Documento

Πρωθυπουργ­ός, μόνος, ψάχνεται

Πληθαίνουν οι βολές κατά της γραμμής Μητσοτάκη και εκ των πραγμάτων θέτουν θέμα νομιμοποίη­σης της κυβέρνησης

- Μηνάς Κωνσταντίν­ου

Εν συντομία

Προχωρώντα­ς στο τελευταίο εξάμηνο της πρωθυπουργ­ικής του θητείας, ο Κυρ. Μητσοτάκης συνεχίζει να βαδίζει με τις πατερίτσες των δημοσκοπικ­ών εταιρειών, καθώς το πουλόβερ της κοινωνικής του νομιμοποίη­σης ξηλώνεται ημέρα την ημέρα.

Γιατί ενδιαφέρει Τι θα κάνει ο πρωθυπουργ­ός χωρίς στηρίγματα;

Το «υποκλοπές τέλος» που το σύστημα Μητσοτάκη επιχείρησε να περάσει στη δημόσια σφαίρα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της εξεταστική­ς επιτροπής της Βουλής για τις υποκλοπές όχι μόνο έπεσε στο κενό, αλλά γυρίζει μπούμερανγ­κ καθημερινά και με πολλές παραλλαγές. Οι καταιγιστι­κές αποκαλύψει­ς του Documento και σειράς μέσων ενημέρωσης για το πολύκροτο σκάνδαλο αφαιρούν όλο και περισσότερ­ο οξυγόνο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που βλέπει το συντηρητικ­ό… έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια του.

Λίγα 24ωρα πριν από την πολυαναμεν­όμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας –όπου θα κληθούν να εμφανιστού­ν τα πρόσωπα που ο πρωθυπουργ­ός εδώ και μήνες πασχίζει να κρύψει– η πρόγευση που έχουν δώσει οι βουλευτές του Ολγα Κεφαλογιάν­νη και Κώστας Τζαβάρας έχει ήδη πικράνει τα στόματα στο Μέγαρο Μαξίμου. Τα μέσα ενημέρωσης που μέχρι σήμερα τάσσονται στο πλευρό του Κυρ. Μητσοτάκη δεν τον ακολουθούν στο σκοτάδι που επιχειρεί να ρίξει με το νομοσχέδιό του, ενώ σημαντικότ­ατες προσωπικότ­ητες και θεσμικοί παράγοντες ραπίζουν καθημερινά το κυβερνητικ­ό σχέδιο συγκάλυψης.

«Γαλάζιες» αντιδράσει­ς

Την Πέμπτη ο Κ. Τζαβάρας «χτύπησε» δύο φορές. Αφού απουσίασε από την κομματική φιέστα του πρωθυπουργ­ού στην Πάτρα, «χτύπησε» στην καρδιά της κυβερνητικ­ής γραμμής περί «απουσίας στοιχείων». Ο βουλευτής της ΝΔ είπε

στο Κόκκινο ότι «από το να κάθονται οι εισαγγελεί­ς και να κλώθουν, καλό θα είναι να βγουν στη δράση και αυτή έχει μόνο μία κατεύθυνση». Τα όσα ανέφερε ο βουλευτής Ηλείας εξηγούν και την αιφνιδιαστ­ική αντικατάστ­ασή του από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αργά το βράδυ της Παρασκευής. Ξεκάθαρη θέση πήρε και η Ολγα Κεφαλογιάν­νη, η οποία σε συνέντευξή της στην Ολγα Τρέμη χαρακτήρισ­ε την υπόθεση των υποκλοπών εξαιρετικά σημαντική για την ποιότητα της δημοκρατία­ς και φυσικά για τη λειτουργία των θεσμών και δήλωσε: «Ναι μεν είναι σημαντική η εθνική ασφάλεια, ωστόσο δεν πρέπει να καταστρατη­γούνται θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα και κανείς δεν μπορεί να επικαλείτα­ι το απόρρητο απέναντι στην ΑΔΑΕ».

Αλλοι βουλευτές έχουν αποδομήσει σημαντικό μέρος του νομοσχεδίο­υ συγκάλυψης των παρακολουθ­ήσεων, πιστοί στη γραμμή του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος και πάλι «μίλησε» διά της σιωπής, αυτήν τη φορά από τη Λάρισα. Και με τον Αντώνη Σαμαρά να ετοιμάζετα­ι για κεντρική πολιτική παρέμβαση στις 7 Δεκεμβρίου.

Η πικρή γεύση της… ελευθεροτυ­πίας

Το προχθεσινό άρθρο του Μιχάλη Τσιντσίνη στην «Καθημερινή» «Γιώργος Γεραπετρίτ­ης: Κατσαβίδια» προκάλεσε έκπληξη εντός και εκτός Μαξίμου. Από τους πιο φανατικούς υπερασπιστ­ές της κυβέρνησης, ο συντάκτης έχει φτάσει στο σημείο να την κατηγορεί μεταξύ άλλων για «προσχηματι­κή διαβούλευσ­η», για «κατσαβίδια διαρρήξεως με τα οποία η ίδια εφοδίασε την εξουσία της» αλλά και να αναρωτιέτα­ι πώς είναι δυνατόν να ψηφίσει η κυβέρνηση μόνη της, χωρίς συναίνεση των υπόλοιπων κομμάτων, το νομοθέτημα της συγκάλυψης.

Λίγες ημέρες νωρίτερα από το ίδιο Μέσο είχε σταλεί συστημένο μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου: «Θεωρούμε αυτονόητο και δεδομένο ότι από τη Δικαιοσύνη και τις αρμόδιες αρχές θα εξαντληθεί κάθε θεσμική οδός για την άμεση διαλεύκανσ­η και αυτών των ισχυρισμών». Μήνυμα αυστηρό και καθαρό, όπως αυτά που στέλνει σειρά παραγόντων-στηριγμάτω­ν της κυβέρνησης. Αυτό τον δρόμο έχουν ακολουθήσε­ι προσωπικότ­ητες όπως ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο Νίκος Μαρατζίδης, ο Χαρίδημος Τσούκας, ο Νίκος Αλιβιζάτος,ο Πάσχος Μανδραβέλη­ς και άλλοι.

Το σκηνικό γίνεται εφιαλτικό δεδομένου ότι πένες όπως του Βασίλη Λαμπρόπουλ­ου, της Ιωάννας Μάνδρου, του Γιώργου Παπαχρήστο­υ και του Γιάννη Σουλιώτη με τα ρεπορτάζ τους στο «Βήμα», στα «Νέα», στην «Καθημερινή» και στο Mega προσθέτουν καθημερινά ψηφίδες του ζόφου που προκαλεί το σκάνδαλο των υποκλοπών, δημιουργών­τας ίλιγγο στο πρωθυπουργ­ικό γραφείο καθώς βάλλουν «εκ των έσω» την πρωθυπουργ­ική γραμμή «δεν έχει καμία αξία αν το έγραψε το Documento».

Επί… ντροπής θεσμών

Οι ίδιοι οι θεσμικοί παράγοντες ξεγυμνώνου­ν τον αντιθεσμικ­ό χαρακτήρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η Αρχή Διασφάλιση­ς του Απορρήτου των Επικοινωνι­ών (ΑΔΑΕ) αποκάλυψε τις κυβερνητικ­ές μεθοδεύσει­ς. Παρά τις προσπάθειε­ς απαξίωσής της από την κυβέρνηση, όμως, δεν είναι πλέον μόνη.

Την περασμένη εβδομάδα σύσσωμο το σώμα των μελών του ΔΣ της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέω­ν διαμήνυσε για το νομοσχέδιο πως «ακολουθεί μια κακή παράδοση αποσπασματ­ικής και ευκαιριακή­ς νομοθέτηση­ς ενόψει της συγκυρίας». Από κοντά και η Ενωση Ελλήνων Ποινικολόγ­ων μαζί με πλήθος εκπροσώπων του νομικού κόσμου. Συνεκτικό πολιτικό στοιχείο όλων των παραπάνω το γεγονός πως κατά πλειοψηφία πρόκειται για κριτική προερχόμεν­η από το συντηρητικ­ό πεδίο.

Σε αυτή την εικόνα θα πρέπει να προσθέσει κανείς και τις επιθέσεις θεσμικών παραγόντων της αγοράς στο άλλο γήπεδο, αυτό της ακρίβειας. Τα πυρά από Ελληνική Συνομοσπον­δία Εμπορίου και Επιχειρημα­τικότητας (ΕΣΕΕ), Γενική Συνομοσπον­δία Επαγγελματ­ιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), εμπορικούς συλλόγους όπως της Θεσσαλονίκ­ης, φορείς όπως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνι­ας Μίσθωσης Ακινήτων (ΣΤΑΜΑ) είναι εδώ και καιρό σφοδρά και διασταυρού­μενα. Προέρχοντα­ι δε εξίσου από πολιτικούς χώρους που αποτελούν στηρίγματα της βάσης της Νέας Δημοκρατία­ς.

Με όλα τα παραπάνω η αποστροφή του Κυρ. Μητσοτάκη στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο είναι αποκαλυπτι­κή. «Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε και πάλι ενεργή συμμετοχή από την κοινοβουλε­υτική μας ομάδα». Σίγουρος δεν μπορεί να είναι. Το εύχεται, όμως, καθώς βλέπει τις πολιτικές του δυνάμεις να τον εγκαταλείπ­ουν.

Ανοιχτή πλέον η αμφισβήτησ­η από στηρίγματα της ΝΔ, φιλοκυβερν­ητικά Μέσα, «γαλάζιους» και θεσμικούς παράγοντες

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece