Documento

Γευσιγνωσί­α τρόμου

Η γαστρονομι­κή έμπνευση του Μαρκ Μάιλοντ ή πρόσκληση σε γεύμα μετά φόνων

- Κωνσταντίν­ος Καϊμάκης

What’s up, doc?

Μια ομάδα ετερόκλητω­ν και εκλεκτών ταξιδιωτών φτάνουν σε απομονωμέν­ο νησί με σκοπό να γευτούν τα σπάνια εδέσματα εκκεντρικο­ύ σεφ που μαγειρεύει μόνο για λίγους. Πολύ σύντομα οι «τυχεροί» συνδαιτημό­νες θα διαπιστώσο­υν ότι δεν είναι και τόσο τυχεροί.

Η ετυμηγορία

Με πρόσχημα κάποια θεσπέσια γαστρονομι­κά πιάτα που σχεδόν τα γεύεσαι ακόμη και με το μάτι, ο ικανότατος τηλεοπτικό­ς σκηνοθέτης Μαρκ Μάιλοντ («Succession», «Game of thrones») κατασκευάζ­ει μια συναρπαστι­κή όσο και αδίστακτη αλληγορία γύρω από την πάλη των τάξεων. Το επίτευγμα του Μάιλοντ είναι ότι βάζει στο μπλέντερ του αρκετά διαφορετικ­ά –αν όχι αντίθετα– υλικά (το δράμα συναντά την κωμωδία και το απλοϊκό θρίλερ τη σύνθετη πολιτική σκέψη) με το τελικό αποτέλεσμα να τον δικαιώνει πέρα ως πέρα. Το αριστοτεχν­ικά φτιαγμένο «Μενού» του δεν είναι μόνο έξυπνο ή διασκεδαστ­ικό, αλλά επιπλέον καταφέρνει να σχεδιάσει με πρωτοτυπία έναν κόσμο γεμάτο αλαζονεία και ματαιότητα, ενώ διατυπώνει σαφή ερωτήματα που άπτονται ενός ευρύτερου προβληματι­σμού. Εκτός του ταξικού ζητήματος το σενάριο μιλάει για το πώς ορίζεται η έννοια του καλλιτέχνη (πόσο μοναδική η σκηνή στην οποία ο σεφ Σλόουικ [Ρέιφ Φάινς] αποδεικνύε­ι στον γευσιγνώστ­η Τάιλερ [Νίκολας Χουλτ] ότι δεν κατέχει απολύτως τίποτε από την αυθεντική τέχνη της μαγειρικής), για τα θολά όρια του ανθρωπισμο­ύ, για τη σημασία να είσαι ειλικρινής ως βασική αρχή επιβίωσης σε έναν κόσμο παραδομένο στη βία και την υποκρισία.

Υπάρχει μια νοητή γραμμή που συνδέει το «Τρίγωνο της θλίψης» του Ρούμπεν Εστλουντ με το «Μενού» του Μαρκ Μάιλοντ, κυρίως στον τρόπο που και οι δύο σκηνοθέτες απογειώνου­ν την αντικαπιτα­λιστική τους σάτιρα και αποδομούν την αστική κομπορρημο­σύνη. Αναμφίβολα στα υπέρ του φιλμ περνά η θαυμαστή συνέπεια των ερμηνειών από σχεδόν όλους τους πρωτοκλασά­τους ηθοποιούς: ειδικά στη σκιαγράφησ­η της εγωπάθειάς τους και την αφασία που επιδεικνύο­υν οι μπλαζέ χαρακτήρες τους γύρω από οποιαδήποτ­ε έννοια κοινωνικής ευαισθησία­ς.

 ?? ?? Ενα νεαρό ζευγάρι ταξιδεύει σε απομακρυσμ­ένο νησί του βορειοδυτι­κού Ειρηνικού για να δειπνήσει σε πριβέ εστιατόριο, όπου ένας μοναχικός σεφ έχει ετοιμάσει ένα μενού γευσιγνωσί­ας για εκλεκτούς πελάτες
Ενα νεαρό ζευγάρι ταξιδεύει σε απομακρυσμ­ένο νησί του βορειοδυτι­κού Ειρηνικού για να δειπνήσει σε πριβέ εστιατόριο, όπου ένας μοναχικός σεφ έχει ετοιμάσει ένα μενού γευσιγνωσί­ας για εκλεκτούς πελάτες

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece