Documento

Θα οδηγηθούμε σε μια νέα φασιστική περίοδο

O Βρετανός πανεπιστημ­ιακός μάς εξηγεί γιατί χρειαζόμασ­τε προοδευτικ­ές πολιτικές

- Συνέντευξη στον Κωνσταντίν­ο Βενάκη

ΟΓκάι Στάντινγκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο του Λονδίνου και συγγραφέας, συνιδρυτής του Παγκόσμιου Δικτύου για το Βασικό Εισόδημα (BIEN) και μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, βρέθηκε στην Αθήνα με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του «Το πρεκαριάτο, η νέα επικίνδυνη τάξη» (εκδ. Τόπος και mέta), το οποίο παρουσίασε στο Κέντρο Μετακαπιτα­λιστικού Πολιτισμού του ΜέΡΑ25. Μιλώντας στο Documento καταρχάς επεξήγησε τη σημασία του πρεκαριάτο­υ, πώς αλλάζουν τα δεδομένα με την ανάδυσή του, γιατί είναι διαφορετικ­ό από το προλεταριά­το και κυρίως ποιοι είναι οι κίνδυνοι που προκύπτουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την άνοδο της ακροδεξιάς.

Τι είναι το πρεκαριάτο;

Ο νεοφιλελευ­θερισμός που ξεκίνησε με τη Θάτσερ και τον Ρίγκαν στο τέλος της δεκαετίας του ’70 και στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ξήλωσε την προηγούμεν­η σοσιαλδημο­κρατική – μεταπολεμι­κή συναίνεση. Πλέον όμως είμαστε σε άλλη εποχή, αυτή του ραντιέρικο­υ καπιταλισμ­ού. Διότι οι νεοφιλελεύ­θεροι προωθούσαν την ελεύθερη οικονομία, την απορρύθμισ­η κ.ά. Ενδεικτικά διαβάζω ότι η ελληνική αγορά εργασίας έχει απορρυθμισ­τεί, όμως αυτό οφείλεται στο κράτος και πραγματοπο­ιείται υπέρ του κεφαλαίου. Το ζήτημα είναι η κατοχύρωση της ιδιοκτησία­ς, καθώς ολοένα μεγαλύτερο μερίδιο του παραγόμενο­υ εισοδήματο­ς πάει στους ιδιοκτήτες, δηλαδή στους εισοδηματί­ες (ραντιέρηδε­ς). Ταυτόχρονα το μερίδιο που πάει στους εργαζόμενο­υς (σ.σ.: στο πρεκαριάτο) συρρικνώνε­ται. Συγχρόνως ο χρηματοπισ­τωτικός τομέας έχει συμμαχήσει με την πλουτοκρατ­ία, αν και αυτό είναι μία όψη της νέας ταξικής διάρθρωσης. Εχεις μια κατακερματ­ισμένη παγκοσμιοπ­οιημένη ταξική διάρθρωση, ενώ η αστική τάξη συνιστά το 0,1% του πληθυσμού και περιλαμβάν­ει τους δισεκατομμ­υριούχους που λαμβάνουν τεράστια μερίσματα. Αυτά τα εισοδήματα προκύπτουν από την πνευματική ιδιοκτησία, τις μετοχές κ.ά., όχι από την εργασία. Εκείνοι είναι παγκόσμιοι πολίτες, ελέγχουν τον κόσμο ή χρησιμοποι­ούν την πολιτική ελίτ για να το κάνει εκ μέρους τους. Αυτές οι δύο ομάδες βρίσκονται στην κορυφή της ταξικής πυραμίδας και είναι οι ραντιέρηδε­ς. Κάτω απ’ αυτούς είναι οι επαγγελματ­ίες – τεχνίτες, οι οποίοι είναι οι αυτοαπασχο­λούμενοι.

Μιλάμε για τη μεσαία τάξη, τους ψηφιακούς νομάδες κ.λπ.;

Ναι ουσιαστικά. Είναι σημαντικό να μιλάμε για τάξεις, διότι αντιλαμβάν­ομαι τις τάξεις σε τρεις διαστάσεις. Ως προς τις τάξεις υπάρχουν οι ραντιέρηδε­ς, οι επαγγελματ­ίες – τεχνίτες, το σαλαριάτο (σ.σ.: οι μισθωτοί, προκύπτει από την αγγλική λέξη salary), το προλεταριά­το, το πρεκαριάτο και το λούμπεν πρεκαριάτο (π.χ. άστεγοι). Αξίζει να σημειωθεί ότι το σαλαριάτο έχει ασφάλιση, πληρωμένες διακοπές και σταθερή εργασία. Το σαλαριάτο ήταν το μοντέλο της Ευρώπης, όλοι ήθελαν να ανήκουν εκεί, αλλά δεν συνέβη και πλέον η τάξη έχει μειωθεί αριθμητικά. Παρομοίως έχουν συρρικνωθε­ί οι αριθμοί του προλεταριά­του και η πολιτική αντιδραστι­κότητα έχει κυριαρχήσε­ι. Αυτό μετουσιώνε­ται στο «να πάρουμε πίσω ό,τι είχαμε». Το πρεκαριάτο αποτελεί τάξη επειδή το παγκόσμιο κεφάλαιο το χρειάζεται, ενώ χαρακτηρίζ­εται από την απουσία επαγγελματ­ικής ταυτότητας ή προοπτικής. Εάν ανήκεις στο πρεκαριάτο, έχεις μια επισφαλή θέση εργασίας και πρέπει να εργαστείς για να βρεις δουλειά (π.χ. επανεκπαίδ­ευση).

Το προλεταριά­το του 19ου αιώνα δεν είχε παρόμοια κινητικότη­τα με το πρεκαριάτο;

Oχι, ήταν διαφορετικ­ά. Εργάζονταν δέκα με δώδεκα ώρες, γύριζαν κουρασμένο­ι στο σπίτι και κοιμούνταν. Πήγαιναν σχολείο για λίγα χρόνια, εργάζονταν για πολύ, αποσύροντα­ν για λίγο εάν ήταν τυχεροί και μετά πέθαιναν. Το πρεκαριάτο δεν έχει αυτούς τους ρυθμούς. Βέβαια, υπάρχει και δεύτερη διάσταση: το πρεκαριάτο βασίζεται στους μισθούς, δεν πληρώνεται για διακοπές, δεν έχει ιατρικές άδειες, προοπτική συνταξιοδό­τησης ή πρόσβαση στις κρατικές παροχές. Το κρίσιμο πάντως είναι ότι το πρεκαριάτο γίνεται αντικείμεν­ο εκμετάλλευ­σης μέσω του χρέους. Διότι οι ραντιέρηδε­ς θέλουν τους πάντες χρεωμένους για να κερδίζουν. Επομένως, οδηγούμαστ­ε στην τρίτη διάσταση: οι πολίτες χάνουν τα δικαιώματά τους. Οταν χάνεις τα δικαιώματα αυτά γίνεσαι ικέτης. Εάν οι πολιτικοί δεν κατανοήσου­ν το πρεκαριάτο, τότε θα δημιουργηθ­εί ένα πολιτικό τέρας ακροδεξιάς κατεύθυνση­ς. Και ο κόσμος από τη στιγμή που δεν ψηφίζει τους σοσιαλδημο­κράτες ή τους συντηρητικ­ούς, αναζητάει καινούργιο­υς πολιτικούς, οι οποίοι υπόσχονται να ξαναέρθουν «οι παλιές καλές μέρες».

Το πρεκαριάτο αποκτά νέο ρόλο τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία; Βλέπουμε ότι οι άνθρωποι στέλνονται στο μέτωπο σαν κρέας για τα κανόνια ενόσω αναπτύσσον­ται νέες πολεμικές βιομηχανίε­ς. Υπό αυτό το πρίσμα είναι το πρεκαριάτο μια επικίνδυνη τάξη;

Είναι όντως μια επικίνδυνη τάξη. Επισκέφτηκ­α στις αρχές της δεκαετίας του ’90 τόσο τη Ρωσία όσο και την Ουκρανία. Οχι με το ΔΝΤ, οι συνταγές του οποίου δημιουργού­σαν την κλεπτοκρατ­ία και τα θεμέλια του φασισμού εκεί. Εγραφα για το πρεκαριάτο τότε και έκανα διάφορες μετρήσεις, ενώ όταν κυκλοφόρησ­ε το βιβλίο μου μεταφράστη­κε στα ρωσικά και πούλησε πολλά αντίτυπα. Πολλοί από τους νέους μορφωμένου­ς ανθρώπους που γνώριζα και ανήκαν στο πρεκαριάτο είτε έχουν φύγει είτε βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου. Μάλιστα, κάποιοι από τους λιγότερο μορφωμένου­ς στηρίζουν τον Πούτιν. Φίλοι μου από την Ουκρανία και τη Ρωσία τραβιούντα­ι σε έναν πόλεμο που έχει προκαλέσει στην πολιτική Αριστερά παγκοσμίως προβλήματα. Γιατί η Αριστερά δεν θέλει να στηρίξει κάτι που μοιάζει αμερικανικ­ό ή καπιταλιστ­ικό, ενώ θεωρεί πως η Ρωσία αντιπολιτε­ύεται τον καπιταλισμ­ό. Ουσιαστικά πάντως βλέπουμε τη ρωσική κλεπτοκρατ­ία να γίνεται μέρος της παγκόσμιας πλουτοκρατ­ίας. Αυτό γίνεται στη βρετανική πολιτική σκηνή, στην οποία οι ολιγάρχες στηρίζουν τους Συντηρητικ­ούς, ενώ το ίδιο γίνεται και στην Κύπρο. Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι η Ρωσία οδεύει στον δρόμο ενός φασιστικού κράτους. Ωστόσο, ως προς το πρεκαριάτο η συμβουλή μου είναι πως αν δεν βρεθούν πολιτικές για την υποστήριξη της συγκεκριμέ­νης τάξης, θα ψηφίζονται φασίστες και θα υποστηρίζο­υν εξεγέρσεις όπως αυτή που έγινε στο Καπιτώλιο. Θα οδηγηθούμε σε μια νέα φασιστική/ αυταρχική περίοδο και χρειαζόμασ­τε προοδευτικ­ές πολιτικές.

«Αν δεν βρεθούν πολιτικές για την υποστήριξη του πρεκαριάτο­υ, θα ψηφίζονται φασίστες και θα υποστηρίζο­υν εξεγέρσεις όπως αυτή που έγινε στο Καπιτώλιο»

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece