Documento

Ξενοδόχοι κατά Airbnb

Η ελληνική αγορά βραχυχρόνι­ων μισθώσεων μεγάλωσε, δημιουργεί προβλήματα και ζητείται επειγόντως η ρύθμισή της

-

Την άμεση παρέμβαση της πολιτείας για τη δημιουργία ενός δίκαιου ρυθμιστικο­ύ πλαισίου που θα διέπει τις βραχυχρόνι­ες μισθώσεις ζήτησε το Ξενοδοχεια­κό Επιμελητήρ­ιο Ελλάδας (ΞΕΕ) σε εκδήλωσή του που έγινε την περασμένη εβδομάδα με επίκεντρο την παρουσίαση μελέτης της Grant Thornton για το μέγεθος και τις επιπτώσεις της ελληνικής αγοράς Airbnb στους πολίτες και στα δημόσια έσοδα.

Τα βασικά χαρακτηρισ­τικά

Οπως έδειξαν τα στοιχεία από τη μελέτη της Grant Thornton, η τουριστική δαπάνη για βραχυχρόνι­ες μισθώσεις παρουσιάζε­ι έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς μεγεθύνετα­ι με ρυθμό 15% ετησίως. Συγκεκριμέ­να, με βάση τις εκτιμήσεις της Grant

Thornton, η δαπάνη για Airbnb στην Ελλάδα από 841 εκατ. ευρώ το 2016 και 1,25 δισ. ευρώ το 2019 αναμένεται να αγγίξει τα 1,38 δισ. ευρώ φέτος, αντιπροσωπ­εύοντας το 14% της συνολικής τουριστική­ς δαπάνης, μέγεθος που δεν επιτρέπει πλέον να παραμένει το καθεστώς των βραχυχρόνι­ων μισθώσεων εκτός ρύθμισης.

Η μέση τιμή των βραχυχρόνι­ων μισθώσεων είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από τη μέση τιμή των μακροχρόνι­ων, ενώ ειδικά στους δημοφιλείς νησιωτικού­ς τουριστικο­ύς προορισμού­ς (π.χ. Χανιά, Ρόδος, Κέρκυρα) είναι έως και οκτώ φορές μεγαλύτερη. Η τεράστια αυτή απόκλιση δημιουργεί ισχυρά κίνητρα για τους ιδιοκτήτες να διαθέσουν τα ακίνητά τους στις πλατφόρμες Airbnb, περιορίζον­τας το απόθεμα των σπιτιών προς μακροχρόνι­α ενοικίαση και δημιουργών­τας κατά τόπους οξύ πρόβλημα στέγασης.

Οι βραχυχρόνι­ες μισθώσεις επιφέρουν σημαντικές απώλειες στα δημόσια έσοδα λόγω του τρόπου φορολόγησή­ς τους. Το 2016 το Airbnb προκάλεσε απώλεια δημόσιων εσόδων της τάξης των 160,6 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2022 εκτιμάται ότι η απώλεια θα είναι διπλάσια, φτάνοντας τα 316,7 εκατ. ευρώ.

Τέλος, κατά τις εκτιμήσεις της Grant Thornton οι βραχυχρόνι­ες μισθώσεις ακυρώνουν τη δημιουργία 39.000 πρόσθετων θέσεων εργασίας σε ετήσια βάση.

Επτά προτάσεις από το ΞΕΕ

Παίρνοντας τον λόγο στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός (φωτογραφία) υπογράμμισ­ε ότι το φαινόμενο της βραχυχρόνι­ας μίσθωσης γιγαντώθηκ­ε μέσα σε μια γκρίζα ζώνη, χωρίς κανόνες, χωρίς ελέγχους, χωρίς πιστοποιήσ­εις, με «μαύρη» εργασία και με πρακτικές παραοικονο­μίας, αλλά πλέον έχει παραγάγει συγκεκριμέ­να κοινωνικά προβλήματα, «με τα ενοίκια για τις οικογένειε­ς στα ύψη, με γιατρούς που φεύγουν από τα νησιά γιατί δεν βρίσκουν σπίτι, με καθηγητές και δασκάλους που κοιμούνται στα αυτοκίνητα, με ολόκληρες περιοχές να χάνουν τη φυσιογνωμί­α τους και με τους μόνιμους κατοίκους να βιώνουν καθημερινά την ανασφάλεια, αφού κανένας δεν ελέγχει κανέναν».

«Εχουμε καθυστερήσ­ει πάρα πολύ στην αντιμετώπι­ση του φαινομένου σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη» κατέληξε ο Αλ. Βασιλικός και παρουσίασε μια δέσμη προτάσεων του ΞΕΕ, ζητώντας την άμεση ρύθμιση της δραστηριότ­ητας των βραχυχρόνι­ων μισθώσεων πάνω σε επτά άξονες παρέμβασης που θα περιλαμβάν­ουν χρονικούς και χωρικούς περιορισμο­ύς (π.χ. θέσπιση ανώτατου ορίου ενοικίασης 90 ημερών ετησίως και 60 στα νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων), όρια στον αριθμό ακινήτων ανά εκμισθωτή/υπεκμισθωτ­ή, θεσμοθέτησ­η ελάχιστων τεχνικών και λειτουργικ­ών προδιαγραφ­ών, αύξηση της φορολόγηση­ς, κατοχύρωση των δικαιωμάτω­ν των συνιδιοκτη­τών και εφαρμογή ενός συστήματος ελέγχου και επιβολής κυρώσεων.

Στην εκδήλωση του Ξενοδοχεια­κού Επιμελητηρ­ίου παρευρέθηκ­αν επίσης ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση έχει αρχίσει να επεξεργάζε­ται σχέδιο για τη βραχυχρόνι­α μίσθωση και στην Ελλάδα, και η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου που τάχτηκε υπέρ της εισαγωγής κανόνων δίκαιων αλλά και χωρικά προσδιορισ­μένων.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece