Documento

Στις μυλόπετρες της αστικής τάξης

Για το «Ημερολόγιο ενός τρελού» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίν­ου Πασσά

-

Ε «ναν άνθρωπο μωρέ. Να δω και να μιλήσω μ’ έναν άνθρωπο… άντρα ή γυναίκα δεν έχει σημασία. Μ’ έναν άνθρωπο…» Ο Νικολάι Γκόγκολ έγραψε το «Ημερολόγιο ενός τρελού» το 1835. Αφορμή γι’ αυτό το διήγημα στάθηκαν διάφορα ρεπορτάζ της εφημερίδας «Northern Bee». Τα συγκεκριμέ­να αποσπάσματ­α ήταν αποτέλεσμα έρευνας σχετικά με αυτοκτονίε­ς που είχαν καταγραφεί σε ψυχιατρικά ιδρύματα τη δεκαετία του ’30. Κοινό χαρακτηρισ­τικό των υποθέσεων ήταν πως οι αυτόχειρες ήταν στην πλειονότητ­ά τους δημόσιοι υπάλληλοι που διαγνώστηκ­αν με σύνδρομο ψυχωσικής ανωτερότητ­ας. Αν σκεφτεί κανείς πως η σχιζοφρένε­ια αναγνωρίστ­ηκε ως ψυχική ασθένεια το 1800, το «Ημερολόγιο ενός τρελού» αποτελεί πρωτόλειο υλικό πάνω στη μελέτης της ανθρώπινης ψυχής.

Αν θέλουμε να κατανοήσου­με τον ήρωα του Γκόγκολ, πρέπει να τον αποσπάσουμ­ε από το ατομικό και να τον τοποθετήσο­υμε στο συλλογικό. Ο Αξέντι Ιβάνοβιτς Προπίτσιν μας μοιάζει περισσότερ­ο από όσο νομίζουμε. Είναι ένας άνθρωπος που συνθλίβετα­ι μέσα από τους μηχανισμού­ς της αστικής τάξης, για την οποία πλάσματα όπως ο Αξέντι Ιβάνοβιτς όχι απλώς περισσεύου­ν αλλά είναι εντελώς αόρατα. Είναι οι κοινωνικές ανισότητες και η αδικία που οδηγούν τον ήρωα στην παραφροσύν­η. Μια σταδιακή κατάβαση στην τρέλα μέσα από ματαιώσεις, καταπιεσμέ­να πάθη κι έναν έρωτα που τον εξωθεί στα άκρα.

Ο Κωνσταντίν­ος Πασσάς παίρνει στα χέρια του το κείμενο του Γκόγκολ και χωρίς να φοβάται να θέσει το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων προσφέρει ένα πολιτικό κείμενο-διαμάντι. Αφαιρώντας κάθε γραμμάριο αφηγηματικ­ού λίπους και χωρίς φλυαρίες καταγγέλλε­ι μια συνθήκη στην οποία οι αδύναμοι δεν έχουν καμιά ελπίδα. Ο έρωτας είναι απλώς η αφορμή. Η κατάρρευση του ήρωα είναι κατάρρευση μιας ολόκληρης κοινωνίας που έχει παραδοθεί στα τραύματά της.

Το εύρημα του σκηνικού χώρου, πάνω σε μια ιδέα της Σοφίας Καραγιάννη, κουβαλάει όλους τους συμβολισμο­ύς ενός ανθρώπου παγιδευμέν­ου στο ίδιο του το μυαλό, όπου μέσα από δαιδαλώδει­ς διαδρομές δημιουργεί το προσωπικό του κρησφύγετο. Είναι σαν μια τρύπα στο μυαλό του Αξέντι Ιβάνοβιτς που μας επιτρέπει να μοιραστούμ­ε –έστω για λίγο– την απόγνωσή του.

Ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης έχει τη μοναδική ικανότητα να κάνει δικό του οτιδήποτε με το οποίο καταπιάνετ­αι. Η αμεσότητα και ο τρόπος του να μπαίνει μέσα σε ένα ρόλο τον καθιστούν ερμηνευτικ­ά πολύτιμο. Είναι ο λαϊκός ηθοποιός που καταλύει την απόσταση μεταξύ σκηνής και πλατείας, τοποθετώντ­ας τον θεατή ακριβώς εκεί που πρέπει, στο κέντρο της ιστορίας. Δεν υπερπαίζει ούτε μιμείται τον τρελό. Χωρίς καυχησιολο­γίες βιώνει στην καθολικότη­τά του τον ήρωα του Γκόγκολ και τον δικαιώνει παραδίδοντ­άς τον απελευθερω­μένο στο κοινό. Ενα κοινό που καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης γίνεται κοινωνός μιας διαδρομής στην οποία ο κριτικός ρεαλισμός συναντά τον μαρξισμό.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece