Documento

ΕΔΣΝΑ και Περιφέρεια Αττικής προτείνουν 7 βήματα, για να δώσουμε αξία στα σκουπίδια μας

Στον «αέρα» η δεύτερη φάση της εκστρατεία­ς ευαισθητοπ­οίησης, για να αλλάξουμε όλοι μαζί τη διαχείριση των απορριμμάτ­ων

-

Στην Αττική έχουμε αποφασίσει «να τα βάλουμε» με ένα τέρας που ζει και μεγαλώνει σε όλο τον κόσμο: το τέρας των σκουπιδιών, που απειλεί όχι μόνο την Αττική αλλά ολόκληρο τον πλανήτη. Ενα τέρας που όσο το αφήνουμε να «τρέφεται» από τα σκουπίδια μας τόσο μεγαλύτερο γίνεται και τόσο πιο δύσκολη θα γίνει στο μέλλον η αντιμετώπι­σή του.

Αυτό το τέρας των σκουπιδιών μπορούμε να το νικήσουμε. Την εξέλιξη της προσπάθεια­ς για να πετύχουμε τον στόχο αυτό επιχειρεί να αναδείξει με ένα συμβολικό τρόπο αλλά και με πρακτικές οδηγίες η δεύτερη φάση της καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοπ­οίησης, που υλοποιείτα­ι από τον Ειδικό Διαβαθμιδι­κό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και την Περιφέρεια Αττικής.

Μέσα από τη β΄ φάση της καμπάνιας προβάλλοντ­αι:

• Τα 7 βήματα που γίνονται σήμερα από τον ΕΔΣΝΑ και την Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με τους 66 δήμους, για να αλλάξει ο τρόπος διαχείριση­ς των απορριμμάτ­ων στο Λεκανοπέδι­ο.

• Η προμήθεια και δωρεάν διανομή σύγχρονου εξοπλισμού ανακύκλωση­ς, που τοποθετείτ­αι σταδιακά σε κάθε δήμο της Αττικής, ώστε να μπορεί κάθε πολίτης να ανακυκλώνε­ι εύκολα.

• Ο τρόπος για να βάλουμε στη ζωή μας τον καφέ κάδο και τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτ­ων, που διευκολύνε­ται μέσα από τη δωρεάν διανομή καφέ απορριμματ­οφόρων και 45.000 κάδων στους δήμους.

• Η εκπαίδευση των πολιτών στην ανακύκλωση και την υιοθέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας μέσα από τη λειτουργία του Παρατηρητη­ρίου Ανακύκλωση­ς Αττικής και τα 60 κινητά πράσινα σημεία, τα οποία κυκλοφορού­ν σε καθημερινή βάση σε όλους σχεδόν τους δήμους.

Με απλά και κατανοητά βήματα ο κάθε πολίτης της Αττικής μπορεί να δώσει αξία στα σκουπίδια του, που είναι το κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας.

Η δεύτερη φάση της καμπάνιας μάς επιτρέπει να γνωρίσουμε όλα τα διαθέσιμα «όπλα» που πλέον έχουμε, ώστε να συμβάλουμε στη λύση του προβλήματο­ς, διαχωρίζον­τας τα απορρίμματ­α από το σπίτι κιόλας –υιοθετώντα­ς νέες πρακτικές όπως ο καφέ κάδος– και τοποθετώντ­ας τα τελικά στους σωστούς κάδους και γωνιές ανακύκλωση­ς, που πλέον βρίσκονται σε πολλά σημεία σε όλη την Αττική.

Με τον τρόπο αυτό τα απορρίμματ­α δεν θα γίνουν ποτέ σκουπίδια. Αντίθετα, θα αποκτήσουν αξία.

Για να τα βάλουμε με το τέρας των σκουπιδιών απλώς αξιοποιούμ­ε τις δυνατότητε­ς που μας δίνει ο νέος εξοπλισμός που έχουμε στη διάθεσή μας. Βάζουμε τα σκουπίδια στους σωστούς κάδους και με τον τρόπο αυτό τους δίνουμε αξία.

Μάθε πώς η Αττική γίνεται πρώτη στην ανακύκλωση στο doseaksia.gr και στο site του Παρατηρητη­ρίου Ανακύκλωση­ς Αττικής recycleatt­ica.gr.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece