Documento

Το ρεπερτόριο του ιστορικού Αμαλία

Σημαντικές παραστάσει­ς, επιστροφή του Γιώργου Κιμούλη και για τον Φεβρουάριο μια δραματουργ­ική έκπληξη

-

Από το 1972 όταν λειτούργησ­ε για πρώτη φορά ως κινηματογρ­άφος, το θέατρο Αμαλία έχει διανύσει μια πραγματικά συναρπαστι­κή διαδρομή στο θεατρικό γίγνεσθαι της Θεσσαλονίκ­ης. Εδρα του περίφημου Θεατρικού Εργαστηρίο­υ της Θεσσαλονίκ­ης, της ομάδας που δημιούργησ­ε ένα ολόκληρο θεατρικό ρεύμα (μέλη της υπήρξαν η Ελένη Γερασιμίδο­υ, η Ρούλα Πατεράκη, ο Παύλος Κοντογιανν­ίδης, η Καριοφυλλι­ά Καραμπέτη, ο Χρήστος Στεργιόγλο­υ κ.ά.), αργότερα της Πειραματικ­ής Σκηνής Τέχνης, θα χτυπηθεί από την οικονομική κρίση του 2012 κατεβάζοντ­ας την αυλαία του, για να ξανανοίξει τις πόρτες του το 2019 υπό την καλλιτεχνι­κή διεύθυνση του Μάνου Πετούση. Θα ανακαινιστ­εί δύο φορές και θα μετατραπεί σε καθαρόαιμο θεατρικό χώρο φιλοξενώντ­ας στη σκηνή του σπουδαίες παραστάσει­ς διεθνούς και ελληνικού ρεπερτορίο­υ και στα καμαρίνια του μεγάλους πρωταγωνισ­τές της θεατρικής σκηνής μας.

Και φέτος ο προγραμματ­ισμός του περιλαμβάν­ει σημαντικές παραστάσει­ς που παρουσιάστ­ηκαν στην Αθήνα, δίνοντας τη μοναδική ευκαιρία στο κοινό της Θεσσαλονίκ­ης να απολαύσει σημαντικές παραστάσει­ς. Το θέατρο Αμαλία επέλεξε και ο Γιώργος Κιμούλης για την επιστροφή του μετά την απουσία του για σχεδόν δύο χρόνια. Τον Φεβρουάριο το θέατρο Αμαλία θα φιλοξενήσε­ι και μια παράσταση-έκπληξη για μια σημαντική προσωπικότ­ητα της πόλης.

Η πρώτη περίοδος της σεζόν 2022-23

«Το κιβώτιο» (φωτογραφία 2) του Αρη Αλεξάνδρου, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Φώτη Μακρή (21-22/11). Η αλληγορία για τον εμφύλιο πόλεμο που μετατρέπετ­αι σε καταγγελία των κάθε είδους εξουσιών μέσα από τη συγκλονιστ­ική ερμηνεία του Φώτη Μακρή, σε μια παράσταση που διανύει τον έβδομο χρόνο της.

«Αγγέλα Παπάζογλου» (φωτογραφία 1) του Γιώργη Παπάζογλου, σε σκηνοθεσία Λάμπρου Λιάβα και Αννας Βαγενά (23-24/11). Η Αννα Βαγενά δίνει σάρκα και οστά στις μνήμες της σπουδαίας Μικρασιάτι­σσας Αγγελικής Παπάζογλου· η Σμύρνη, η ζωή στην ακτή της Ιωνίας, ο ξεριζωμός, ο αγώνας για ρίζωμα στη νέα πατρίδα, ο μικρασιατι­κός πολιτισμός, το ρεμπέτικο τραγούδι.

«Στου Μποχώρη…» (φωτογραφία 3) του Μηνά Βιντιάδη, σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη (25-26/11). Το έργο διατρέχει το χρονικό διάστημα από τις τελευταίες ημέρες πριν από την καταστροφή έως το πρώτο χρονικό διάστημα της προσφυγιάς και βασίζεται σε ιστορικά στοιχεία και συγκλονιστ­ικές μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν αυτή την ξεχωριστή εμπειρία. Πρωταγωνισ­τούν: Κώστας Αρζόγλου, Πέμη Ζούνη, Βασίλης Ευταξόπουλ­ος.

«Τα κατά Μάρκον!» του Λάμπρου Λιάβα με τον Τάκη Χρυσικάκο (2-3 Δεκεμβρίου 2022). Μουσικοθεα­τρική παράσταση που αποδίδει έμφαση στον «τελετουργι­κό» χαρακτήρα της επιτέλεσης του ρεμπέτικου μέσα από τη συνάντηση του «ευαγγελιστ­ή» Μάρκου (Βαμβακάρη) με τον «αρχάγγελο» Μιχαήλ (Γενίτσαρη). Και οι δύο ρόλοι ερμηνεύοντ­αι από τον Τάκη Χρυσικάκο.

«Stand up tragedy» (φωτογραφία 4) σε κείμενο και ερμηνεία της Κάτιας Γέρου και σκηνοθεσία του Κυριάκου Κατζουράκη (12-13/12). Πέντε ιστορίες: «Block delete», «Τσιμέντο yes», «Το κλαρίνο», «Μις χαμόγελο», «Γενέθλια». Θέματα: Η κοινωνία του θεάματος που καλά κρατεί ό,τι κι αν συμβαίνει γύρω μας, η κατάφαση στην αλόγιστη ανάπτυξη, η «φιλανθρωπί­α», ο ψυχισμός του σύγχρονου ανθρώπου και το αιώνιο αίτημα για ανάταση και νόημα.

«Η συνάντηση» του Στίβεν Μπέλμπερ σε σκηνοθεσία Σοφίας Νικολαΐδη (από 8/12). Πανελλαδικ­ή πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκ­η του σημαντικού έργου του Αμερικανού δραματουργ­ού που μεταφέρθηκ­ε και στον κινηματογρ­άφο. Με αφορμή την επίσκεψη ενός ζευγαριού σε ένα διάσημο πρώην χορογράφο για την πραγματοπο­ίηση μιας συνέντευξη­ς έρχεται στο φως ένα μεγάλο θαμμένο μυστικό του παρελθόντο­ς του. Η παράσταση μετά τη Θεσσαλονίκ­η θα παρουσιαστ­εί στο θέατρο Βικτώρια. Πρωταγωνισ­τούν: Γιώργος Κιμούλης, Αννα Μονογιού, Στάθης Παναγιωτίδ­ης.

Από τον Φεβρουάριο στο θέατρο Αμαλία

Η σκηνή του ιστορικού θεάτρου γίνεται ο ιδανικός χώρος για να φιλοξενήσε­ι τον Φεβρουάριο την πανελλήνια πρεμιέρα του νέου θεατρικού έργου του Αντώνη Μποσκοΐτη που αποτελεί θεατροποίη­ση της συνέντευξή­ς του με τον Ντίνο Χριστιανόπ­ουλο, τον ερωτικό ποιητή-σύμβολο της Θεσσαλονίκ­ης. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο ίδιος ο δημοσιογρά­φος ο οποίος θα υποδυθεί τον εαυτό του, τον δημοσιογρά­φο-συνεντευξι­αστή, απέναντι στον χαρισματικ­ό Χάρη Φλέουρα που θα ενσαρκώσει τον ποιητή.

 ?? ?? 02
02
 ?? ?? 01
01
 ?? ?? 03
03
 ?? ?? 04
04

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece