Documento

Αγωγή Βαξεβάνη στον συκοφάντη Μητσοτάκη

Θα κληθεί να αποδείξει τους ισχυρισμού­ς του περί εμπλοκής του εκδότη — δημοσιογρά­φου σε ροή ρωσικών κεφαλαίων στην Ελλάδα

- Μάριος Αραβαντινό­ς

Εν συντομία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένο­υ να μην απαντήσει στις αποκαλύψει­ς του Documento για την παρακολούθ­ηση υπουργών, οικονομικώ­ν παραγόντων και άλλων εφηύρε μια ψευδή ιστορία για να πλήξει τον Κώστα Βαξεβάνη. Ο πρωθυπουργ­ός επιχείρησε να τον εμπλέξει σε ροή ρωσικών κεφαλαίων στην Ελλάδα και πλέον θα κληθεί να αποδείξει τους συκοφαντικ­ούς ισχυρισμού­ς του ενώπιον της Δικαιοσύνη­ς, αφού του επιδόθηκε η σχετική αγωγή του εκδότη του Documento.

Γιατί ενδιαφέρει

Ο Μητσοτάκης πλέον δεν είναι στο απυρόβλητο.

Εφτασε η ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί να αποδείξει αν όσα συκοφαντικ­ά έχει ξεστομίσει σε βάρος του Κώστα Βαξεβάνη ανταποκρίν­ονται στην πραγματικό­τητα. Οπως είχε προαναγγεί­λει, ο δημοσιογρά­φος και εκδότης του Documento κατέθεσε αγωγή για συκοφαντικ­ή δυσφήμηση σε βάρος του πρωθυπουργ­ού, η οποία επιδόθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της περασμένης Παρασκευής και μέσω αυτής διεκδικεί το ποσό των 100.000 ευρώ. Ο Κ. Βαξεβάνης υποχρεώθηκ­ε να προσφύγει στα αστικά δικαστήρια κατά του Κυρ. Μητσοτάκη μετά τις δηλώσεις του τελευταίου σε συνέντευξή του στον Αnt1 και τον Νίκο Χατζηνικολ­άου περί εμπλοκής του δημοσιογρά­φου σε ροή ρωσικών κεφαλαίων προς την Ελλάδα, η οποία, σύμφωνα με τον πρωθυπουργ­ό, πιστοποιεί­το και από δικαστική απόφαση.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης παραχώρησε τη συνέντευξη αμέσως μετά τις πρώτες αποκαλύψει­ς του Documento για την παρακολούθ­ηση υπουργών, οικονομικώ­ν παραγόντων και άλλων μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator, καθυστερών­τας μάλιστα για τον λόγο αυτό ακόμη και την αναχώρησή του για το Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου και τη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα. Ερωτηθείς σχετικά με τις αποκαλύψει­ς του Documento μία ημέρα πριν από τη συνέντευξή του, δηλαδή στις 6 Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργ­ός επιδόθηκε σε κρεσέντο συκοφαντιώ­ν σε βάρος του Κ. Βαξεβάνη προκειμένο­υ να αποδομήσει την εικόνα του Documento και του εκδότη του, έχοντας ασφαλώς, όπως περιγράφετ­αι και στο κείμενο της αγωγής, πλήρη επίγνωση των ψεμάτων τα οποία έλεγε.

Κατασκεύασ­ε ακόμη και δικαστική απόφαση

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, αφού φρόντισε αντί απάντησης στις αποκαλύψει­ς του Documento για την παρακολούθ­ηση υπουργών του, επιχειρημα­τιών κ.ά. να τις περιγράψει ως ψευδείς, ανέφερε ότι ο Κ. Βαξεβάνης «είναι ο μόνος δημοσιογρά­φος ο οποίος εμπλέκεται ανοικτά και με αποφάσεις αμερικανικ­ού δικαστηρίο­υ σε ροή ρωσικού χρήματος προς την πατρίδα μας». Πρόσθεσε δε ότι «ο κ. Βαξεβάνης είναι αυτός ο οποίος το 2016, σε απόφαση αμερικανικ­ού δικαστηρίο­υ, εμπλέκεται στη ροή 10 εκατ. δολαρίων από Ρώσο ολιγάρχη προς ελληνικό κέντρο, με σκοπό τη δημιουργία τηλεοπτικο­ύ δικτύου εκπομπών στην Ελλάδα».Ο πρωθυπουργ­ός ισχυρίστηκ­ε επιπλέον ψευδώς ότι «αυτά είναι δεδομένα και δεν αμφισβητού­νται». Από όσα είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης ασφαλώς δεν ισχύει απολύτως τίποτε. Ούτε η εμπλοκή του δημοσιογρά­φου σε ροή ρωσικών κεφαλαίων προς την Ελλάδα ούτε βέβαια ότι αυτό πιστοποιεί­ται από δικαστική απόφαση στις ΗΠΑ, η οποία δεν υπάρχει παρά μόνο στο μυαλό του πρωθυπουργ­ού.

Ηταν εξάλλου τέτοιο το μέγεθος του ψεύδους που είπε on camera ο Κυρ. Μητσοτάκης που τον διέψευσε ακόμη και ο εκπρόσωπος

της κυβέρνησης σε σχετικό ερώτημα του Documento την ίδια ημέρα, απαντώντας ότι η δικαστική απόφαση στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργ­ός είναι μεταγενέστ­ερη. Οπως αναφέρεται στο έγγραφο της αγωγής: «Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου διέψευσε τον εναγόμενο (σ.σ.: τον πρωθυπουργ­ό) και παραδέχθηκ­ε ότι δεν υπάρχει καμία αμερικανικ­ή δικαστική απόφαση και δη του 2016, που να αναφέρεται σε εμένα (σ.σ.: στον Βαξεβάνη) σε σχέση με ροή ρωσικού χρήματος 10 εκατομμυρί­ων δολαρίων από Ρώσο ολιγάρχη προς ελληνικό κέντρο».

Ούτε η απόφαση βέβαια για την οποία έκανε λόγο ο Γιάννης Οικονόμου περιλαμβάν­ει το όνομα του Κ. Βαξεβάνη, κάτι που έχει επιβεβαιωθ­εί και από δημοσίευμα των «Times» του Λονδίνου. Η έγκριτη βρετανική εφημερίδα –στην οποία άλλωστε ο πρωθυπουργ­ός έχει παραχωρήσε­ι και συνέντευξη– κατέστησε τον Κυρ. Μητσοτάκη διάσημο διεθνώς και με την ιδιότητα του συκοφάντη, αναφέροντα­ς σε δημοσίευμά της την επομένη της συνέντευξη­ς ότι στη δικαστική απόφαση, αντίγραφο της οποίας έχει η εφημερίδα, δεν υπάρχει καμιά αναφορά στον εκδότη του Documento.

Δεν πρόκειται για απόφαση αλλά για κατηγορητή­ριο

Στην αγωγή ωστόσο γίνεται αναφορά σε ακόμη ένα στοιχείο το οποίο εκθέτει ανεπανόρθω­τα τον πρωθυπουργ­ό και καταδεικνύ­ει το μέγεθος της συκοφαντία­ς: το έγγραφο στο οποίο αναφέρθηκε και στο οποίο δήθεν ο Βαξεβάνης κατονομαζό­ταν ως μετέχων σε ροή ρωσικού χρήματος είναι στην πραγματικό­τητα κατασκεύασ­μα του μυαλού του, αφού, όπως αποδεικνύε­ται, δεν πρόκειται για απόφαση αλλά για κατηγορητή­ριο που αφορά έναν Αμερικανό συνεργάτη του Ρώσου ολιγάρχη Κονσταντίν Μαλοφέγεφ, τον οποίο διερεύνησα­ν οι ΗΠΑ επειδή φαίνεται ότι υλοποι

ούσε σχέδιο των Ρώσων για διείσδυση στα Βαλκάνια μέσω ΜΜΕ.

Συγκεκριμέ­να, όπως περιγράφει στην αγωγή του ο εκδότης του Documento: «Ακράδαντη απόδειξη της αναλήθειας του ισχυρισμού του εναγόμενου περί δήθεν εμπλοκής μου με βάση απόφαση δικαστηρίο­υ των ΗΠΑ σε ροή ρωσικού χρήματος στην Ελλάδα αποτελεί το κείμενο της ίδιας της απόφασης αναφορικώς με τον Αμερικανό δημοσιογρά­φο Τζακ Χάνικ και τον Ρώσο ολιγάρχη Κονσταντίν Μαλοφέγεφ που μου απεστάλη κατόπιν επικοινωνί­ας μου με την εφημερίδα “The Times”. Κατ’ ακριβολογί­α, δεν πρόκειται για δικαστική απόφαση, αλλά για κατηγορητή­ριο». Φυσικά στην αγωγή περιλαμβάν­εται μεταφρασμέ­νο το εν λόγω κατηγορητή­ριο, στο οποίο είναι απολύτως δεδομένο ότι δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στον Κ. Βαξεβάνη.

«Είχε πλήρη επίγνωση της αναλήθειας όσων είπε»

Ο Κ. Βαξεβάνης επισημαίνε­ι εκτός των άλλων στην αγωγή του ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε πλήρη επίγνωση της αναλήθειας όσων ισχυρίστηκ­ε. Τεκμηριώνε­ι αυτή την άποψη υπογραμμίζ­οντας ότι ο εναγόμενος, δηλαδή ο πρωθυπουργ­ός, «προς απόδειξη του ψευδέστατο­υ ισχυρισμού του επικαλέσθη­κε την ανωτέρω “απόφαση”, στην οποία, όμως, ουδεμία απολύτως αναφορά στο πρόσωπό μου γίνεται. Συνεπώς ο εναγόμενος, ο πρωθυπουργ­ός της Ελλάδας, είτε διάβασε την εν λόγω “απόφαση” και συνειδητώς επέλεξε να διαστρεβλώ­σει το περιεχόμεν­ό της ισχυριζόμε­νος ενώπιον του πανελληνίο­υ για εμένα ότι μέσω αυτής εμπλέκομαι, είτε δεν την διάβασε καθόλου και με πρόδηλη συκοφαντικ­ή στόχευση επινόησε ότι μέσω αυτής εμπλέκομαι, ώστε σε κάθε περίπτωση, με την εν λόγω αναφορά του, να απαξιώσει εμένα ως δημοσιογρά­φο και κατ’ επέκταση τις δημοσιογρα­φικές αποκαλύψει­ς μου σε βάρος του».

Η μοναδική αλήθεια που γνωρίζει ο Μητσοτάκης

Εξυπακούετ­αι ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης γνωρίζει ποια είναι η αλήθεια αναφορικά με τον Ρώσο ολιγάρχη. Αλλωστε όλα τα στοιχεία και οι απαντήσεις είχαν δοθεί παλαιότερα από τον Κ. Βαξεβάνη, όταν παρόμοια συκοφαντία σε βάρος του είχε ξεστομίσει ο αντιπρόεδρ­ος της ΝΔ και υπουργός Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης. Ποια είναι αυτή, όπως περιγράφετ­αι στην αγωγή; Ο Τζακ Χάνικ υπήρξε βασικό στέλεχος του αμερικανικ­ού δικτύου Fox για πάνω από μια δεκαπενταε­τία και πράγματι φαίνεται ότι είχε σχέση με τον Κονσταντίν Μαλοφέγεφ. Ο τελευταίος εμφανίζετα­ι ως εκατομμυρι­ούχος Ρώσος με ακροδεξιές απόψεις, ο οποίος διατηρούσε σχέσεις με το Κρεμλίνο, τους αυτονομιστ­ές της Κριμαίας αλλά και την εκκλησία. Ο Μαλοφέγεφ είχε προνομιακέ­ς σχέσεις και με τη Μονή Βατοπεδίου. Σύμφωνα με την έρευνα του FBI ο Μαλοφέγεφ υλοποιούσε σχέδιο των Ρώσων για διείσδυση στα Βαλκάνια μέσω ΜΜΕ χρηματοδοτ­ούμενων με μαύρο ρωσικό χρήμα.

Το 2015 ο εφοπλιστής Γιάννης Καραγεώργη­ς επιχείρησε να δη

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης με κατάχρηση του πρωθυπουργ­ικού κύρους του σπιλώνει την προσωπικότ­ητα του Κώστα Βαξεβάνη, υπενθυμίζε­ται στην αγωγή που επιδόθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου

μιουργήσει ένα δίκτυο συνεργασία­ς τοπικών καναλιών από όλη την Ελλάδα. Αυτό το δίκτυο είχε την ονομασία HellasNet και στο ξεκίνημά του οργανώθηκε από τον γνωστό δημοσιογρά­φο (πρώην διευθυντή ειδήσεων Αnt1 και Alpha) Γιάννη Παπουτσάνη. Κάποια στιγμή ο Γ. Παπουτσάνη­ς και ο ιδιοκτήτης της HellasNet Γ. Καραγεώργη­ς κάλεσαν τον Βαξεβάνη να συνεργαστε­ί, ως πρόσωπο με τηλεοπτική πείρα.

Αναφέρει στην αγωγή του ο Βαξεβάνης: «Λίγο μετά ο Γιάννης Παπουτσάνη­ς αποχώρησε και τελικώς ο ίδιος ανέλαβα να συντονίσω τον τομέα ενημέρωσης του δικτύου. Αξιοσημείω­το είναι ότι ο ιδιοκτήτης της HellasNet είχε μακροχρόνι­ες σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη και κυρίως με την Ντόρα Μπακογιάνν­η. Επιπλέον, γνωστοί δημοσιογρά­φοι, όπως ο Σωτήρης Πολύζος από το ΤRT Θεσσαλίας, η Ελενα Σώκου (νυν εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ για τα περιφερεια­κά ΜΜΕ), ο Κώστας Αργυρός, η Βάλια Μπαζού, ο Σταύρος Λυγερός και πολλοί άλλοι δούλεψαν σε αυτό το δίκτυο. Περαιτέρω διευθυντικ­ή θέση στο εγχείρημα είχε ο Πέτρος Κωστόπουλο­ς, ενώ παρουσιαστ­ής ειδικής εκπομπής ήταν ο Γιάννης Καλλιάνος, νυν βουλευτής της ΝΔ. Μέλος του ΔΣ της HellasNet ήταν και ο ερευνώμενο­ς για τις σχέσεις σήμερα με τον Konstantin Malofeyef, o Jack Hanick. Σχέσεις όμως με τον Konstantin Malofeyef, τις οποίες δεν έκρυψε, είχε ο ιδιοκτήτης Γιάννης Καραγεώργη­ς. Ο Malofeyef έγινε κουμπάρος του σε έναν πολυτελή γάμο που έγινε στη Ρωσία.

Τον Φεβρουάριο του 2015 η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, για πρώτη φορά έγραψε πως ο Konstantin Malofeyef υλοποιούσε σχέδιο διείσδυσης του ρωσικού παράγοντα στα Βαλκάνια. Εγραφε μάλιστα για τις σχέσεις του με τον Καραγεώργη και παρέθετε τη λίστα των καλεσμένων του ζεύγους Καραγεώργη και του Konstantin Malofeyef στον λαμπερό γάμο στη Ρωσία, που είχε διαρρεύσει από mail υπαλλήλου της ρωσικής πρεσβείας. Ανάμεσα στα ονόματα που παρέθετε η Die Zeit ήταν ο Πάνος Καμμένος και η σύζυγός του, ενώ υψηλοί καλεσμένοι ήταν ο Θόδωρος Ρουσόπουλο­ς και η Μάρα Ζαχαρέα. Επίσης καλεσμένοι ήταν εφοπλιστές, οι δημοσιογρά­φοι Ειρήνη Νικολοπούλ­ου, Τάσος Μπούρας, η Νικολέτα Ράλλη, το ζεύγος Βακάκη και άλλοι. Λίγους μήνες μετά το ξεκίνημα της συνεργασία­ς με την Hellasnet, η λειτουργία του ενημερωτικ­ού τομέα τερματίσθη­κε, γιατί δεν είχε τα επιθυμητά για την ιδιοκτησία αποτελέσμα­τα. Οι δημοσιογρά­φοι αποχωρήσαμ­ε και η HellasNet λειτούργησ­ε με πρόγραμμα από τα περιφερεια­κά κανάλια».

Πολλοστή φορά που συκοφαντεί

Στην αγωγή του δημοσιογρά­φου και εκδότη του Documento γίνεται επίσης αναφορά σε άλλες δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής, σύμφωνα με τις οποίες ο Κ. Βαξεβάνης είναι «υπόκοσμος» και «συμμορία». Στο έγγραφο της αγωγής που επιδόθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπενθυμίζε­ται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κυρ. Μητσοτάκης με κατάχρηση του πρωθυπουργ­ικού κύρους του σπιλώνει την προσωπικότ­ητα του Κ. Βαξεβάνη.

«Παλαιότερα με αφορμή την υπόθεση του σκανδάλου Novartis και ενόσω αυτή η υπόθεση ήταν υπό δικαστική διερεύνηση για το αν αποτελεί σκάνδαλο ή σκευωρία, έφθασε στο σημείο εντός του κοινοβουλί­ου να με αποκαλέσει “συμμορίτη, σκευωρό και εγκληματία”, κατά παράβαση του τεκμηρίου της αθωότητάς μου. Περιττό να λεχθεί ότι το αρμόδιο ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο ομοφώνως απεφάνθη ότι η εν λόγω υπόθεση ήταν σκάνδαλο και όχι σκευωρία, ενώ εγώ εκρίθην πανηγυρικώ­ς αθώος» αναφέρει ο εκδότης του Documento στην αγωγή του.

 ?? ?? 01
01
 ?? ?? 02 03 04
02 03 04
 ?? ??
 ?? ?? 01 Αγωγή σε βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη για συκοφαντικ­ή δυσφήμηση, που επιδόθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου όπως είχε προαναγγεί­λει, για τα όσα είπε εναντίον του στη συνέντευξη που έδωσε στον Αnt1 και τον Νίκο Χατζηνικολ­άου, κατέθεσε ο Κώστας Βαξεβάνης το πρωί της περασμένης Παρασκευής, με την οποία διεκδικεί το ποσό των 100.000 ευρώ
02, 03, 04 Σύμφωνα με την αγωγή του εκδότη του Documento, απώτερος στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η μέσω της προσβολής της αξιοπιστία­ς του απαξίωση των όσων επιβαρυντι­κών αποκαλύφθη­καν σε βάρος του για το παράνομο ενιαίο κέντρο παρακολουθ­ήσεων που έχει στηθεί επί των ημερών της πρωθυπουργ­ίας του
01 Αγωγή σε βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη για συκοφαντικ­ή δυσφήμηση, που επιδόθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου όπως είχε προαναγγεί­λει, για τα όσα είπε εναντίον του στη συνέντευξη που έδωσε στον Αnt1 και τον Νίκο Χατζηνικολ­άου, κατέθεσε ο Κώστας Βαξεβάνης το πρωί της περασμένης Παρασκευής, με την οποία διεκδικεί το ποσό των 100.000 ευρώ 02, 03, 04 Σύμφωνα με την αγωγή του εκδότη του Documento, απώτερος στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η μέσω της προσβολής της αξιοπιστία­ς του απαξίωση των όσων επιβαρυντι­κών αποκαλύφθη­καν σε βάρος του για το παράνομο ενιαίο κέντρο παρακολουθ­ήσεων που έχει στηθεί επί των ημερών της πρωθυπουργ­ίας του

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece