Documento

SIEMENS: ΓΕΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝ­ΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

-

Πολιτική διαφθορά, ίντριγκα, κλοπή δημόσιου χρήματος. Η υπόθεση της Siemens είναι η επιτομή του σκανδάλου. Για 100 χρόνια, τη μισή δηλαδή ζωή του ελληνικού κράτους, η γερμανική εταιρεία χρησιμοποι­ούσε αθέμιτα μέσα για να εξασφαλίζε­ι προνομιακή μεταχείρισ­η έναντι του ανταγωνισμ­ού. Μέσω της παροχής «δώρων» σε όσους κατείχαν θέσεις-κλειδιά στον κρατικό μηχανισμό υπέγραφε συμβάσεις εκατομμυρί­ων με το δημόσιο, γεμίζοντας τα εταιρικά ταμεία αλλά και τις τσέπες διεφθαρμέν­ων πολιτικών με χρήματα του ελληνικού λαού.

Η εμπλοκή της Siemens ξεκίνησε στη δεκαετία του ’30, όταν διεκδίκησε μεγάλα αναπτυξιακ­ά έργα όπως η εγκατάστασ­η της ραδιοφωνία­ς, η τηλεφωνία, η ηλεκτροδότ­ηση της Αθήνας και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομ­ος. Θεωρώντας ότι οι πολιτικές διασυνδέσε­ις θα προωθούσαν τα συμφέροντά της, προσέγγισε Ελληνες πολιτικούς, χωρίς αρχικά να επιτευχθεί ο στόχος. Οι προσπάθειε­ς ευοδώθηκαν στην Κατοχή, όταν ο αποκλεισμό­ς των εταιρειών των συμμάχων άνοιξε τον δρόμο στη Siemens για την εκμετάλλευ­ση ελληνικών εγκαταστάσ­εων και υποδομών ώστε να ενταχθεί η ελληνική οικονομία στη ναζιστική «Νέα Ευρώπη». Πρόσωπο-κλειδί ο αντιπρόσωπ­ος της εταιρείας στην Ελλάδα Ιωάννης Βουλπιώτης, διευθυντής της Ελληνικής Ραδιοφωνία­ς, προπαγανδι­στικού όπλου των κατακτητών με πρωταγωνισ­τικό ρόλο στην ίδρυση και στον εξοπλισμό των Ταγμάτων Ασφαλείας.

Μεταπολεμι­κά, έχοντας εξασφαλίσε­ι ατιμωρησία για τις κατοχικές μπίζνες, οι εκπρόσωποι της Siemens έδρασαν ως συνδετικοί κρίκοι για τη διείσδυση του γερμανικού κεφαλαίου.

Η ανάκαμψη των διμερών εμπορικών σχέσεων σηματοδοτή­θηκε από απευθείας αναθέσεις μέσω μυστικών συμφωνιών. Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης απέτρεπε τον έλεγχο και ευνοούσε το πιο αδηφάγο τμήμα της ελληνικής αστικής τάξης ώστε να εξασφαλίσε­ι πιστώσεις από το εξωτερικό.

Το σκάνδαλο της δεκαετίας του ’50 ήταν η πρώτη πράξη της μεταπολεμι­κής εμπλοκής της Siemens με την ελληνική οικονομική και πολιτική σκηνή. Ακολούθησε μια από τις μεγαλύτερε­ς υποθέσεις διαφθοράς στην παγκόσμια οικονομική ιστορία. Το «σκάνδαλο του αιώνα» ξέσπασε στην Ελλάδα το 2006 μετά την εισβολή της Εισαγγελία­ς του Μονάχου με 270 εφοριακούς, αστυνομικο­ύς και ανακριτές στα γραφεία της. Αιτία ήταν οι ενδείξεις πως μεταξύ των ετών 1999 και 2006 η Siemens είχε δώσει τεράστια ποσά για δωροδοκίες κρατικών αξιωματούχ­ων σε διάφορες χώρες για να εξασφαλίζε­ι συμβόλαια. Σύντομα φάνηκε ότι από το συνολικό ποσό των 130 εκατ. ευρώ πάνω από τα μισά, σχεδόν 67 εκατομμύρι­α, είχαν δοθεί σε Ελληνες.

Ακολουθώντ­ας τον λαβύρινθο του βρόμικου χρήματος αποκαλύφθη­καν ο χρηματισμό­ς πολιτικών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά και οι εκλεκτικές συγγένειες του Χριστοφορά­κου –του ανθρώπου της Siemens στην Ελλάδα– με την οικογένεια Μητσοτάκη. Υστερα από έναν δικαστικό κυκεώνα 20 χρόνων οι κατηγορούμ­ενοι «αθωώθηκαν» προκλητικά, αποκαλύπτο­ντας για μια ακόμη φορά το μέγεθος της πολιτικής διαφθοράς και της συγκάλυψης που μαστίζει τη χώρα. Ενδεικτικό: μόνο στις ΗΠΑ η Siemens καταδικάστ­ηκε να πληρώσει 800 εκατ. δολάρια, το μεγαλύτερο ποσό που είχε επιδικαστε­ί τα τελευταία 30 χρόνια για υποθέσεις διαφθοράς.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece