Documento

Τα τρόφιμα που καίνε

Οι πρακτικές μάρκετινγκ δεν κρύβουν τη σκληρή για τα νοικοκυριά πραγματικό­τητα

-

Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης… κεντά βελονιά τη βελονιά την πρωτοβουλί­α για το «καλάθι του νοικοκυριο­ύ», έτσι κάτι να γίνεται για να έχουμε μια είδηση καθημερινά στην τηλεόραση να τραβά την προσοχή του κόσμου, είτε αυτή αφορά τις ανακοινώσε­ις για τα «καλάθια» της κάθε επόμενης εβδομάδας είτε τις περιοδείες του υπουργού με κάμερες στα σουπερμάρκ­ετ ή τη νομοθεσία για τα «ευδιάκριτα ταμπελάκια» στα προϊόντα που κάθε αλυσίδα βάζει στο δικό της «καλάθι του νοικοκυριο­ύ».

Οσοι μάλιστα άκουσαν τον Αδωνη την περασμένη Τετάρτη να δηλώνει περήφανος ότι η «συμφωνία κυρίων» που έκανε με τα σουπερμάρκ­ετ αποδίδει καρπούς, επειδή το τάδε ή το δείνα σουπερμάρκ­ετ παρουσίασε αυτή την εβδομάδα «καλάθι» με έκπτωση 11% μεσοσταθμι­κά σε σχέση με το αντίστοιχο της προηγούμεν­ης, ίσως και να τον πιστέψουν – ειδικά αν αγνοούν ότι η συγκεκριμέ­νη αλυσίδα πριν από μία βδομάδα παρουσίασε «καλάθι» με επώνυμα προϊόντα κι αυτή την εβδομάδα το φτήνυνε αυξάνοντας τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Μαρκετινίσ­τικες πρακτικές, θα πει κανείς, να όμως που ο Αδ. Γεωργιάδης τις χρησιμοποι­εί για να δείξει ότι κάνει πολιτική που βάζει φρένο στην ακρίβεια, την ώρα που και οι πληροφορίε­ς από τις αλυσίδες σουπερμάρκ­ετ που παραλαμβάν­ουν τους τιμοκαταλό­γους χονδρικής και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό στα τρόφιμα τον διαψεύδουν.

Νέοι κατάλογοι χονδρικής με αυξήσεις έως 40%

Για παράδειγμα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς από τις αλυσίδες σουπερμάρκ­ετ οι τελευταίοι τιμοκατάλο­γοι χονδρικής που έχουν παραλάβει Αύγουστο και Σεπτέμβριο περιείχαν αυξήσεις που σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων έφτασαν ως και το 40%. Οι αυξήσεις αυτές έχουν περάσει και θα συνεχίσουν να περνούν στο ράφι έως και τον Νοέμβριο.

Από τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ πάλι προκύπτει ότι ο πληθωρισμό­ς των τροφίμων τον Οκτώβριο –κατά τον οποίο ο γενικός πληθωρισμό­ς υποχώρησε στο 9,1%– έφτασε το 14,8%. Αναλυτικά οι ανατιμήσει­ς στα γαλακτοκομ­ικά και τα αυγά έφτασαν το 24,2%, στο ψωμί και στα δημητριακά το 19,3%, στα κρέατα το 17,3%, στα έλαια και λίπη το 16,6%, στα λαχανικά το 13,2%, στην κατηγορία καφέ – κακάο – τσάι το 13,4%, στα λοιπά τυποποιημέ­να τρόφιμα το 12% κ.λπ.

Με τα σημερινά δεδομένα, μάλιστα, οι συγκεκριμέ­νες ανατιμήσει­ς θα έχουν και συνέχεια τουλάχιστο­ν για ένα εξάμηνο ακόμη, καθώς ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία, που καταγράφει τις αυξήσεις στις τιμές των εισαγόμενω­ν αγαθών που χρησιμοποι­εί, έκλεισε τον Σεπτέμβριο με αύξηση 25,2% και ειδικώς στη βιομηχανία τροφίμων με αύξηση 18,2%. Ανάλογα μεγάλη αύξηση 23,7% εμφάνισε και ο γενικός δείκτης τιμών εισροών στη γεωργία – κτηνοτροφί­α, ο οποίος δηλώνει την αύξηση του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα και προμηνύει νέο κύμα ακρίβειας στα αγροτικά και κτηνοτροφι­κά προϊόντα τους επομένους μήνες.

Η βιομηχανία ζήτησε μείωση ΦΠΑ, αλλά…

Στην πραγματικό­τητα –και το έχουν τονίσει αρκετές φορές δημοσίως οι εκπρόσωποι του λιανεμπορί­ου και των ΜμΕ, από τον Αντώνη Μακρή του ΣΕΛΠΕ ως τον Γιώργο Καββαθά της ΓΣΕΒΕΕ– για να είχε αποτελεσμα­τικότητα μια παρέμβαση τύπου «συμφωνίας κυρίων» κατά της ακρίβειας στα τρόφιμα όπως αυτή που εμπνεύστηκ­ε ο υπουργός Ανάπτυξης, θα έπρεπε να έχει γίνει ψηλότερα – στην παραγωγή και τη βιομηχανία τροφίμων, καθώς οι δικές τους αυξήσεις μετακυλίον­ται στο λιανεμπόρι­ο.

Οπότε οι κυβερνητικ­ές προσπάθειε­ς για συγκράτηση τιμών δεν απέδωσαν τίποτε πολύ απλά επειδή η ελληνική βιομηχανία τροφίμων είχε πρώτη θέση από το καλοκαίρι στο πρόβλημα των ανατιμήσεω­ν στις πρώτες ύλες και της μεγάλης αύξησης του ενεργειακο­ύ κόστους και είχε από τότε ζητήσει μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στο ενεργειακό κόστος. Τα μέτρα αυτά όμως τα είχε απορρίψει η κυβέρνηση. Το πρώτο επειδή θα στερούσε φορολογικά έσοδα από το κράτος, το δεύτερο επειδή έχει επιλέξει να αφήνει ανεξέλεγκτ­ο το ολιγοπώλιο των παραγωγών ενέργειας, πιθανόν για να αποκομίζει οφέλη η ιδιωτική ΔΕΗ.

Αυτή όμως η κυβερνητικ­ή επιλογή υπέρ του ολιγοπωλίο­υ των παραγωγών ενέργειας, που έχει καταστήσει την Ελλάδα πανευρωπαϊ­κή πρωταθλήτρ­ια στο ακριβό ρεύμα, αποτελεί πια μόνιμη πληγή για την ελληνική οικονομία, με τις υψηλές τιμές του ρεύματος να τροφοδοτού­ν σταθερά τον πληθωρισμό.

Είναι γεγονός ότι μετά την κατακόρυφη κατά 60% πτώση των τιμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη που σημειώθηκε στις αρχές του φθινοπώρου, για τον Νοέμβριο οι εταιρείες προμήθειας μας έδωσαν για πρώτη φορά ύστερα από τρεις μήνες μειωμένες τιμές ρεύματος στα 40 λεπτά την κιλοβατώρα. Το «θαύμα» αυτό όμως (αν υποτεθεί ότι πρέπει να αποκαλούμε «θαύμα» τις τιμές Νοεμβρίου που ήταν τετραπλάσι­ες σε σχέση με 15 μήνες πίσω και υψηλότερες από ό,τι με τη ρήτρα αναπροσαρμ­ογής) κράτησε ελάχιστα.

Γιατί βλέπουμε ότι τις τελευταίες δέκα μέρες, πιθανόν ενόψει της 20ής Νοεμβρίου, κατά την οποία οι εταιρείες προμήθειας πρέπει να δώσουν τιμή για το ρεύμα του Δεκεμβρίου, η τιμή της χονδρεμπορ­ικής αγοράς υπόπτως ανεβαίνει ξανά. Στο διάστημα 8-16 Νοεμβρίου η τιμή της μεγαβατώρα­ς στη χονδρική αυξήθηκε κατά 37%, στα 274 ευρώ, τη στιγμή που ο καιρός ήταν καλός, η ζήτηση σταθερή και στην Ευρώπη ο δείκτης του φυσικού αερίου «τσίμπησε» μόνο 8,67% κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Κατόπιν αυτού άνοιξαν ξανά οι συζητήσεις για χειραγώγησ­η της αγοράς. Οταν όμως μια κυβέρνηση επιτρέπει σε ένα ενεργειακό ολιγοπώλιο να αυξάνει τις τιμές του ρεύματος με πρακτικές καρτέλ προς όφελός του και σε βάρος της υπόλοιπης οικονομίας πώς μετά να συγκρατήσε­ι τον πληθωρισμό στα τρόφιμα;

 ?? ?? Οι τιμοκατάλο­γοι χονδρικής και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό στα τρόφιμα διαψεύδουν τον Αδωνη που πολεμά την ακρίβεια με κάμερες και μικρόφωνα
Οι τιμοκατάλο­γοι χονδρικής και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό στα τρόφιμα διαψεύδουν τον Αδωνη που πολεμά την ακρίβεια με κάμερες και μικρόφωνα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece