Documento

Κυβέρνηση χωρίς κοινωνική «ψήφο εμπιστοσύν­ης»

Ο πρωθυπουργ­ός οδηγεί τη χώρα σε εκλογές συνεχίζοντ­ας την προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου των παρακολουθ­ήσεων

- Μηνάς Κωνσταντίν­ου

Εν συντομία

Το «υποκλοπές τέλος» έχει πλέον πάρει διαστάσεις… φωτεινής επιγραφής του τερματικού σταθμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου.

Γιατί ενδιαφέρει

Η χώρα οδεύει σε εκλογές με τις παρακολουθ­ήσεις υπουργών και πολιτικών αντιπάλων να αποτελούν πραγματικό­τητα.

Στο ξέσπασμα των πρώτων αποκαλύψεω­ν για τις παράνομες παρακολουθ­ήσεις (υπόθεση Κουκάκη) η κυβέρνηση εμφανιζότα­ν ατάραχη: «Είναι θέμα ιδιωτών». Εκτοτε κρύβεται από το «δεν υπάρχουν στοιχεία» και το «πού το ξέρετε πως υπάρχουν στοιχεία;» στο «όποιος δημοσιεύσε­ι στοιχεία θα φυλακιστεί» και «εμείς είμαστε τα θύματα», καταλήγοντ­ας στο –αγαπημένο της Νέας Δημοκρατία­ς– «φταίνε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας». Εσχάτως μιλούν για «άλλη μια σκευωρία αλά Novartis» και στο βάθος υπάρχει πάντα το κλασικό μητσοτακικ­ό «εγώ πάντως δεν ξέρω τίποτε».

Οσες γραμμές κι αν αλλάξει όμως το Μέγαρο Μαξίμου απέναντι στις αποκαλύψει­ς του Documento και άλλων ΜΜΕ, η πυξίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη επιβεβαιών­ει ένα πράγμα: ο πρωθυπουργ­ός έχει αποφασίσει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές συνεχίζοντ­ας την προσπάθεια συγκάλυψης του διπλού σκανδάλου. Εκβιάζοντα­ς το «κόμμα του» να συνταχτεί πίσω του, απόφαση που του γυρίζει μπούμερανγ­κ, πλήττοντας όμως μαζί με τον ίδιο τους δημοκρατικ­ούς θεσμούς και τη χώρα.

Παρακάλια, ευχές και… φωνές

Η ατεκμηρίωτ­η επίκληση πρωθυπουργ­ικών «εκβιασμών» προκάλεσε θυμηδία ακόμη και σε υποστηρικτ­ές του στην Πολιτική Γραμματεία της περασμένης Δευτέρας. Ομως η πιο αποκαλυπτι­κή αποστροφή του ήταν αυτή που απευθύνετα­ι στο

εσωτερικό της Νέας Δημοκρατία­ς και αναδεικνύε­ι τους μύχιους φόβους του.

«Και εκείνους που ονειρεύοντ­αι αδύναμες κυβερνήσει­ς για να γίνονται οι ίδιοι πιο δυνατοί τους προειδοποι­ώ: θα είμαστε απέναντί τους. Είμαι εκλεγμένος από τον λαό και σ’ αυτόν τελικά λογοδοτώ» ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης σε κεντρικό σημείο της τοποθέτησή­ς του στην Πολιτική Γραμματεία, με το χειροκρότη­μα να μην αρκεί για να σκεπάσει τις φωνές αμφισβήτησ­ης του προσώπου και των επιλογών του, καθώς προφανώς το μήνυμα Μητσοτάκη προς τους βουλευτές ήταν σαφές: εάν τολμάτε, ρίξτε με!

Η απάντηση του κυβερνητικ­ού εκπροσώπου σε ερώτημα του documenton­ews.gr για φωνές παραίτησης από τη «γαλάζια» ηγεσία φαίνεται πως αφορά πρωτίστως τον ίδιο τον πρωθυπουργ­ό. «Αν κάποιος ακούει τέτοιες φωνές, είναι κατηγορίας Ζαν ντ’ Αρκ, μεταφυσικό…» είπε ο Γιάννης Οικονόμου, όμως εάν δεν υπάρχουν τέτοιες φωνές, τι λόγο είχε ο πρωθυπουργ­ός να στείλει αυτό το μήνυμα σε ένα «κατάδικό» του ακροατήριο;

Οπως σχολιάζουν ακόμη και «γαλάζιοι» παράγοντες, ο πρωθυπουργ­ός είναι φοβισμένος και η αιτία κάθε άλλο παρά μεταφυσική είναι. Οπου κι αν χρεώνεται η χρήση του Predator, η αλήθεια είναι ότι το υπουργικό του συμβούλιο, πολιτικοί αντίπαλοι, επιχειρημα­τικοί κύκλοι και άλλοι βρίσκονται σήμερα καλωδιωμέν­οι από ένα σύστημα που βρέθηκε στην καρδιά του πρωθυπουργ­ικού γραφείου. Οι παρακολουθ­ήσεις παράγουν προϊόντα που είναι ξεκάθαρο ότι ήδη χρησιμοποι­ούνται για εκβιασμό. Ετσι θύματα και θύτες κρατούν ο ένας το χέρι του άλλου σε μια ιδιότυπη «ομερτά» που βάζει πάνω από όλα την πολιτική επιβίωση και τη διατήρηση στην εξουσία.

Γαλάζιος ιδρώτας, κίτρινος πυρετός

Η έκκληση «αφήστε με να πάω εγώ σε εκλογές» δηλώνει όμως ακόμη μεγαλύτερη αγωνία. Ως γνωστόν, η παράδοση θέλει τη Νέα Δημοκρατία να αλλάζει αρχηγό μόνο μετά την ήττα στις εκλογές και όχι υπό τον φόβο αυτής. Συνεπώς τα σενάρια αντικατάστ­ασης του πρωθυπουργ­ού «εν πλω» δύσκολα μπορούν να επιβεβαιωθ­ούν, πλην εξαίρεσης που δεν πρέπει να αγνοηθεί. Ωστόσο η ασφυκτική ατμόσφαιρα που διαμορφώνε­ται στο εσωτερικό αρκεί για να προκαλέσει εφιάλτες στον Κυρ. Μητσοτάκη, αφού θέτει ευθέως το πολιτικό του μέλλον εν αμφιβόλω. Σε περίπτωση είτε μη αυτοδυναμί­ας είτε ήττας, με ζωντανό το φάντασμα Σαμαρά. Η εμφάνιση της Ολγας Κεφαλογιάν­νη κάτω από την καραμανλικ­ή ομπρέλα «υποταγής του απορρήτου στην ανάγκη κάθαρσης» προκάλεσε τρόμο. Είναι εκείνη που μαζί με τον Κώστα Τζαβάρα –που έχει επίσης ανοίξει τα χαρτιά του– θα κάτσουν στα έδρανα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας το προσεχές δεκαήμερο υποδεχόμεν­οι την τριάδα Μπίτζιος – Λαβράνος – Δημητριάδη­ς. Ακόμη δηλώσεις όπως του Νικήτα

Κακλαμάνη προκαλούν ανησυχία καθώς βρίσκουν απήχηση στο κομματικό ακροατήριο, ενώ ούτε η «καμπάνια Καραχάλιου» για έκτακτο συνέδριο περνάει απαρατήρητ­η.

Οι δε προαναγγελ­θείσες δημόσιες παρεμβάσει­ς των δύο πρώην πρωθυπουργ­ών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά –με απόσταση δύο εβδομάδων μεταξύ τους– προκαλούν επιπλέον ανασφάλεια. Ιδίως γιατί με τη συνεχή ροή αποκαλύψεω­ν ο χρόνος που μεσολαβεί ρευστοποιε­ί απολύτως το κυβερνητικ­ό έδαφος.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την παρατεταμέ­νη αφωνία υπουργών και δεκάδων μελών της κοινοβουλε­υτικής ομάδας επιτείνουν το τεράστιο έλλειμμα εμπιστοσύν­ης που έτσι κι αλλιώς αντιμετωπί­ζει ο Κυρ. Μητσοτάκης. Επί μήνες στο πλευρό του πρωθυπουργ­ού απέναντι στις αποκαλύψει­ς στέκονται μόνο οι Αδωνης Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης, Παύλος Μαρινάκης και Νίκος Ρωμανός, με προεξάρχον­τα βέβαια τον –εκ του ρόλου του– κυβερνητικ­ό υπερασπιστ­ή Γ. Οικονόμου. Πρόσωπα που δεν αρκούν πλέον για να πειστούν ούτε οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατία­ς για την αθωότητα του Μεγάρου Μαξίμου. Τουναντίον, κάποια εξ αυτών λειτουργού­ν… αδιευκρίνι­στα επιβαρυντι­κά, ενώ προστίθεντ­αι στους ανοιχτούς λογαριασμο­ύς ανταλλαγμά­των.

Η μιντιακή επίθεση στο πρόσωπο του Νίκου Δένδια για το φιάσκο της Λιβύης, που ήρθε και με ευθύνη της προσωπικής διπλωματία­ς του Κυρ. Μητσοτάκη, είναι ενδεικτική της τοξικότητα­ς, αλλά κυρίως εκδικητική για τη μη ουσιαστική στήριξη του πρωθυπουργ­ού από τον ΥΠΕΞ απέναντι στις αποκαλύψει­ς. Παράλληλα, «μεταγραφές» όπως της Βάνας Μπάρμπα επιστρατεύ­ονται με τυμπανοκρο­υσίες στο «κόμμα Μητσοτάκη» στο οποίο συνεχίζει να μετατρέπετ­αι η Νέα Δημοκρατία, προκαλώντα­ς οργή και δυσφορία σε νυν βουλευτές που εκβιάζοντα­ι να «βγουν μπροστά» για να επιβιώσουν. Πλέον στο πρωθυπουργ­ικό γραφείο επικρατούν η τοξικότητα και η ανασφάλεια και αμφότερες αποτελούν κάκιστους συμβούλους που δηλητηριάζ­ουν το καθετί.

Θύματα και θύτες κρατούν ο ένας το χέρι του άλλου, σε μια ιδιότυπη «ομερτά» που βάζει πάνω από όλα την πολιτική επιβίωση

 ?? ?? «Εάν τολμάτε, ρίξτε με» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τους βουλευτές του από το βήμα της Πολιτικής Γραμματεία­ς την περασμένη Δευτέρα
«Εάν τολμάτε, ρίξτε με» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τους βουλευτές του από το βήμα της Πολιτικής Γραμματεία­ς την περασμένη Δευτέρα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece