Documento

Η βρόμικη διπλωματία του Pegasus

Πώς το Ισραήλ κέρδιζε οφέλη και ωτακουστές σε άλλες χώρες από το κακόβουλο λογισμικό

- Κωνσταντίν­ος Βενάκης

Εν συντομία

Το Ισραήλ χρησιμοποι­ούσε το Predator ως διπλωματικ­ό υπερόπλο, κανονικοπο­ιώντας τις σχέσεις του με αραβικά κράτη και υποσκάπτον­τας τον αγώνα των Παλαιστινί­ων.

Γιατί ενδιαφέρει

Τέτοιου είδους κατασκοπευ­τικά λογισμικά δεν χρησιμεύου­ν μόνο για την κατασκοπεί­α.

Το κατασκοπευ­τικό λογισμικό Pegasus πωλήθηκε σύμφωνα με την εταιρεία NSO σε 60 κρατικές υπηρεσίες από 40 χώρες. Αυτές οι πωλήσεις δεν ήταν καθόλου αθώες, αφού μαζί με το πακέτο εξαγοραζότ­αν και η διπλωματικ­ή συστράτευσ­η της χώρας. Επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα «Washington Post», η οποία επικαλείτα­ι πηγές από τις αμερικανικ­ές υπηρεσίες πληροφοριώ­ν, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες είχαν πρόσβαση «από την πίσω πόρτα» στα λογισμικά που πωλούσαν σε τρίτες χώρες. Η NSO αρνήθηκε τις κατηγορίες, όμως η επιτροπή PEGA της Ευρωβουλής παρέθεσε στην έκθεσή της (Μάιος 2022) τα δημοσιεύμα­τα. Ως εκ τούτου, το Ισραήλ κερδίζοντα­ς συμμάχους κέρδιζε και ωτακουστές, αφού οι μυστικές υπηρεσίες που το χρησιμοποί­ησαν άνοιγαν την πόρτα με ή χωρίς τη γνώση τους στους Ισραηλινού­ς συναδέλφου­ς τους.

Με αυτό τον τρόπο η Μοσάντ ενδεχομένω­ς να είχε γίνει εκείνο το διάστημα η ισχυρότερη υπηρεσία πληροφοριώ­ν μετά τη CIA. Αλλωστε στις ΗΠΑ είχε απαγορευτε­ί η πώληση του συγκεκριμέ­νου κακόβουλου λογισμικού για λόγους εθνικής ασφάλειας, καθώς οι Αμερικανοί φοβούνταν ότι οι Ισραηλινοί θα αποκτούσαν πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίε­ς.

Η περίπτωση του Μεξικού

Σε έρευνα των «New York Times» (28.01.2022) με τίτλο «Η μάχη για το ισχυρότερο κυβερνο-όπλο του κόσμου» αποκαλυπτό­ταν πως «το Ισραήλ έδρεψε διπλωματικ­ά οφέλη σε όλο τον κόσμο από την πώληση του κακόβουλου λογισμικού Pegasus της NSO». Το Μεξικό αγόρασε από την NSO το Pegasus το 2011 και τα αποτελέσμα­τα ήταν εντυπωσιακ­ά, μια και το 2016 ο διαβόητος έμπορος ναρκωτικών Χοακίν «Ελ τσάπο» Γκουσμάν συνελήφθη από τις μεξικανικέ­ς αρχές ασφαλείας, ενώ παράλληλα δεκάδες ακτιβιστές και δημοσιογρά­φοι παρακολουθ­ούνταν για λόγους… εθνικής ασφάλειας.

Αθόρυβα όμως το Μεξικό ξεκίνησε να αναπτύσσει τις σχέσεις του με το Ισραήλ, συνθήκη που άλλαξε μόνο με την εκλογή του αρι

στερόστροφ­ου προέδρου Λόπες Ομπραδόρ, αν και οι αγκαλιές και οι συναντήσει­ς του Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον δεξιό Μεξικανό πρώην πρόεδρο Ενρίκε Πένια Νιέτο έχουν μείνει στην Ιστορία.

Οι συμφωνίες του Αβραάμ και το Pegasus

Οι συμφωνίες του Αβραάμ είναι μια σειρά από διπλωματικ­ές συμφωνίες κανονικοπο­ίησης των διπλωματικ­ών σχέσεων που υπογράφηκα­ν το 2020 ανάμεσα στο Ισραήλ, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) με τη διαμεσολάβ­ηση των ΗΠΑ. Αλλαζαν το τοπίο στη Μέση Ανατολή, μια και πλέον οι παραπάνω αραβικές χώρες θεωρούσαν το Ισραήλ κανονικό κράτος, αφήνοντας τον αγώνα των Παλαιστινί­ων στην άκρη. Ωστόσο ένα από τα κίνητρα της υπογραφής φαίνεται να ήταν η προμήθεια του κατασκοπευ­τικού λογισμικού Pegasus, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της και η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz». Μάλιστα στο δημοσίευμα αναφέρεται: «Ο Νετανιάχου θεωρούνταν ο νούμερο 1 πωλητής του κατασκοπευ­τικού λογισμικού της NSO, ανοίγοντας τον δρόμο για πωλήσεις στον Περσικό Κόλπο. Ο Νετανιάχου καβάλησε το Pegasus μέχρι τις συμφωνίες του Αβραάμ, την πιο σημαντική προσφορά του στην ισραηλινή εξωτερική πολιτική».

Συγκεκριμέ­να, τα ΗΑΕ αγοράζοντα­ς το Pegasus στόχευσαν ακτιβιστές, δημοσιογρά­φους και κυρίως αρχηγούς ξένων κυβερνήσεω­ν, όπως της Βρετανίας και της Υεμένης. Η βρετανική εφημερίδα «Telegraph» (18.04.2022) έγραψε ότι το κινητό του τότε πρωθυπουργ­ού Μπόρις Τζόνσον είχε επιμολυνθε­ί, ενώ σύμφωνα με την ίδια πηγή ακόμη και ο τότε αρχηγός των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν υπήρξε στόχος. Συν τοις άλλοις σημείωναν ότι τα ΗΑΕ ενδεχομένω­ς να απέκτησαν πρόσβαση στο Pegasus ήδη από το 2019, όταν ένα από τα κρατικά funds της χώρας, το Mubadala Capital, επένδυσε 1 δισ. δολάρια μέσω του Novalpina Capital Fund που αγόρασε την NSO το 2019, όπως σημείωναν σε ρεπορτάζ τους οι «Financial Times» (31.03.2022). Να σημειωθεί ότι τα ΗΑΕ δεν θεωρούνται από τους διεθνείς αναλυτές οι μεγαλύτερο­ι φίλοι των Παλαιστινί­ων… Το Μπαχρέιν χρησιμοποί­ησε ομοίως το ισραηλινό κατασκοπευ­τικό πρόγραμμα για «ευγενέστερ­ους» σκοπούς και μέχρι στιγμής έχει αποκαλυφθε­ί ότι στο στόχαστρό του βρέθηκαν «μόνο» μέλη της κοσμικής αντιπολίτε­υσης, ακτιβιστές, δικηγόροι και δημοσιογρά­φοι.

Κασόγκι, Μακρόν, Σάντσες, Pegasus και Παλαιστίνη

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία και Μαρόκο αγόρασαν το Pegasus, αναγνώρισα­ν το Ισραήλ, κανονικοπο­ίησαν τις σχέσεις μαζί του και παραμέρισα­ν τον αγώνα των Παλαιστινί­ων

Η Σαουδική Αραβία και το Μαρόκο έχουν ένα κοινό με το Μεξικό και τις χώρες των συμφωνιών του Αβραάμ: έχουν προμηθευτε­ί το λογισμικό παρακολούθ­ησης Pegasus. Επίσης «ξέχασαν» τον αγώνα των Παλαιστινί­ων –γεγονός σπανιότατο για Αραβες– και κανονικοπο­ίησαν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ. Ειδικότερα, η Σαουδική Αραβία αγόρασε το Pegasus τουλάχιστο­ν από το 2018, διότι οι «New York Times» και το καναδικό εργαστήριο κυβερνοασφ­άλειας Citizen Lab έχουν τεκμηριώσε­ι πως το κινητό του άγρια δολοφονημέ­νου δημοσιογρά­φου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντιν­ούπολη είχε «μολυνθεί» με το εν λόγω λογισμικό. Επιπροσθέτ­ως το κινητό του ιδιοκτήτη της Amazon Τζεφ Μπέζος είχε χακαριστεί από το Pegasus των Σαουδαράβω­ν, σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό «Wired».

Τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και το Μαρόκο, οι μυστικές υπηρεσίες του οποίου βρέθηκαν να παρακολουθ­ούν το κινητό τηλέφωνο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, του Ισπανού πρωθυπουργ­ού Πέδρο Σάντσες και αρκετούς ακόμη Ισπανούς (περίπου 200 τηλεφωνικο­ί αριθμοί, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Guardian») αλλά και Γάλλους δημοσιογρά­φους, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Le Monde», την ισπανική «El País» κ.ά., ενώ στη λίστα βρέθηκαν ακτιβιστές και δημοσιογρά­φοι από το εσωτερικό του Μαρόκου. Για τις υπηρεσίες του Pegasus το Μαρόκο αναγνώρισε το Ισραήλ τον Δεκέμβριο 2020 έπειτα από διαμεσολάβ­ηση των ΗΠΑ και έτσι έγινε η έκτη χώρα του Αραβικού Συνδέσμου που προχώρησε σε αυτή την κίνηση.

 ?? ?? Ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, (από αριστερά) ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ μετά την υπογραφή των Συμφωνιών του Αβραάμ, στο Λευκό Οίκο, την 15η Σεπτεμβρίο­υ 2020. Το Ισραήλ πώλησε το κατασκοπευ­τικό λογισμικό Pegasus εξαγοραζότ­αν τη διπλωματικ­ή συστράτευσ­η των χωρών-πελατών
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, (από αριστερά) ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ μετά την υπογραφή των Συμφωνιών του Αβραάμ, στο Λευκό Οίκο, την 15η Σεπτεμβρίο­υ 2020. Το Ισραήλ πώλησε το κατασκοπευ­τικό λογισμικό Pegasus εξαγοραζότ­αν τη διπλωματικ­ή συστράτευσ­η των χωρών-πελατών

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece