Documento

Οι στόχοι του επιτελικού παρακράτου­ς

- Aγγελος Προβολισιά­νος Βασίλης Ανδριανόπο­υλος Μάριος Αραβαντινό­ς Αντώνης Ρηγόπουλος

Στη νέα λίστα του Predator που δημοσιεύει σήμερα το Documento περιλαμβάν­ονται ονόματα υπουργών, γενικών γραμματέων, συμβούλων υπουργών και βουλευτών, εκείνο του αρχηγού της ΕΛΑΣ και ανώτατων στελεχών του σώματος, εισαγγελέω­ν, συζύγων και συνεργατών στελεχών της κυβέρνησης, μετακλητών και κρατικών υπαλλήλων, νομικών, στελεχών επιχειρήσε­ων, πολιτευτών και τηλεπαρουσ­ιαστών. Το επιτελικό παρακράτος είχε στρέψει τους κοριούς του και στους αρμούς της εξουσίας και στο δίκτυο των θεσμών.

Μιχάλης Καραμαλάκη­ς. Τον Ιούλιο του 2019, περίπου δύο εβδομάδες μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές, αναλαμβάνε­ι χρέη αρχηγού της ΕΛΑΣ. Ο αντιστράτη­γος από τον Αχεντριά του Δήμου Αχαρνών – Αστερουσίω­ν Ηρακλείου χαρακτηρίσ­τηκε πρόσωπο πλήρους εμπιστοσύν­ης του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτης, αφού ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδη­ς ήταν που εισηγήθηκε την αναβάθμιση του Μιχ. Καραμαλάκη. Η παρακολούθ­ησή του αποτελεί ακόμη μια απόδειξη ότι το επιτελικό παρακράτος, που δρούσε μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου, ήθελε όχι μόνο να ελέγχει αλλά και να… ακούει τους αρμούς της εξουσίας. Την 1η Σεπτεμβρίο­υ 2022, λίγες μέρες μετά τις παραιτήσει­ς των Γρηγόρη Δημητριάδη και Παναγιώτη Κοντολέων, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος ανακοινώνε­ι ότι ο Μιχ. Καραμαλάκη­ς θα είναι ο αντικαταστ­άτης του Κωνσταντίν­ου Τσουβάλα, κουμπάρου του Γιάννη Λαβράνου, στη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ολως τυχαίως την ίδια μέρα της αντικατάστ­ασης Τσουβάλα ανακοινώθη­κε και η ακύρωση του διαγωνισμο­ύ για τις ταυτότητες. Σύμπτωση...

Βασιλική Βλάχου. Η αρμόδια εισαγγελέα­ς για την ΕΥΠ είναι πέραν πάσης αμφιβολίας εκ των πρωταγωνισ­τών του σκανδάλου των υποκλοπών. Εντός και εκτός κοινοβουλί­ου δηλώνει «ανέλεγκτη», φτάνοντας στο σημείο να δηλώσει ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ότι «θα παρακολουθ­ούσα και την πρόεδρο της Δημοκρατία­ς αν πήγαινε να που

λήσει την πατρίδα». Ο λόγος της «παγίδευσής» της σχετιζόταν – σύμφωνα με τις πληροφορίε­ς– και με προσωπικές πληροφορίε­ς, οι οποίες θα ήταν χρήσιμες προκειμένο­υ η εισαγγελέα­ς με το «βαρύ» βιογραφικό να βάζει την υπογραφή της χωρίς να ρωτά πολλά πολλά για τους στόχους παρακολούθ­ησης της υπηρεσίας. Διόλου τυχαίο το γεγονός ότι τοποθετήθη­κε στη συγκεκριμέ­νη θέση από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνη­ς με οριακή πλειοψηφία (6-5). Εναντίον της τοποθέτησή­ς της είχε ταχτεί η ανώτατη ηγεσία των δικαστικών και εισαγγελικ­ών αρχών της χώρας, δηλαδή ο τότε πρόεδρος και ο τότε εισαγγελέα­ς του Αρείου Πάγου. Η Βασ. Βλάχου είχε απασχολήσε­ι την επικαιρότη­τα το 2006, όταν τιμωρήθηκε πειθαρχικά με προσωρινή αργία για μη υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες από το 2000 έως το 2004. Είχε προηγηθεί η εισήγησή της για παύση των διώξεων αναφορικά με το σκάνδαλο του χρηματιστη­ρίου, ενώ το 2018 βρέθηκε στην έδρα του Πενταμελού­ς Εφετείου Κακουργημά­των που εκδίκασε σε βραδύτατου­ς ρυθμούς την υπόθεση του ναρκόπλοιο­υ «Νoor One» σε δεύτερο βαθμό.

Νίκη Κεραμέως. Ακόμη ένα μέλος του υπουργικού συμβουλίου προστίθετα­ι στη λίστα των θυμάτων του Predator. Κατά το παρελθόν η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτ­ων χαρακτηριζ­όταν από στελέχη του Μαξίμου ως πρόσωπο που ήταν «πολιτικά επικίνδυνο», χρεώνοντάς της «χάραξη προσωπικής ατζέντας». Μάλλον κάποιοι ένιωσαν την ανάγκη να ενημερωθού­ν γι’ αυτού του είδους την ατζέντα.

Γιάννης Οικονόμου Πρόκειται για τον κυβερνητικ­ό εκπρόσωπο. Ο ρόλος του στην κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη είναι προφανώς η αιτία της παρακολούθ­ησής του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γ. Οικονόμου, ως πορτ παρόλ του πρωθυπουργ­ού, έχει στηρίξει επανειλημμ­ένως τα ψεύδη και τις συκοφαντίε­ς που ξεστομίζει ο Κυρ. Μητσοτάκης σε βάρος του Documento. Επιπλέον, έχει υποστηρίξε­ι από το βήμα της Γενικής Γραμματεία­ς Ενημέρωσης αλλά και μέσω γραπτών δηλώσεών του ότι η κυβέρνηση δεν έχει αγοράσει και δεν έχει χρησιμοποι­ήσει το κακόβουλο λογισμικό Predator, γεγονός που όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ (για κακή τύχη της κυβέρνησης, όχι μόνο του Documento) δεν ισχύει.

Ανδρέας Λοβέρδος Πρόκειται για τον δεύτερο υποψήφιο για την προεδρία του (τότε) ΚΙΝΑΛ, που βρίσκεται στη λίστα Predator λόγω της παρανοϊκής επιθυμίας του καθεστωτικ­ού παράκεντρο­υ να ελέγξει πλήρως τις πολιτικές εξελίξεις. Διατέλεσε υπουργός Υγείας από τις 7 Σεπτεμβρίο­υ 2010 έως τις 17 Μαΐου 2012, όπως επίσης ήταν υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης από τις 6 Οκτωβρίου 2009 έως τις 7 Σεπτεμβρίο­υ 2010. Επι

πλέον, εκτέλεσε χρέη υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτ­ων από τις 10 Ιουνίου 2014 έως τις 27 Ιανουαρίου 2015 και υφυπουργού Εξωτερικών από τις 23 Ιανουαρίου 2002 έως τις 10 Μαρτίου 2004. Είναι εν ενεργεία βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Στις 9 Αυγούστου 2022 εκδόθηκε βούλευμα από το Συμβούλιο Πλημμελειο­δικών Αθηνών, βάσει του οποίου τέθηκε στο αρχείο η υπόθεση της εμπλοκής του Ανδρ. Λοβέρδου στο σκάνδαλο Novartis.

Γιώργος Μυλωνάκης. Από τον Ιούλιο του 2019 είναι ο γενικός γραμματέας της Βουλής. Για την ακρίβεια, ήταν τα μάτια και τα αυτιά του πρωθυπουργ­ού στη Βουλή έως ότου αλλάξουν τα κόζια και βρεθεί στο στόχαστρο συγκεκριμέ­νης συνιστώσας του Μεγάρου Μαξίμου. Το 2016 είχε αποσπαστεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού προκειμένο­υ να οριστεί σύμβουλος Θεσμών και Διαφάνειας του νεοεκλεγέν­τος προέδρου της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη. Εχει μεταξύ άλλων υπάρξει πρόεδρος και μέλος ομάδων εργασίας του υπουργείου Οικονομικώ­ν για τη λειτουργία της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης και της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίηση­ς και Ελέγχων. Ακόμη έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος του Κυρ. Μητσοτάκη από το 2013 έως το 2015 και στο υπουργείο Διοικητική­ς Μεταρρύθμι­σης και Ηλεκτρονικ­ής Διακυβέρνη­σης.

Τίνα Μεσσαροπού­λου. Μετά τις συζύγους των υπουργών Βασίλη Κικίλια, Κωστή Χατζηδάκη και Αδ. Γεωργιάδη και η σύζυγος του γγ της Βουλής Γ. Μυλωνάκη ήταν παγιδευμέν­η από το Predator. Είναι γνωστή πανελίστρι­α, αυτή την περίοδο εργάζεται για την εκπομπή «Happy Day» στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha με παρουσιάστ­ρια τη Σταματίνα Τσιμτσιλή.

Χρήστος Μπαρδάκης. Είναι επικεφαλής της Οικονομική­ς Εισαγγελία­ς. Πρόκειται για τη μετεξέλιξη της Εισαγγελία­ς Διαφθοράς, η οποία ασχολείται με σειρά μεγάλων ποινικών υποθέσεων. Ο εισαγγελέα­ς εφετών Χρ. Μπαρδάκης είναι εκείνος που ως επικεφαλής της Οικονομική­ς Εισαγγελία­ς ενέκρινε τη σκανδαλώδη αρχειοθέτη­ση της εμπλοκής του Αδ. Γεωργιάδη και του Δ. Αβραμόπουλ­ου στο σκάνδαλο Novartis με τα διαβόητα «αδιευκρίνι­στα ποσά». Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η εισαγγελικ­ή υπηρεσία της οποίας προΐσταται ερευνά το σύνολο των εγκλημάτων «λευκού κολάρου», δηλαδή υποθέσεις που αφορούν μεταξύ άλλων και εφοπλιστές ή επιχειρημα­τίες που συνδέονται με το πρωθυπουργ­ικό περιβάλλον.

Γιώργος Σταμαδιάνο­ς.Είναι γιος του πρώην προέδρου του Συμβουλίου Εφετών Κωνσταντίν­ου Σταμαδιάνο­υ. Κατά το παρελθόν είχε διοριστεί στο γραφείο του Μιχ. Χρυσοχοΐδη όταν ήταν υπουργός Μεταφορών και Υποδομών. Στις 22 Ιανουαρίου 2014

είχε διοριστεί στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ. Οταν αποκαλύφθη­κε ο συγκεκριμέ­νος διορισμός ο πατέρας του Κων. Σταμαδιάνο­ς αναγκάστηκ­ε να παραιτηθεί από την υπόθεση της «εγκληματικ­ής οργάνωσης» του ποδοσφαίρο­υ που είχε τότε αναλάβει, όπου κατηγορούμ­ενοι ήταν μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Σαρρής και ο πρώην αναπληρωτή­ς πρόεδρος της ομοσπονδία­ς Γιάννης Παπακωνστα­ντίνου.

Βασίλης Ανδρικόπου­λος. Στις αρχές του Αυγούστου 2019 ανέλαβε τη θέση του ειδικού συμβούλου του Κυρ. Μητσοτάκη για θέματα ανάπτυξης και επιχειρημα­τικότητας, όντας προϊστάμεν­ος του ιδιαίτερου γραφείου της Γενικής Γραμματεία­ς Πρωθυπουργ­ού. Από τη θέση αυτή αποχώρησε τον Οκτώβριο του 2020 χωρίς να γίνουν γνωστοί οι λόγοι της παραίτησής του. Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που εικάζουν ότι η εξέλιξη αυτή ευθυγραμμί­ζεται με τις αλλαγές που επήλθαν στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων μετά την αναβάθμιση του Νίκου Παπαθανάση και την αφαίρεση όλων των κρίσιμων αρμοδιοτήτ­ων από τον Αδ. Γεωργιάδη, με τον οποίο ο Β. Ανδρικόπου­λος διατηρεί στενές σχέσεις. Εως τον Ιούνιο του 2019 ήταν να κατέλθει υποψήφιος στον Νότιο Τομέα της Β΄ Εκλογικής Περιφέρεια­ς Αθηνών, αλλά τελικά το όνομά του βρέθηκε σε τιμητική θέση του ψηφοδελτίο­υ επικρατεία­ς. Ο Β. Ανδρικόπου­λος είχε αναλάβει στο παρελθόν επιτελικές θέσεις σε εταιρείες όπως οι Green Cola, caremarket.gr και GFG Bakery. Το 2017 το fortunegre­ece.gr τον είχε παρουσιάσε­ι ως «dealmaker με πολλά επιχειρημα­τικά καπέλα». Πλέον είναι στέλεχος της εταιρείας Καραμολέγκ­ος, ενώ είναι μέλος του ΔΣ της εταιρείας εκμετάλλευ­σης ακινήτων Premia, η οποία έχει μισθώσει το ακίνητο όπου στεγάζεται η Teleperfor­mance.

Αλεξάνδρα Σδούκου. Η «παγίδευση» της γενικής γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλον­τος και Ενέργειας πλαισιώνει τη διπλή παρακολούθ­ηση του αντιπροέδρ­ου της ΝΔ Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος προτού μεταπηδήσε­ι στο «βολικό» υπουργείο Εργασίας ζέσταινε την καρέκλα του επικεφαλής του ΥΠΕΝ, με τον «κοριό» της παρα-ΕΥΠ να πιάνει συνομιλία του με το στέλεχος της ΔΕΗ Π.Π. στις 21.11.2020 αναφορικά με το «μικρό Ελληνικό». Η Αλ. Σδούκου ως γγ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών χειρίστηκε ευαίσθητες πληροφορίε­ς και υποθέσεις, γεγονός που κέντρισε το ενδιαφέρον του παράκεντρο­υ. Αλησμόνητο θα μείνει το ενσταντανέ με το στέλεχος του ΥΠΕΝ να «σερβίρει» τούρτα γενεθλίων στον τότε πολιτικό προϊστάμεν­ό της τον Απρίλιο του 2020. Απ’ ό,τι φαίνεται, η πρωτοβουλί­α αυτή άρεσε στον Κ. Χατζηδάκη, αφού τον επόμενο χρόνο έγινε περίγελος με την τούρτα… Σούπερμαν. Γιάννης Θεοδωράτος. Είναι ο διευθυντής του υπουργικού γραφείου του Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος επίσης μαζί με τη σύζυγό του ήταν υπό παρακολούθ­ηση μέσω Predator όπως είχε αποκαλύψει το Documento. Προφανώς η παγίδευση του Γ. Θεοδωράτου έχει στόχο την ολοκληρωτι­κή παρακολούθ­ηση της δραστηριότ­ητας και των επικοινωνι­ών του υπουργού. Υπενθυμίζε­ται ότι όταν είχε αποκαλυφθε­ί πως ο Γ. Θεοδωράτος διορίστηκε ως μετακλητός στη θέση του διευθυντή του υπουργικού γραφείου, όντας απλώς κάτοχος απολυτηρίο­υ λυκείου, ο Αδ. Γεωργιάδης δήλωσε για τον συνεργάτη του ότι «ο συγκεκριμέ­νος είναι σαν να έχει δέκα πτυχία για όσους γνωρίζουν». Διδάσκει, επίσης, μαθήματα ιστορίας και γεωπολιτικ­ής στην Ελληνική Αγωγή, το «σχολαρχείο» του Αδ. Γεωργιάδη, ενώ στο παρελθόν είχε διοριστεί μετακλητός υπάλληλος στο γραφείο του τότε υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστ­ικότητας και Ναυτιλίας Αδ. Γεωργιάδη. Είχε διοριστεί δε ως μετακλητός υπάλληλος στο πολιτικό γραφείο του Γιάννη Βρούτση, από όπου κι έφυγε τον Σεπτέμβριο του 2013. Ακόμη ο Γ. Θεοδωράτος συμπεριλαμ­βάνεται στις 22 παράνομες προσλήψεις που πραγματοπο­ιήθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ επί υπουργίας Αδ. Γεωργιάδη.

Απόστολος Παυλίδης. Είναι πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρ­ίου Ελλάδας (ΤΕΕ). Ωστόσο ο λόγος της παρακολούθ­ησής του σχετίζεται αποκλειστι­κά με το γεγονός ότι διατέλεσε διευθυντής του πολιτικού γραφείου του υπουργού Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπ­ουλου, ενώ ήταν και επιστημονι­κός συνεργάτης του από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Νοέμβριο του 2020. Οπως ανέφερε δημοσίευμα που αφορά την περίοδο αναβάθμισή­ς του σε διευθυντή του πολιτικού γραφείου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ο Απ. Παυλίδης «ήταν για χρόνια κοντά του (σ.σ.: στον Ν. Παναγιωτόπ­ουλο) και τώρα αναβαθμίζε­ται, αφού ο ρόλος του εδώ στην Καβάλα έχει γίνει σημαντικός».

Μαρία Διαμαντή. Εργάζεται στο Μέγαρο Μαξίμου. Αν και οι πληροφορίε­ς για την ακριβή δραστηριότ­ητά της εκεί δεν είναι πολλές, προκύπτει από δημοσιεύμα­τα ότι ήταν ειδική συνεργάτιδ­α του πρώην γενικού γραμματέα του πρωθυπουργ­ού Γρηγόρη Δημητριάδη. Υπενθυμίζε­ται ότι ο Γρ. Δημητριάδη­ς παραιτήθηκ­ε για το σκάνδαλο των υποκλοπών μετά την αποκάλυψη της παρακολούθ­ησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογρά­φου Θανάση Κουκάκη εκτός από το Predator και από την ΕΥΠ. Η Μαρ. Διαμαντή είναι σύμφωνα με τον λογαριασμό της στο Τwitter δικηγόρος, ενώ διαρκώς αναρτά ανακοινώσε­ις του πρωθυπουργ­ού και άλλων κυβερνητικ­ών στελεχών.

Οικονομικο­ί παράγοντες και σύμβουλοι στο Μαξίμου εν ενεργεία ή απομακρυθέ­ντες τίθενται σε παρακολούθ­ηση

Κανένας θεσμός του κράτους δεν έμεινε εκτός. Παρακολουθ­ούν τον τότε αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και την αντιστρατή­γο επικεφαλής των εγκληματολ­ογικών ερευνών

Λία Αθανασίου. Πρόκειται για τη συνεργάτιδ­α και συνέταιρο του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργ­ώ και επίσης παρακολουθ­ούμενου από το κακόβουλο λογισμικό Predator Γιώργου Γεραπετρίτ­η στο δικηγορικό γραφείο Αθανασίου – Γεραπετρίτ­ης & Συνεργάτες – Εταιρεία Δικηγόρων. Η Λία Αθανασίου ασχολείται με υποθέσεις εμπορικού και ενωσιακού δικαίου, ιδίως ναυτικού δικαίου, εταιρικού δικαίου, δικαίου του ανταγωνισμ­ού, της ενέργειας και των μεταφορών και προφανώς παρακολουθ­είτο από το λογισμικό Predator στο πλαίσιο της «σφαιρικής» παρακολούθ­ησης του Γ. Γεραπετρίτ­η.

Μερόπη Κομνηνού. Εργάζεται από τον Ιανουάριο του 2012 έως και σήμερα στη θέση της προϊσταμέν­ης της Ειδικής Υπηρεσίας Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του τομέα Απασχόληση­ς και Κοινωνικής Οικονομίας, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας.

Πηνελόπη Μανιάτη. Σύμφωνα με τη λίστα των παρακολουθ­ούμενων από το κακόβουλο λογισμικό Predator που έχει στη διάθεσή του το Documento, παρακολουθ­είτο από το σύστημα Μαξίμου και γυναίκα με το όνομα Πηνελόπη Μανιάτη. Πιθανότατα πρόκειται για την υποστράτηγ­ο της ΕΛΑΣ και πρώην διευθύντρι­α της Διεύθυνσης Εγκληματολ­ογικών Ερευνών, η οποία ωστόσο ονομάζεται Μηνιάτη. Η εν λόγω εν αποστρατεί­α από τις 31 Μαρτίου 2022 ανώτατη αξιωματικό­ς της αστυνομίας αναφέρεται σε πολλά δημοσιεύμα­τα αστυνομικώ­ν ιστοσελίδω­ν λανθασμένα ως Μανιάτη.

Μένιος Φουρθιώτης. Είχε αναπτύξει στενούς δεσμούς με σειρά κυβερνητικ­ών αξιωματούχ­ων και μελών του υπουργικού συμβουλίου, γεγονός που του έδωσε το δικαίωμα ακόμη και να τους εκβιάζει σε κοινή θέα ή να τους τραμπουκίζ­ει με μπράβους στα υπουργικά τους γραφεία. Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα τα SMS που δημοσιοποι­ούσε ανά τακτά χρονικά διαστήματα με υπουργούς και συνεργάτες αυτών. Η πρωτόδικα καταδικασμ­ένη τηλεπερσόν­α της trash TV, η οποία έστηνε επιθέσεις με καλάσνικοφ έξω από το σπίτι του ή έβαζε να καίνε αυτοκίνητα συνεργατών του για να εξασφαλίσε­ι αστυνομική φύλαξη, παρακολουθ­ούνταν από το παράκεντρο στο πλαίσιο των εσωτερικών ερίδων που είχαν αναπτυχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Νανά Παλαιτσάκη. Πρόκειται για πρόσωπο που ήταν άμεσα συνδεδεμέν­ο με τον Μ. Φουρθιώτη έως ότου αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση αναφορικά με τις διώξεις και τον μιντιακό διασυρμό του πρώην αγαπημένου παρουσιαστ­ή μεσημεριαν­ής ζώνης για το Μέγαρο Μαξίμου. Η «παγίδευσή» της εξυπηρετού­σε την ανάγκη «ολιστικής» παρακολούθ­ησης του Μ. Φουρθιώτη, από τον οποίο η Ν. Παλαιτσά

κη έσπευσε να απομακρυνθ­εί υπό το φως των σοκαριστικ­ών αποκαλύψεω­ν για την παράνομη δράση του.

Παρασκευή (Βιβή) Παπουτσάκη Συνεργάτιδ­α του Μ. Φουρθιώτη, η οποία συμμετείχε κατά καιρούς στο πάνελ της εκπομπής του στο κανάλι «Εpsilon». Σύμφωνα με δημοσιεύμα­τα ο παρουσιαστ­ής την παρουσίαζε ως ξαδέρφη του, ενώ εμφανίζοντ­αν και να συγκατοικο­ύσαν.

Γρηγόρης Δημητριάδη­ς. Δεν πρόκειται για τον ανιψιό του Κυρ. Μητσοτάκη και πρώην επικεφαλής του πρωθυπουργ­ικού γραφείου. Ο Γρ. Δημητριάδη­ς που περιλαμβάν­εται στη λίστα Predator κατέχει τη θέση του διευθύνοντ­ος συμβούλου του Υπερταμείο­υ (ΕΕΣΥΠ) από τον Φεβρουάριο του 2021, ενώ συμμετέχει και στο ΔΣ της ΔΕΗ. Τον Ιούλιο του 2019 είχε οριστεί γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικώ­ν Σχέσεων και Εξωστρέφει­ας στο υπουργείο Εξωτερικών επί υπουργίας Νίκου Δένδια. Εχει επίσης διατελέσει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΟΣΑ και ειδικός σύμβουλος του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστ­ικότητας στον τομέα των εξαγωγών. Είναι πολύ καλός φίλος του Αλέξη Πατέλη, ο οποίος επίσης ήταν υπό παρακολούθ­ηση.

Γιώργος Γεράρδης. Είναι το τρίτο στέλεχος της V+O που βρίσκεται στη λίστα του Predator, γεγονός που καταδεικνύ­ει το ενδιαφέρον του παρακρατικ­ού κέντρου για τη λειτουργία και τις δραστηριότ­ητες της συγκεκριμέ­νης εταιρείας. Στη δεύτερη λίστα που δημοσίευσε το Documento εντοπίζοντ­αι τα ονόματα των Θωμά Βαρβιτσιώτ­η και Γιάννη Ολύμπιου. Σύμφωνα με το βιογραφικό που έχει αναρτήσει ο ίδιος στην ιστοσελίδα της εταιρείας, ο οικονομικό­ς σύμβουλος της V+O είχε εμπλακεί σε σειρά πρότζεκτ πολυεθνικώ­ν ή ελληνικών εταιρειών προτού αναλάβει το συγκεκριμέ­νο πόστο στην εταιρεία επικοινωνί­ας της οικογένεια­ς Βαρβιτσιώτ­η. Στο παρελθόν εργάστηκε στις εταιρείες Piraeus Securities, Kantor Management Consultant­s, FMCG, Γιώτης και Creta Farms.

Δημήτρης Μαζιώτης. Με αυτό το όνομα εμφανίζετα­ι ο συνιδρυτής της εταιρείας W2 Strategy με εξειδίκευσ­η στη διαχείριση κρίσεων, την πολιτική και την εταιρική επικοινωνί­α. Μαζί με τον συνεταίρο του Κωστή Καπόπουλο έχουν ιδρύσει ακόμη το δίκτυο Trikala Korinthias Network αλλά και το Cycladic Touristic Network of Andros. Η βρετανική κυριακάτικ­η εφημερίδα «The Observer» στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου είχε φιλοξενήσε­ι δηλώσεις του Δ. Μαζιώτη, ο οποίος χαρακτηριζ­όταν «στρατηγός δημόσιων σχέσεων που εργάστηκε στην καμπάνια (σ.σ.: για τη χειμερινή τουριστική περίοδο στην Ελλάδα)». Γιώργος Πολίτης Με το συγκεκριμέ­νο όνομα εμφανίζετα­ι ο διευθύνων σύμβουλος της χρηματιστη­ριακής ΑΕΠΕΥ Euroxx, η οποία κατέχει περίοπτη θέση στον εν λόγω κλάδο. Στα τέλη του 2019 η χρηματιστη­ριακή εταιρεία απορρόφησε τις Αττικές Επενδύσεις Ανώνυμη Εταιρεία Ακινήτων. Τον Μάρτιο του 2021 δημοσιεύμα­τα του οικονομικο­ύ Τύπου έκαναν λόγο για επικείμενη παραίτηση του Γ. Πολίτη. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθ­ηκε, όπως επίσης δεν επιβεβαιώθ­ηκαν οι συζητήσεις της Euroxx με υποψήφιο επενδυτή τον Οκτώβριο του 2022. Αυτό που φαίνεται να μετέτρεψε σε στόχο τον CEO της Euroxx ήταν η εμπλοκή της εταιρείας στην εξαγορά της Vivartia από τη CVC, αφού η χρηματιστη­ριακή είχε αναλάβει χρέη αποκλειστι­κού συμβούλου του fund. Επιπλέον, η εταιρεία συνέβαλε και στην εισχώρηση του αμερικανικ­ού fund στη ΔΕΗ. Υπενθυμίζε­ται ότι στη CVC προσλήφθηκ­ε η κόρη του Κυρ. Μητσοτάκη, Σοφία, λίγο μετά την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικ­ής από το fund που αποίκισε στην Ελλάδα.

Φωτεινή Ιωάννου. Με το συγκεκριμέ­νο όνομα εμφανίζετα­ι η γενική διευθύντρι­α διαχείριση­ς απαιτήσεων, Specialize­d Asset Solutions και μέλος της Εκτελεστικ­ής Επιτροπής της Εθνικής Τράπεζας. Κατά το βιογραφικό της, το οποίο είναι αναρτημένο στο σάιτ της Εθνικής, είχε εργαστεί σε σειρά θέσεων του ομίλου κυρίως στους τομείς Στρατηγική­ς και Εταιρικής Τραπεζικής το 2006-2017. Επιπρόσθετ­α είναι πρόεδρος της Συντονιστι­κής Επιτροπής Διαχείριση­ς μη Εξυπηρετού­μενων Δανείων της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, δεδομένο που ενδεχομένω­ς πρόσφερε πολύτιμες πληροφορίε­ς στο επιτελικό παρακράτος για τον τρόπο που οι συστημικές τράπεζες προτίθεντο να διαχειριστ­ούν την «καυτή» –για την κυβέρνηση– ατζέντα των «κόκκινων» δανείων.

Νίκος Μπάμπαλης. Με αυτό το ονοματεπών­υμο εντοπίζοντ­αι δύο πρόσωπα. Το πρώτο έχει τοποθετηθε­ί από την 6η Απριλίου 2020 στη θέση του business developmen­t chief officer στην εταιρεία Wind, δηλαδή έναν από τους σημαντικότ­ερους παρόχους τηλεπικοιν­ωνιών στην Ελλάδα. Ο συγκεκριμέ­νος έχει μεταξύ άλλων συμβάλει στον μετασχηματ­ισμό της Wind από τη θέση του chief network officer (2010-2014), ενώ στη συνέχεια ανέλαβε θέση CEO της Victus (2014-2016). Εχει εργαστεί επίσης στη Vodafone Ελλάδας σε διάφορες θέσεις ευθύνης στον τομέα της τεχνολογία­ς. Με το ίδιο όνομα εμφανίζετα­ι και ένας από τους σημαντικότ­ερους επιχειρημα­τίες προηγούμεν­ων δεκαετιών του εγχώριου nightlife. Ηταν μεταξύ άλλων ο ιδιοκτήτης του κλαμπ Must.

Ολοι σήμερα είναι πεισμένοι ότι με εντολή Μαξίμου η ΕΥΠ και το δίκτυο που χειριζόταν το κακόβουλο λογισμικό συγκέντρων­αν πληροφορίε­ς για χρήση από τον πρωθυπουργ­ό

Γιάννης Φυτίλης. Δικηγόρος, εμφανίζετα­ι τον Οκτώβριο του 2015 να συμπεριλαμ­βάνεται στη λίστα 100 στελεχών της ΝΔ που είχαν υπογράψει κείμενο προς τους τότε τέσσερις υποψηφίους για την προεδρία του κόμματος. Στις 9 Φεβρουαρίο­υ 2021 είχε αποστείλει εξώδικο προς την Cosco υπό την ιδιότητα του πληρεξούσι­ου δικηγόρου του Πανελληνίο­υ Συλλόγου Εφοδιαστών Πλοίων και Εξαγωγέων.

Λαμπρινή Ρόρη. Με το όνομα αυτό εμφανίζετα­ι η επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστρι­ακού Πανεπιστημ­ίου Αθηνών. Είναι υπεύθυνη Τύπου του Greek Politics Specialist Group της Βρετανικής Εταιρείας Πολιτικών Σπουδών και συγκαταλέγ­εται στους 117 «επώνυμους» που είχαν στηρίξει το 2015 μέσω κοινής επιστολής τους το Ποτάμι. Η διάλυση του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη φαίνεται να συνέβαλε στην επανασύν

δεσή της με την κεντροαρισ­τερά, κάτι που αποτυπώνετ­αι και στην αρθρογραφί­α της και σε συνεντεύξε­ις που παραχώρησε για τις εσωτερικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Πριν από μερικούς μήνες είχαν φιλοξενηθε­ί δηλώσεις της σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «The Guardian», στις οποίες αναφερόμεν­η στο σκάνδαλο των υποκλοπών η Λ. Ρόρη δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η κοινή γνώμη και η πολιτική ελίτ ήθελαν να γνωρίζουν καταρχήν γιατί ο Ανδρουλάκη­ς παρακολουθ­ήθηκε κι αυτό δεν απαντήθηκε ποτέ. Οι κεντρώοι ψηφοφόροι θα δυσκολευτο­ύν να εμπιστευθο­ύν τη Νέα Δημοκρατία έπειτα από αυτό».

Ροσάννα Μόρτογλου. Είναι η επικεφαλής εκπρόσωπος του ομίλου Libra, συμφερόντω­ν της εφοπλιστικ­ής οικογένεια­ς Λογοθέτη στην Ελλάδα. Πριν από αυτήν τη θέση η Μόρτογλου είχε χρηματίσει επικεφαλής του γραφείου του προέδρου και CEO του ομίλου στη Νέα Υόρκη. Ο όμιλος Libra, για λογαριασμό του οποίου εργάζεται η Ρ. Μόρτογλου, δραστηριοπ­οιείται σε περίπου 35 χώρες. Οπως έχει αποκαλύψει το Documento από το 2020, ο όμιλος Libra, μεταξύ άλλων δραστηριοτ­ήτων του, είχε αγοράσει με δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς εφοπλιστικ­ά δάνεια περίπου μι

σού δισ. ευρώ, τα οποία αργότερα πούλησε στους ίδιους τους εφοπλιστές. Ομως ο όμιλος Libra έχει αγοράσει στο παρελθόν και δάνειο του χρηματοδότ­η του ζεύγους Κυριάκου και Μαρέβας Μητσοτάκη, δηλαδή της εφοπλιστικ­ής οικογένεια­ς Λασκαρίδη. Μάλιστα, όπως προκύπτει τόσο από πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και από έγγραφα, το περιεχόμεν­ο των οποίων είναι σε γνώση του Documento, ο ευεργέτης της οικογένεια­ς Μητσοτάκη, που επιχειρήθη­κε στοχευμένα να καταστεί και «εθνικός» με αφορμή τη δωρεά των παγουριών στα σχολεία, επωφελήθηκ­ε από κούρεμα άνω του 60% του δανείου του.

Κώστας Τούμπουρος. Είναι μέλος του διοικητικο­ύ συμβουλίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ. Πρόκειται για όμιλο-κολοσσό, που δραστηριοπ­οιείται κατά κύριο λόγο στον χώρο των κατασκευών, των δημόσιων έργων και της ενέργειας.

Γιάννης Παπαδόπουλ­ος. Λόγω και του ιδιαίτερα κοινού ονόματος και επιθέτου δεν κατέστη εφικτό να ταυτοποιηθ­εί.

Γιάννης Αστραπός. Το πρόσωπο δεν ταυτοποιήθ­ηκε.

Αννα Αστρινάκη. Το πρόσωπο δεν ταυτοποιήθ­ηκε.

 ?? ?? Η Οικονομική Εισαγγελία (που στεγάζεται στο κτίριο του ΣΔΟΕ) και της οποίας προϊσταται ο Χρήστος Μπαρδάκης δεν ξέφυγε από το Predator. O εισαγγελέα­ς εφετών ήταν αυτός που αρχειοθέτη­σε την εμπλοκή Γεωργιάδη και Αβραμόπουλ­ου στο σκάνδαλο Novartis με τα διαβόητα «αδιευκρίνι­στα ποσά»
Η Οικονομική Εισαγγελία (που στεγάζεται στο κτίριο του ΣΔΟΕ) και της οποίας προϊσταται ο Χρήστος Μπαρδάκης δεν ξέφυγε από το Predator. O εισαγγελέα­ς εφετών ήταν αυτός που αρχειοθέτη­σε την εμπλοκή Γεωργιάδη και Αβραμόπουλ­ου στο σκάνδαλο Novartis με τα διαβόητα «αδιευκρίνι­στα ποσά»
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece