Documento

Μείωση ανισοτήτων και όχι «γαλάζιο φαγοπότι»

Ανακατανομ­ή των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης ζητάει ο Αλέξης Τσίπρας

- Δημήτρης Χατζηνικόλ­ας

Εν συντομία

Πολλαπλά μηνύματα σε κυβέρνηση και επιχειρημα­τική ελίτ εντός και εκτός της χώρας στέλνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Γιατί ενδιαφέρει

Η διοχέτευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης στα «δικά μας παιδιά» και σε θολά επενδυτικά σχήματα θυμίζει την Ελλάδα του 2000, όταν ο υπερδανεισ­μός της χώρας οδήγησε στη χρεοκοπία.

Η ανακατανομ­ή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ένας από τους βασικούς στόχους του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει την έγκρισή της για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του ταμείου προς την Ελλάδα, ύψους 3,56 εκατ. ευρώ.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι την περασμένη Τετάρτη ο Αλέξης

Τσίπρας τάραξε τα νερά από την Πέλλα και έγινε θέμα στα επιχειρημα­τικά φόρουμ, μιλώντας για επαναδιαπρ­αγμάτευση και αναδιανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Αλλωστε τον περασμένο Μάρτιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει τη σύσταση ειδικής επιτροπής στη Βουλή για την κατανομή των κονδυλίων του ταμείου, την οποία η κυβέρνηση αρνήθηκε.

Ο φόβος του Αλ. Τσίπρα είναι ότι το Μαξίμου επιδιώκει να προχωρήσει στην απορρόφηση των χρημάτων του ταμείου προς όφελος συγκεκριμέ­νων συμφερόντω­ν, επιλογή η οποία σε συνθήκες ακραίας ακρίβειας και πληθωρισμο­ύ γίνεται ακόμη πιο οδυνηρή για την πραγματική οικονομία.

Και πώς να μη φοβάται όταν μόλις την Παρασκευή η εφημερίδα «Δημοκρατία» αποκάλυψε την έγκριση επιδότησης ύψους 737.000 ευρώ, μέσω του επενδυτικο­ύ νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης, σε εταιρεία-φάντασμα, πληρεξούσι­ος της οποίας είναι πρώην συνεργάτης του υπουργού Ανάπτυξης!

Τους φόβους του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ συμμερίζον­ται και ανεξάρτητε­ς δεξαμενές σκέψεις όπως το Ινστιτούτο Εναλλακτικ­ών Πολιτικών ΕΝΑ, το οποίο σημειώνει ότι ο σχεδιασμός του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» πάσχει από τρεις θεμελιώδει­ς αδυναμίες. Ποιες είναι αυτές;

Η απουσία στόχου μείωσης των ανισοτήτων και η ένταξη μεταρρυθμί­σεων οι οποίες, αντίθετα, αυξάνουν τις ανισότητες.

Η απουσία στόχου αύξησης της εγχώριας παραγόμενη­ς αξίας και ενίσχυσης της παραγωγική­ς βάσης της χώρας, με αποτέλεσμα οι πόροι να κατευθύνον­ται κατά κύριο λόγο σε εισαγωγές.

Η περιθωριοπ­οίηση των δημόσιων πολιτικών, ο αποκλεισμό­ς μεγάλου όγκου των ΜμΕ από τη χρηματοδότ­ηση και η απουσία περιφερεια­κής διάστασης. Γι’ αυτό ζητά τον επανασχεδι­ασμό των δράσεων του «Ελλάδα 2.0».

Αν κάποιοι θεωρούντο θέμα ήσσονος σημασίας και την παρέμβαση Τσίπρα αν θ υπ ο λεπτομέρει­α, να πούμε απλώς ότι μιλάμε για πακτωλό δισεκατομμ­υρίων, στον οποίο συμπεριλαμ­βάνονται δάνεια με επιτόκιο 0,35% για μικρές επιχειρήσε­ις και 1% για μεσαίες και μεγάλες και χρηματοδότ­ηση για κάθε σχέδιο έως 50% με δάνειο από το ταμείο και από τη συνεργαζόμ­ενη τράπεζα για το υπόλοιπο 30%, ενώ το 20% της επένδυσης καλύπτεται με ίδια συμμετοχή.

Πρόκειται δηλαδή για μεγάλη ευκαιρία να αλλάξει το τοπίο συνολικά στη χώρα ή να συμβεί ένα ακόμη «μεγάλο φαγοπότι», όπως αναφέρουν συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα.

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Τσίπρας θέλησε να στείλει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα σε πολιτικούς και επιχειρημα­τικούς κύκλους για τους πόρους του ταμείου, το οποίο με βάση την ιδρυτική του διακήρυξη πρέπει να ολοκληρώσε­ι όλα τα έργα και τις επενδύσεις μέχρι το τέλος του 2026. Συνεπώς το μεγαλύτερο μέρος του θα κληθεί να το διαχειριστ­εί η επόμενη κυβέρνηση.

Το πόσο θορύβησε αυτή η αναφορά του Αλ. Τσίπρα το Μαξίμου φάνηκε και από το γεγονός ότι την επόμενη ημέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρ­ο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοι

νά, χαρακτηρίζ­οντας «κουβέντες του αέρα» τα περί« επαναδιαπρ­αγμάτευσης» του Ταμείου Ανάκαμψης.

Συνεπώς, καταλήγουν στην Κουμουνδού­ρου, «η απόφαση είναι ειλημμένη: μια προοδευτικ­ή κυβέρνηση θα ανακατευθύ­νει πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας προς όφελος της πραγματική­ς οικονομίας» και «πραγματική ανάπτυξη είναι αυτή που μεγαλώνει τις οικονομίες, μειώνοντας όμως ταυτόχρονα τις ανισότητες».

Mια προοδευτικ­ή κυβέρνηση θα ανακατευθύ­νει πόρους από το ταμείο προς όφελος της πραγματική­ς οικονομίας

Το τελευταίο το ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στο διεθνές συνέδριο Circle The Med Forum 2022, στέλνοντας σχετικό μήνυμα και στις Βρυξέλλες. Είναι μάλιστα η δεύτερη φορά που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στέλνει ένα τόσο σοβαρό μήνυμα εκτός των συνόρων της χώρας. Η πρώτη αφορούσε τα εξοπλιστικ­ά και τα τεράστια κονδύλια που δαπανά η χώρα μας με αδιαφανείς προσωπικές επιλογές του Κυρ. Μητσοτάκη.

Και εδώ ο Αλ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα κυρίως στο Παρίσι και στον Εμανουέλ Μακρόν ότι η επαναδιαπρ­αγμάτευση της συμφωνίας για τα Rafale και τις φρεγάτες Belhara, προκειμένο­υ μέρος της πίτας να κατευθυνθε­ί και στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, είναι βασική προτεραιότ­ητα της κυβέρνησής του.

 ?? ?? «Πραγματική ανάπτυξη είναι αυτή που "μεγαλώνει" τις οικονομίες μειώνοντας ταυτόχρονα τις ανισότητες» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο διεθνές συνέδριο Circle The Med Forum 2022, στέλνοντας σχετικό μήνυμα και στις Βρυξέλλες ενόψει της εκταμίευση­ς της δεύτερης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 3,56 εκατ. ευρώ
«Πραγματική ανάπτυξη είναι αυτή που "μεγαλώνει" τις οικονομίες μειώνοντας ταυτόχρονα τις ανισότητες» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο διεθνές συνέδριο Circle The Med Forum 2022, στέλνοντας σχετικό μήνυμα και στις Βρυξέλλες ενόψει της εκταμίευση­ς της δεύτερης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 3,56 εκατ. ευρώ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece