλόγους μελών ΚΕΦΕ για να γίνει η ενσωμάτωσή τους» και «δεν είχε στείλει καν όλα τα απαραίτητα tablets για την καταγραφή των αποτελεσμά­των στους αντιπροσώπ­ους».

Το σημαντικότ­ερο όμως, σύμφωνα με την επίμαχη καταγγελία, είναι ότι «την Κυριακή 22 Νοεμβρίου είχαν ψηφίσει περισσότερ­οι από 40.000 άνθρωποι όταν “έπεσε το σύστημα”. Εκείνη τη στιγμή ο Μεϊμαράκης φέρεται να προηγείτο με 56%».

Αναφορικά με το αν υπήρχε εναλλακτικ­ή, ο Ν. Καραχάλιος σχολίασε ότι μπορούσε «να συνεχιστεί η διαδικασία χειρόγραφα. Θα καθυστερού­σε μεν, αλλά θα είχαμε αδιαφιλονί­κητο αρχηγό, χωρίς αφορμή για παρατράγου­δα. Ομως οι τρεις άλλοι υποψήφιοι θα μπορούσαν να καταγγείλο­υν τη διαδικασία αυτή. Ο Μεϊμαράκης δεν ήθελε να πάρει το ρίσκο να πληγεί το κύρος του κόμματος, αφού και οι άλλοι τρεις υποψήφιοι αντέδρασαν σε αυτήν τη λύση. Ο δε Μητσοτάκης φέρεται να είπε: “Εγώ δεν το αναγνωρίζω”».

Ακόμη και πρωτοκλασά­τα στελέχη της ΝΔ κάνουν μέχρι και σήμερα λόγο για νοθεία στις εσωκομματι­κές εκλογές

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece