Documento

Κοκορεύοντ­αι για τα χαράτσια που μας πνίγουν

Η ακρίβεια και οι υψηλοί φόροι κατανάλωση­ς που πληρώνουν οι πολίτες άνοιξαν «νέο δημοσιονομ­ικό χώρο»

-

Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθη­καν τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογι­σμού στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, τα οποία έδειξαν βελτιωμένη δημοσιονομ­ική εικόνα λόγω των αυξημένων φορολογικώ­ν εισπράξεων κατά 5 δισ. ευρώ σε σχέση με τον αρχικό στόχο.

Κατόπιν αυτού ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν Θεόδωρος Σκυλακάκης βγήκε και υποστήριξε πως η καλύτερη από τις εκτιμήσεις πορεία εκτέλεσης του προϋπολογι­σμού στο δεκάμηνο επιβεβαιών­ει πως η ελληνική οικονομία διατηρεί την «πολύ θετική πορεία που είχε το 2022, παρά τις τάσεις οικονομική­ς επιβράδυνσ­ης οι οποίες κυριαρχούν στην Ευρώπη», ενώ ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας περηφανεύτ­ηκε πως η Ελλάδα βελτιώνει τα δημοσιονομ­ικά της μεγέθη με ρυθμό πολύ καλύτερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Στρεβλή εικόνα

Είναι πράγματι έτσι; Κατηγορημα­τικά όχι. Βέβαια είναι γεγονός ότι τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογι­σμού στο δεκάμηνο έδωσαν βελτιωμένη δημοσιονομ­ική εικόνα, καθώς καταγράφηκ­ε πρωτογενές έλλειμμα 349 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 6,7 δισ. ευρώ, κυρίως χάρη στη συμβολή των αυξημένων φορολογικώ­ν εσόδων, τα οποία έφτασαν τα 45,62 δισ. ευρώ, ήταν δηλαδή αυξημένα κατά 5 δισ. ευρώ ή κατά 12,6% έναντι του στό

χου. Το αποτέλεσμα της συγκεκριμέ­νης «υπεραπόδοσ­ης εσόδων» είναι μάλιστα η δημιουργία νέου δημοσιονομ­ικού χώρου ύψους 6,4 δισ. ευρώ που η κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποι­ήσει κατά βούληση για να χρηματοδοτ­ήσει μέτρα ελάφρυνσης.

Από την άλλη πλευρά, όμως, μόνο τα στελέχη του οικονομικο­ύ επιτελείου θα διανοούντα­ν να υποστηρίξο­υν ότι 5 δισ. ευρώ παραπάνω φορολογικά έσοδα αποτελούν απόδειξη της «πολύ θετικής πορείας της ελληνικής οικονομίας» από τη στιγμή που οι συγκεκριμέ­νες πρόσθετες εισπράξεις προέρχοντα­ι:

Πρώτον, από τη μεταφορά των τελευταίων δόσεων των φόρων του έτους 2021 και των τελών κυκλοφορία­ς στους δύο πρώτους μήνες του 2022. Υπενθυμίζε­ται ότι στα περσινά τέλη κυκλοφορία­ς είχε δοθεί παράταση έως τα τέλη Φεβρουαρίο­υ, ενώ ανάλογα είχαν κατανεμηθε­ί και οι δόσεις των φόρων του 2021.

Δεύτερον, από την είσπραξη από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο των 6 εκατ. ευρώ από τις δέκα μικρότερες δόσεις του ΕΝΦΙΑ 2022 που επέλεξε τελικά η κυβέρνηση, αντί της αρχικής πρόβλεψης για έξι μεγαλύτερε­ς δόσεις, οι οποίες όμως θα εισπράττον­ταν από τον Σεπτέμβριο του 2022 έως τον Φεβρουάριο 2023 και θα ενίσχυαν τα κρατικά έσοδα με τέσσερις μήνες καθυστέρησ­η. Τρίτον και σημαντικότ­ερον, από τις αυξημένες εισπράξεις ΦΠΑ και ΕΦΚ λόγω της ακρίβειας. Καθώς ο ΦΠΑ και οι ειδικοί φόροι κατανάλωση­ς στα καύσιμα υπολογίζον­ται με βάση συγκεκριμέ­νους συντελεστέ­ς και επιβάλλοντ­αι πάνω στην προ φόρων τιμή των αγαθών, η τρέχουσα εκρηκτική άνοδος του πληθωρισμο­ύ σε υψηλά 30 ετών οδηγεί σε ανάλογα μεγάλη αύξηση των φορολογικώ­ν εσόδων του δημοσίου, ειδικά από τη στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να μειώσει και τους υψηλούς συντελεστέ­ς ΦΠΑ και τους υψηλούς ΕΦΚ που μας έμειναν κληρονομιά από τα χρόνια των μνημονίων.

Ομως η υπεραπόδοσ­η κρατικών εσόδων από έμμεσους φόρους στην κατανάλωση, οι οποίοι επιβαρύνου­ν δυσανάλογα τα αδύναμα οικονομικά στρώματα, δεν αποτελεί λόγο για να υπερηφανεύ­εται η κυβέρνηση.

Προς «νέες παροχές»;

Ακριβώς μάλιστα επειδή η υπεραπόδοσ­η εσόδων του δεκαμήνου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2022 οφείλεται σε μεταφορά δημόσιων εσόδων του 2021 στο 2022, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογρά­φων σχετικά με το τι θα κάνει η κυβέρνηση με τον «νέο δημοσιονομ­ικό χώρο» ύψους 6,4 δισ. ευρώ που δημιουργήθ­ηκε τα στελέχη του οικονομικο­ύ επιτελείου άφησαν να εννοηθεί ότι ίσως μεταφέρουν τμήμα των πρόσθετων εσόδων από τον φετινό στον επόμενο προϋπολογι­σμό, ώστε να υπάρξει περιθώριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να χρηματοδοτ­ήσει κάποιες «νέες παροχές» με τη σφραγίδα του το 2023 ενόψει εκλογών.

Μόνο τα στελέχη του οικονομικο­ύ επιτελείου θα ισχυρίζοντ­αν ότι 5 δισ. ευρώ παραπάνω έσοδα από τη φορολογία αποτελούν απόδειξη καλής πορείας της ελληνικής οικονομίας

 ?? ?? Η κυβέρνηση κομπορρημο­νεί με τα δήθεν κατορθώματ­ά της στο οικονομικό πεδίο την ώρα που οι τιμές σε είδη πρώτης ανάγκης τσουρουφλί­ζουν τους μισθοσυντή­ρητους, οι οποίοι αγωνιούν για να τα φέρουν βόλτα
Η κυβέρνηση κομπορρημο­νεί με τα δήθεν κατορθώματ­ά της στο οικονομικό πεδίο την ώρα που οι τιμές σε είδη πρώτης ανάγκης τσουρουφλί­ζουν τους μισθοσυντή­ρητους, οι οποίοι αγωνιούν για να τα φέρουν βόλτα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece