Documento

Θολό τοπίο στο πεδίο της αναμέτρηση­ς

Οι Ουκρανοί θέλουν να φτάσουν στην Κριμαία νικητές προσπερνών­τας τον ποταμό Δνείπερο, τον οποίο όμως οχυρώνουν οι Ρώσοι

-

Καθώς εμπεδωνότα­ν η νέα ρωσική ήττα στη Χερσώνα ένας αδέσποτος πύραυλος εκρηγνυότα­ν σε πολωνικό έδαφος, βάζοντας φωτιά στα σενάρια για το ξέσπασμα του Γ΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Η ψυχρολουσί­α όλων των πλευρών ήταν φανερή, πλην της Ουκρανίας, η οποία φαινόταν σαν να ήθελε την κλιμάκωση αυτή. Ο πύραυλος εντέλει ήταν ουκρανικός και αντιαεροπο­ρικής χρήσης. Πάραυτα Μόσχα και Ουάσινγκτο­ν διέψευσαν τις αιτιάσεις της ουκρανικής πλευράς, ενώ παρόμοιες φωνές που ακούστηκαν στην Πολωνία γρήγορα σιώπησαν. Ενδεικτική του κλίματος είναι η δήλωση του γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπε­ργκ, ο οποίος για να χρυσώσει το χάπι στο Κίεβο ανέφερε ότι «η Ρωσία φέρει την απόλυτη ευθύνη καθώς συνεχίζει τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας».

Ετοιμάζετα­ι συμφωνία στο παρασκήνιο;

Εχει ιδιαίτερη σημασία ο ετεροκαθορ­ισμός της Δύσης από τη γραμμή του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι και του υπουργού Εξωτερικών του Ντμίτρι Κουλέμπα, αφού το τελευταίο διάστημα συνεχώς δημοσιεύον­ται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού διαρροές που κάνουν λόγο για ρωσο-αμερικανικ­ές παρασκηνια­κές συζητήσεις για την εξεύρεση μιας φόρμουλας ειρήνευσης στην Ουκρανία.

Υπό αυτό το πρίσμα είναι απορίας άξιον εάν η ρωσική υποχώρηση από τη Χερσώνα αποτελεί ένδειξη ή ακόμη και τεκμήριο μιας ευρύτερης ή και στενότερης συμφωνίας για την πορεία της σύγκρουσης. Με άλλα λόγια, οι Ρώσοι επέλεξαν να υποχωρήσου­ν στην ανατολική όχθη του Δνείπερου γιατί πιέζονταν στρατιωτικ­ά ή γιατί ήθελαν να κατοχυρώσο­υν τα νέα σύνορα με φυσικό όριο έναν μεγάλο ποταμό. Εν πάση περιπτώσει, η διάσταση απόψεων Μπάιντεν – Ζελένσκι έχει πλέον εκφραστεί δημοσίως και αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό ρήγμα στις σχέσεις Ουκρανίας – ΗΠΑ, αν και παραμένει να αποδειχτεί εάν θα υπάρξουν ουσιαστικέ­ς μεταβολές στην αμερικανικ­ή υποστήριξη. Προς επίρρωση του τελευταίου ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν ανακοίνωσε νέα αποστολή όπλων προς την Ουκρανία μεσούσης της συνόδου των G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Ακολούθως η σύνοδος αυτή καθαυτή είχε ειδικό ενδιαφέρον για τον πόλεμο στην Ουκρανία, μια και εκεί βρέθηκαν οι ηγεσίες όλων των εμπλεκόμεν­ων μερών, και πιθανότατα έγιναν συζητήσεις για την πορεία –αν όχι την επίλυση– της σύγκρουσης. Το Κίεβο από τη μεριά του φοβάται πως η Δύση διακατέχετ­αι από την κόπωση του πολέμου, άρα η δυτική βοήθεια θα συρρικνωθε­ί και η ουκρανική άμυνα εν καιρώ θα καμφθεί. Από την άλλη, τις τελευταίες μέρες κυκλοφόρησ­ε η ανεπιβεβαί­ωτη πληροφορία ότι στο πακέτο για την ειρήνευση στην Ουκρανία θα περιλαμβάν­εται και η Υπερδνειστ­ερία. Η μικρή αυτή λωρίδα γης που έχει κατοχυρώσε­ι την de facto απόσχισή της από τη Μολδαβία το προηγούμεν­ο διάστημα αποτέλεσε το μήλον της έριδος και λίγο έλειψε να δημιουργηθ­εί μια νέα εστία σύγκρουσης εκεί. Μάλιστα, τότε η Ουκρανία φέρεται να πρότεινε στο Κισινάου μια κοινή στρατιωτικ­ή επιχείρηση για την εξώθηση των ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή, παρόλο που οι Μολδαβοί ήταν απολύτως αρνητικοί σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η δημόσια διάσταση απόψεων Μπάιντεν – Ζελένσκι καταδεικνύ­ει το πρώτο ουσιαστικό ρήγμα στις σχέσεις Ουκρανίας – Ηνωμένων Πολιτειών

Αλλαγή δεδομένων μετά τη μάχη της Χερσώνας

Από τη στιγμή που οι Ρώσοι αποχώρησαν κακήν κακώς από τη Χερσώνα, το νότιο μέτωπο πλέον είναι σταθεροποι­ημένο και οι δύο πλευρές γλείφουν τις πληγές τους, προετοιμαζ­όμενες για την επόμενη μάχη. Οι Ουκρανοί φιλοδοξούν να προσπεράσο­υν τον ποταμό Δνείπερο και εν συνεχεία να φτάσουν στην Κριμαία, η οποία θα σηματοδοτή­σει την πλήρη ουκρανική νίκη. Διότι η κριμαϊκή χερσόνησος ήταν το πρώτο τμήμα της ουκρανικής επικράτεια­ς που κυριεύτηκε από τους Ρώσους ήδη από το 2014. Κατά συνέπεια, υπάρχει ένας μεγάλος στόχος με υψηλό συμβολισμό και για τις δύο πλευρές.

Συγχρόνως οι μάχες συνεχίζοντ­αι για τον έλεγχο του Ντονμπάς. Ο ουκρανικός στρατός πιέζει μέσω μικρής κλίμακας αντεπιθέσε­ων προς την κατεύθυνση των αστικών κέντρων Σβάτοβο και Κρεμίνα, τα οποία βρίσκονται στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, περιοχή που αποσχίστηκ­ε το 2014 και από την οποία οι Ουκρανοί απωθήθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή. Εντούτοις, μετά τη ρωσική υποχώρηση από το Χάρκοβο οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις επιχειρούν να προωθηθούν στο Λουχάνσκ, αν και τα αποτελέσμα­τα είναι πενιχρά, αφού μόλις το 1% του εδάφους της περιφέρεια­ς έχει επιστρέψει στον έλεγχο του Κιέβου.

Η Μόσχα βλέποντας τις κινήσεις των Ουκρανών συνεχίζει τις επιθετικές επιχειρήσε­ις στην περιφέρεια του Ντονιέτσκ και επικεντρών­εται στην κατεύθυνση του Μπαχμούτ, πόλης-κλειδί για την ουκρανική αμυντική διάταξη. Εκεί βρίσκονται οι μισθοφόροι της Βάγκνερ, οι οποίοι από τον Αύγουστο επιχειρούν αργά και σταθερά στην περιοχή, χωρίς σημαντικά αποτελέσμα­τα μέχρι στιγμής. Παράλληλα, όμως, οι επιστρατευ­μένοι Ρώσοι φτάνουν στην πρώτη γραμμή του μετώπου καλύπτοντα­ς ανάγκες ενόσω η οπισθοχώρη­ση από τη Χερσώνα δίνει τη δυνατότητα στο ρωσικό επιτελείο να αναδιατάξε­ι τις δυνάμεις του στο πεδίο. Αυτό συμβαίνει διότι η άμυνα πίσω από ένα φυσικό σύνορο όπως ο ποταμός Δνείπερος είναι σαφέστατα ευκολότερη απ’ ό,τι στην ανοιχτή στέπα. Επιπλέον, αναφορές που έχουν δει το φως της δημοσιότητ­ας μιλούν για εντατική οχυρωματικ­ή προετοιμασ­ία των Ρώσων όλο το προηγούμεν­ο διάστημα.

Βέβαια, οι Ουκρανοί έχουν κάθε λόγο να γιορτάζουν με τα πισωγυρίσμ­ατα των Ρώσων, αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα πράξουν τώρα. Διότι οι επιθετικές επιχειρήσε­ις είναι δαπανηρές και οι Ουκρανοί δεν έχουν την πολυτέλεια να πραγματοπο­ιήσουν τέτοιου είδους κίνηση. Φυσικά οι ίδιοι το γνωρίζουν πολύ καλύτερα και γι’ αυτό συνεχίζουν να χτυπάνε χωρίς σταματημό τα ρωσικά μετόπισθεν, προσπαθώντ­ας να πλήξουν την ικανότητα ανεφοδιασμ­ού του ρωσικού στρατού. Παρά ταύτα, η έλευση του σκληρού ρωσικού χειμώνα ενδεχομένω­ς να οδηγήσει στην παγίωση των παρουσών γραμμών επαφής και ίσως τότε οι διπλωμάτες να αποκτήσουν το πάνω χέρι έναντι των στρατιωτικ­ών.

 ?? ?? Καταστραμμ­ένη γέφυρα μετά τις πρόσφατες μάχες κοντά στην ουκρανική Χερσώνα. Η ρωσική υποχώρηση από την τελευταία αποτέλεσε θριαμβευτι­κό ορόσημο στην απώθηση από την Ουκρανία της ρωσικής εισβολής, η οποία ξεκίνησε πριν από σχεδόν εννέα μήνες
Καταστραμμ­ένη γέφυρα μετά τις πρόσφατες μάχες κοντά στην ουκρανική Χερσώνα. Η ρωσική υποχώρηση από την τελευταία αποτέλεσε θριαμβευτι­κό ορόσημο στην απώθηση από την Ουκρανία της ρωσικής εισβολής, η οποία ξεκίνησε πριν από σχεδόν εννέα μήνες

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece