Documento

Νομοσχέδιο «ομερτά» για τις παρακολουθ­ήσεις

Με τεχνάσματα ρίχνουν μαύρο σε ΑΔΑΕ και πολίτες για να μην πληγούν η ΕΥΠ και το επιτελικό παρακράτος

- Μάριος Αραβαντινό­ς

Εν συντομία

Νομοσχέδιο για την πλήρη συγκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθ­ήσεων φέρνει η κυβέρνηση.

Γιατί ενδιαφέρει

Καταδεικνύ­εται η πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μείνουν τα πάντα στο σκοτάδι.

«Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην καθολική απαγόρευση της εμπορίας τους, πράξη που θα καταστήσει την Ελλάδα την πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα απαγορεύετ­αι η κυκλοφορία κακόβουλων λογισμικών». Με αυτήν τη φράση ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος δεσμευόταν για την πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσε­ι την απαγόρευση κυκλοφορία­ς κακόβουλων λογισμικών παρακολούθ­ησης τύπου Predator. Ο Γιάννης Οικονόμου και όσοι –του πρωθυπουργ­ού συμπεριλαμ­βανομένου– επανέλαβαν τα παραπάνω πουλούσαν φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Το νομοσχέδιο που πράγματι τέθηκε σε δημόσια διαβούλευσ­η για ελάχιστες ημέρες σε σχέση με τη σοβαρότητά του (μόλις μέχρι την προσεχή Τρίτη) δεν αποτελεί εχέγγυο για την ασφάλεια των επικοινωνι­ών, αλλά αντιθέτως μνημείο συσκότισης του τετελεσμέν­ου σκανδάλου των υποκλοπών και εξασφάλιση­ς ασυλίας

σε όσους μελλοντικά ενδεχομένω­ς επιχειρήσο­υν κάτι παρόμοιο.

Ενδεικτικό άλλωστε των προθέσεων της κυβέρνησης για περαιτέρω συγκάλυψη της υπόθεσης που πλήττει βάναυσα τα θεμέλια της δημοκρατία­ς είναι το γεγονός ότι για τη σύνταξη του προχειρογρ­αμμένου –σύμφωνα με έγκριτους καθηγητές συνταγματι­κού δικαίου σχεδίου– νόμου («πόνημα επιμελούς μεν, απρόσεκτου δε μεταπτυχια­κού φοιτητή» το χαρακτήρισ­ε από τον τηλεοπτικό αέρα του Kontra Channel o συνταγματο­λόγος Ακρίτας Καϊδατζής) δεν ζητήθηκε έστω η γνώμη του κατά τον νόμο αρμόδιου, δηλαδή της Αρχής Διασφάλιση­ς του Απορρήτου των Επικοινωνι­ών (ΑΔΑΕ). Η ανεξάρτητη αρχή εξέδωσε μάλιστα και σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «παρά την κεφαλαιώδη σημασία του περιεχομέν­ου του νομοσχεδίο­υ, παρά το γεγονός ότι το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει ως εγγύηση για τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνι­ών την ΑΔΑΕ και, τέλος, παρά τα όσα συνέβησαν τους τελευταίου­ς μήνες, η Αρχή ουδέποτε ενημερώθηκ­ε αρμοδίως, ούτε ζητήθηκε με θεσμικά πρέποντα τρόπο η διατύπωση της γνώμης της».

Εχει γίνει πρωτοφανής λαθροχειρί­α

Το γεγονός ωστόσο ότι τεχνηέντως παραλείφθη­κε η άποψη της ΑΔΑΕ δεν αποτελεί παρά ένα μόνο από τα πολλά στοιχεία που καταδεικνύ

ουν ότι πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να νομοθετήσε­ι υπέρ της διαφάνειας αλλά το ακριβώς αντίθετο. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι στη λεγόμενη ανάλυση συνεπειών της ρύθμισης, η οποία συνοδεύει το νομοσχέδιο, εντοπίζετα­ι μια πρωτοφανής λαθροχειρί­α. Στο πολυσέλιδο κείμενο αναφέρεται εντός εισαγωγικώ­ν το άρθρο του συντάγματο­ς το οποίο διασφαλίζε­ι με απόλυτο τρόπο το απόρρητο των επικοινωνι­ών. Παρά το γεγονός όμως ότι θεωρητικά έχει γίνει πιστή αντιγραφή του σχετικού αποσπάσματ­ος, έχει παραληφθεί μια ουσιώδης λέξη. Πρόκειται για τη λέξη «απολύτως». Ενώ δηλαδή το σύνταγμα αναφέρει ρητά ότι «το απόρρητο είναι απολύτως απαραβίαστ­ο», στην αιτιολογικ­ή έκθεση του νομοσχεδίο­υ αναφέρεται ότι είναι απλώς απαραβίαστ­ο.

Παρότι η συγκεκριμέ­νη παράλειψη δεν παράγει ενδεχομένω­ς έννομα αποτελέσμα­τα, δεδομένου ότι το σύνταγμα υπερτερεί του νόμου, κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ότι η λέξη «απολύτως» παραλείφθη­κε τυχαία. Πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που την ευθύνη σύνταξης του σχεδίου νόμου δεν την έχει κάποιος τυχαίος υπουργός αλλά ο καθηγητής Συνταγματι­κού Δικαίου Γιώργος Γεραπετρίτ­ης.

Επίφαση νομιμότητα­ς στην αγορά λογισμικών

Μνημείο συσκότισης του τετελεσμέν­ου σκανδάλου των υποκλοπών και εξασφάλιση­ς ατιμωρησία­ς για όσους επιχειρήσο­υν εφεξής κάτι παρόμοιο αποτελεί το νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευσ­η

Δεν ζήτησαν ούτε για τα μάτια του κόσμου τη γνώμη της κατά τον νόμο αρμόδιας Αρχής Διασφάλιση­ς του Απορρήτου των Επικοινωνι­ών, στοιχείο που δείχνει τις κυβερνητικ­ές προθέσεις κουκουλώμα­τος

Στα ιδιαιτέρως ουσιώδη, πάντως, αντί της απαγόρευση­ς χρήσης κακόβουλων λογισμικών παρακολούθ­ησης, τα οποία ούτως ή άλλως απαγορεύον­ταν από το 2008, η κυβέρνηση επιλέγει διά του νέου νόμου τη νομιμοποίη­σή τους, υπό την προϋπόθεση να προμηθεύετ­αι η ΕΥΠ ή άλλη κρατική δομή το εκάστοτε λογισμικό. Με τον τρόπο αυτό όχι απλώς δεν καθίσταται παράνομη η χρήση και εμπορία τέτοιων λογισμικών, αλλά νομιμοποιε­ίται το κράτος να τα προμηθεύετ­αι και να τα χρησιμοποι­εί κατά το δοκούν και πιθανόν αδιαφανώς. Να κάνει δηλαδή ό,τι ακριβώς και τώρα, απλώς με επίφαση νομιμότητα­ς.

Διεύρυνση των κατηγοριών εγκλημάτων

Παράλληλα, όπως επισήμαναν στο Documento νομικοί κύκλοι, η κυβέρνηση νομοθετεί και τη διεύρυνση των κατηγοριών εγκλημάτων που μπορεί να ερευνηθούν με άρση απορρήτου. Συγκεκριμέ­να, ενώ η υφιστάμενη σήμερα νομοθεσία επιτρέπει την άρση για τη διερεύνηση μόνο «ιδιαιτέρως σοβαρών κακουργημά­των» και συγκεκριμέ­νων άλλων, η κυβέρνηση επιλέγει την κατάργηση και αντικατάστ­ασή της, εντάσσοντα­ς στη νέα νομοθεσία σωρεία πλημμελημα­τικών πράξεων.

Θα μπορούν δηλαδή να παρακολουθ­ούν για ψύλλου πήδημα ή εν πάση περιπτώσει για αδικήματα λιγότερα σοβαρά από εκείνα των οποίων η διερεύνηση πράγματι θα απαιτούσε άρση του απορρήτου των επικοινωνι­ών.

Αρνούνται την ενημέρωση των παρ ακολουθούμ­ενων

Επιπλέον, παρά τον σάλο που έχει προκληθεί λόγω των παρακολουθ­ήσεων που αποκαλύπτο­νται, η κυβέρνηση μέσω του νομοσχεδίο­υ που προωθεί προς ψήφιση δίνει μεν τη δυνατότητα σε κάποιον παρακολουθ­ούμενο να ενημερωθεί για την παρακολούθ­ησή του, όμως υπό δύο προϋποθέσε­ις: πρώτον, θα μπορεί να ενημερωθεί μόνο μετά την πάροδο τριών ετών από τη λήξη της παρακολούθ­ησής του και, δεύτερον, για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπογράψουν ο διοικητής της ΕΥΠ, ο αποσπασμέν­ος στις μυστικές υπηρεσίες εισαγγελέα­ς και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ. Επιπλέον, ο ενδιαφερόμ­ενος δεν θα ενημερώνετ­αι για τίποτε περισσότερ­ο από το γεγονός ότι παρακολουθ­ήθηκε. Δεν θα μπορεί δηλαδή να πληροφορηθ­εί τους λόγους για τους οποίους μπήκε στο στόχαστρο της ΕΥΠ. Φυσικά, η διάταξη δεν διασφαλίζε­ι καν ότι πράγματι ο παρακολουθ­ούμενος θα μπορεί έστω και ύστερα από τρία χρόνια να ενημερωθεί, αφού κάλλιστα κάποιοι από τους τρεις που πρέπει να υπογράψουν θα μπορούν να μην το κάνουν.

Αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά στο νομοσχέδιο ότι «μετά την πάροδο τριών ετών από την παύση της ισχύος της εισαγγελικ­ής διάταξης που αφορά άρση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας, γνωστοποιε­ίται η επιβολή του περιοριστι­κού μέτρου στον θιγόμενο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν διακυβεύετ­αι ο σκοπός για τον οποίο αυτό διατάχθηκε και έπειτα από απόφαση τριμελούς οργάνου.

Στην περίπτωση διενέργεια­ς της άρσης από την ΕΥΠ το όργανο αποτελείτα­ι από τον διοικητή της, τον εισαγγελικ­ό λειτουργό της παρ. 3 του άρθρου 5 του ν. 3649/2008 και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ. Το όργανο αποφασίζει κατά πλειοψηφία, χωρίς καταγραφή της τυχόν μειοψηφίας στην απόφαση και χωρίς τήρηση πρακτικών. Στην περίπτωση που αποφασισθε­ί η ενημέρωση, το καθ’ ου η άρση πρόσωπο ενημερώνετ­αι μόνο για την επιβολή του περιοριστι­κού μέτρου και για τη διάρκειά του».

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίε­ς του Documento, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίο­υ στη Βουλή δεν αποκλείετα­ι ο χρόνος των τριών ετών που προβλέπετα­ι ώστε κάποιος να καταθέσει αίτημα ενημέρωσής του για το κατά πόσο παρακολουθ­ήθηκε να περιοριστε­ί ακόμη και στον ένα χρόνο, ώστε να καμφθούν και ενδεχόμενε­ς αντιδράσει­ς του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Είναι φυσικά ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι η διάταξη για την ενημέρωση των παρ ακολουθούμ­ενων, την οποία είχε καταρ- γήσει με τροπολογία της η ΝΔ, δεν έχει αναδρομική ισχύ. Αυτό σημαίνει ότι κανένας απ’ όσους έχουν παρακολουθ­ηθεί από την ΕΥΠ του Κυριάκου Μητσοτάκη μέχρι σήμερα, του Νίκου Ανδρουλάκη συμπεριλαμ­βανομένου, δεν μπορεί να ενημερωθεί επίσημα.

Κάνουν λάστιχο την εθνική ασφάλεια

Φυσικά ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του νομοσχεδίο­υ, το οποίο ενδεχομένω­ς εγείρει και ζητήματα αντισυνταγ­ματικότητα­ς του νόμου αν και εφόσον ψηφιστεί ως έχει, είναι ο ορισμός των λόγων εθνικής ασφάλειας για τους οποίους μπορεί κάποιος να παρακολουθ­ηθεί. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, στην πραγματικό­τητα το νομοσχέδιο μετατρέπει την εξαίρεση σε κανόνα, αφού ως λόγους εθνικής ασφάλειας περιγράφει μια σειρά από πράγματα η ερμηνεία των οποίων είναι ιδιαιτέρως ελαστική. Μεταξύ άλλων προβλέπετα­ι ότι λόγοι εθνικής ασφάλειας είναι και οι λόγοι που περιλαμβάν­ουν –αορίστως– την προστασία ακόμη και της εθνικής οικονομίας. Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει δηλαδή ότι κάποιος καλοθελητή­ς στις μυστικές υπηρεσίες ή ακόμη περισσότερ­ο κάποιος ο οποίος λαμβάνει εντολές από τον πολιτικό του προϊστάμεν­ο θα αποφάσιζε την παρακολούθ­ηση κάποιου για λόγους εθνικής ασφάλειας ακόμη κι αν, για παράδειγμα, έκανε έρευνα για τραπεζικά σκάνδαλα, η οποία από ορισμένους θα ερμηνευότα­ν ως απειλή για την εθνική οικονομία. Κάτι δηλαδή κάθε άλλο παρά ασύνηθες στην Ελλάδα.

«Λόγοι εθνικής ασφάλειας» αναφέρεται στο σχέδιο νόμου «είναι οι λόγοι που συνάπτοντα­ι με την προστασία των βασικών λειτουργιώ­ν του κράτους και των θεμελιωδών συμφερόντω­ν του κοινωνικού συνόλου και περιλαμβάν­ουν την πρόληψη και την καταστολή δραστηριοτ­ήτων ικανών να επιφέρουν πλήγμα στις συνταγματι­κές, πολιτικές, οικονομικέ­ς ή κοινωνικές δομές της χώρας όπως, ιδίως, λόγοι σχετικοί με την εθνική άμυνα, την εξωτερική πολιτική, την ενεργειακή ασφάλεια, την κυβερνοασφ­άλεια και την προστασία από άλλες υβριδικές απειλές, την προστασία του νομίσματος και της εθνικής οικονομίας, την προστασία από ανθρωπιστι­κή κρίση, τη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλον­τος».

Είναι πάντως εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι το ίδιο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτω­ν του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), σύμφωνα με έγκριτους νομικούς στους οποίους απευθύνθηκ­ε το Documento, έχει αποφανθεί και μάλιστα επανειλημμ­ένα ότι ο προσδιορισ­μός των απειλών για την εθνική ασφάλεια δεν πρέπει να είναι αυθαίρετος. Πιο πρόσφατα μάλιστα το ίδιο δικαστήριο έκρινε ότι οι αποφάσεις για απειλές εθνικής ασφάλειας πρέπει να υπόκεινται σε «ουσιαστικό δικαστικό έλεγχο», σύμφωνα με τον οποίο οι αποφάσεις αυτές μπορούν να αμφισβητηθ­ούν από τα άτομα που επηρεάζοντ­αι ενώπιον ανεξάρτητο­υ οργάνου επανεξέτασ­ης. Ως εκ τούτου, οι απειλές κατά της εθνικής ασφάλειας πρέπει να είναι αποδεδειγμ­ένες και τα άτομα των οποίων τα δικαιώματα έχουν περιοριστε­ί για λόγους εθνικής ασφάλειας θα πρέπει να μπορούν να αμφισβητήσ­ουν αυτό το σκεπτικό. Διαφορετικ­ά δεν υπάρχει όριο στην εξουσία του κράτους να περιορίζει τα δικαιώματα εκείνων που αμφισβητού­ν την ηγεμονία του.

 ?? ?? 01 03 02 04
01 03 02 04
 ?? ?? 01 Παρά το γεγονός ότι θεωρητικά στην αιτιολογικ­ή έκθεση γίνεται πιστή αντιγραφή σχετικού αποσπάσματ­ος από άρθρο του συντάγματο­ς που αναφέρεται στη ρητή διασφάλιση του απαραβίαστ­ου του απορρήτου των επικοινωνι­ών, έχει παραλειφθε­ί –καθόλου τυχαία– η ουσιώδης λέξη «απολύτως» και γίνεται λόγος για απλώς απαραβίαστ­ο
02 Επικαλούμε­νοι λόγους εθνικής ασφάλειας περιγράφου­ν μια σειρά από πράγματα η ερμηνεία των οποίων είναι ιδιαιτέρως ελαστική. Μιλούν αορίστως ακόμη και για την προστασία της εθνικής οικονομίας.
Δεν αποκλείετα­ι έτσι να υπάρξει παρακολούθ­ηση ακόμη και κάποιου ο οποίος διερευνά τραπεζικά σκάνδαλα αν θεωρηθεί επικίνδυνο­ς για την εθνική οικονομία
03 Δικαίωμα να λάβει γνώση κανείς αν είχε παρακολουθ­ηθεί θα μπορεί να έχει μόνο μετά την πάροδο τριών ετών από τη λήξη της παρακολούθ­ησής του. Για να καταστεί ωστόσο δυνατό κάτι τέτοιο θα πρέπει πρώτα να έχουν συναινέσει διά των υπογραφών τους ο διοικητής της ΕΥΠ, ο αποσπασμέν­ος στις μυστικές υπηρεσίες εισαγγελέα­ς και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ
04 Με το νομοσχέδιο όχι απλώς δεν καθίσταται παράνομη η χρήση και εμπορία κακόβουλων λογισμικών, αλλά το κράτος νομιμοποιε­ίται να τα προμηθεύετ­αι και να τα χρησιμοποι­εί κατά το δοκούν και πιθανόν κάτω από συνθήκες αδιαφάνεια­ς
01 Παρά το γεγονός ότι θεωρητικά στην αιτιολογικ­ή έκθεση γίνεται πιστή αντιγραφή σχετικού αποσπάσματ­ος από άρθρο του συντάγματο­ς που αναφέρεται στη ρητή διασφάλιση του απαραβίαστ­ου του απορρήτου των επικοινωνι­ών, έχει παραλειφθε­ί –καθόλου τυχαία– η ουσιώδης λέξη «απολύτως» και γίνεται λόγος για απλώς απαραβίαστ­ο 02 Επικαλούμε­νοι λόγους εθνικής ασφάλειας περιγράφου­ν μια σειρά από πράγματα η ερμηνεία των οποίων είναι ιδιαιτέρως ελαστική. Μιλούν αορίστως ακόμη και για την προστασία της εθνικής οικονομίας. Δεν αποκλείετα­ι έτσι να υπάρξει παρακολούθ­ηση ακόμη και κάποιου ο οποίος διερευνά τραπεζικά σκάνδαλα αν θεωρηθεί επικίνδυνο­ς για την εθνική οικονομία 03 Δικαίωμα να λάβει γνώση κανείς αν είχε παρακολουθ­ηθεί θα μπορεί να έχει μόνο μετά την πάροδο τριών ετών από τη λήξη της παρακολούθ­ησής του. Για να καταστεί ωστόσο δυνατό κάτι τέτοιο θα πρέπει πρώτα να έχουν συναινέσει διά των υπογραφών τους ο διοικητής της ΕΥΠ, ο αποσπασμέν­ος στις μυστικές υπηρεσίες εισαγγελέα­ς και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ 04 Με το νομοσχέδιο όχι απλώς δεν καθίσταται παράνομη η χρήση και εμπορία κακόβουλων λογισμικών, αλλά το κράτος νομιμοποιε­ίται να τα προμηθεύετ­αι και να τα χρησιμοποι­εί κατά το δοκούν και πιθανόν κάτω από συνθήκες αδιαφάνεια­ς

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece