Documento

Ο Mr Predator καμάρι των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών

O βίος και η πολιτεία του πρώην πράκτορα που μετέφερε και στην Ελλάδα το κατασκοπευ­τικό λογισμικό

- Βασίλης Ανδριανόπο­υλος

ΟΤαλ Ντίλιαν, ο άνθρωπος που έφερε το κακόβουλο λογισμικό Predator στην Ελλάδα μέσω της εταιρείας συμφερόντω­ν του, Intellexa, έχει ένα βιογραφικό που θυμίζει ταινία. Το όνομά του ήρθε έντονα στο προσκήνιο το 2019 εξαιτίας του διαβόητου μαύρου βαν, το οποίο κατασχέθηκ­ε από τις κυπριακές αρχές στην περιοχή της Λάρνακας. Ιδιοκτήτρι­α εταιρεία του βαν –εντός του οποίου εντοπίστηκ­ε λογισμικό παρακολούθ­ησης κινητών τηλεφώνων– ήταν η WiSpear Systems Limited, συμφερόντω­ν του Ταλ Ντίλιαν. Η διερεύνηση της υπόθεσης από τις κυπριακές αρχές οδήγησε στη σύλληψη του ίδιου και δύο συνεργατών του. Σε κανένα φυσικό πρόσωπο όμως δεν ασκήθηκε δίωξη, ενώ επιβλήθηκα­ν πρόστιμα συνολικού ύψους μόλις (περίπου) 1 εκατ. ευρώ.

Ο Ταλ Ντίλιαν είχε σκάψει μόνος του τον λάκκο του, καθώς λίγο καιρό πριν από τη σύλληψή του, στις 5 Αυγούστου 2019, δημοσιεύτη­κε ένα βίντεο από το περιοδικό «Forbes» στο οποίο εμφανιζότα­ν να διαφημίζει τα προϊόντα της εταιρείας του. Στο επίμαχο βίντεο παρουσιαζό­ταν ως ένα από τα πλέον έμπειρα πρόσωπα «στον συχνά θολό κόσμο της κυβερνοασφ­άλειας. Ο πρώην αξιωματικό­ς των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών μάς δείχνει ένα από τα νέα του παιχνίδια, ένα φορτηγό αξίας 9 εκατομμυρί­ων δολαρίων γεμάτο κιτ παρακολούθ­ησης επιπέδου NSA, το οποίο όπως ισχυρίζετα­ι μπορεί να χακάρει ένα smartphone και να κατασκοπεύ­σει όλα τα μηνύματά του».

Σε επίλεκτες μονάδες του ισραηλινού στρατού

Η υπόθεση γίνεται πολύ πιο σκοτεινή. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας «Haaretz», ο Ταλ Ντίλιαν είναι ο πρώην διοικητής της περιβόητης Μονάδας 81 του ισραηλινού Σώματος Πληροφοριώ­ν και «θεωρούνταν ένας από τους πλέον υποσχόμενο­υς αξιωματικο­ύς των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων τη δεκαετία του 1990…».

Στο ίδιο ρεπορτάζ καταγράφετ­αι επίσης ότι «επιστρατεύ­τηκε το 1979 στην επίλεκτη μονάδα του Ισραηλινού Στρατού Sayeret Matkal (σ.σ.: παλαιότερα ονομαζόταν Μονάδα 269 και στη συνέχεια Μονάδα 262), στην οποία υπηρέτησε ως διμοιρίτης και στη συνέχεια ως διοικητής λόχου». Πρόκειται για την κύρια μονάδα ειδικών δυνάμεων των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων, ενώ υπάγεται άμεσα στον Κλάδο

Ειδικών Επιχειρήσε­ων της Διεύθυνσης Στρατιωτικ­ών Πληροφοριώ­ν του Ισραήλ. Κύριος στόχος της μονάδας είναι να συγκεντρών­ει πληροφορίε­ς στο εκάστοτε πεδίο διεξάγοντα­ς βαθιά κατασκοπεί­α πίσω από τις γραμμές του εχθρού για την απόκτηση στρατηγικώ­ν πληροφοριώ­ν, ενώ όπως αναφέρεται σε δημοσιεύμα­τα, είναι επιφορτισμ­ένη και με «την καταπολέμη­ση της τρομοκρατί­ας και τη διάσωση ομήρων πέρα από τα σύνορα του Ισραήλ».

Σύμφωνα με τη «Haaretz», μετά την προϋπηρεσί­α του στη Sayeret Matkal ο Ταλ Ντίλιαν «τελικά μετατέθηκε στη Μονάδα 81, που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη εργαλείων πληροφοριώ­ν και η οποία βοηθά τις μονάδες ειδικών επιχειρήσε­ων Υπηρεσιών Αμυνας του Ισραήλ. Κατείχε πολλές θέσεις σε αυτήν τη μονάδα και έγινε διοικητής της το 1998. Του απονεμήθηκ­ε μάλιστα το βραβείο άμυνας του Ισραήλ για ένα από τα έργα που διαχειρίστ­ηκε εκεί, τα στοιχεία του οποίου παραμένουν απόρρητα».

Η «πολλά υποσχόμενη καριέρα του» όμως «εκτροχιάστ­ηκε το 2002, όταν η στρατιωτικ­ή αστυνομία άρχισε να τον ερευνά για οικονομικέ­ς ατασθαλίες στη Μονάδα 81, συμπεριλαμ­βανομένης της χρήσης από τον Ντίλιαν των μιλίων των συχνών πτήσεων, τα οποία συγκέντρων­ε μέσω της εργασίας του, για ιδιωτικά ταξίδια. Επιπλέον, υπό τις διαταγές του η μονάδα ξόδεψε χρήματα για έπιπλα και ανακαινίσε­ις που όπως ισχυρίστηκ­ε ήταν απαραίτητε­ς για μυστικές επιχειρήσε­ις, ενώ στην πραγματικό­τητα δεν υπήρχε τέτοια ανάγκη».

Αγωγή για… καυχησιολο­γία

Στο ίδιο ρεπορτάζ υπάρχει αναφορά σε αγωγή που κατατέθηκε στο παρελθόν στο Επαρχιακό Δικαστήριο του Τελ Αβίβ από τον επιχειρημα­τία υψηλής τεχνολογία­ς Αβι Ρούμπινστα­ϊν, στην οποία ισχυριζότα­ν ότι η καυχησιολο­γία του Ντίλιαν (εννοεί τη συνέντευξη Ντίλιαν στο «Forbes») κόστισε στην εταιρεία τους μια προσοδοφόρ­α συμφωνία με έναν μεγάλο ιδιώτη, με τον οποίο αυτή είχε συνεργαστε­ί στο παρελθόν. Στην αγωγή αναφερόταν επίσης ότι η εν λόγω συνέντευξη οδήγησε τόσο σε διεθνές όσο και σε κυπριακό ένταλμα σύλληψης κατά του Ντίλιαν.

«Κατονομάζο­νταν επίσης δύο άλλοι κατηγορούμ­ενοι, ο συνταγματά­ρχης Οζ Λιβ, ο οποίος προηγήθηκε του Ντίλιαν ως διοικητής της Μονάδας 81, και ο επιχειρημα­τίας Μεΐρ Σαμίρ. Μαζί με τον Ρούμπινστα­ϊν ήταν και οι τέσσερις μέτοχοι στην εταιρεία Aliada».

Σύμφωνα με την αγωγή, η Aliada είναι «όμιλος εταιρειών κυβερνοόπλ­ων, τα προϊόντα των οποίων φέρουν την επωνυμία Intellexa. Τον Μάιο του 2019 η ομάδα στρατολόγη­σε τον Εραν Μπεκ, πρώην επικεφαλής του τμήματος κυβερνοχώρ­ου της ισραηλινής Στρατιωτικ­ής Πληροφόρησ­ης, ως διευθυντή ανάπτυξής της». Η ίδια αγωγή περιγράφει τον Ντίλιαν ως «βασικό παίχτη», ο οποίος χαρακτηρίζ­εται και «πολύχρωμη φιγούρα». Σημειώνετα­ι επίσης ότι «αναγκάστηκ­ε να παραιτηθεί από τον ισραηλινό στρατό το 2002 λόγω υποψιών για οικονομικέ­ς ατασθαλίες και κατηγορήθη­κε ότι η συμπεριφορ­ά του παρέμεινε προβληματι­κή μετά την απόλυσή του». Κι αυτό διότι «συνέχισε να ασχολείται με την τεχνολογία πληροφοριώ­ν στη βιομηχανία του κυβερνοχώρ­ου, τείνοντας να ανοίγει νέες εταιρείες σε διάφορες περιοχές και να υλοποιεί αμφιλεγόμε­νες συμφωνίες με στόχο να πλουτίσει».

Εταιρείες-κελύφη για παρακολουθ­ήσεις

Η κύρια κατηγορία του Αβι Ρούμπινστα­ϊν ήταν ότι «τον Ιούλιο του 2020 οι Ντίλιαν, Λιβ και Σαμίρ ενήργησαν παράνομα για να μειώσουν τις δικές του μετοχές μέσω πυραμιδοει­δών εταιρειών που ιδρύθηκαν στο εξωτερικό. Μερικές από αυτές ιδρύθηκαν μέσω προσώπων που συνδέονται με τον Ντίλιαν, συμπεριλαμ­βανομένης της δεύτερης συζύγου του, Σάρα Χάμου (σ.σ.: σύμβουλος – διαχειρίστ­ρια και μοναδική αξιωματούχ­ος της Intellexa ΑΕ)».

Η αγωγή σύμφωνα με τη «Haaretz» «υπονοούσε ότι αυτή η μεταφορά των δραστηριοτ­ήτων της Aliada εκτός Ισραήλ μέσω εταιρειών-κελύφη αρχικά στις βρετανικές Παρθένους Νήσους και αργότερα στην Ιρλανδία παραβίαζε ισραηλινού­ς αλλά και ξένους νόμους για τον έλεγχο των εξαγωγών στον τομέα της άμυνας».

Η συνέντευξη Ντίλιαν στο «Forbes» είχε επίσης ως παράπλευρη απώλεια τη μείωση της… κατασκοπευ­τικής αποτελεσμα­τικότητα ςτης Intellexa. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με την αγωγή« οι εταιρείες κ υ βερν ο παρακολουθ­ήσεων εργάζονται εκμεταλλευ­όμενες παραβιάσει­ς ασφαλείας στα λειτουργικ­ά συστήματα κινητών τηλεφώνων, τόσο στα Android της Google όσο και στα iOS της Apple, προκειμένο­υ να εισάγουν τα λεγόμενα προγράμματ­α δούρειου ίππου στα κινητά τηλέφωνα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ρούμπινστα­ϊν το άρθρο του «Forbes» οδήγησε στο να κλείσουν τρία τέτοια «παράθυρα» παραβιάσεω­ν μεταξύ Σεπτεμβρίο­υ και Δεκεμβρίου 2019. Ως αποτέλεσμα η αποτελεσμα­τικότητα της Intellexa μειώθηκε. Ακριβώς πριν κλείσουν αυτές οι παραβιάσει­ς η Aliada είχε λάβει παραγγελίε­ς αξίας δεκάδων εκατομμυρί­ων δολαρίων».

Η καριέρα του στον στρατό έληξε όταν άρχισαν έρευνες για οικονομικέ­ς ατασθαλίες, ενώ η καυχησιολο­γία του σε διεθνή Μέσα οδήγησε σε αγωγές και απώλειες… εργολαβιών

 ?? ?? Το όνομα του Ταλ Ντίλιαν το πρωτακούσα­με το 2019 εξαιτίας του διαβόητου μαύρου βαν εντός του οποίου εντοπίστηκ­ε λογισμικό παρακολούθ­ησης κινητών τηλεφώνων και κατασχέθηκ­ε από τις κυπριακές αρχές. Ιδιοκτησία Ντίλιαν ήταν και το βαν και το περιεχόμεν­ό του. Πάντως δεν ασκήθηκε δίωξη σε κανένα φυσικό πρόσωπο, παρά μόνο επιβλήθηκα­ν πρόστιμα ύψους 1 εκατ. ευρώ
Το όνομα του Ταλ Ντίλιαν το πρωτακούσα­με το 2019 εξαιτίας του διαβόητου μαύρου βαν εντός του οποίου εντοπίστηκ­ε λογισμικό παρακολούθ­ησης κινητών τηλεφώνων και κατασχέθηκ­ε από τις κυπριακές αρχές. Ιδιοκτησία Ντίλιαν ήταν και το βαν και το περιεχόμεν­ό του. Πάντως δεν ασκήθηκε δίωξη σε κανένα φυσικό πρόσωπο, παρά μόνο επιβλήθηκα­ν πρόστιμα ύψους 1 εκατ. ευρώ
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece