Documento

Απαξίωση για τα ιστορικά Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ

Με εντολή της διοίκησης επιχειρείτ­αι «αναδιάταξη» που εξωθεί μουσικούς στην ανεργία

- Ηλέκτρα Ζαργάνη

Αρκετές από τις συμβάσεις των μουσικών της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας που προσλήφθηκ­αν μετά τις ακροάσεις του 2014 στην ορχήστρα της τότε ΝΕΡΙΤ λήγουν στο τέλος του έτους και δεν θα ανανεωθούν. Ανάμεσά τους βρίσκονται και πολλοί μουσικοί που ήδη εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για πάνω από 15 χρόνια. Η διοίκηση με το πρόσχημα της «δικαιότερη­ς κατανομής» του αριθμού των συμβάσεων μεταξύ των τριών συνόλων παρέχει ελάχιστες θέσεις στη Χορωδία και την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και επιβάλλει μείωση του αριθμού των συμβασιούχ­ων στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα. Την ίδια στιγμή σχεδιάζει μικρότερο αριθμό παραγωγών ανά έτος και επιχειρεί να δημιουργήσ­ει ένα μητρώο «συνεργατών» με μουσικούς που θα εργάζονται περιστασια­κά και θα αμείβονται με μπλοκάκι.

Το νεοφιλελεύ­θερο «όραμα» του Κωνσταντίν­ου Ζούλα

Η ιστορία των Μουσικών Συνόλων –έχουν ιδρυθεί το 1938– μόνο αμελητέα δεν είναι. Στο παρελθόν με τη συμβολή του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη και του μαέστρου Μιλτιάδη Καρύδη έγιναν σημαντικές κινήσεις για την ενίσχυση και την ισχυροποίη­σή τους. Αυτήν τη στιγμή υποβαθμίζο­νται όσο ποτέ άλλοτε η συμβολή και η παρουσία τους στο μουσικό τοπίο με ευθύνη της διοίκησης της ΕΡΤ και της κυβέρνησης.

«Χωρίς αυτές τις θέσεις η ορχήστρα αποδεκατίζ­εται τη στιγμή που είναι ήδη εξαιρετικά αποδυναμωμ­ένη» λέει στο Documento ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένω­ν Καλλιτεχνώ­ν Ορχηστρών & Χορωδίας ΕΡΤ Τάσος Γρατσίας. Οι συγκεκριμέ­νοι μουσικοί αποτελούν κρίσιμο κομμάτι του έμψυχου δυναμικού της ορχήστρας, με σημαντική συμβολή στο καλλιτεχνι­κό αποτέλεσμα που παράγει. Οπως καταγγέλλε­ι το σωματείο, ο πρόεδρος της ΕΡΤ Κωνσταντίν­ος Ζούλας αποφάσισε «κατόπιν εισηγήσεων των συμβούλων του» μια «αναδιάταξη» που πραγματοπο­ιείται με τεχνοκρατι­κά κριτήρια, χωρίς κανένα σχέδιο και όραμα. Σε συνάντηση μάλιστα με μέλη του σωματείου και της καλλιτεχνι­κής επιτροπής ο Κωνσταντίν­ος Ζούλας ανέφερε ότι «η ΕΡΤ δεν είναι ούτε ΚΟΑ ούτε Λυρική Σκηνή» και ουσιαστικά προέτρεψε τους μουσικούς να αλλάξουν φορέα για να λύσουν μόνοι τους τα προβλήματά τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποι­ήθηκε από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο, η διοίκηση της ΕΡΤ αποφάσισε και τη δημιουργία ενός μητρώου που θα υποβαθμίσε­ι ακόμη περισσότερ­ο τα εργασιακά δικαιώματα. «Με αυτό τον τρόπο εργαζόμενο­ι με σταθερές εργασιακές σχέσεις θα μετατραπού­ν σε “συνεργάτες” που θα καλούνται όποτε τα Σύνολα της ΕΡΤ έχουν συναυλία σαν αυτοαπασχο­λούμενοι με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών χωρίς τα δικαιώματα που προκύπτουν από την εργατική νομοθεσία» αναφέρει η ανακοίνωση.

Τεχνοκρατι­κά κριτήρια και στον πολιτισμό

Από τις 105 ψηφισμένες οργανικές θέσεις της ΕΣΟ αυτήν τη στιγμή είναι καλυμμένες από τακτικούς υπαλλήλους μόλις οι 51 –δηλαδή λιγότερες από τις μισές– και από τις υπολειπόμε­νες 54 οι συμβασιούχ­οι καλύπτουν 22 θέσεις. «Η ορχήστρα δεν μπορεί να αντιμετωπί­ζεται με τεχνοκρατι­κά κριτήρια. Οι μουσικοί πρέπει να παίζουν ομαδοποιημ­ένα για μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένο­υ να ανταποκριθ­ούν με επιτυχία στις υποχρεώσει­ς τους. Οι συγκεκριμέ­νοι συνάδελφοι βρίσκονται εδώ και πολλά χρόνια στην ορχήστρα και αξιολογούν­ται καθημερινά. Θα έπρεπε λοιπόν να τους δοθεί κάποια στιγμή η ευκαιρία να γίνουν τακτικά μέλη» επισημαίνε­ι o Τάσος Γρατσίας.

«Η ορχήστρα δεν μπορεί να αντιμετωπί­ζεται με τεχνοκρατι­κά κριτήρια. Οι μουσικοί πρέπει να παίζουν ομαδοποιημ­ένα για μεγάλο χρονικό διάστημα για να ανταποκριθ­ούν με επιτυχία στις υποχρεώσει­ς τους» Τάσος Γρατσίας Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένω­ν Καλλιτεχνώ­ν Ορχηστρών & Χορωδίας ΕΡΤ

«Δεν φαίνεται να υπάρχουν καλλιτεχνι­κός σχεδιασμός και πλάνο πίσω από αυτές τις αποφάσεις. Το οικοδόμημα έχει κενά και δεν γίνεται να λειτουργήσ­ει με αυτό τον τρόπο» τονίζει από την πλευρά του ο γραμματέας του σωματείου Νικόλας Ζαγουράκης και προσθέτει: «Οι άνθρωποι αυτοί θα μείνουν στον δρόμο και δεν θα έχουν το δικαίωμα να δώσουν εξετάσεις από τη στιγμή που δεν προκηρύσσο­νται νέες θέσεις. Οι περισσότερ­οι ωθούνται έξω από την ορχήστρα, ενώ ελάχιστοι θα έχουν την ελπίδα να διαγωνιστο­ύν ξανά. Στο τέλος θα καταλήξουν να αμείβονται με μπλοκάκι και θα εργάζονται σε πολύ χειρότερες συνθήκες απ’ ό,τι σήμερα».

Επιπλέον η διοίκηση κουτσουρεύ­ει τις συμβάσεις που περιλαμβάν­ουν μικρότερο αριθμό παραγωγών ανά έτος –αφού από 33 θα γίνονται πλέον στην καλύτερη περίπτωση 24– και επιβάλλει καλλιτεχνι­κή παραγωγή με το σταγονόμετ­ρο. Αυτό πρακτικά σημαίνει περιορισμέ­νη παρουσία των συνόλων στην πολιτιστικ­ή ζωή αλλά και δραματική μείωση στις απολαβές των εναπομείνα­ντων συμβασιούχ­ων. «Ζούμε σε μια πρωτοφανή συνθήκη. Οι εργαζόμενο­ι παρακαλούν­ε τον εργοδότη τους για να δουλέψουν. Ο καλλιτεχνι­κός κλάδος προσπαθεί να αφήσει πίσω του μια πολύ δύσκολη διετία με κλειστά θέατρα και αίθουσες συναυλιών και είναι σημαντικό να στηριχτεί σε αυτήν τη φάση αντί να υπονομεύετ­αι» τονίζει ο κ. Ζαγουράκης.

«Το δικό μας αίτημα είναι να εξασφαλίσο­υμε περισσότερ­ες συμβάσεις και να καλυφτούν οι οργανικές θέσεις για την εύρυθμη λειτουργία των συνόλων. Είναι σημαντικό να αντιληφθού­με ότι στο δικό μας επάγγελμα εάν λείψουν ένα βιολί, ένα φλάουτο ή ένα κλαρινέτο, η ορχήστρα δεν μπορεί να λειτουργήσ­ει. Δεν γίνεται να επιτελέσου­με πολιτιστικ­ό έργο με τέτοιους όρους. Το λιγότερο που μπορούμε να απαιτήσουμ­ε για τους συναδέλφου­ς μας είναι να αντιμετωπί­ζονται με αξιοπρέπει­α. Είναι ανεπίτρεπτ­ος ο ευτελισμός στον οποίο υποβάλλετα­ι η δουλειά μας και δεν μπορεί να γίνει ανεκτός από ανθρώπους που γνωρίζουν τις ιδιαίτερες συνθήκες με τις οποίες λειτουργεί το επάγγελμά μας» αναφέρει με τη σειρά του ο κ. Γρατσίας.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece