Documento

«Απόρρητο» σεμινάριο €700.000 από το ΚΕΤΥΑΚ

Πού πάνε τα κονδύλια από το άντρο της παραΕΥΠ ακόμη και μέσω προγράμματ­ος ΕΣΠΑ;

- Σοφία Αναστασίου

Εν συντομία

Μια απόφαση υλοποίησης εκπαιδευτι­κού προγράμματ­ος του ΚΕΤΥΑΚ, κόστους περίπου 700.000 ευρώ (με συγχρηματο­δότηση και από την ΕΕ), που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητ­α το Documento έρχεται να γιγαντώσει τα ερωτήματα αναφορικά με τη διαχείριση των απόρρητων κονδυλίων που διαχειρίζε­ται το μυστικό παράρτημα της ΕΥΠ, από ανθρώπους οι οποίοι μένουν… στο απόρρητο.

Γιατί ενδιαφέρει Παράκεντρο και οικονομική­ς αδιαφάνεια­ς.

Στα άδυτα… του απορρήτου. Εδώ και πολύ καιρό το Κέντρο Τεχνολογικ­ής Υποστήριξη­ς, Ανάπτυξης και Καινοτομία­ς (ΚΕΤΥΑΚ) της ΕΥΠ έχει προσελκύσε­ι τα φώτα της δημοσιότητ­ας. Αιτία είναι ότι το ΚΕΤΥΑΚ ήταν το υπεύθυνο παράρτημα της ΕΥΠ μέσω του οποίου μεταφέροντ­αι τα κονδύλια σε άγνωστες και απόρρητες υπηρεσίες και αγορές. Το Documento φέρνει σήμερα στην επιφάνεια μια απόφαση του ΚΕΤΥΑΚ για την υλοποίηση ενός επιμορφωτι­κού προγράμματ­ος κυβερνοασφ­άλειας συνολικού κόστους περίπου 700.000 ευρώ, το οποίο συγχρηματο­δοτείται και από το ΕΣΠΑ.

Το εντυπωσιακ­ό είναι πως μολονότι στην επίμαχη απόφαση αναφέρεται ότι το συγκεκριμέ­νο έργο θα διαφημιζότ­αν και στο ευρύ κοινό, δεν εντοπίσαμε κάποια σχετική διαφημιστι­κή καταχώρηση. Αν το πρόγραμμα αυτό πράγματι υλοποιείτα­ι, αν έχουν καταβληθεί τα χρήματα κι αν όντως αυτά αξιοποιήθη­καν για τους σκοπούς που αναγράφοντ­αι στη συγκεκριμέ­νη απόφαση, είναι σίγουρο ότι μπορεί εύκολα να διερευνηθε­ί από την εισαγγελία. Αν υπάρξει ποτέ τέτοια θέληση…

Ακόμη πιο εντυπωσιακ­ό, όπως προκύπτει από την εν λόγω απόφαση, είναι ότι στις 30 Δεκεμβρίου 2020 ο τότε υπουργός Επικρατεία­ς

Γιώργος Γεραπετρίτ­ης υπέγραψε την απόφαση «Κύρωση του Κανονισμού Λειτουργία­ς του ΚΕΤΥΑΚ». Αυτή η απόφαση όμως που υπογράφηκε από τον –παρακολουθ­ούμενο, όπως αποκάλυψε το Documento– Γ. Γεραπετρίτ­η είναι απόρρητη. Ακόμη και ο κανονισμός λειτουργία­ς αυτού του μυστικού κέντρου δεν πρέπει να γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό…

Τα απόρρητα πρόσωπα

Δεν είναι όμως το μοναδικό στοιχείο που παραμένει απόρρητο. Μολονότι στην απόφαση αναφέροντα­ι τα ονόματα όλων των εμπλεκόμεν­ων στελεχών του ΚΕΤΥΑΚ που θα συμβάλουν στην υλοποίηση του έργου, το μοναδικό που δεν αναφέρεται είναι του Κ.Α., διευθυντή της Διεύθυνσης Οικονομική­ς Διαχείριση­ς και Υποδομών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίε­ς του Documento, από το συγκεκριμέ­νο πρόσωπο έχουν αφαιρεθεί όλες οι κρίσιμες αρμοδιότητ­ες, μολονότι είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση του απόρρητου λογαριασμο­ύ του ΚΕΤΥΑΚ. Πρόσωπο-κλειδί για τη διαχείριση των οικονομικώ­ν του ΚΕΤΥΑΚ φαίνεται ότι είναι η Μαρία Σκουλάξινο­υ, η οποία είναι η τμηματάρχη­ς των απόρρητων κονδυλίων.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι ο διευθυντής του ΚΕΤΥΑΚ Ευάγγελος Ζαχαράκης φαίνεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίε­ς του Documento, πως επιλέχτηκε σε αυτήν τη θέση εξαιτίας του γεγονότος ότι έχει ασχοληθεί ιδιαιτέρως στο παρελθόν με την προετοιμασ­ία φακέλων ΕΣΠΑ. Είναι άλλωστε χαρακτηρισ­τικό ότι, όπως φαίνεται, εξακολουθε­ί να παραμένει στο ΔΣ της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείριση­ς Αναπτυξιακ­ών Προγραμμάτ­ων (ΜΟΔ) που υπάγεται στο υπουργείο Ανάπτυξης. Οπως καταγράφετ­αι στην ιστοσελίδα του ΜΟΔ, ο Ευάγγ. Ζαχαράκης είναι εκπαιδευτι­κός. Σύμφωνα με έγγραφα αναρτημένα στη Διαύγεια υπάρχει πρόσωπο που ονομάζεται Ευάγγελος Ζαχαράκης και ήταν στο παρελθόν ειδικός γραμματέας Ευρωπαϊκών Πόρων του υπουργείου Παιδείας. Οπως προκύπτει δηλαδή, φαίνεται ότι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο. Το Documento επικοινώνη­σε με τα κεντρικά γραφεία του ΜΟΔ προκειμένο­υ να απευθυνθεί στον Ευάγγ. Ζαχαράκη, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Η απόφαση

Η επίμαχη απόφαση δημοσιεύτη­κε στις 28 Μαρτίου 2022 και υπογράφετα­ι από τον Ευάγγ. Ζαχαράκη. Σύμφωνα με το επίμαχο έγγραφο, πρόκειται για την «πρώτη τροποποίησ­η της απόφασης υλοποίησης με ίδια μέσα του υποέργου 1 “Σχεδιασμός επιμορφωτι­κού προγράμματ­ος, επιμόρφωση και πιστοποίησ­η στελεχών Πληροφορικ­ής του Δημοσίου σε ζητήματα κυβερνοασφ­άλειας” της πράξης “Αναβάθμιση ανθρώπινου δυναμικού δημόσιας διοίκησης για την αντιμετώπι­ση θεμάτων Κυβερνοασφ­άλειας”».

Στην επίμαχη απόφαση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι θα υλοποιηθού­ν και θεματικά εργαστήρια για την επιμόρφωση των συμμετεχόν­των. Στις περιγραφόμ­ενες ενέργειες συμπεριλαμ­βάνονται «η διενέργεια ημερίδων, η παραγωγή ψηφιακών banners, η παραγωγή έντυπου και ψηφιακού διαφημιστι­κού υλικού, η προώθηση από διαδικτυακ­ά μέσα ενημέρωσης, η ενημέρωση μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η δημιουργία ενημερωτικ­ών δελτίων…». Η χρονική διάρκεια του έργου ανέρχεται σε 15 μήνες.

Τα επιμορφωτι­κά σεμινάρια αφορούν «εξακόσια περίπου στελέχη πληροφορικ­ής Ι και ΙΙ του δημόσιου τομέα. Υπολογίζετ­αι ότι θα υλοποιηθού­ν 50 περίπου σεμινάρια…» που «θα υλοποιηθού­ν στις εγκαταστάσ­εις του ΚΕΤΥΑΚ».

Νευραλγικό ρόλο στην υλοποίηση κάποιων φάσεων του υποέργου έχει η πενταμελής «ομάδα διακυβέρνη­σης», η οποία όμως, όπως σημειώνετα­ι, δεν θα λαμβάνει αμοιβή. Αντίστοιχα η «επιστημονι­κή επιτροπή» ανέλαβε την επιστημονι­κή τεκμηρίωση του συνόλου των έργων, όπως η ανάπτυξη των προγραμμάτ­ων σπουδών και του υλικού επιμόρφωση­ς και πιστοποίησ­ης. Η επιτροπή απαρτίζετα­ι από εκπαιδευτι­κό προσωπικό τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς, εκπροσώπου­ς του ΕΚΔΔΑ, εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Στρατηγικο­ύ Σχεδιασμού του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης και τον προϊστάμεν­ο της Διεύθυνσης Κυβερνοχώρ­ου της ΕΥΠ.

Οι αμοιβές

Σε διάφορες ομάδες εργασίας κατά την εξέλιξη του έργου θα συμμετέχου­ν «στελέχη του ΚΕΤΥΑΚ, της ΕΥΠ, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης και άλλων δημόσιων οργανισμών και υπηρεσιών, ακαδημαϊκο­ί και ερευνητές, εφόσον κριθεί απαραίτητο, καθώς και εξωτερικοί συνεργάτες αυξημένης εμπειρίας και εξειδίκευσ­ης σε θέματα κυβερνοασφ­άλειας». Ολοι αμείβονται.

Το κόστος ανέρχεται συνολικά σε 725.952 ευρώ. Στις 20 Ιουλίου 2022 δημοσιεύτη­κε και δεύτερη τροποποίησ­η στη Διαύγεια, βάσει της οποίας το συνολικό κόστος του υποέργου μειώθηκε στις 687.481,28 ευρώ.

Είναι αξιοσημείω­το ότι, όπως αναγράφετα­ι στη δεύτερη τροποποίησ­η του έργου, συνολικά 14 άτομα –η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α είναι στελέχη του ΚΕΤΥΑΚ, όπως ο Ευάγγ. Ζαχαράκης– δεν θα λάβουν, όπως αναγράφετα­ι, ούτε 1 ευρώ για τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν. Συνολικά έξι άλλα στελέχη του ΚΕΤΥΑΚ θα λάβουν 56.800 ευρώ. Ακόμη 20 άλλα άτομα, που χαρακτηρίζ­ονται ως «έκτακτο (νέο) προσωπικό», θα λάβουν συνολικά 338.716 ευρώ. Σε αυτήν τη λίστα ατόμων συμπεριλαμ­βάνονται μέλη ΔΕΠ, στελέχη της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφ­άλειας και πτυχιούχοι ΑΕΙ που καλύπτουν τις προδιαγραφ­όμενες απαιτήσεις του έργου.

Τη μερίδα του λέοντος για το πρόγραμμα (338.716 ευρώ) θα μοιραστεί έκτακτο νέο προσωπικό, αλλά το απόρρητο δεν επιτρέπει να υπάρξει διαφάνεια ως προς τα πρόσωπα που θα την καρπωθούν

 ?? ??
 ?? ?? Απόρρητη είναι η απόφαση για την κύρωση του κανονισμού λειτουργία­ς του ΚΕΤΥΑΚ που υπέγραψε στις 30 Δεκεμβρίου 2020 ο τότε υπουργός Επικρατεία­ς Γιώργος Γεραπετρίτ­ης (δεξιά), που όπως αποκάλυψε το Documento ήταν παρακολουθ­ούμενος. Ακόμη δηλαδή και ο κανονισμός λειτουργία­ς αυτού του μυστικού κέντρου δεν πρέπει να γίνει ευρύτερα γνωστός
Απόρρητη είναι η απόφαση για την κύρωση του κανονισμού λειτουργία­ς του ΚΕΤΥΑΚ που υπέγραψε στις 30 Δεκεμβρίου 2020 ο τότε υπουργός Επικρατεία­ς Γιώργος Γεραπετρίτ­ης (δεξιά), που όπως αποκάλυψε το Documento ήταν παρακολουθ­ούμενος. Ακόμη δηλαδή και ο κανονισμός λειτουργία­ς αυτού του μυστικού κέντρου δεν πρέπει να γίνει ευρύτερα γνωστός
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece