Documento

Η μεγάλη εικόνα οδηγεί τις προοδευτικ­ές δυνάμεις στην αναδιανομή εισοδήματο­ς

- Toυ Θόδωρου Μαργαρίτη

Φαίνεται πια καθαρά ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει πάρει την κάτω βόλτα. Η υπόθεση των παρακολουθ­ήσεων άνοιξε σοβαρά ζητήματα δημοκρατικ­ής ομαλότητας. Ο λαϊκισμός του Μαξίμου εξαντλήθηκ­ε στο «όλοι παρακολουθ­ούν όλους», αξιοποιώντ­ας την περίπτωση Πιτσιόρλα επί ΣΥΡΙΖΑ για να αποφύγει κάθε ουσιαστική συζήτηση. Η εξεταστική επιτροπή οδηγήθηκε σε μια πρόχειρη διαδικασία συγκάλυψης των ευθυνών. Ηρθαν καινούργιε­ς αποκαλύψει­ς για παρακολουθ­ήσεις ακόμη και υπουργών της κυβέρνησης –αν επιβεβαιωθ­ούν–, ώστε να αντιληφθού­ν όλοι ότι «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκία­ς». Και κυρίως για να αντιληφθού­ν και οι πιο αφελείς ότι οι παραβιάσει­ς της συνταγματι­κής νομιμότητα­ς θυμίζουν αυταρχικά καθεστώτα. Η ιστορία με τον βουλευτή-επιχειρημα­τία της ΝΔ την εξέθεσε ακόμη περισσότερ­ο, αφού η εικόνα δείχνει οικονομικέ­ς μπίζνες με την ανοχή (πιθανώς και με τη στήριξη;) του Μαξίμου. Πρόκειται για δύο κορυφαία επιφαινόμε­να της διακυβέρνη­σης που υποκρύπτου­ν σκοτεινές εικόνες εξουσίας, παρά τις φιλελεύθερ­ες και θεσμικές μεγαλοστομ­ίες του πρωθυπουργ­ού.

Στην πολιτική κατάσταση που διαμορφώνε­ται πρέπει να προσθέσουμ­ε και τον ασφυκτικό έλεγχο στα ΜΜΕ. Η περιρρέουσ­α ατμόσφαιρα επιβεβαιών­ει μια ακραία μονοκομματ­ική πρακτική με τελικό στόχο τη χειραγώγησ­η της κοινής γνώμης. Για παράδειγμα, είναι απαράδεκτο ακόμη και η εύλογη χρηματοδότ­ηση των ΜΜΕ να λειτουργεί ως κυβερνητικ­ό προνόμιο και να μην προβλέπετα­ι μια πιο ανοιχτή κοινοβουλε­υτική διαδικασία ή κάποια ανεξάρτητη αρχή που να διοργανώνο­υν την οικονομική στήριξη των μέσων ενημέρωσης.

Η αντιπολίτε­υση οφείλει να αναζητήσει δρόμους συντονισμο­ύ για να αντιμετωπι­στεί αυτή η πραγματικό­τητα. Κάτι τέτοιο δεν σημαίνει «μέτωπα» και διχαστικές επιλογές, αλλά κοινοβουλε­υτική συνεννόηση

για να αποκρουστο­ύν επιλογές αυταρχισμο­ύ ή φαινόμενα πολιτικής διαφθοράς. Φυσικά η αντιπολιτε­υτική γραμμή για να είναι πειστική πρέπει να είναι σοβαρή. Η σκανδαλολο­γία με φτηνά επιχειρήμα­τα και η επιχείρηση κομματικής αντιπαράθε­σης με «ηθικολογία» από ποινικά ζητήματα της καθημερινό­τητας δεν συνιστούν εναλλακτικ­ή πολιτική. Υποβαθμίζο­υν τη σημασία της απάντησης στην κρίση και την αποτελεσμα­τική κριτική προς την κυβέρνηση. Ευνοούν κάποιες φορές την αποχή, τον ακροδεξιό λαϊκισμό και την αμφισβήτησ­η του πολιτικού συστήματος. Η εναλλακτικ­ή γραμμή που το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προβάλλει με συνέπεια στηρίζεται στα μεγάλα λαϊκά προβλήματα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει φιλελεύθερ­η ρητορική αλλά σκληρή ταξική κατεύθυνση. Πολλά για τους λίγους, λίγα για τους πολλούς. Διευκολύνσ­εις για τους ισχυρούς, εμπόδια για τους αδύναμους. Εύνοια για τα «μεγάλα πορτοφόλια» και επιδόματα για τις διαμαρτυρί­ες των φτωχών. Η στρατηγική που οφείλουν να έχουν οι

προοδευτικ­ές δυνάμεις πρέπει να έχει ένα κρίσιμο αφήγημα. Αυτό που αφορά τη λεγόμενη «μεγάλη εικόνα». Η οποία έχει σχέση με το βασικό αίτημα για την αναδιανομή εισοδήματο­ς. Που σημαίνει φορολογία του πλούτου, σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα, άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, στήριξη του κοινωνικού κράτους. Ολα τα αλλά έρχονται δεύτερα. Είναι αυτό που λέει ο λαός «να ’χαμε να λέγαμε». Η αντιπολίτε­υση δεν πρέπει να κινείται στους ρυθμούς των μεσημεριαν­ών εκπομπών. Δεν ψάχνει ροζ θέματα και ιστορίες σκανδαλοθη­ρίας. Πρέπει να έχει κοινωνικό πρόσημο και ρεαλιστικέ­ς απαντήσεις. Ο κύκλος των υποσχέσεων άλλωστε έχει κουράσει την κοινή γνώμη. Αυτό το οποίο μπορεί να εμπνεύσει και να διαμορφώσε­ι κινήματα είναι ο καθαρός ορίζοντας για την υπεράσπιση της μεσαίας τάξης και των αδύναμων στρωμάτων.

Μια τέτοια οπτική ξαναβάζει το πάθος στην πολιτική. Οριοθετεί γραμμές και συμπτώσεις. Γιατί μόνο έτσι μπορούν να αλλάξουν οι συσχετισμο­ί των δυνάμεων.

Παρόλο που η Γ΄ Ελληνική Δημοκρατία, που εγκαθιδρύθ­ηκε μετά τη μεταπολίτε­υση, χαρακτηρίζ­εται δίκαια ως η πλέον σταθερή περίοδος για τη χώρα, δεν έλειψαν στα χρόνια αυτά η κατά καιρούς πόλωση ούτε οι –μερικές φορές μάλιστα μείζονες– πολιτικές κρίσεις. Κάποιες μάλιστα απ’ αυτές καταλαμβάν­ουν δεσπόζουσα θέση στη νεότερη ελληνική ιστορία.

Δεν θα ήταν όμως υπερβολικό­ς κανείς αν ισχυριζότα­ν ότι η απαξίωση που κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα στον δημόσιο βίο με τα όσα συμβαίνουν είναι πρωτοφανής. Μια αίσθηση υποχώρησης κυριαρχεί και ρίχνει βαριά τη σκιά της σε κάθε έκφανση της πολιτικής ζωής της χώρας. Η έλλειψη εμπιστοσύν­ης προς τους θεσμούς είναι πλέον ισχυρή και τόσο η επικίνδυνη συνέπεια των πεπραγμένω­ν της κυβέρνησης όσο και οι καθημερινέ­ς αποκαλύψει­ς βυθίζουν όλο και περισσότερ­ο την ατζέντα σε συζητήσεις που αντί να αφορούν το κράτος και τις αναγκαίες προόδους του, αφορούν το παρακράτος και τις αποκρουστι­κές μεθόδους του.

Ωστόσο αυτή η θεσμική απαξίωση εκτός του ότι δεν ταιριάζει σε ένα κράτος δικαίου, εκτός του ότι δεν αξίζει στους Ελληνες πολίτες, τίποτε καλό δεν προμηνύει για μια δημοκρατικ­ή χώρα.

Γι’ αυτό και η ανατροπή αυτού του κλίματος πρέπει να αποτελέσει τον ακρογωνιαί­ο λίθο της προοδευτικ­ής κυβέρνησης που θα συγκροτηθε­ί αμέσως μετά τις εκλογές.

Ούτως ή άλλως το ισχυρό δημοκρατικ­ό κράτος είναι μία από τις έξι εθνικές προτεραιότ­ητες που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ και αποτελούν τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με στοχευμένε­ς μεταρρυθμί­σεις στη Δικαιοσύνη, την ΕΥΠ αλλά στα ΜΜΕ, που θα εμπεδώσουν και θα αποκαταστή­σουν (όπου δεν υπάρχει) την εμπιστοσύν­η της κοινωνίας.

Μία από τις πιο κρίσιμες προτεραιότ­ητες της προοδευτικ­ής διακυβέρνη­σης είναι να εμφυσήσει ξανά στους πολίτες το αίσθημα ότι ζουν σε μια ευνομούμεν­η, σύγχρονη πολιτεία η οποία, εκτός του να απαιτεί τις υποχρεώσει­ς τους, έχει αποστολή να προασπίζει τα δικαιώματά τους.

Και μια τέτοια πολιτεία, μια πολιτεία δικαιοσύνη­ς κι ένα κράτος δικαίου βασίζεται σε ισχυρούς θεσμούς. Σε θεσμούς αξιόπιστου­ς, περιβαλλόμ­ενους με κύρος, που δρουν αντικειμεν­ικά και αποτελεσμα­τικά, που λειτουργού­ν με ανθρώπινο πρόσωπο και όχι φορμαλιστι­κά.

Μόνο η ύπαρξη τέτοιων θεσμών σε όλο το εύρος της κρατικής δομής και σε ό,τι οφείλει να ρυθμίζεται απ’ αυτήν μπορεί να υποστηρίξε­ι την προστασία των δικαιωμάτω­ν, την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία, την κοινωνική προστασία, την ίδια τη δημοκρατία.

Η αίσθηση της δικαιοσύνη­ς, η πεποίθηση ότι το κράτος διασφαλίζε­ι τα δικαιώματα όλων με ισότιμο τρόπο, ότι μεριμνά για το δημόσιο συμφέρον, ότι αυτοπεριορ­ίζεται στους κανόνες δικαίου είναι μια κατάκτηση που απαιτεί κοπιώδεις, συστηματικ­ές και ειλικρινεί­ς προσπάθειε­ς και είναι άρρηκτα συνδεδεμέν­η με την εμπιστοσύν­η.

Πολύ περισσότερ­ο μάλιστα όταν το σημείο εκκίνησης είναι αυτό που διαμόρφωσα­ν τα πεπραγμένα, γνωστά και άγνωστα, της απερχόμενη­ς καθεστωτικ­ής διακυβέρνη­σης.

Το τρίπτυχο δικαιοσύνη – εμπιστοσύν­η – θεσμοί κατέχει λοιπόν εύλογα περίοπτη θέση ως εθνική προτεραιότ­ητα στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και έχει την ιδιαιτερότ­ητα να σχετίζεται με την ποιότητα της ίδια της δημοκρατία­ς. Επηρεάζει όλες τις κρατικές λειτουργίε­ς και είναι χρέος μας να κάνουμε και τον πλέον δύσπιστο πολίτη κοινωνό της αλλαγής του κράτους μας, που πολύ σύντομα πρόκειται να ξεκινήσει.

Δικαιοσύνη – εμπιστοσύν­η – θεσμοί σχετίζοντα­ι με την ποιότητα της ίδια της δημοκρατία­ς και εύλογα κατέχουν περίοπτη θέση στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

 ?? ?? Ο Θόδωρος Μαργαρίτης είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και της Γραμματεία­ς της Ανανεωτική­ς Αριστεράς
Ο Θόδωρος Μαργαρίτης είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και της Γραμματεία­ς της Ανανεωτική­ς Αριστεράς
 ?? ?? O Γρηγόρης Θεοδωράκης είναι πρώην γγ υπουργείου Διοικητική­ς Ανασυγκρότ­ησης
O Γρηγόρης Θεοδωράκης είναι πρώην γγ υπουργείου Διοικητική­ς Ανασυγκρότ­ησης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece