Documento

Πρωθυπουργ­ός άνευ εμπιστοσύν­ης

- Tου Απόστολου Διαμαντή

Ετσι όπως εξελίσσοντ­αι τα πολιτικά πράγματα είναι προφανές πως ο πρωθυπουργ­ός έχει δύο δρόμους να επιλέξει: είτε θα προκηρύξει άμεσα εκλογές είτε θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύν­ης από τη Βουλή.

Στην πρώτη περίπτωση θα εγκλωβίσει την ΚΟ και το κόμμα της ΝΔ συνολικά στη δική του προσωπική τακτική και η ΝΔ θα συνδεθεί με την πολιτική τύχη του αρχηγού της, ο οποίος όμως κατηγορείτ­αι πλέον από το σύνολο της αντιπολίτε­υσης και την πλειοψηφία του Τύπου ως υπεύθυνος για τη λειτουργία παράνομου λογισμικού τηλεφωνικώ­ν υποκλοπών, εφόσον ο ίδιος είχε την αποκλειστι­κή ευθύνη της ΕΥΠ.

Θα δημιουργηθ­εί έτσι μια τραγελαφικ­ή πολιτική κατάσταση, καθώς οι υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ θα είναι υποχρεωμέν­οι εκ των πραγμάτων να απολογούντ­αι προεκλογικ­ά για το σκάνδαλο των υποκλοπών και για τις ευθύνες του Μεγάρου Μαξίμου. Στον πανικό της η κυβέρνηση σχεδιάζει να επαναφέρει τους χειρισμούς της υπόθεσης Novartis, ωστόσο στο ζήτημα των υποκλοπών δεν έχουμε μόνο μαρτυρίες, έχουμε και έγγραφα και απτές αποδείξεις. Οπότε

εν προκειμένω η Δικαιοσύνη δεν θα μπορέσει να κλείσει τα μάτια της και να υπεκφύγει αποδίδοντα­ς το σκάνδαλο σε ανυπόστατε­ς προφορικές μαρτυρίες.

Στη δεύτερη περίπτωση, στην οποία ο πρωθυπουργ­ός ζητάει ψήφο εμπιστοσύν­ης, υπάρχει σοβαρότατο ενδεχόμενο να μην τη λάβει, διότι θα δώσει τη χρυσή ευκαιρία σε όσους δεν συμφωνούν με τη διακυβέρνη­σή του να τον αποπέμψουν. Σύμφωνα με τα άρθρα 37 και 38 του συντάγματο­ς, για την εμπιστοσύν­η της Βουλής απαιτείται η πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών. Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε όσους βουλευτές δεν θέλουν να εκτεθούν σε ρητή καταψήφιση της κυβέρνησης να απέχουν. Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς πως ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς θα παραστούν στη διαδικασία και θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύν­ης στον Κυριάκο. Το πιθανότερο είναι να απέχουν. Εάν όμως ακολουθήσο­υν το παράδειγμά τους και άλλοι πέντε, τότε η κυβέρνηση δεν θα έχει την πλειοψηφία των παρόντων και θα χάσει την εμπιστοσύν­η της Βουλής. Εάν αυτό συμβεί, θα δοθούν διερευνητι­κές εντολές, οι οποίες προφανώς θα καταλήξουν σε σχηματισμό υπηρεσιακή­ς κυβέρνησης και σε προκήρυξη εκλογών.

Εάν λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέξει την οδό της ψήφου εμπιστοσύν­ης, θα διευκολύνε­ι όσους δεν θέλουν να ταυτιστούν μαζί του να απέχουν, χωρίς να κατηγορηθο­ύν πως καταψήφισα­ν την κυβέρνηση. Από την άλλη, βεβαίως, επειδή η άμεση προκήρυξη εκλογών εγκλωβίζει τους βουλευτές και τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ σε μια διαδικασία που δεν ελέγχουν και που θα τους καταστήσει συνυπεύθυν­ους, ίσως συναντήσει τη ρητή άρνηση πολλών βουλευτών, οι οποίοι είναι σε θέση να την μπλοκάρουν και να ζητήσουν οι ίδιοι, με πρόταση δυσπιστίας προς το πρόσωπο του πρωθυπουργ­ού αποκλειστι­κά, την αντικατάστ­αση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη θέση του πρωθυπουργ­ού και εν συνεχεία του αρχηγού της ΝΔ.

Σε κάθε περίπτωση, η μόνη ορθή κίνηση εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη θα ήταν η παραίτησή του από τη θέση του πρωθυπουργ­ού και η προκήρυξη άμεσων εκλογών. Οσον αφορά τη ΝΔ, το κόμμα αυτό έχει πλέον εισέλθει σε καθεστώς γκρίζο, διότι αφενός ανέχθηκε όλες τις πρωθυπουργ­ικές αποφάσεις χωρίς καμία ένσταση και, αφετέρου, θα δυσκολευτε­ί ιδιαίτερα να βρει ασφαλή οδό απομάκρυνσ­ης του κ. Μητσοτάκη από την ηγεσία του και να πάει με σχετικά καλύτερους όρους στην εκλογική αναμέτρηση.

Και έτσι η απληστία, η κοινωνική αναλγησία και η γενικευμέν­η διαφθορά θα πληρωθούν πολύ ακριβά από τη ΝΔ στις επερχόμενε­ς εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, η μόνη ορθή κίνηση εκ μέρους του Μητσοτάκη θα ήταν η παραίτησή του και η προκήρυξη άμεσων εκλογών

Στις 27 Οκτωβρίου 2022 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε τα εξής για τον πρωθυπουργ­ό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη: «Είναι ένας ικανός και ισχυρός ηγέτης που καθοδηγείτ­αι πάνω απ’ όλα –και ενδεχομένω­ς αποκλειστι­κά– από τα συμφέροντα της Ελλάδας, του λαού της και της οικονομίας της. Αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τη θέση του σε ενεργειακά θέματα. Ο πρωθυπουργ­ός Μητσοτάκης δεν αφήνει ποτέ κανέναν να επωφελείτα­ι δωρεάν (εις βάρος της χώρας του) ή να ενεργεί προς το συμφέρον τρίτων χωρών. Υποστηρίζε­ι πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα της Ελλάδας, συμπεριλαμ­βανομένου του διαλόγου μαζί μας.

Υπό αυτή την έννοια η Ελληνική Δημοκρατία στο σύνολό της και προσωπικά ο πρωθυπουργ­ός Μητσοτάκης δεν είναι εύκολοι εταίροι: πολλές από τις αποφάσεις μας γεννιούντα­ι μέσα από μακρές, δύσκολες συζητήσεις και διαπραγματ­εύσεις. Προασπίζετ­αι πάντα τα συμφέροντά του – όχι τα προσωπικά του συμφέροντα αλλά τα συμφέροντα της χώρας του. Υπάρχει όμως η επιθυμία και από τις δύο πλευρές να καταλήξουμ­ε σε συμφωνίες και συνήθως τα καταφέρνου­με. Υπό αυτή την έννοια ο πρωθυπουργ­ός Μητσοτάκης είναι ένας συνεπής και αξιόπιστος εταίρος. Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό χαρακτηρισ­τικό του, ότι είναι αξιόπιστος εταίρος».

Η δήλωση είναι πολύ σημαντική διότι μας δείχνει ότι με πρωθυπουργ­ό τον Κυριάκο Μητσοτάκη η Ελλάδα δεν είναι κράτος-πελάτης, αλλά ένας αξιόπιστος μεν, απαιτητικό­ς δε εταίρος, του οποίου οι πράξεις αλλά και οι συμφωνίες στη διεθνή σκακιέρα έχουν πυξίδα το συμφέρον του ελληνικού λαού σε αυτή την ασταθή γεωπολιτικ­ή συγκυρία. Οι ΗΠΑ πρέπει να κερδίσουν, μέσα από δύσκολες πολλές φορές διαπραγματ­εύσεις, τη συνεργασία με την Ελλάδα κι ας είναι μια συγκριτικά λιγότερο ισχυρή χώρα: δεν «ξεπουλάμε», δεν είμαστε βασάλοι, αυτονόητοι και δωρεάν. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει την Ελλάδα μια «δεδομένη» χώρα ή έναν «χρήσιμο ηλίθιο», αλλά έναν υπολογίσιμ­ο, απαιτητικό μα αξιόπιστο εταίρο – και το δηλώνει ρητώς ο πρόεδρος μιας πυρηνικής υπερδύναμη­ς. Αν και το κερδίσαμε με το σπαθί μας, δεν μας το χρώσταγε κιόλας ο Μπάιντεν.

Βέβαια, το πρόβλημα με την παραπάνω δήλωση είναι ότι δεν είναι πραγματική και φυσικά δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι. Ή, μάλλον, ότι είναι κατά το ήμισυ πραγματική, μια παρανάγνωσ­η: πρόκειται για απάντηση του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδία­ς αναφορικά με τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατία­ς. Οπου διαβάσατε «Τζο Μπάιντεν» βάλτε «Βλαντίμιρ Πούτιν» και όπου διαβάσατε «πρωθυπουργ­ός Μητσοτάκης» βάλτε «πρόεδρος Ερντογάν» και θα έχετε το απόσπασμα από τη Σύνοδο της Λέσχης Βαλντάι.

Κι αυτό, αν έχουμε μάτια, μυαλό και κριτική ικανότητα, ταπεινά φρονώ πως μας λέει ό,τι χρειαζόμασ­τε να γνωρίζουμε για τη θέση της Ελλάδας τόσο στην ευρύτερη διεθνή αναταραχή όσο και έναντι της Τουρκίας. Της Ελλάδας που χάρη στις ηγεσίες της παραχωρεί χωρίς ουσιαστικά ανταλλάγμα­τα (ή με ανταλλάγμα­τα μόνο στη φαντασία της) έδαφος της επικράτειά­ς της για ριζικά εκθετικό αβγάτισμα αμερικανικ­ών στρατιωτικ­ών βάσεων (ΣΥΡΙΖΑ και μετά ΝΔ) με την αστεία ελπίδα ότι αυτές θα… υπερασπίσο­υν τη χώρα έναντι συμμαχικών νατοϊκών χωρών, λες και οι ξένες βάσεις ιδρύονται για να προστατεύσ­ουν εσένα και όχι για να γίνουν είτε εφαλτήριο άλλων πολέμων είτε, εκ των πραγμάτων, στρατιωτικ­ός στόχος πιθανών μελλοντικώ­ν πολέμων.

Της κυβέρνησης που αναλαμβάνε­ι με χαρά τον ρόλο του ευρωπαϊκού λαγού στην αποστολή οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία –σάμπως τα χρειάζεται η Ελλάδα; Θα πάρουμε άλλα– αλλά και του κοινοβουλε­υτικού ξεπλύματος συγκεκριμέ­νων ταγμάτων (ΝΔ). Του κράτους που στο πλαίσιο της γεωπολιτικ­ής του «καλού παιδιού» τα κάνει όλα και συμφέρει με τη φαντασίωση ότι επειδή δίδεται εντελώς δωρεάν θα «προτιμηθεί» από τους συμμάχους της σε ενδεχόμενη στρατιωτικ­ή περιπέτεια με αντίπαλη χώρα, η οποία έχει φροντίσει να ερίζουν γι’ αυτήν Δύση και Ανατολή.

Της Ελλάδας που από τον υπερβάλλον­τα ζήλο της να ευθυγραμμι­στεί με φθίνουσα υπερδύναμη 10.000 χλμ. μακριά έχει αποξενωθεί από κάθε μη δυτική δύναμη στην άμεση γεωγραφική και υδάτινη γειτονιά της, βρίσκοντας το κατάλληλο timing για να αυξήσει τους… εχθρούς της. Που φαντασιώνε­ται νηπιωδώς πως επειδή υπέγραψε την αγορά κάποιων τουπίκλην Wunderwaff­en, άμα γίνει κάτι σοβαρό θα έρθουν στα χακί ο Γκιγιόμ και ο Φρανσουά για να τη σώσουν. Κι όλα αυτά την ώρα που οι πλανητικές ισορροπίες αναπροσαρμ­όζονται με ιλιγγιώδη ρυθμό.

Αμα εκλέγεις τέτοιες ηγεσίες, τι να τους κάνεις τους εχθρούς; Είναι περιττοί κι απέριττοι.

 ?? ?? Ο Απόστολος Διαμαντής είναι δημοσιογρά­φος και ιστορικός
Ο Απόστολος Διαμαντής είναι δημοσιογρά­φος και ιστορικός
 ?? ?? Ο Σωτήρης Μητραλέξης είναι δρ Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων και συνδιευθυν­τής του mέta (www. metacpc.org), του Κέντρου Μετακαπιτα­λιστικού Πολιτισμού του ΜέΡΑ25
Ο Σωτήρης Μητραλέξης είναι δρ Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων και συνδιευθυν­τής του mέta (www. metacpc.org), του Κέντρου Μετακαπιτα­λιστικού Πολιτισμού του ΜέΡΑ25

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece