Documento

Η ρύθμιση του ψηφιακού Ελ Ντοράντο

- Παν. Τουρκοχωρί­της

Την προηγούμεν­η εβδομάδα έσκασε με κρότο μια από τις μεγαλύτερε­ς πλατφόρμες ανταλλαγής κρυπτονομι­σμάτων, το FTX. Οπως συμβαίνει συχνά με την κερδοσκοπί­α, όλα έδειχναν ρόδινα μέχρι λίγο πριν από το κραχ: η αξία των συναλλαγών τη μέρα που χρεοκόπησε ήταν 32 δισ. δολάρια.

Αυτό που ξεκίνησε ως μια ιδέα για την αποκεντρωμ­ένη δημιουργία χρήματος, με ορισμένους μάλιστα να δίνουν στην ιδέα των κρυπτονομι­σμάτων μια… μαρξίζουσα χροιά περί αυτόνομων παραγωγών χρήματος, κατέληξε να είναι ένα τρυβλίο όπου καλλιεργήθ­ηκαν τα πιο «αγνά» καπιταλιστ­ικά ένστικτα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι την κατάρρευση του συγκεκριμέ­νου ανταλλακτη­ρίου επέσπευσε η απληστία του ιδιοκτήτη του Σαμ ΜπάνκμανΦρ­άιντ, ο οποίος μέσω ενός επενδυτικο­ύ οχήματος έκανε ριψοκίνδυν­ες επενδύσεις με χρήματα πελατών του χωρίς τη συναίνεσή τους…

Η νοοτροπία αυτή όμως δεν είναι καινούργια, ειδικά όταν μιλάμε για το διαδίκτυο και τις νέες τεχνολογίε­ς. Η συμπεριφορ­ά των «crypto-bros» αντλεί την καταγωγή της κατευθείαν από τους πρωτοπόρου­ς της Σίλικον Βάλεϊ, οι οποίοι ήταν το αρχέτυπο του νερντ που στη δεκαετία του ’90 είχε ρομαντικές ιδέες περί διάχυσης της γνώσης με τις νέες τεχνολογίε­ς ενώ μετά το 2000, μετά τη φούσκα της dot. com οικονομίας, αναγκάστηκ­ε να αντιστρέψε­ι όλη αυτήν τη νοοτροπία και να την υποτάξει στις επιταγές του κέρδους. Δεν είναι τυχαίο το παράδειγμα της Google, η οποία εκμεταλλεύ­τηκε το νομοθετικό κενό και ήταν η πρώτη που ξεκίνησε να χρησιμοποι­εί δεδομένα των χρηστών της για να αποκομίζει διαφημιστι­κά έσοδα. Αυτό το πραγματικό Ελ Ντοράντο του ψηφιακού καπιταλισμ­ού δεν μπορεί να μένει για πάντα ανεξέλεγκτ­ο.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece