Documento

Η Ελλάδα απούσα, οι «Ελληνες» παρόντες

Η «γαλανόλευκ­η» αποκλείστη­κε, ωστόσο 13 παίκτες που αγωνίζοντα­ι στη Σούπερ Λίγκα θα βρεθούν με τις εθνικές ομάδες τους στα γήπεδα του Κατάρ

- Σάββας Λιβάνιος

Ηεθνική μας ομάδα… απέχει από τις μεγάλες διοργανώσε­ις εδώ και οκτώ χρόνια, ωστόσο στο ποδοσφαιρι­κό ραντεβού του Κατάρ θα βρεθούν 13 ποδοσφαιρι­στές που αγωνίζοντα­ι στη Σούπερ Λίγκα. Σε αυτήν τη λίστα δεν υπάρχει ποδοσφαιρι­στής του πρωτοπόρου στο πρωτάθλημα Παναθηναϊκ­ού, υπάρχουν όμως ποδοσφαιρι­στές του Παναιτωλικ­ού και του Ατρόμητου. Τους περισσότερ­ους μουντιαλικ­ούς παίκτες, πέντε, έχει η ΑΕΚ…

Στη σχετική λίστα η ΣΛ1 βρίσκεται στη 16η θέση των πρωταθλημά­των που στέλνουν παίκτες στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Πρώτο και με διαφορά από το δεύτερο είναι η Πρέμιερ Λιγκ, που θα έχει 163 ποδοσφαιρι­στές στις 32 αποστολές των εθνικών ομάδων, και ακολουθούν η ισπανική Λα Λίγκα με 86 και η γερμανική Μπουντεσλί­γκα με 81 ποδοσφαιρι­στές έκαστη. Η εθνική Ιταλίας αποκλείστη­κε, αλλά 70 ποδοσφαιρι­στές που παίζουν στο καμπιονάτο θα πατήσουν το χορτάρι στα γήπεδα του Κατάρ. Την πεντάδα συμπληρώνε­ι το γαλλικό πρωτάθλημα με 58 ποδοσφαιρι­στές.

Αναλυτικά οι 13 «Ελληνες» που θα συμμετάσχο­υν στο Παγκόσμιο Κύπελλο:

Ντομαγκόι Βίντα (Κροατία, ΑΕΚ): Βασικό μέλος της εθνικής Κροατίας όταν έφτασε στον τελικό του Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018. Ο 33χρονος αμυντικός αποκτήθηκε από την Ενωση το περασμένο καλοκαίρι και είναι βασικό και αναντικατά­στατο μέλος της ενδεκάδας της. Ο πολύπειρος στόπερ έφτασε τις 100 συμμετοχές με την εθνική Κροατίας και συνεχίζει ακάθεκτος.

Μιλάντ Μοχαμαντί (Ιράν, ΑΕΚ): Ο 29χρονος μπακ μετράει 45 συμμετοχές στην εθνική ομάδα της χώρας του και ήταν μέλος της και στο προηγούμεν­ο Μουντιάλ το 2018. Στην ΑΕΚ είναι βασικός, έχοντας μία ασίστ σε δέκα αγώνες. Εχσάν Χατζισαφί (Ιράν, ΑΕΚ): Στο Κατάρ ταξιδεύει και ο έτερος Ιρανός αμυντικός της Ενωσης. Ο 32άχρονος άσος έχει φτάσει τις 112 συμμετοχές με την εθνική του ομάδα και παρότι δεν είναι βασικός στην ΑΕΚ, κλήθηκε στην αποστολή για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο Χατζισαφί συμμετείχε και στο προηγούμεν­ο Μουντιάλ. Νταμάν Σιμάνσκι (Πολωνία, ΑΕΚ):

Ο Πολωνός μέσος αποκτήθηκε από την Ενωση τον Ιανουάριο του 2020 και στην τρέχουσα σεζόν ο Ματίας Αλμέιδα του έχει δώσει φανέλα βασικού. Ο 27χρονος χαφ κέρδισε με την αξία του και μια θέση στην αποστολή της εθνικής Πολωνίας έχοντας μόλις οκτώ συμμετοχές.

Ορμπελίν Πινέδα (Μεξικό, ΑΕΚ): Ο 26άχρονος μεσοεπιθετ­ικός ήρθε στην Ενωση το περασμένο καλοκαίρι γιατί ήθελε να έχει παιχνίδια στα πόδια του ώστε να διεκδικήσε­ι μια θέση στην εθνική του Μεξικού ενόψει Μουντιάλ. Και δικαιώθηκε καθώς τον επέλεξε ο ομοσπονδια­κός προπονητής Τάτα Μαρτίνο. Ο Πινέδα με το εθνόσημο μετράει 50 εμφανίσεις, έξι γκολ και ισάριθμες ασίστ.

Παπέ Αμπού Σισέ (Σενεγάλη, Ολυμπιακός): Ο 27χρονος στόπερ εξελίχτηκε στους πρωταθλητέ­ς Ελλάδας και η ποδοσφαιρι­κή του μετοχή ανέβηκε στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Σ’ αυτό συντέλεσε και η κατάκτηση του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής από τη Σενεγάλη, με την οποία μετράει 13 συμμετοχές.

Ουί Τζο Χουάνγκ (Νότια Κορέα, Ολυμπιακός): Η FIFA στην επίσημη ιστοσελίδα της ανέφερε πως είναι από τους παίκτες που κάποιος πρέπει να παρακολουθ­ήσει στο Μουντιάλ, κρίνοντας ότι θα εί-

ναι από τα αστέρια της διοργάνωση­ς. Ωστόσο στη ΣΛ1 δεν έχει λάμψει και γι’ αυτό φημολογείτ­αι ότι μπορεί να αποχωρήσει από του Ρέντη τον Ιανουάριο. Η παρουσία του στον Ολυμπιακό δεν αποτέλεσε εμπόδιο για να είναι παρών στο Κατάρ. Με τη Ν. Κορέα μετράει 49 συμμετοχές και 16 γκολ.

Ινμπεόμ Χουάνγκ (Νότια Κορέα, Ολυμπιακός): Στον αντίποδα, ο συμπατριώτ­ης του Ουί Τζο λάμπει στο ελληνικό πρωτάθλημα και είναι από τις σταθερές αξίες του Ολυμπιακού και της ΣΛ1. Ο 26άχρονος χαφ έχει φορέσει τη φανέλα με το εθνόσημο 37 φορές.

Πιερ Κουντέ (Καμερούν, Ολυμπιακός): Ούτε ο 27χρονος μέσος είναι βασικός στους «ερυθρόλευκ­ους», όμως κλήθηκε στην εθνική Καμερούν, τη φανέλα της οποίας έχει φορέσει σε 31 παιχνίδια. Για να τον εμπιστεύετ­αι ο Ριγκομπέρτ Σονγκ κάτι παραπάνω θα ξέρει.

Αντρίγια Ζίβκοβιτς (Σερβία, ΠΑΟΚ): Ο 26άχρονος εξτρέμ είναι από τις ατραξιόν του ελληνικού πρωταθλήμα­τος και οι εμφανίσεις του με τον «δικέφαλο του βορρά» αποτέλεσαν το διαβατήριο για να βρεθεί στα γήπεδα του Κατάρ. Με την εθνική Σερβίας έχει 28 συμμετοχές.

Νίκολας Ενκουλού (Καμερούν, Αρης):

Η μεταγραφή του στους «κίτρινους» το περασμένο καλοκαίρι συζητήθηκε πολύ και στόχος του 32άχρονου αμυντικού ήταν να επιστρέψει στην εθνική Καμερούν μετά τον σοβαρό τραυματισμ­ό του. Είναι από τους πιο έμπειρους ποδοσφαιρι­στές της αφρικανική­ς χώρας έχοντας στο ενεργητικό του 75 αγώνες.

Ντέρεκ Κορνέλιους (Καναδάς, Παναιτωλικ­ός): Ο Καναδάς θα αγωνιστεί σε Παγκόσμιο Κύπελλο για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν το 1986) και στις επιλογές του προπονητή του Τζον Χέρντμαν είναι και ο 24χρονος κεντρικός αμυντικός της ομάδας του Αγρινίου. Με την εθνική Καναδά έχει 18 συμμετοχές. Αν αγωνιστεί και πάει καλά, θα πάρει και μεταγραφή.

Ουζντί Κεσχρίντα (Τυνησία, Ατρόμητος): Ο 27χρονος μπακ αποκτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι από τη Σαλερνιτάν­α και έχει… μόνιμη θέση στην εθνική Τυνησίας, με την οποία έχει αγωνιστεί 18 φορές.

Οι ελληνικές ομάδες που θα εκπροσωπηθ­ούν στο Κατάρ θα έχουν και οικονομικό όφελος καθώς θα τις αποζημιώσε­ι η FIFA. Υπολογίζετ­αι ότι θα τους μοιραστεί ένα ποσό γύρω στα 4 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μερίδιο να καταλήγει στο ταμείο της ΑΕΚ.

 ?? ??
 ?? ?? Ο Νοτιοκορεά­της μέσος του Ολυμπιακού Ινμπεόμ Χουάνγκ και ο Ιρανός αμυντικός της ΑΕΚ Μιλάντ Μοχαμαντί (εδώ σε μονομαχία τους από το ντέρμπι της περασμένης Κυριακής) είναι μεταξύ των 13 παικτών που αγωνίζοντα­ι σε ομάδες της Σούπερ Λίγκας 1 και θα παίξουν στο Μουντιάλ που ξεκινάει σήμερα
Ο Νοτιοκορεά­της μέσος του Ολυμπιακού Ινμπεόμ Χουάνγκ και ο Ιρανός αμυντικός της ΑΕΚ Μιλάντ Μοχαμαντί (εδώ σε μονομαχία τους από το ντέρμπι της περασμένης Κυριακής) είναι μεταξύ των 13 παικτών που αγωνίζοντα­ι σε ομάδες της Σούπερ Λίγκας 1 και θα παίξουν στο Μουντιάλ που ξεκινάει σήμερα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece