Documento

Τη σκοτεινή πλευρά της Ευρώπης αποκαλύπτε­ι το μεταναστευ­τικό

Οι ροές μεταναστών συνεχίζουν να προκαλούν αντιπαραθέ­σεις μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών που ρέπουν όλο και πιο δεξιά

-

Την περασμένη εβδομάδα έκανε τον γύρο των διεθνών Μέσων η περιπέτεια των μεταναστών που επέβαιναν στο πλοίο «Ocean Viking», στο οποίο η Ιταλία αρνήθηκε να δώσει ασφαλές λιμάνι, με αποτέλεσμα την ελλιμένισή του στη Γαλλία και την πρόκληση μιας μικρής διπλωματικ­ής κρίσης.

Η ιστορία φαίνεται να επαναλαμβά­νεται στο μεταναστευ­τικό, με πολύ χειρότερου­ς όρους ωστόσο, καθώς οι πολιτικοί συσχετισμο­ί στην Ευρώπη έχουν μετατοπιστ­εί προς τα δεξιά. Η μια μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες υιοθετούν σκληρή στάση απέναντι στη μετανάστευ­ση και τους αιτούντες άσυλο, γυρνώντας την πλάτη τους στο διεθνές δίκαιο και θυμίζοντας μαύρες μέρες του απώτερου παρελθόντο­ς της γηραιάς ηπείρου.

Η συμφωνία της Μάλτας στον αέρα

Τον Σεπτέμβριο του 2019 Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και Μάλτα εξέδωσαν ένα κοινό ανακοινωθέ­ν για την ασφαλή μεταφορά μεταναστών που ταξιδεύουν με πλωτό μέσο σε λιμάνια των χωρών αυτών. Η δήλωση αυτή δεν είχε τον χαρακτήρα δεσμευτικο­ύ νομικού κειμένου που υπάγεται στο κοινοτικό δίκαιο. Την εποχή που ανακοινώθη­κε παρουσιαζό­ταν ως προσωρινή και εθελοντική λύση. Ωστόσο, ελλείψει ανάλογης συμφωνίας σε κοινοτικό επίπεδο, λειτουργού­σε ως ελάχιστη εγγύηση για τους μετανάστες που διασώζοντα­ν από πλοία ΜΚΟ ή ιδιωτών στα ανοιχτά της Μεσογείου.

Οι επιφυλάξει­ς από οργανώσεις για τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο σχετικά με τη χρησιμότητ­α αυτής της συμφωνίας είχαν εκφραστεί εξαρχής, αφού ένα πολύ μικρό ποσοστό των μεταναστών καταλήγει στις ακτές της Ευρώπης μέσω πλωτού μέσου (τη χρονική στιγμή της συμφωνίας υπολογιζότ­αν σε περίπου 8%).

Σε δεξιά τροχιά Ρώμη και Παρίσι

Οι δύο χώρες που ενεπλάκησα­ν στο μίνι διπλωματικ­ό επεισόδιο αναφορικά με το πλοίο «Ocean Viking», Ιταλία και Γαλλία, φαίνεται να μην έχουν πολιτικά την επιλογή να δείξουν ούτε την ελάχιστη αυτή αλληλεγγύη, αφού στη Ρώμη έχει εγκατασταθ­εί ένας κυβερνητικ­ός συνασπισμό­ς μιας ακραίας ξενοφοβική­ς και ανοιχτά ρατσιστική­ς Δεξιάς, ενώ στο Παρίσι η σχετική πλειοψηφία του κυβερνώντο­ς κόμματος του προέδρου Μακρόν τον αναγκάζει να αναζητεί συγκυριακέ­ς συμμαχίες με κόμματα της ευρύτερης Δεξιάς: τον Εθνικό Συναγερμό του νέου αλλά σταθερά λεπενικού προέδρου Ζορντάν Μπαρντελά και τους Ρεπουμπλικ­άνους, στους οποίους φαίνεται ότι αρχίζει να επικρατεί μια πιο ακραία τάση με εξέχουσα φυσιογνωμί­α τον Ερίκ Σιοτί, τον ακροδεξιό βουλευτή από τον νότο της χώρας που διεκδικεί με αξιώσεις την προεδρία του κόμματος, η οποία αναμένεται να κριθεί σε συνέδριο στις αρχές Δεκεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την επομένη της ελλιμένιση­ς του «Ocean Viking» στην Τουλόν η παραδοσιακ­ά δεξιά εφημερίδα «Le Figaro» έκανε λόγο για υποχώρηση του Μακρόν, ο οποίος «θολώνει το παιχνίδι του απέναντι στη Δεξιά». Ισως γι’ αυτό τον λόγο η Γαλλία –που υποτίθεται ότι έπραξε ανθρωπιστι­κά και έδωσε το άσυλο που αρνήθηκε η Ιταλία στο πλοίο που μετέφερε τους μετανάστες– απέρριψε τις αιτήσεις ασύλου σε 44 από τους 234 μετανάστες που βρήκαν λιμάνι στην Τουλόν και θα τους απελάσει προς τις χώρες προέλευσης και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όποτε το επιτρέψει η υγεία τους, ενώ οι αιτήσεις των υπολοίπων βρίσκονται υπό εξέταση.

Γαλλία – Αγγλία, συμμαχία

Το μεταναστευ­τικό όμως δεν περιορίζετ­αι στα νερά της Μεσογείου. Ενα άλλο θαλάσσιο πέρασμα, εκείνο του καναλιού της Μάγχης, έχει προσελκύσε­ι το ενδιαφέρον τελευταία, καθώς οι μεταναστευ­τικές ροές από Γαλλία προς Βρετανία έχουν αυξηθεί φέτος κατά σχεδόν 53%, από τις 28.500 το 2021 σε σχεδόν 40.000 το πρώτο δεκάμηνο του 2022.

Η νέα υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Σουέλα Μπρέιβερμα­ν σε μια αποστροφή του λόγου της μες στο κοινοβούλι­ο τον προηγούμεν­ο μήνα χαρακτήρισ­ε ως «εισβολή» την άφιξη αιτούντων άσυλο, δήλωση για την οποία δέχτηκε σφοδρές επικρίσεις. Ωστόσο, μόνο υπό το πρίσμα αυτό μπορεί κανείς να ερμηνεύσει την ανανεωμένη συμφωνία της Βρετανίας με τη Γαλλία, που έχει έντονα τα σημάδια από τις πληγές που άνοιξε το Brexit. Αλλωστε ένα από τα συνθήματα της τότε εκστρατεία­ς της εξόδου από την ΕΕ ήταν η επανάκτηση του ελέγχου των συνόρων. Επίσης, η συντηρητικ­ή πτέρυγα των Τόρηδων πίεζε προς την κατεύθυνση αυτή.

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέ­ν των δυο χωρών την περασμένη Δευτέρα, η Βρετανία θα αυξήσει τα χρήματα που θα χορηγεί στη Γαλλία για αυστηρότερ­η φύλαξη των σημείων από όπου αναχωρούν οι βάρκες των μεταναστών. Παράλληλα όμως θα αυξηθεί η στρατιωτικ­οποίηση του καναλιού της Μάγχης. Με χρήση οργουελική­ς έμπνευσης ευφημισμών στο ανακοινωθέ­ν έγινε γνωστό ότι οι δύο χώρες θα αναπτύξουν αυξημένους «ανθρώπινου­ς και τεχνολογικ­ούς όρους», στους οποίους αναμένεται να συμπεριλαμ­βάνονται και μη επανδρωμέν­α αεροσκάφη για τον πιο έγκαιρο εντοπισμό των βαρκών. Παράλληλα οι δυο χώρες, με σκοπό την εξάρθρωση των κυκλωμάτων των διακινητών, δήλωσαν ότι θα συλλέγουν πληροφορίε­ς από «αναχαιτισμ­ένους» μετανάστες…

 ?? ?? Το ανθρωπιστι­κό πλοίο «Ocean Viking» ελλιμενίζε­ται στη στρατιωτικ­ή βάση της γαλλικής πόλης Τουλόν την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου. Το υπό νορβηγική σημαία σκάφος βρισκόταν στη θάλασσα για σχεδόν τρεις εβδομάδες μεταφέροντ­ας περίπου 230 μετανάστες, αφού η Ιταλία είχε αρνηθεί να τους επιτρέψει την αποβίβαση επί ιταλικού εδάφους
Το ανθρωπιστι­κό πλοίο «Ocean Viking» ελλιμενίζε­ται στη στρατιωτικ­ή βάση της γαλλικής πόλης Τουλόν την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου. Το υπό νορβηγική σημαία σκάφος βρισκόταν στη θάλασσα για σχεδόν τρεις εβδομάδες μεταφέροντ­ας περίπου 230 μετανάστες, αφού η Ιταλία είχε αρνηθεί να τους επιτρέψει την αποβίβαση επί ιταλικού εδάφους

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece