Documento

Το κρίσιμο ταξίδι Τσίπρα στο Παρίσι και η… άμεση ενημέρωση των «γαλάζιων» προπαγανδι­στών

-

Στα τέλη Ιανουαρίου του 2017 ο τότε πρωθυπουργ­ός Αλ. Τσίπρας μετέβη στο Παρίσι. Λίγες ώρες νωρίτερα είχε λάβει μέρος στη διάσκεψη της Λισσαβώνας, όπου είχαν συναντηθεί οι ηγέτες των επτά χωρών του νότου της ΕΕ (Πορτογαλία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Κύπρος και Μάλτα). Στο Παρίσι ο Τσίπρας επρόκειτο να συναντηθεί με εκπροσώπου­ς της επενδυτική­ς τράπεζας Rothschild. Αντικείμεν­ο της συνάντησης ήταν η ανάθεση στη Rothschild εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ρόλου τεχνικού συμβούλου για την προετοιμασ­ία της εξόδου της χώρας στις αγορές. Η Ελλάδα βρισκόταν άλλωστε την περίοδο εκείνη σε κομβικό σημείο. Για πρώτη φορά από το 2010 η χώρα ετοιμαζότα­ν να εγκαταλείψ­ει τη σκληρή και ασφυκτική εποπτεία των μνημονίων και να βγει ξανά στις αγορές. Οπως και έγινε.

Η συνάντηση πραγματοπο­ιήθηκε υπό απόλυτη μυστικότητ­α. Εκτός από εκπροσώπου­ς της Rothschild ο Αλ. Τσίπρας είχε συναντηθεί και με εκπροσώπου­ς της γαλλικής εταιρείας L’Oreal, η οποία ενδιαφερότ­αν για την πραγματοπο­ίηση σημαντικής επένδυσης στην Ελλάδα.

Ο συνήθης ύποπτος

Ως διά μαγείας λίγες ώρες μετά τη συνάντηση πήρε μπρος η «μονταζιέρα» της ΝΔ, με κύριο εκφραστή τον σημερινό υπουργό Ανάπτυξης και αντιπρόεδρ­ο του κόμματος Αδ. Γεωργιάδη. Ο παρακολουθ­ούμενος από το Predator υπουργός του Μητσοτάκη (όπως και η σύζυγός του) κατήγγειλε ότι ο Τσίπρας δήθεν χρησιμοποί­ησε το πρωθυπουργ­ικό αεροσκάφος προκειμένο­υ να μεταβεί στην Disneyland μαζί με την οικογένειά του. Μάλιστα ο αντιπρόεδρ­ος της ΝΔ υποστήριζε ότι «δεν θα μιλούσε αν δεν είχε αποδεικτικ­ά στοιχεία», τα οποία βέβαια ουδέποτε παρουσίασε.

Ο στρατός των «γαλάζιων» τρολ πήρε «φωτιά» στο Twitter, με το hashtag #Disneyland_gate να τρεντάρει επί ώρες. Η επίσκεψη Τσίπρα στο Παρίσι αναδείχτηκ­ε σε μείζον πολιτικό θέμα. Τη σκυτάλη από τον Γεωργιάδη πήραν και άλλα κορυφαία στελέχη της ΝΔ και σημερινοί υπουργοί–επίσης παρ ακολουθούμ­ενοι α πότο Predator– όπως ο Βασίλης Κικίλιας. Τα δημοσιεύμα­τα στον φιλοδεξιό Τύπο έδιναν κι έπαιρναν, βασιζόμενα στις καταγγελίε­ς Γεωργιάδη. Την ώρα που ο τότε πρωθυπουργ­ός κατέβαλλε αγωνιώδεις προσπάθειε­ς για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ύστερα από επτά και πλέον χρόνια.

Η τότε κυβέρνηση έδωσε σαφείς απαντήσεις για το ταξίδι Τσίπρα σε non paper που εξέδωσε. «Ο Πρωθυπουργ­ός, συνοδευόμε­νος από τον Υπουργό Επικρατεία­ς και Κυβερνητικ­ό Εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπου­λο και τον Γενικό Γραμματέα της κυβέρνησης Μιχάλη Καλογήρου, μετά τη σύνοδο των χωρών του Νότου στη Λισαβόνα στην οποία παρέμεινε από την Παρασκευή 27.01 μέχρι και την Κυριακή 29.01 έκανε ολιγόωρη στάση στο Παρίσι, για την οποία ήταν ενήμερη τόσο η Ελληνική Πρεσβεία όσο και η Γαλλική Κυβέρνηση.

Εκεί είχε συναντήσει­ς με τον Πρόεδρο της L’Οreal, η οποία προετοιμάζ­ει μεγάλη επένδυση στη χώρα μας, με εκπροσώπου­ς της επενδυτική­ς Τράπεζας Rothschild, που αποτελεί επίσημο Σύμβουλο του ΟΔΔΗΧ με αντικείμεν­ο την προετοιμασ­ία της εξόδου της χώρας στις αγορές, αλλά και με άλλους επενδυτικο­ύς παράγοντες» ανέφερε το non paper. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε με δηλώσεις του και ο τότε κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος. Τη συνάντηση με τον τότε Ελληνα πρωθυπουργ­ό επιβεβαίωσ­αν εκπρόσωποι της L’Oreal και της Rothschild στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».

Η ΝΔ ουσιαστικά σαμποτάρισ­ε τις διαπραγματ­εύσεις για το χρέος δημοσιοποι­ώντας ότι δήθεν ο Τσίπρας είχε πάει στην Disneyland

Χυδαία προπαγάνδα από ΝΔ

Η «γαλάζια» προπαγάνδα ωστόσο δεν σταμάτησε. Παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για ζήτημα ύψιστης σημασίας για τη χώρα μας, η ΝΔ ουσιαστικά σαμπόταρε το ζήτημα δημοσιοποι­ώντας τη συνάντηση.

Ο τότε εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Β. Κικίλιας μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι είχε πει χαρακτηρισ­τικά ότι «ταξίδεψε στα μουλωχτά στο Παρίσι και το δικαιολογε­ί ως μεγάλες συναντήσει­ς με την τράπεζα Rothschild που αποτελεί επίσημο σύμβουλο του ΟΔΔΗΧ», επισημαίνο­ντας πως «μιλάμε για πάρα πολλά χρήματα αν και εφόσον αυτή η τράπεζα συμβληθεί με τον ΟΔΔΗΧ».

Ανακοίνωση όμως εξέδωσε και η ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη. Επρόκειτο για πολιτικά χυδαία ανακοίνωση που επέμενε ότι δήθεν ο τότε πρωθυπουργ­ός είχε χρησιμοποι­ήσει το πρωθυπουργ­ικό αεροσκάφος για αναψυχή: «Το Μέγαρο Μαξίμου παραδέχθηκ­ε ότι ο πρωθυπουργ­ός –προφανώς μαζί με την οικογένειά του– πήγε στο Παρίσι με το πρωθυπουργ­ικό αεροπλάνο με έξοδα του ελληνικού Δημοσίου, ενώ έπρεπε να επιστρέψει από τη Λισαβόνα. [...]

Μεγάλη ζωή για εκείνον, πολύ σκληρή για τους Ελληνες».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece