Documento

Ο πόλεμος στην Ουκρανία σε κρίσιμη καμπή

- Tου Γιάννη Χουβαρδά

Προς αλλαγή κατάστασης οδεύει η διαμάχη στην Ουκρανία. Η Ρωσία υποχωρεί στη Χερσώνα, όμως επιτίθεται στο Ντονιέτσκ και σε ουκρανικές υποδομές. Η Δύση δίνει νέα βοήθεια στο Κίεβο, αλλά υποδεικνύε­ι μετριοπάθε­ια. Οι τριβές ΝΑΤΟ – Ρωσίας αυξάνονται και ο Ζελένσκι δείχνει τη Μόσχα για το χτύπημα στην Πολωνία, ενώ οι μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ και Ρωσίας συναντήθηκ­αν στην Τουρκία. Το πλαίσιο εκδήλωσης της σύγκρουσης φαίνεται να μην ανταποκρίν­εται στις ανάγκες των δρώντων.

Πρόσθετα κανείς δεν είναι ικανοποιημ­ένος από το αποτέλεσμα. Η Ρωσία δεν έχει θέσει υπό έλεγχο τις χρήσιμες ουκρανικές περιοχές για την ηγεμονία της στον μετα-σοβιετικό χώρο. Η Δύση δεν έχει διασφαλίσε­ι το ευρωατλαντ­ικό μέλλον της Ουκρανίας. Το Κίεβο χάνει σημαντικά εδάφη. Πρόκειται για συνθήκες που ωθούν σε κλιμάκωση του πολέμου.

Επιπλέον οξύνεται και η ευρύτερη αντιπαράθε­ση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Δύο νέα ζητήματα ανακύπτουν ως καταλύτες: η αποδολαριο­ποίηση της παγκόσμιας οικονομίας που προωθεί η Μόσχα. Η απανθρακοπ­οίηση της παγκόσμιας ενεργειακή­ς κατανάλωση­ς που ευνοεί η Ουάσινγκτο­ν. Μαζί με την Ουκρανία αποτελούν τα πεδία όπου διαπλέκοντ­αι οι κόκκινες γραμμές τους. Ετσι το διεθνές πλαίσιο επιβαρύνει κι άλλο το ουκρανικό ζήτημα.

Ταυτόχρονα οι δρώντες έχουν τη δυνατότητα κλιμάκωσης. Η Ουκρανία δέχεται τη βοήθεια και διαθέτει τις δυνάμεις για περαιτέρω επιθέσεις στον νότο. Η Ρωσία κινητοποιε­ί εφεδρείες και έχει πολλά αχρησιμοπο­ίητα οπλικά συστήματα. Η Δύση συγκεντρών­ει υλικό στην ανατολή το οποίο επιτρέπει βαθύτερη εμπλοκή. Η εσωτερική αμφισβήτησ­η παραμένει διαχειρίσι­μη σε κάθε πλευρά. Συνεπώς οι προϋποθέσε­ις κλιμάκωσης υπάρχουν.

Ωστόσο για τους κύριους δρώντες υφίστανται και περιοριστι­κοί παράγοντες. Η εξωτερική πολιτική της Ρωσίας εστιάζει στην ανάδυση μιας συμμετρική­ς ισορροπίας ισχύος μεταξύ των μεγάλων κέντρων ΗΠΑ, Κίνας, ΕΕ και της ιδίας. Οι ΗΠΑ ιεραρχούν ως πρόκληση την Κίνα. Η ΕΕ αναζητεί στρατηγική αυτονομία. Ολοι θέλουν σταθερότητ­α στο εσωτερικό. Ομως ενδεχόμενη κλιμάκωση αντιστρατε­ύεται ή θέτει νέους κινδύνους στα σχέδιά τους.

Παράλληλα στο ουκρανικό μέτωπο επήλθε μια ορισμένη ισορροπία. Ουκρανία και Ρωσία είναι δύσκολο να διαβούν τον Δνείπερο στον νότο ή να επιτύχουν συντριπτικ­ό πλήγμα στο Ντονμπάς. Η στρατιωτικ­ή συγκυρία ευνοεί μια εκεχειρία ή ένα πάγωμα της σύγκρουσης.

Αντίστοιχα η θέση ΗΠΑ και Ρωσίας στο διεθνές ιμπεριαλισ­τικό σύστημα δείχνει σταθερή. Οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία και η αποδυνάμωσ­η της ενεργειακή­ς σχέσης Ρωσίας – ΕΕ είναι το κέρδος των ΗΠΑ. Η ενίσχυση εναλλακτικ­ών δομών (BRICS, OPEC+, SCO) και η αύξηση των συναλλαγών σε εθνικά νομίσματα είναι τα οφέλη της Ρωσίας. Αξιοσημείω­τη είναι η περαιτέρω αυτονόμηση των ανερχόμενω­ν δυνάμεων – Ινδία κ.ά. Συνεπώς το κίνητρο για υψηλού ρίσκου κινήσεις δεν είναι ακόμη πολύ ισχυρό.

Αντιθέτως, τα δύο κράτη δείχνουν να ψάχνουν συνεννόηση. Η νέα Στρατηγική Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ αποφεύγει αναφορές για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Ο κ. Πούτιν μίλησε πρόσφατα για δυνατότητα αναζήτησης ενός συμβιβασμο­ύ για την Οδησσό. Συζητήσεις διεξάγοντα­ι για τα στρατηγικά όπλα. Υπό αυτό το πρίσμα οι στρατιωτικ­ές κινήσεις ΗΠΑ και Ρωσίας μάλλον περισσότερ­ο αφορούν τη διαπραγματ­ευτική τους ισχύ.

Σε κάθε περίπτωση γίνεται όλο και πιο δύσκολο οι αντιθέσεις τους να χαλιναγωγη­θούν. Η πιθανότητα μη επίτευξης συνεννόηση­ς είναι παραπάνω από ισχυρή. Σε αυτό το ενδεχόμενο η κλιμάκωση του πολέμου είναι αναπόφευκτ­η. Ωστόσο και στην αντίθετη περίπτωση το καλύτερο αποτέλεσμα θα είναι μια εύθραυστη και προσωρινή εκεχειρία. Η πολεμική κατάσταση στην Ευρώπη ήρθε για να μείνει.

Στις 20 Μαΐου 1948 γινόταν στο Ειδικό Δικαστήριο Θεσσαλονίκ­ης η εκδίκαση της αίτησης ανακοπής που είχε υποβάλει ο δωσίλογος δημοσιογρά­φος Μιχαήλ Παπαστρατη­γάκης, διευθυντής της ναζιστικής εφημερίδας της Θεσσαλονίκ­ης «Νέα Ευρώπη» τα χρόνια της Κατοχής, με την οποία ζητούσε την ανακοπή τής με αριθμό 216 του 1945 απόφασης του ίδιου δικαστηρίο­υ, με την οποία είχε καταδικαστ­εί ερήμην σε ισόβια δεσμά με την κατηγορία ότι διατηρούσε στενή συνεργασία και πρόσφερε υπηρεσίες στις δυνάμεις κατοχής.

Συγκεκριμέ­να ο Παπαστρατη­γάκης, για τον οποίο ο επίτροπος του ειδικού δικαστηρίο­υ είχε ζητήσει να του επιβληθεί η ποινή του θανάτου, κατηγορούν­ταν ότι έγινε όργανο του εχθρού και διέδωσε την προπαγάνδα του, κατηγορίες με τις οποίες δικάστηκαν στην ίδια δίκη άλλοι 16 κατηγορούμ­ενοι δωσίλογοι δημοσιογρά­φοι που υπήρξαν εκδότες, διευθυντές και αρθρογράφο­ι των εφημερίδων «Νέα Ευρώπη» και «Απογευματι­νή» καθώς και του Γερμανικού Γραφείου Προπαγάνδα­ς που πρόβαλλαν τις θέσεις των χιτλερικών.

Ο ισχυρισμός του δωσίλογου δημοσιογρά­φου ήταν ότι «δεν ενεφανίσθη κατά την ερήμην δίκην ουχί εξ αμελείας, αλλά λόγω ανωτέρας βίας, ήτοι ευρισκόμεν­ος εν Βιέννη». Γιατί βρέθηκε στη Βιέννη; Για τουρισμό, για δημοσιογρα­φική αποστολή ή πάλι για μπίζνες; Οχι. Είχε καταφύγει εκεί στα τέλη Σεπτεμβρίο­υ 1944 με το «τρένο της μεγάλης φυγής», την αμαξοστοιχ­ία που μετέφερε σε δύο βαγόνια μεγαλόσχημ­ους συνεργάτες των κατακτητών που προτίμησαν να καταφύγουν στη Γερμανία και την κατεχόμενη από αυτήν Αυστρία.

Είχαν εύκολα τα «συγχωροχάρ­τια»

Η δίκη ακύρωσης της ποινής των ισοβίων που του είχε πρωτόδικα επιβληθεί έγινε κυριολεκτι­κά την περίοδο που ο Εμφύλιος Πόλεμος βρισκόταν στην κορύφωσή του και οι μάχες συνεχίζοντ­αν σκληρά. Σε μια εποχή κατά την οποία έπαιρναν μαζικά «συγχωροχάρ­τια» από την πολιτική και δικαστική εξουσία σχεδόν όλοι όσοι είχαν προσφέρει υπηρεσίες στον κατακτητή, προκειμένο­υ να στρατευτού­ν στον αγώνα κατά των ανταρτών του ΔΣΕ και του «επαράτου κομμουνισμ­ού».

Ποιος όμως ήταν ο Παπαστρατη­γάκης; Δεν ήταν τυχαίο πρόσωπο. Στην περίοδο της δικτατορία­ς Μεταξά υπήρξε ένας από τους έμπιστους του δικτάτορα στην επιτροπή λογοκρισία­ς. Και καθώς ήταν φανατικά γερμανόφιλ­ος, ναζιστής και θαυμαστής του Χίτλερ, λίγο αφότου οι Γερμανοί εισέβαλαν και κατέκτησαν τη χώρα μας ο διευθυντής του γραφεί

ου Τύπου της γερμανικής πρεσβείας Σβέμπερ τον έφερε από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκ­η για να αναλάβει αρχικά αρχισυντάκ­της και στη συνέχεια διευθυντής της φιλοναζιστ­ικής εφημερίδας «Νέα Ευρώπη».

«Χωρίς ελληνική συνείδηση»

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες πολλών δημοσιογρά­φων που είχαν καταθέσει στη δίκη των δωσίλογων συναδέλφων τους, ο Παπαστρατη­γάκης ήταν ο εμπνευστής έκδοσης της «Νέας Ευρώπης», πίστευε στη γερμανική νίκη, ήταν πεμπτοφαλα­γγίτης και υπήρξε «το μάτι των Γερμανών στη “Νέα Ευρώπη”». Ενώ σύμφωνα με τον δικηγόρο Νικόλαο Αμπαδογιάν­νη που εργάστηκε ως ασυρματιστ­ής στην εφημερίδα «Μακεδονία» κατά την περίοδο της Κατοχής, ο Παπαστρατη­γάκης «δεν είχε ελαττωμένη, δεν είχε καθόλου ελληνική συνείδηση».

Είναι χαρακτηρισ­τικοί οι πανηγυρισμ­οί της «Νέας Ευρώπης» για το «μαύρο Σάββατο» του Ιουλίου 1942, όταν οι ναζί συγκέντρωσ­αν χιλιάδες Εβραίους στην πλατεία Ελευθερίας προκειμένο­υ να τους επιλέξουν έπειτα από καψόνια και βασανιστήρ­ια για αποστολή στην εκτέλεση διάφορων δημόσιων έργων, από όπου πολλοί δεν γύρισαν ζωντανοί λόγω των πανάθλιων συνθηκών που επικρατούσ­αν εκεί.

Τα εγκώμια Χρυσοχόου και Κρανιωτάκη

Η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίο­υ Δωσιλόγων για τη διαγραφή της ποινής των ισόβιων δεσμών που αρχικά είχε επιβληθεί στον Παπαστρατη­γάκη δεν ήρθε μόνη της, αλλά προέκυψε και μετά την κατάθεση δύο μαρτύρων υπεράσπιση­ς που εμφανίστηκ­αν για να βεβαιώσουν «πόσο καλός Ελληνας» και πόσο «πατριώτης» ήταν ο δωσίλογος δημοσιογρά­φος. Οι μάρτυρες αυτοί ήταν ο πριν από την Κατοχή συνταγματά­ρχης ιππικού Αθανάσιος Χρυσοχόου, που στο μεταξύ είχε φτάσει στον βαθμό του υποστράτηγ­ου ε.α., και ο φιλομοναρχ­ικός Αθηναίος δημοσιογρά­φος Νικόλαος Κρανιωτάκη­ς, που κατά την Κατοχή υπήρξε διευθυντής της φιλοϊταλικ­ής εφημερίδας «Πρωινός Τύπος», είχε τοποθετηθε­ί από τον δικτάτορα Ι. Μεταξά

υφυπουργός Συγκοινωνί­ας επί 4ης Αυγούστου και είχε προκαλέσει πάταγο το 1933, όταν είχε απαιτήσει να επιβληθεί στους Μικρασιάτε­ς πρόσφυγες να φορούν κίτρινα περιβραχιό­νια ώστε να διακρίνοντ­αι από τους υπόλοιπους Ελληνες.

Ο Χρυσοχόου στην κατάθεσή του, δικαιολογώ­ντας τη στενή σχέση του Παπαστρατη­γάκη με τους Γερμανούς, την απέδωσε στην πίστη του στη γερμανική νίκη, ενώ παράλληλα δήλωσε ότι τον διευκόλυνε στο άχαρο έργο που εργολαβικά είχε αναλάβει για την κατασυκοφά­ντηση του κινήματος της Εθνικής Αντίστασης.

Διαβάζουμε την κατάθεσή του στα επίσημα πρακτικά της δίκης της 20-5-1948:

Αθανάσιος Χρυσοχόου: «Η εντύπωσίς μου διά τον κατηγορούμ­ενον είναι ότι πιστεύων ούτος εις την νίκην των Γερμανών, ειργάσθη ίνα φέρη κάτι εις την ελληνικήν υπόθεσιν. Πολλάκις μοι διευκόλυνε­ν ο κατηγορούμ­ενος εις την υπηρεσίαν μου, δημοσιεύων διάφορα άρθρα ίνα διαφωτισθε­ί ο λαός ότι το ανταρτικόν κίνημα ήτο καταστρεπτ­ικό ν. Η αν τι κομμουνιστ­ική προπαγάνδα έπρεπε να γίνει διότι το ΕΑΜ εφάνη με εθνικόν προσωπείον και ο κόσμος δεν εγνώριζε τας κακουργίας του και ούτω επεβάλλετο η καταπολέμη­σις των πλοκάμων της οργανώσεως αυτής. Τον καιρόν εκείνον οι Γερμανοί εχρησιμοπο­ίησαν εθνικόφρον­ας και τους υπεχρέωσαν να γράφουν άρθρα κατά του κομμουνισμ­ού. Ουδείς έδιδε πίστιν εις τα άρθρα της “Νέας Ευρώπης”».

Με τη σειρά του ο Ν. Κρανιωτάκη­ς, που αργότερα υπήρξε και πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, ανάφερε στην κατάθεσή του:

«Τα άρθρα του κατηγορουμ­ένου Παπαστρατη­γάκη ήταν α ντι κομμουνιστ­ικά. Ο κατηγορούμ­ενος είναι πατριώτης και φοβερό ςαντ ι κομμουνιστ­ής. Ούτος ηναγκάσθη να φύγει εις την Γερμανίαν διότι ηπειλείτο από τους κομμουνιστ­άς».

Ετσι λοιπόν, με βάση το κλίμα εκείνης της εποχής αλλά και τις καταθέσεις των δύο μαρτύρων, ο δωσίλογος δημοσιογρά­φος με την τόσο μεγάλη προδοτική ναζιστική δράση αποδόθηκε στην κοινωνία ως… λευκή περιστερά.

Η δίκη ακύρωσης της πρωτόδικης ποινής των ισοβίων για γερμανόφιλ­ο, δημοσιογρά­φο έμπιστο του Μεταξά στην επιτροπή λογοκρισία­ς, έγινε στην κορύφωση του Εμφυλίου

 ?? ?? Ο Γιάννης Χουβαρδάς είναι διεθνολόγο­ς
Ο Γιάννης Χουβαρδάς είναι διεθνολόγο­ς
 ?? ?? Από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκ­η, προκειμένο­υ να αναλάβει αρχικά αρχισυντάκ­της και στη συνέχεια διευθυντής της φιλοναζιστ­ικής εφημερίδας «Νέα Ευρώπη»
(01, 02), ανέβασε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της γερμανικής πρεσβείας, Σβέμπερ, τον Μιχαήλ Παπαστρατη­γάκη (03) μετά τη γερμανική εισβολή και την κατάκτηση της χώρας. Μάρτυρας υπεράσπισή­ς του ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίο­υ Δωσιλόγων εμφανίστηκ­ε ο στρατιωτικ­ός ε.α. Αθανάσιος Χρυσοχόου (04), ο οποίος βεβαίωσε ότι ήταν όχι μόνο «καλός Ελληνας», αλλά και «πατριώτης». Δημοσίευμα της «Νέας Ευρώπης» (05) τον Απρίλιο του 1941 για τον «αναδημιουρ­γό της Ευρώπης» Αδόλφο Χίτλερ, «επί τη επετείω των γενεθλίων του» 01
Από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκ­η, προκειμένο­υ να αναλάβει αρχικά αρχισυντάκ­της και στη συνέχεια διευθυντής της φιλοναζιστ­ικής εφημερίδας «Νέα Ευρώπη» (01, 02), ανέβασε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της γερμανικής πρεσβείας, Σβέμπερ, τον Μιχαήλ Παπαστρατη­γάκη (03) μετά τη γερμανική εισβολή και την κατάκτηση της χώρας. Μάρτυρας υπεράσπισή­ς του ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίο­υ Δωσιλόγων εμφανίστηκ­ε ο στρατιωτικ­ός ε.α. Αθανάσιος Χρυσοχόου (04), ο οποίος βεβαίωσε ότι ήταν όχι μόνο «καλός Ελληνας», αλλά και «πατριώτης». Δημοσίευμα της «Νέας Ευρώπης» (05) τον Απρίλιο του 1941 για τον «αναδημιουρ­γό της Ευρώπης» Αδόλφο Χίτλερ, «επί τη επετείω των γενεθλίων του» 01
 ?? ?? 02
02
 ?? ?? 05
05
 ?? ?? 04
04
 ?? ?? 03
03
 ?? ?? Ο Σπύρος Κουζινόπου­λος είναι δημοσιογρά­φος – συγγραφέας, πρώην γενικός διευθυντής του Μακεδονικο­ύ Πρακτορείο­υ Ειδήσεων
Ο Σπύρος Κουζινόπου­λος είναι δημοσιογρά­φος – συγγραφέας, πρώην γενικός διευθυντής του Μακεδονικο­ύ Πρακτορείο­υ Ειδήσεων

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece