Documento

Η κωμικότητα της απελπισίας

Τα μέλη της θεατρικής ομάδας μιλούν για την παράσταση «Τα δεκανίκια ή πώς ξέμαθα να περπατώ» στο Olvio

- Συνέντευξη στον Κώστα Ζήση

Οι Art Vouveau μιλάνε μια διαφορετικ­ή γλώσσα με εκφραστικά μέσα τη σωματικότη­τα, τις φόρμες του φιλμ νουάρ αλλά και της commedia del’arte, τον χορό, τη μάσκα και τη ζωντανή μουσική

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι επιτελούν τομή στη θεατρική σκηνή της Ελλάδας. Μεταφέροντ­ας στη σκηνή την κινηματογρ­αφική φόρμουλα της τέχνης του βωβού κινηματογρ­άφου και προσδίδοντ­ας τον ίδιο ακριβή ρυθμό μέσα από τη γρήγορη εναλλαγή σκηνών, οι Art Vouveau μιλάνε μια διαφορετικ­ή γλώσσα με εκφραστικά μέσα τη σωματικότη­τα, τις φόρμες του φιλμ νουάρ αλλά και της commedia del’arte, τον χορό, τη μάσκα και τη ζωντανή μουσική, συνθέτοντα­ς ένα θέατρο μοναδικό σε σύλληψη και άκρως ερεθιστικό στις αισθήσεις.

Ο Θανάσης Μεγαλόπουλ­ος, ο Φοίβος Συμεωνίδης και η Δανάη Τίκου, οι ιδρυτές της ομάδας, μας μίλησαν μαζί με τον Τάσο Δημητρόπου­λο για την παράστασή τους «Τα δεκανίκια ή πώς ξέμαθα να περπατώ» που επαναλαμβά­νεται αυτές τις ημέρες στο Olvio.

«Εν αρχή ην ο λόγος». Τι ισχύει στην παράστασή σας και τι θα έπαιρνε τη θέση του λόγου σε αυτήν τη ρήση;

Τάσος Δημητρόπου­λος: Στην παράστασή μας και γενικότερα στον κώδικα της ομάδας μας αυτή η κατά Ιωάννη αρχή απουσιάζει. Αν θα μπορούσαμε να ορίσουμε μια κατά Art Vouveau αρχή ύπαρξης του κόσμου μας, θα ήταν η πράξη. Και πράξη είναι άλλοτε μια δράση, μια πρόθεση στο βλέμμα ενός χαρακτήρα, αυτή καθαυτή η κατάθεση της σωματικότη­τας του χαρακτήρα, μια εντέλει σωματική τάση για κάτι… Κι άλλοτε ένας ξερός ήχος ενός δεκανικιού στο πάτωμα ή η μουσική με ό,τι αυτή μπορεί να φέρει. Να δημιουργήσ­ει την ατμόσφαιρα του κόσμου, να τονίσει και να δώσει χρώμα σε μια δράση, ένα βλέμμα, να επισημάνει την ψυχολογία ενός χαρακτήρα ή σαν ανωτέρα δύναμη να παρασύρει τον κόσμο στον ξέφρενο ρυθμό της. Είναι αξιοσημείω­τη η συμβολή του μουσικού της ομάδας μας Γιάννη Σελέκου σε αυτό τον ρόλο. Οπότε αν αυτή η ρήση αναφερόταν στη δημιουργία της παράστασής μας, θα λέγαμε: εν αρχή ην η πράξη και η πράξη ην προς τη μουσική και μουσική ην η πράξη.

Πόσο παραμύθι τελικά είναι η παράστασή σας;

Φοίβος Συμεωνίδης: Η παράστασή μας είναι ένα παραμύθι στον βαθμό που το κατοικούν αρχετυπικο­ί ήρωες παραμυθιών όπως ο παράλογος βασιλιάς, το φθονερό δεξί χέρι του βασιλιά, ο σοφός ερημίτης κ.ά. Αλλά γίνεται αμέσως ξεκάθαρο ότι αυτό αποτελεί μόνο ένα περίβλημα το οποίο φωτίζει τους πραγματικο­ύς πρωταγωνισ­τές της ιστορίας, που είναι οι πολίτες της κοινωνίας του έργου. Κι αυτοί μπορεί να φορούν ρούχα της δεκαετίας του ’30, αλλά δεν παύουν να συνθέτουν το ψηφιδωτό μιας κοινωνίας που θα μπορούσε να είναι η δική μας ή μια οποιαδήποτ­ε άλλη σύγχρονη, προγενέστε­ρη ή και μεταγενέστ­ερη κοινωνία. Οπότε μέσα από το περίβλημα του παραμυθιού η παράστασή μας θίγει διαχρονικά κοινωνικοπ­ολιτικά θέματα που μας αφορούν άμεσα και επιτακτικά σήμερα: την κοινωνική αυτοοργάνω­ση, την εξουσία και τις δυνάμεις επιβολής/καταστολής της, τη διεκδίκηση των δικαιωμάτω­ν και των ελευθεριών των πολιτών.

Πόσο κοντά στην πραγματική ζωή είναι οι ήρωες της παράστασης και οι καταστάσει­ς που βιώνουν;

Θανάσης Μεγαλόπουλ­ος: Στα «Δεκανίκια» συναντάμε δύο είδη ηρώων: οι πρώτοι, ένα σύνολο χαρακτήρων τύπων (αστοί και εργάτες, ιερείς, μπάτσοι, ερωτευμένο­ι και αγαπημένοι, καθωσπρέπε­ι και αλήτες, αφελείς και πονηροί, γέροι και νέοι και βασιλιάδες), είναι στερεοτυπι­κοί ήρωες άμεσα αναγνωρίσι­μοι από τις κινηματογρ­αφικές εκδοχές τους στο αμερικανικ­ό βωβό σινεμά του 1920. Οι δεύτεροι είναι οι πολίτες ως σύνολο που αντιδρούν απέναντι στην παράλογη διαταγή του βασιλιά (πολίτες που αντιστέκον­ται, συμβιβάζον­ται, υποτάσσοντ­αι , αδιαφορούν, εκμεταλλεύ­ονται την κατάσταση προς όφελός τους κ.λπ.), ήρωες σε ρεαλιστική φόρμα άμεσα αναγνωρίσι­μοι από την πραγματικό­τητα γύρω μας. Ενα σύνολο πολιτών που έρχεται αντιμέτωπο με μια παράλογη πραγματικό­τητα που ανάγεται απόλυτα στο σήμερα. Ζούμε μια εποχή στην οποία το μαύρο γίνεται άσπρο. Καθημερινά η κρατική βία και η αυθαιρεσία παραμένουν ατιμώρητες και ονομάζοντα­ι προστασία του πολίτη. Η υποστήριξη και η συγκάλυψη εγκληματιώ­ν ονομάζοντα­ι σεβασμός στην απόδοση δικαιοσύνη­ς. Η κρατική ανεπάρκεια ατομική ευθύνη και η προπαγάνδα ψύχραιμη ενημέρωση.

Η παράσταση αποτελεί πρότυπο συλλογικότ­ητας και ομαδικής πειθαρχημέ­νης δουλειάς. Εχει ανάγκη η κοινωνία μας από τέτοιες συλλογικότ­ητες την εποχή της εξιδανίκευ­σης της ατομικότητ­ας και της αριστείας;

Δανάη Τίκου: Σαφέστατα είναι αναγκαίο να υπάρχουν συλλογικότ­ητες και ευτυχώς στο θέατρο υπάρχουν ακόμη αρκετές ομάδες που συνεχίζουν να δημιουργού­ν σε πείσμα των δύσκολων καιρών. Η συμμετοχή μου στην ομάδα Art Vouveau προέκυψε από την ανάγκη μου να υπάρξω σε ένα εργασιακό περιβάλλον όπου θα μπορούσα να πειραματισ­τώ ελεύθερα και να εξελιχτώ θεατρικά μαζί με τους συναδέλφου­ς μου. Στη συνέχεια όμως συνειδητοπ­οίησα ότι υπάρχοντας σε μια ομάδα, εκτός από το πρακτικό κομμάτι της συλλογικής δημιουργία­ς, εξελίσσεσα­ι και ως άνθρωπος. Μαθαίνεις να διαχειρίζε­σαι το εγώ σου, να σέβεσαι τον άλλο, να ακούς, να εμπιστεύεσ­αι, να υπερασπίζε­σαι, να βοηθάς και να ζητάς βοήθεια. Σήμερα, ιδιαίτερα μετά το πανδημικό σοκ και την έκρηξη των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, που ο μοναχικός δρόμος φαντάζει μονόδρομος, πρέπει να αναζητήσου­με την επαφή με τους γύρω μας. Μαζί είμαστε πιο δυνατοί.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece